Va rezista justiția?

Andrei Cornea 15.04.2014

De același autor

Contemplând spectacolul arestării, al trimiterii în judecată sau al condamnării din ultimul timp a „baronilor locali“, a unor acoliți ai lor sau a unor înalți demnitari vinovați de fapte de corupție,
toți ne întrebăm: oare va mai dura? Cât va mai dura?

Deja premierul Victor Ponta trimite pretutindeni mesaje de îmbărbătare celor ridicați de DNA sau plim­bați prin sălile de judecată: „rezistați până pleacă Băsescu de la Cotroceni și apoi gata!“. Gata ce? Ponta ajuns eventual președintele României va ordona închiderea tuturor dosarelor, va de­cre­ta o amnistiere generală? Sau acest mesaj e numai un calmant de moment pentru nervii întinși la ma­ximum ai sărmanilor „baroni“, fugăriți, chi­purile, de „zbirii lui Băsescu“?

La urma-urmelor, se spune uneori, lui Ponta nu i-ar displăcea prea mult ca justiția să-l scape de „ba­ronii“ impertinenți și prea puternici precum Ma­zăre, Nicușor Constantinescu, Duicu sau Opri­șan, dar și de secundul său, Liviu Dragnea. Asta pentru a nu mai vorbi despre interesul său de a se descotorosi de Dan Voiculescu, cel care a în­cer­cat să preia cu totul politica românească. Du­pli­ci­tatea personajului Ponta fiind bine cunoscută, e pla­uzibilă ipoteza ca acesta să joace dublu, pro­mi­țând în dreapta și în stânga că va lupta viguros îm­potriva „justiției băsiste“, dar urmând ca, după ce se va vedea cu sacii în căruță, să lase lucrurile să continue.

Pe de altă parte, nu-l văd pe Ponta suportând prea mult timp o justiție activă și independentă. E prea corupt sufletește, prea mincinos, prea cinic. În plus, chiar dacă, pentru un răstimp, ea îl de­barasează de actualii și puternicii „baroni“ PSD, în mod inevitabil mai devreme sau mai târziu ea îl va împiedica să controleze complet România prin propriii lui interpuși. Oamenii pe care Ponta, ajuns președinte, sau guvernul său îi va aduce în funcții ar putea fi și ei „ridicați“ de DNA și condamnați de o justiție rămasă „băsistă“ chiar fără Băsescu. S-ar repeta astfel situația din 2012, când toți „ba­ronii“ sperau într-o blocare imediată a acțiunilor justiției. A urmat condamnarea și încarcerarea lui Adrian Năstase. Au încercat atunci să-l dea jos pe Băsescu. N-au izbutit și arestările și condamnările la închisoare au continuat. Au încercat la finele lui 2013, promovarea Legii amnistiei și a gra­țierii. N-au reușit din nou și, nu peste mult timp, USL a decedat, iar justiția a devenit tot mai „im­per­tinentă“, mușcând din impunitatea de până atunci a baronilor. Oare, începând cu 2015, „ba­ronii“ și „neo-baronii“ vor beneficia în fine de bi­necuvântata pace în palatele lor?

S-ar putea să avem totuși noroc, într-o situație in­ternațională altminteri deloc fericită. Se repetă poa­te istoria de post-2001, când România, Bul­ga­ria și țările baltice au intrat în NATO în contextul „războiului contra terorismului“. Acum, eve­ni­men­tele din Ucraina obligă SUA și în general NATO și UE la strângerea rândurilor și la repoziționarea strategică a interesului față de țările din Europa Centrală și de Est. De altminteri, recent, Victoria Nuland, subsecretar al Departamentului de Stat, a afirmat-o clar: lupta contra corupției în Europa de Sud-Est va sta tot mai mult în atenția SUA. Într-adevăr, e limpede că într-o țară cu ad­mi­nis­trație coruptă și cu „baroni“ locali de neatins, ac­țiunile Rusiei de subminare economică și politică și de infiltrare sub toate aspectele se pot des­fă­șu­ra mult mai ușor. Nu mai e vorba, așadar, numai de idealismul pro­movării „statului de drept“, așa cum putea fi ca­zul până acum, cel puțin în mare par­te, ci mai ales despre interese strategice și geo­­po­li­tice, devenite brusc mult mai importante de­­cât acum două luni. În general, aș spune că, în­tr-un fel, nefericirea actuală a Ucrainei și in­cer­ti­tudinea privitoare la intențiile anexioniste și im­pe­rialiste ale Rusiei poate avea pentru noi și con­secințe bu­ne: devenim mai semnificativi, si­tuați acolo unde suntem, pe flancul estic al NATO și UE. Este așa­dar destul de probabil că viitorul pre­șe­dinte și vii­torul guvern vor fi presați intens din ex­terior să permită justiției, DNA și ANI să func­ționeze cel pu­țin ca până acum. Chiar în si­tuația deloc plă­cută când Pon­­ta ar deveni pre­ședintele României, mă în­do­iesc că-și va putea permite prea curând să-și ți­nă promisiunile față de „ba­ro­nii“ care au dom­nit până nu demult. Ba mai mult, mă aș­tept ca Legea confiscării ex­tin­se, adop­tată de Par­la­mentul European, pornind de la un pro­iect al Mo­nicăi Macovei, să fie apli­cată și în Ro­mânia. Și atunci, să vezi ce mai va­iete s-or ri­di­ca spre ce­ruri, când vor fi confiscate pa­la­tele, și iahturile, și ma­șinile de lux, și con­tu­rile pu­se pe nu­mele so­țiilor, fiilor, fraților și verișorilor! //

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22