Va schimba pandemia raportul de forțe dintre partide?

Cel mai probabil ordinea partidelor va semăna cu cea de la europarlamentare și cu aceea de la alegerile locale (pentru consiliile județene).

Andrei Cornea 02.12.2020

De același autor

Cu siguranță că liberalii, în urmă cu un an, când abia formaseră guvernul și după ce Iohannis obținuse cu ușurință un al doilea mandat, nu-și închipuiseră nici în cele mai grele coșmaruri ce „lebădă neagră” avea să fie anul 2020. Se așteptau, firește, la dificultăți economice, la deficite bugetare semnificative; se așteptau la obstrucții din partea unui PSD în opoziție și nu prea (în continuare majoritar în parlament). Se gândeau cum să facă alegeri anticipate și, dacă ne amintim, chiar au încercat să le provoace în primăvară, fără succes, de altminteri. Dar că țara și lumea întreagă vor avea a lupta cu pandemia de COVID-19, cu ATI din spitale supraaglomerate, cu lockdown total și parțial, cu măști pretutindeni etc. era de neimaginat. Dar bineînțeles că nici celelalte partide sau PSD n-aveau cum să imagineze un astfel de scenariu, așa cum n-au putut anticipa nici medicii, nici majoritatea specialiștilor. În consecință, totul ar fi putut deveni caduc, inclusiv socotelile electorale cele mai plauzibile făcute la finele anului trecut. Cel mai probabil că, dacă un oracol le-ar fi anunțat pandemia și numai atât, liberalii s-ar fi putut plânge de un teribil ghinion, iar pesediștii, de un uriaș noroc, care i-ar fi putut scoate din fundătura în care s-au aflat după alegerile prezidențiale și căderea guvernului Dăncilă.

Paradoxal, dacă luăm în considerație ultimele sondaje de opinie, dar și votul politic de la alegerile locale din 27 septembrie, se pare că efectul pandemiei nu urmează să fie major în alegerile care urmează. Este probabil în continuare – așa cum era și la începutul acestui an de pomină – că PNL va câștiga alegerile, deși nu cu o diferență mare față de PSD. Al treilea clasat – între 12 și 18% – va fi USR-PLUS. PMP va intra probabil în parlament, ca și UDMR, dar soarta celorlalte partide mici pare incertă. Așadar, ordinea partidelor va semăna cu cea de la europarlamentare și de la alegerile locale (pentru consiliile județene). În consecință, vom avea probabil o coaliție de centru-dreapta PNL – USR-PLUS, dar nu e exclus că și PMP va fi asociat. Iarăși, dacă nu intervine o altă „lebădă neagră”, aproape sigur Ludovic Orban va conduce noul guvern de coaliție, format, cum spune președintele Iohannis de mai bine de un an, „în jurul PNL”.

De ce nu urmează să se producă pandemia răsturnării dramatice de situație politică? Pe de o parte, fiindcă guvernul liberal a condus lucrurile, nu excepțional, deloc fără greșeli și confuzii, cu destule compromisuri, dar la modul general măcar decent – asta, în condițiile în care nimeni pe lume nu a avut o soluție clară, simplă și mai ales certă, nici una care să împace simultan imperativele sanitare cu cele economice, educaționale și psihologice.

Abia acum, de când s-a anunțat că două-trei vaccinuri sunt aproape gata să fie distribuite și în Uniunea Europeană, perspectivele anului 2021 apar ceva mai luminoase (deși nici acum nu se știe ce procent din populație va putea fi vaccinat până în iarna anului viitor). Pe de altă parte, PSD n-a dovedit prin aproape nimic că s-a schimbat în câteva luni și că nu mai e partidul care, sub Dragnea și Dăncilă, și în „timp de pace”, era să ne pună la pământ economic și să ducă spre o confruntare cu UE. Faptul că după alegerile locale a plasat în capul unor liste medici infecționiști reputați nu cred că poate să ne facă să uităm că toată vara PSD a practicat jocul obstrucționist, ba chiar negaționist Covid și conspiraționist.

În sfârșit, probabil că, în general, oamenii preferă, în condiții incerte, să mențină la putere guvernele în exercițiu, dacă n-au apărut disfuncții teribile și mai ales dacă aceste condiții sunt independente de natura guvernării. S-a văzut asta și în alte țări care au ținut alegeri anul acesta. Fără îndoială, nimic nu-i obligatoriu și nici sigur și oricând e posibilă o surpriză electorală. Fapt este că, și dacă PSD va trece cu puțin înaintea PNL, e aproape sigur că tot PNL și Orban vor primi sarcina din partea președintelui Iohannis să formeze un guvern împreună cu USR-PLUS și PMP, deoarece pare foarte improbabil ca PSD să poată forma o majoritate cu Pro România, chiar în situația când partidul lui Ponta (și acum, și al lui Tăriceanu) va intra în parlament.

Cu câteva zile înainte de alegerile parlamentare sunt șanse bune, deci, ca anul scurs în pandemia care ne-a dat peste cap viețile tuturor, sub aspectul raportului de putere dintre partide, în mod paradoxal, să nu conteze prea mult.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22