De același autor
Refuzul lui Ponta de a demisiona este cu adevărat de neînțeles în termeni raționali. El nu poate fi decât rezultatul cunoscutei intoxicări cu puterea care îi face pe oamenii politici să-și piardă orice brumă de simț al realității.
Nu înțeleg și pace. Nu înțeleg cum crede Victor Ponta că mai poate rezista în fotoliul de prim-ministru în perioada următoare. Nu înțeleg în ce fel își imaginează baronii PSD că partidul lor poate ieși altfel decât foarte lovit, în caz că nu-și debarcă repede liderul.
Desigur, în imediat, Victor Ponta poate rezista. Legea îi permite. Președintele nu-l poate suspenda, dacă parlamentul nu aprobă ridicarea imunității; dominat de frica penalilor de a nu păți la fel, parlamentul va refuza probabil DNA-ului începerea urmăririi penale sau, eventual, va tergiversa lucrurile până la intrarea în vacanța parlamentară. Dar celelalte dosare – de evaziune fiscală, spălare de bani, fals în înscrisuri sub semnătură privată – merg înainte. Nu peste multă vreme, Ponta va fi trimis în judecată. Nici atunci nu va demisiona? Din nou, pare-se, litera legii îi permite să n-o facă. Va continua, sfidând opinia publică, să clameze că e nevinovat, că există un complot politic împotriva lui, că „băsiștii“ din justiție îi vor gâtul etc. Va fi acompaniat de celebrul trădător Călin Popescu-Tăriceanu, președintele Senatului. Dar ceilalți aliați? Deja UNPR-ul lui Gabriel Oprea oscilează. UDMR va adulmeca dezastrul și se va retrage. Totuși, să presupunem că Ponta va continua să reziste.
Între timp, va fi mereu chemat la diferite înfățișări la DNA sau chiar la tribunal. Va fi asaltat neîncetat de presă. Va fi pus față-în-față cu propriile declarații de acum două-trei luni, când spunea cu vitejie că, dacă împotriva lui DNA deschide un dosar penal, va demisiona. Minciunile pe care între timp le debitează vor fi demontate de presă. Aproape sigur, vor mai apărea dosare. Poate chiar stenograme compromițătoare. Iar între timp, anul 2015 se scurge și intrăm în 2016, an electoral. Refuzând să demisioneze atunci când președintele Iohannis i-a cerut acest lucru și producând o criză politică majoră, Ponta a făcut deja un uriaș serviciu gratuit PNL. Oscilant, cu o conducere bicefală, măcinat de contradicții interne, fără un program popular, acesta se îndrepta spre o înfrângere electorală. Brusc, totul s-a schimbat: acum PNL are o mare temă de campanie – premierul corupt care se opune justiției și discreditează România! Mai mult, prin refuzul său, l-a plasat pe Iohannis, care i-a cerut ferm demisia în rolul pe care acesta nu și-l dorea: acela de „președinte jucător“ și de șef neoficial al opoziției față de guvernul PSD și majoritatea respectivă.
În plus, refuzul lui Ponta devine tot mai greu de decontat pe plan internațional. Relațiile sale cu partenerii occidentali sunt deja dificile și vor fi total compromise, dacă se va agăța de imunitate. Simțind gravitatea situației, Ponta s-a grăbit să trimită deja o scrisoare ambasadorilor occidentali, în care decripta în cheie politică acțiunea DNA. Fiindcă nu părea suficient, a făcut să fie tradus în engleză discursul înaintea liderilor coaliției. Experiența din anul 2012 ar fi trebuit să-l convingă atât pe el, cât și pe cei care îi dau sfaturi că asemenea sforțări retorice sunt inutile. Dimpotrivă, pe măsură ce refuzul său, dublat de activitatea obstrucționistă a parlamentului, se eternizează, presiunile occidentale, mai ales americane, vor deveni tot mai puternice, luând diferite forme. Ponta nu a rezistat acestor presiuni în vara lui 2012; avea atunci vântul electoral în pânze, era popular și nu exista încă criza ucraineană și noul război rece dintre Rusia și Occident. Acum, după o înfrângere teribilă în noiembrie 2014, are de luptat cu un președinte foarte popular, aflat la început de mandat, într-un context regional tensionat, în situația în care România a devenit un pilon important al NATO din Sud-Est. Ce mai poate el spera? Ce așteaptă? Să aibă soarta adjunctului său, Liviu Dragnea, care n-a demisionat decât după ce a fost condamnat în primă instanță? Și încă dosarul lui Dragnea este mai complicat și mai inedit ca speță decât al său!
Refuzul lui Ponta de a demisiona este cu adevărat de neînțeles în termeni raționali. El nu poate fi decât rezultatul cunoscutei intoxicări cu puterea care îi face pe oamenii politici să-și piardă orice brumă de simț al realității. Ponta trăiește într-o lume închipuită: nu a înțeles nici de ce a pierdut alegerile prezidențiale în noiembrie, nu înțelege în continuare nici ce se întâmplă în țară și nici imperativele contextului geopolitic. Suspectez că, citind avalanșa de scrisori de sprijin din partea baronilor PSD, ascultând argumentele conspiraționiste ale ultimilor săi susținători, plecând urechea poate și la unele sfaturi care îi recomandă să dărâme Codul Penal ca să scape, Ponta se convinge pe sine că stăpânește situația, că este încă marele șef. Ia temenelele unor slugi drept opinie populară și își imaginează că, la ananghie, îl va mai apăra cineva. Se înșală. După ce a mințit fără încetare pe toată lumea, Ponta a sfârșit prin a se minți și pe sine atât de complet, încât nici el singur nu mai discerne adevărul.
De acum înainte, mandatul primului ministru va fi o agonie – poate mai lungă, poate mai scurtă, dar cu un exit inevitabil.