De același autor
Refuzul lui Ponta de a demisiona este cu adevărat de neînțeles în termeni raționali. El nu poate fi decât rezultatul cunoscutei intoxicări cu puterea care îi face pe oamenii politici să-și piardă orice brumă de simț al realității.
Nu înțeleg și pace. Nu înțeleg cum crede Victor Ponta că mai poate rezista în fotoliul de prim-ministru în perioada următoare. Nu înțeleg în ce fel își imaginează baronii PSD că partidul lor poate ieși altfel decât foarte lovit, în caz că nu-și debarcă repede liderul.
Desigur, în imediat, Victor Ponta poate rezista. Legea îi permite. Președintele nu-l poate suspenda, dacă parlamentul nu aprobă ridicarea imunității; dominat de frica penalilor de a nu păți la fel, parlamentul va refuza probabil DNA-ului începerea urmăririi penale sau, eventual, va tergiversa lucrurile până la intrarea în vacanța parlamentară. Dar celelalte dosare – de evaziune fiscală, spălare de bani, fals în înscrisuri sub semnătură privată – merg înainte. Nu peste multă vreme, Ponta va fi trimis în judecată. Nici atunci nu va demisiona? Din nou, pare-se, litera legii îi permite să n-o facă. Va continua, sfidând opinia publică, să clameze că e nevinovat, că există un complot politic împotriva lui, că „băsiștii“ din justiție îi vor gâtul etc. Va fi acompaniat de celebrul trădător Călin Popescu-Tăriceanu, președintele Senatului. Dar ceilalți aliați? Deja UNPR-ul lui Gabriel Oprea oscilează. UDMR va adulmeca dezastrul și se va retrage. Totuși, să presupunem că Ponta va continua să reziste.
Între timp, va fi mereu chemat la diferite înfățișări la DNA sau chiar la tribunal. Va fi asaltat neîncetat de presă. Va fi pus față-în-față cu propriile declarații de acum două-trei luni, când spunea cu vitejie că, dacă împotriva lui DNA deschide un dosar penal, va demisiona. Minciunile pe care între timp le debitează vor fi demontate de presă. Aproape sigur, vor mai apărea dosare. Poate chiar stenograme compromițătoare. Iar între timp, anul 2015 se scurge și intrăm în 2016, an electoral. Refuzând să demisioneze atunci când președintele Iohannis i-a cerut acest lucru și producând o criză politică majoră, Ponta a făcut deja un uriaș serviciu gratuit PNL. Oscilant, cu o conducere bicefală, măcinat de contradicții interne, fără un program popular, acesta se îndrepta spre o înfrângere electorală. Brusc, totul s-a schimbat: acum PNL are o mare temă de campanie – premierul corupt care se opune justiției și discreditează România! Mai mult, prin refuzul său, l-a plasat pe Iohannis, care i-a cerut ferm demisia în rolul pe care acesta nu și-l dorea: acela de „președinte jucător“ și de șef neoficial al opoziției față de guvernul PSD și majoritatea respectivă.
În plus, refuzul lui Ponta devine tot mai greu de decontat pe plan internațional. Relațiile sale cu partenerii occidentali sunt deja dificile și vor fi total compromise, dacă se va agăța de imunitate. Simțind gravitatea situației, Ponta s-a grăbit să trimită deja o scrisoare ambasadorilor occidentali, în care decripta în cheie politică acțiunea DNA. Fiindcă nu părea suficient, a făcut să fie tradus în engleză discursul înaintea liderilor coaliției. Experiența din anul 2012 ar fi trebuit să-l convingă atât pe el, cât și pe cei care îi dau sfaturi că asemenea sforțări retorice sunt inutile. Dimpotrivă, pe măsură ce refuzul său, dublat de activitatea obstrucționistă a parlamentului, se eternizează, presiunile occidentale, mai ales americane, vor deveni tot mai puternice, luând diferite forme. Ponta nu a rezistat acestor presiuni în vara lui 2012; avea atunci vântul electoral în pânze, era popular și nu exista încă criza ucraineană și noul război rece dintre Rusia și Occident. Acum, după o înfrângere teribilă în noiembrie 2014, are de luptat cu un președinte foarte popular, aflat la început de mandat, într-un context regional tensionat, în situația în care România a devenit un pilon important al NATO din Sud-Est. Ce mai poate el spera? Ce așteaptă? Să aibă soarta adjunctului său, Liviu Dragnea, care n-a demisionat decât după ce a fost condamnat în primă instanță? Și încă dosarul lui Dragnea este mai complicat și mai inedit ca speță decât al său!
Refuzul lui Ponta de a demisiona este cu adevărat de neînțeles în termeni raționali. El nu poate fi decât rezultatul cunoscutei intoxicări cu puterea care îi face pe oamenii politici să-și piardă orice brumă de simț al realității. Ponta trăiește într-o lume închipuită: nu a înțeles nici de ce a pierdut alegerile prezidențiale în noiembrie, nu înțelege în continuare nici ce se întâmplă în țară și nici imperativele contextului geopolitic. Suspectez că, citind avalanșa de scrisori de sprijin din partea baronilor PSD, ascultând argumentele conspiraționiste ale ultimilor săi susținători, plecând urechea poate și la unele sfaturi care îi recomandă să dărâme Codul Penal ca să scape, Ponta se convinge pe sine că stăpânește situația, că este încă marele șef. Ia temenelele unor slugi drept opinie populară și își imaginează că, la ananghie, îl va mai apăra cineva. Se înșală. După ce a mințit fără încetare pe toată lumea, Ponta a sfârșit prin a se minți și pe sine atât de complet, încât nici el singur nu mai discerne adevărul.
De acum înainte, mandatul primului ministru va fi o agonie – poate mai lungă, poate mai scurtă, dar cu un exit inevitabil.
Comentarii 26
BASCA - 06-14-2015
CEDO da bani romanilor furati;e singura sansa pentru a se face dreptate intr-o tara fara justitie dreapta,Macovei este unica voce publica pertinenta care a facut ceva pentru tara asta.Va ramane in istorie ca aparatoarea si sustinatoarea Statului de Drept,restul e galusca inghitita pe nemestecate de bebelusi creduli.
RăspundeVASILICA - 06-13-2015
Dl Profesor puteti sa o intrebati pe colega dv MLMacovei ce a castigat reprezentand Ungaria in procesul privind Codex Aureus prin care CEDO vaduveste poporul roman de acest exceptional manuscris?!
Răspundemrjack - 06-13-2015
Nu ma gandeam la merit, Felix, ci la cost si beneficiu. In fond, scopul fundamental al politicii este obtinerea puterii (nu urmarirea binelui public, asa cum cred destui p-aici). In instanta data, mentinerea actualului premier scade considerabil sansele partidului principal al arcului guvernamental de a castiga urmatoarele alegeri (care nu sunt foarte departe). Mai mult, determinarea demisiei acestuia nici macar nu ar insemna automat pierderea puterii - ar fi greu de justificat (imposibil, ma rog) de presedintele Iohannis refuzul numirii unei propuneri a majoritatii parlamentare, avand in vedere refuzul lui de catre fostul presedinte. De-aia spun ca e de neinteles modul in care procedeaza PSD.
RăspundeBASCA - 06-12-2015
Miroase si la B1 desigur,Striblea&co s-au parasutat din bombardierul lui Ghita uneperistul,dar sunt mici diversionisti in comparatie cu ai lui Felix motanul.Ne raman:Hotnews,22 si Rares etc.
RăspundeFelix - 06-12-2015
Ca PSD sa il convinga pe Ponta sa se retraga, asta ar fi un semn de sanatate a vietii politice romanesti. Dupa cum un semn de boala a fost cand PNTCD si PDL au "acceptat" varianta de la Cotroceni, a unui prim-ministru care nu doar ca nu venea din partid (asta mai mergea) dar care fusese propus de alta instanta (presedintia), imporiva vointe partidului. Ce sistem de partide e asta care din cand in cand nici nu propune oameni, nici nu ii da jos pe cei care ar merita???
Răspundeflorin - 06-12-2015
Jenant. Incredibil si jenant. Azi la Striblea n-a fost o singura voce ne-usl-ista, unde altadata stateau Pora, Tapalaga sau Negrea, acum stau Troncota, Palada si Agathon. Gretos si impardonabil ! De Banciu...numai de bine !
RăspundeVicentio B. - 06-11-2015
Evident corect este: The Great Gatsby, Young and Beautiful; cer scuze!
RăspundeCarmen - 06-11-2015
Ce parere aveti de virajul la stanga al B1Tv? Nu-i asa ca banii lui Ponta n-au miros?
RăspundeBASCA - 06-11-2015
Schimbare de atitudine la Haznaua 3,un pic de Mr Muscolo a fost turnat pe conducta,se infundase rau,nici sus nici jos nici la dreapta si mai nou, nici la stanga.Barometrul politic se masoara in atitudinea mercenarilor nauciti.Va urma.
RăspundeMilitaru Mihail Daniel - 06-11-2015
Nu cade domnu Cornea ticalosul asta!Rezista pana in 2016!Te pui cu comunistii?Au pielea tare!
Răspundemrjack - 06-11-2015
Pentru mine este si mai de neinteles cum de nu i se determina demisia din interiorul PSD. Domnul Ponta mai are niste motive rationale sa traga de timp, isi prelungeste sfarsitul si mai spera la o minune salvatoare in timp ce demisia il arunca direct in anonimat in contextul dat. Pe de alta parte, PSD va pierde masiv de pe urma refuzului lui si de pe urma solidarizarii lor cu el. Pentru PSD chiar nu exista absolut nici un fel de analiza cost-beneficiu din care sa reiasa actuala strategie. Treaba lor, dar este fascinant din punct de vedere al unui observator independent.
RăspundeVicentio B. - 06-10-2015
Desigur NU imi permit sa va comentez. Am o singura intrebare: stiti cam cati Romani traiesc in America ?
RăspundeVicentio B. - 06-10-2015
Stimate Domnule Cornea, titlul articolului Dvs. imi reaminteste de articolul sris de Andreea Pora in urma cu aproape 7 luni (25.11.2014) intitulat: < Ponta si-a scris sigur epitaful >. Ce s-a intamplat ulterior ? Dvs. NU vreti sa intelegeti ca aveti in fata pe The Great Gatsbay, Youg und Beautiful - Made PSD? Va marturisesc ca nici eu NU inteleg dece Dvs. NU doriti/NU vreti , ca sa nu spun eshivati, sa raspundeti la commentariile /intrebrile civilizate cu caracter strct MORAL ! Desigur aveti un oarecare motiv, care insa merita sa il faceti public. Sau, mai intai, asteptati de la Ponta un gest onorabil de demisie gen Ed Miliband ?
RăspundeFelix - 06-10-2015
@Scifi: Zici "Ponta este disperat, este pe punctul de a-si sfarsi cariera la 42 de ani si de a intra in puscarie, practic de a pierde tot. Asta il face teribil de periculos. Nu-l subestimati pe Ponta, omul nu are limite in ticalosie, are multa putere si acum mai e si disperat." /// Exact asta e si teama mea, si de aceea cred ca dl- Cornea e prea optimist. Intr-adevar, asa cum remarca dl Cornea, Ponta are carti mai proaste acum decat in 2012. Insa, ceea ce omite dl- Cornea, e ca Ponta e mai determinat sa joace cartile pe care le are. In 2012 Ponta inca nu avea mare lucru de pierdut si avea o multime de castigat; se putea discuta cu el despre MODUL in care sa castige; slava Domnului a ales modul legal (pe cat de legal poate sa joace el), in care a asteptat sa iasa Base la pensie si intre timp si-a intarit pozitia in PSD si in tara. Acum insa nu mai poate castiga nimic, si poate pierde, pana la 5 ani puscarie il pasc numai pentru ultima chestie cu Sova, cate or mai fi in spate inca nici nu stim.
RăspundeCHARLIE - 06-10-2015
Omul nu e bolnav doar sufera de betia de putere. Asa e si presedintele Turciei. Ponta nu e pe duca. Asta e un vis. Se va agata cu ghiarele de sefia de guvern si e foarte posibil ca in viitor va fi ales presedinte. Nu uitati ce a zis Alexandru Lapusneanu: e prosti, dar multi.
RăspundeMOARTE AMERICII - 06-10-2015
moarte lui basescu . moarte criminalilor de popor aciuati in coteata ghedesista , baseskara .
RăspundeScifi - 06-10-2015
Corect! Cred ca uitam prea usor 3 aspecte care impreuna fac ca viitorul sa nu arate deloc bine: 1. Ponta detine o putere uriasa data de functia de premier si de pozitia de lider autoritar al Mafiei parlamentare. 2. Ponta este complet imoral si iresponsabil, practic este capabil de orice, unii spun ca inclusiv de crima. 3. Ponta este disperat, este pe punctul de a-si sfarsi cariera la 42 de ani si de a intra in puscarie, practic de a pierde tot. Asta il face teribil de periculos. Nu-l subestimati pe Ponta, omul nu are limite in ticalosie, are multa putere si acum mai e si disperat. Atentie!
Răspundevalexandru - 06-10-2015
d-le Cornea, cazul Rarinca este o gogoasa! Incetosate sunt creierele unora...si pe asta se bazeaz Ponta si PSD
Răspundevalexandru - 06-10-2015
regretabil! Dupa o analiza excelenta, o concluzie penibila. Ponta nu mai are nimic de pierdut si de aceea nu deminsioneaza. Acum este periculos. si da... mai devreme sau mai tarziu va pleca.... cum vi se par aceste cuvinte ale dvs. citite la altcineva? Mai devreme sau mai tarziu, toti murim.... Qui prodest!
Răspundesilenzio-stampa - 06-10-2015
dupa opinia mea, iohannis a facut o greseala fatala impingand o societate obosita de basism inapoi in basism, mai ales ca nici nu are calitati de politician. vorba lui de pampalau: ghinion!
Răspundecoposu - 06-09-2015
Domnule Cornea, este singurul comentariu lucid pe care l-am citit despre situatia lui Ponta. Ponta oricum avea de platit un deficit de imagine aparut dupa alegeri. Pe langa asta, partidul din spate lui nu are solutii, idei. Nu are o agenda. PSD are o prezenta tot mai slaba, letargica. Iar odata cu cercetarea penala a lui Ponta, toate tunurile se indreapta impotriva lui. Castigurile sunt culese de Iohannis si PNL.
Răspunderonea - 06-09-2015
Nu asi zice ca Ponta s-a schimbat. Ma asteptam la aceasta atitudine. Aveati o parere prea optimista despre el. Ce sa mai zic de milioanele de fraieri care l-au votat... N-au inteles mare lucru...Chestia cu schimabrea la fata brusca a lui Ponta este tertipul prin care cei raspunzatori de propulsarea sa in politica incearca sa se justifice onorabil in fata grozaviilor care se prefigureaza. Ponta trebuie asumat de majoritatea alegatorilor romani. Este ceea ce meritam.
RăspundeFelix - 06-09-2015
Ca Ponta e intoxicat cu propria putere (de fapt cu iluzia propriei puteri), asta e clar. Insa cred ca sunteti optimist spunand ca avem in mod necesar inceputul sfarsitului lui Ponta. Exista o probabilitate ne-neglijabila sa avem inceputul sfarsitului occidentalizarii Romaniei. Meciul e abia la inceput: Ponta contra Romania.
RăspundeAlex - 06-09-2015
Buna ziua, "refuzul incapatanat al doamnei Livia Stanciu de a da macar banii aceia doamnei Rarinca". Domnule, ma faceti sa rad. Poate nu stiati dar doamna Rarinca nu a fost in stare sa produca nici cea mai mica dovada ca doamna Stanciu I-ar datora ceva. Ba, mai mult, s-a incurcat in declaratii si minciuni privind respectivii bani (ca I-ar fi platit niste facturi, folosind contul sau de la o banca, fapt pe care banca nu l-a confirmat, etc.). Si atunci ce bani sa-i dea?
RăspundeMIHAI 2 - 06-09-2015
Da dar AGONIA va fi presarata cu MARIRI DE SALARII si cu SCADERI DE TVA care fac poporul sa fie mai degraba milos cu Premierul. Mila respectiva se va imbina armonios cu antipatia pe care o provoaca refuzul incapatanat al doamnei Livia Stanciu de a da macar banii aceia doamnei Rarinca - daca tot nu-i mai poate restitui lunile de arest. Peste toate se adauga accentele stangace puse de Mihai Razvan Ungureanu care se lauda ca face o paraciune la ambasadorii straini - chestie extrem de iubita de romani - precum si anunturi comice despre un CORDON VIU in jurul Parlamentului pe care il va face domnul Blaga , cal care nu prea dispune de supletea ceruta de un asemenea exercitiu fizic. Ponta si PSD nu mai au nimic de pierdut. E clar ca o retragere a lui Ponta ar determina o dubla nominalizare succesiva a lui Predoiu ca Premier , a doua fiind si varianta castigatoare , deoarece parlamentarii romani nu vor accepta niciodata sa-si scurteze mandatul prin anticipate ....stiu si Iohannis si Gorghiu asta, dar isi magineaza ca pot pacali pe cineva cu basmul cu anticipatele, Ramanad in schimb la butoane Ponta si PSD isi pot juca pana in toamna lui 2016 cartile asa putine cate le-au ramas. Vom vedea cat sunt de putine - ca dupa unele opinii trendul s-a schimbat dramatic in cursul zilei de ieri , iar incercarea DNA SRI de a-si arata muschii pe cont propriu a fost aspru contrata de exact cei care trebuiau sa fie consultati in prealabil. Probabil ca de 4 iulie toti actorii comediei vor ciocni cu totii o cupa cu sampania impacarii, in curtea fratelui cel mare. iar pe partea cealalta cu gafe de genul celei comise ieri de Mihai Razvan Ungureanu care
RăspundeBASCA - 06-09-2015
Sa faci totul ca sa-ti distrugi propria persoana,ca un alcoolic sau drogat,la o varsta cand altii intra in politica, tine de patologie.Omul e bolnav,marul acesta stricat contamineaza tot,ia-ti WRC-ul si umbla!
Răspunde