De același autor
Asadar, Bucurestiul a ales drept primar general un om care - pe cat se pare - si-a falsificat dosarul de profesor universitar, care a condus prin delegatie patru spitale, servind toata nomenclatura postdecembrista, si ale carui proiecte pentru Capitala respirau un aer de impostura, cand nu de science-fiction. N-a contat ca mai toti contracandidatii sai, si in primul rand Vasile Blaga, erau mai bine pregatiti si ca ultimul dispunea si de dovezi de eficienta, si seriozitate in administratie. Ceea ce a contat a fost numai spectacolul ieftin oferit de "doctor", populismul vid, dar vocal al acestuia, faptul ca dadea mai bine "pe sticla" decat gravul, masivul si noncharismaticul ardelean. Acum, patronii de televiziuni au dat ordin: demonstrati ca victoria lui Oprescu e infrangerea lui Basescu si ca bucurestenii l-au penalizat pe "antidemocratul" presedinte. Desigur ca pierderea Bucurestiului e o infrangere de rau augur pentru Basescu si PD-L, dar ea nu are niciun calcul politic la baza din partea electoratului. Nu "salvarea democratiei" din ghiarele "dictatorului" i-a preocupat pe adeptii "independentului"! Oprescu a fost votat mai ales din distractie si in raspar, la fel ca, in 2000, C.V. Tudor, la alegerile prezidentiale. Politicul a fost ultimul lucru avut in minte de majoritatea electoratului. In locul lui Blaga, Liviu Negoita (mult mai popular in Bucuresti si mai charismatic) ar fi castigat cu acelasi presedinte "dictator" si acelasi partid "pres" in spate. Refuzul sau de a candida - indiferent de motive - i-a adus lui Oprescu victoria pe tava.
De altfel, cum se stie, au votat foarte putini bucuresteni, sub 30%, mult mai putin decat scorul mediu pe tara - ceea ce, probabil, l-a dezavantajat pe Blaga. Ceea ce pare straniu: intr-un oras cu enormele probleme ale Bucurestiului (trafic, infrastructura, cladiri abuziv ridicate, lipsa de spatii verzi, de gradinite etc.) de care cetatenii se plang continuu, acuzand autoritatile, ai fi spus ca participarea cetatenilor la alegerile municipale ar fi trebuit sa fie mai consistenta, vadind o preocupare mai clara pentru soarta orasului in care traiesc. Nu s-a intamplat astfel. Programele au pierdut, in favoarea imposturii si a spectacolului.
Poate insa ca exista totusi o logica in aceasta infrangere, cat si in acest absenteism masiv si, in aparenta, schizofrenic: rolul primarului general in ducerea la indeplinire a unor mari proiecte este, de fapt, minor. Exista Consiliul General, primariile de sector, primarii respectivi - toti cu diferite atributii care se suprapun si contrapun cu cele ale primarului general si intre ele, conducand la paralizie si conflicte insolubile. Apoi, exista o legislatie absurda care a rapit Primariei Generale numeroase prerogative. De pilda, nici metroul, nici soseaua de centura nu intra in atributiile Primariei Generale, ci in cele ale guvernului, care nu a stiut deocamdata decat cum sa blocheze initiativele primarului, din alt partid decat primul ministru. (Ceea ce incrimineaza guvernele Nastase si Tariceanu de a fi adus sau conservat cu buna stiinta situatia in acest punct.)
Cu alte cuvinte: cetatenii isi dau seama, cumva, ca miza reala a alegerilor pentru Primaria Bucurestiului, dincolo de valoarea sa simbolica, importanta mai ales pentru politicieni, e mica, mult mai mica decat aceea a alegerilor intr-un oras de provincie, unde puterea locala e efectiva si vizibila. Acolo cine e primar conteaza si, de acum, conteaza mult si cine e presedinte de consiliu judetean. Puterea se afla efectiv in mainile acelor oameni si electoratul o stie bine si voteaza in numar mai mare. Dar la Bucuresti? Ce rost are sa votezi pentru un om care, indiferent de buna sa intentie si de aptitudinile administrative, are mainile aproape legate?
Or, in caz de miza efectiva redusa, impactul spectacolului mediatic creste. Cand stii ca, oricum, lucrurile vor merge cam la fel, de ce sa nu te distrezi macar la televizor? Cand stii ca primarul general nu poate dispune nici macar saparea unui metru de linie de metrou, si asta intr-un oras care se sufoca din pricina traficului monstruos si a aerului inabusitor, ce sens are sa mai reflectezi la programele candidatilor sau sa le mai scrutezi caracterul si detaliile biografiei?
Prerogativele reale, nefericit de mici, ale Primariei Generale a Capitalei, iata ceea ce a contribuit esential la acest absenteism masiv al bucurestenilor, cat si la succesul lui Oprescu; nicidecum nu au fost in cauza vointa electoratului de penalizare a presedintelui "jucator", aceea de premiere a "Sfintei Aliante" antiprezidentiale, nostalgia dupa stanga sau dupa Ion Iliescu. Numai "bursierii" eterni ai televiziunilor pot spune si, eventual, chiar crede aceste ineptii! Noi, insa, sa fim seriosi!