De același autor
Nereușind, deocamdată cel puțin, să rupă Ucraina (mai puțin Crimeea) de orbita occidentală, ba chiar aruncând-o mai decisiv pe această orbită, provocând cabrarea superputerii americane și a Occidentului împotriva Rusiei, amorsând o nouă competiție economică și militară pe care n-o poate câștiga, izolând Rusia pe plan internațional, „țarul“ Putin pare să fi comis o eroare de judecată costisitoare, care, până la urmă, s-ar putea să-l coste domnia.
Pe zi ce trece, apare tot mai clar că aventura lui Putin din Ucraina și Crimeea e un eșec sub raport politic. Firește, evenimentele sunt în curs și nimic nu e sigur, dar afirmația de mai sus este deocamdată plauzibilă. Într-adevăr, pare destul de limpede că ceea ce urmărește cu adevărat Rusia aici nu este atât „preluarea“ Crimeei, unde avea și până acum o bază navală impresionantă, la Sevastopol, pe care nimeni nu se gândea să i-o smulgă, ci dărâmarea regimului nou instalat la Kiev, cu simpatii occidentale. Or, aceasta nu s-a produs deocamdată și pare din ce în ce mai puțin probabil că se va întâmpla în viitorul apropiat. Planul Rusiei pare să fi fost să provoace, prin preluarea regiunii autonome Crimeea de așa-numite „forțe de autoapărare“, precipitarea unui referendum de tip sovietic pentru alipirea de drept sau de facto a Crimeei la Rusia și manifestații proruse în partea de est a Ucrainei, o reacție violentă din partea Ucrainei. Ar fi urmat probabil o invazie pe scară largă a acestei țări în numele protecției minorității ruse și schimbarea guvernului prooccidental. Un fel de reeditare a lui august 1968 în Cehoslovacia sau a războiului din Georgia 2008. Evident, scopul era un guvern prieten, prorus la Kiev, care să refuze apropierea de UE și de Occident în general. Actualul nou guvern, tratat drept „fascist“ de propaganda rusă, a fost însă prudent, a evitat orice confruntare armată și orice provocare, lăsând deocamdată Rusia fără niciun pretext de intervenție. Rusia va anexa de facto Crimeea, dar, paradoxal, va îndepărta tot mai mult restul Ucrainei de Moscova. Teritorial vorbind, Rusia, procedând brutal și pripit, și ilegal, a obținut nu mult mai mult decât ceea ce, practic, avea deja; în schimb, va pierde aproape sigur ceea ce ar fi putut în continuare domina – Ucraina – cu perspective întunecate asupra fezabilității celebrei sale Uniuni Euroasiatice.
În plus, acțiunea sa, în care se citește mai curând frustrarea decât inteligența strategică – atât de lăudată de unii la Putin –, „reușește“ să obțină ceea ce, cu câteva săptămâni înainte, părea încă un deziderat îndepărtat: Occidentul se regrupează trecând la măsuri unitare de retorsiune. Deocamdată, acestea sunt relativ minore și mai ales simbolice, dar ceea ce urmează e amenințător pentru Rusia: Ucraina va fi ajutată cu fonduri masive mai ales pentru a-și plăti gazul. Mai mult, se caută posibilități de a „inversa“ transportul gazului din Germania, unde iarna blândă a permis acumularea de stocuri mari, spre Ucraina, în caz că Rusia va tăia alimentarea cu gaz a acestei țări. Statele Unite se gândesc serios să liberalizeze exporturile de gaze (obținute prin fracturare hidraulică) spre Europa. Probabil că lucrurile s-ar fi întâmplat oricum la un moment dat, dar acum procesul va fi mult accelerat. Rușii vor constata într-un an-doi că prețul mondial al gazelor scade puternic – ceea ce pentru bugetul lor va fi un dezastru. (O treime din bugetul Rusiei e dat de exporturi de materii prime.)
Mai mult, decizia americană de a trimite suplimentar o escadrilă de avioane F16 în Polonia și țările baltice și un distrugător purtător de rachete în vizită la Constanța și Varna simbolizează hotărârea SUA de a-și proteja aliații NATO din Est. Administrația Obama păruse până acum mai interesată de Extremul Orient – ceea ce nu putea decât să convină Rusiei. Iată că deodată, prin brutalitatea sa, Putin îi silește pe americani să se reintereseze de Europa de Est. Vrea Putin un nou Război Rece și o nouă cursă a înarmărilor? Cu puțin mai mult decât PIB-ul Italiei, Rusia nu-și poate permite așa ceva, mai ales că o scădere forțată a nivelului de trai (pentru a suporta costurile militare) ar putea conduce la revolte și la înlocuirea lui Putin. În general, s-a remarcat că Obama a redevenit peste noapte „liderul lumii libere“, lăudat aproape la unison în SUA pentru modul de tratare a crizei ucrainene. A dorit Putin să-i ridice prestigiul lui Obama și să „reunifice“ Occidentul? Până și „aliata“ lui Putin, Angela Merkel, s-a văzut nevoită să declare că președintele rus ar fi pierdut contactul cu realitatea.
În fine, brusc, Rusia s-a trezit izolată complet pe plan internațional (dacă exceptăm Venezuela lui Maduro): până și China, care de atâtea ori vota în Consiliul de Securitate ONU alături de Rusia, acum a votat contra. Preluarea prin forță a unei bucăți aparținând unei alte țări și organizarea de referendumuri sub ocupație sunt inacceptabile pentru toate țările – mari sau mici, dictatoriale sau democratice –, deoarece toate au probleme cu minorități sau teritorii revendicate. Unii vor spune, desigur, că și SUA și UE au detașat Kosovo de Serbia. Dar deosebirea e majoră: în 1999, kosovarii erau supuși unui regim de teroare din partea lui Miloșevici, după ce, cu câțiva ani în urmă, autonomia provinciei Kosovo fusese anulată în mod arbitrar de președintele sârb. (Nu mai vorbim despre negocierile eșuate dintre Occident și Miloșevici de la Rambouillet.) Au fost oare rușii din Crimeea persecutați de ucraineni? Au încercat ei în zadar să negocieze un nou statut pentru Crimeea cu noul regim ucrainean? Câtuși de puțin. Votarea unei legi discriminatorii de către Rada ucraineană, dar pe care președintele în exercițiu totuși nu a semnat-o, nu poate constitui deocamdată niciun un fel de motiv pentru o asemănare de substanță dintre cele două situații.
Așadar, nereușind, deocamdată cel puțin, să rupă Ucraina (mai puțin Crimeea) de orbita occidentală, ba chiar aruncând-o mai decisiv pe această orbită (în curând se va semna acordul de asociere Ucraina-UE), provocând cabrarea superputerii americane și a Occidentului împotriva Rusiei, amorsând o nouă competiție economică și militară pe care n-o poate câștiga, izolând Rusia pe plan internațional, „țarul“ Putin pare să fi comis o eroare de judecată costisitoare, care, până la urmă, s-ar putea să-l coste domnia. //