De același autor
Marele atu al lui Mihai-Răzvan Ungureanu este acela că reprezintă cel mai bine plasat candidat al dreptei (în afara mizerabilului Crin Antonescu) pentru alegerile prezidențiale.
Circulă în aceste zile de dinainte de europarlamentare îndemnul de a nu vota, de a boicota alegerile de pe 25 mai. Înțeleg chiar că unii consideră cool această poziție. Cu aceștia din urmă nu e nimic de discutat. Decizia de a vota sau nu nu poate avea nimic de-a face cu această ridicolă etichetă: cool. Alții invocă vechile argumente: alegerile sunt irelevante, partidele sunt deopotrivă de neatractive, toți candidații sunt aproape la fel de răi, nu mai vrem să alegem cu lupa între răul mai mare și răul mai mic. Dacă aceste argumente sunt afirmate cu sinceritate, ele denotă o mare naivitate, ca să nu spun lipsă de informație. Dar cred că în multe cazuri cei care le difuzează mai ales pe rețelele de socializare și pe bloguri joacă propriul lor joc politic, foarte discutabil, după părerea mea.
Mai întâi, trebuie spus că alegerile de față sunt foarte relevante, nu neapărat pentru România, ci mai cu seamă pentru Europa. Vin într-un moment de cumpănă: relația cu Rusia, problema extinderii Uniunii, tendințele eurosceptice puternice din unele țări comunitare, nevoia de a decide asupra unor noi strategii privitoare la energie și, în general, nevoia de a se decide dacă și cât se va avansa pe linia integrării sau se consideră că aceasta a mers prea departe. În plus, deja în seara alegerilor se va ști probabil care va fi noul președinte al Comisiei Europene – în esență, dacă va fi social-democratul german Martin Schultz sau conservatorul luxemburghez Jean-Claude Juncker. Se va ști destul de repede, de asemenea, cât de mare va fi ponderea grupurilor antisistem, antieuropene și radicale în PE și cum vor influența acestea alcătuirea viitoarei Comisii Europene. Sunt toate lucruri extrem de importante, pentru care merită votat și numai cei al căror orizont politico-intelectual este extrem de jos pot vorbi despre irelevanță.
Revenind însă la scena politică internă, este complet fals să spui că nu ai ce vota sau că între candidați nu poți face o alegere. Oare chiar să nu ai de ales între, să zicem, Monica Macovei, Corina Crețu și Norica Nicolai? E imposibil de susținut așa ceva, după toate criteriile aplicabile unor persoane. Asta, chiar fără să mai privești la politica de ani de zile a partidelor respective, cât și la considerente ideologice. (Sigur, mai sunt și unii, nu prea mulți, care susțin că nu pot vota deoarece partidele nu au puritate ideologică; dar când li se cere să definească această puritate, nu reușesc – ceea ce e de altminteri firesc în epoca noastră atât de postmodernă, în politică, ca și în orice altceva.)
Problema evidentă pentru cei care vor să voteze așa-numita dreaptă anti-PSD (ceilalți nu au deloc dificultăți să se ducă la vot) și care, în același timp, nu se lasă păcăliți de noua orientare a PNL nu este aceea că trebuie să aleagă dintre două rele pe cel mai mic, ci, invers, că trebuie să aleagă între candidați buni, dar aflați pe liste diferite, pe cel mai bun sau mai potrivit, în funcție de criterii diferite. Practic, avem trei liste – PDL, PMP și FC – care contează, iar dificultatea de a alege între acestea nu e deloc mică, deoarece, ținând seama de candidați, cu oricare listă e foarte onorant de votat.
În ceea ce mă privește, voi spune ce voi face, neavând deloc pretenția că am găsit soluția justă.
- Mai întâi, voi renunța, fără bucurie, la lista PMP. Sunt acolo oameni, precum Cristian Preda sau Theodor Baconschi, care merită întru totul votul meu. Cristian Preda are și experiența unui alt mandat la Strasbourg. Ceea ce mă nemulțumește însă este divizarea opoziției dorită de Traian Băsescu prin înființarea PMP. I se pot ierta multe lui Traian Băsescu, ținând seama de marile lui merite din trecut, despre care am vorbit suficient cu alte ocazii. Dar divizarea opoziției – indiferent de erorile PDL condus de Blaga –, la care a contribuit esențial, este de neiertat, când alternativa este acapararea întregii puteri în stat de către un iresponsabil precum Victor Ponta.
- Rămân în joc lista PDL cu Monica Macovei pe locul doi și lista FC cu MRU pe primul loc și, după sondaje, aflat la limita pragului de 5%. Meritele Monicăi Macovei sunt impresionante atât pe plan național – reforma justiției ale cărei roade se văd tot mai bine odată cu condamnările unor potentați, baroni, foști miniștri și prim-miniștri, oameni de fotbal, magistrați –, dar și pe plan european, ea fiind unul dintre cei mai eficienți și mai respectați eurodeputați de la Strasbourg. Prin comparație, meritele de până acum ale lui MRU ca prim-ministru și om politic sunt modeste, dar, evident, e încă greu de spus dacă cauza este la el sau în împrejurări. Marele atu al lui MRU este acela că reprezintă cel mai bine plasat candidat al dreptei (în afara mizerabilului Crin Antonescu) pentru alegerile prezidențiale. Dacă opoziția s-ar uni în spatele său, dacă el ar duce o campanie inteligentă, dacă ar avea puțin noroc, l-ar putea bate pe Ponta în turul doi, scăpându-ne, cum spun, nu doar de un susținător al baronilor și un aspirant la puterea totală, dar și de un om politic ale cărui atașamente occidentale sunt discutabile, într-un moment internațional delicat, așa cum s-a văzut de curând. Or, este evident că un eșec la europarlamentare va însemna pentru MRU abandonarea oricărui plan de a mai pretinde candidatura unică. Cum poți cere votul a milioane de români, când nu reușești să obții câteva zeci de mii de voturi?
Voi vota așadar cu Mihai-Răzvan Ungureanu, deși îmi pare rău că opțiunea mea nu se va duce la Monica Macovei – dar sunt convins că ea va fi totuși aleasă în PE, având în vedere sondajele de opinie și baza mai rezistentă a PDL. Sunt conștient că s-ar putea ca votul meu să fie inutil, mai întâi fiindcă, nereușind intrarea în PE, voturile pentru MRU vor intra în redistribuție și vor îngrășa mai ales zestrea PSD și apoi fiindcă nu sunt oricum multe șanse ca MRU să fie desemnat candidat unic, urile, orbirile, prostiile, orgoliile continuând să divizeze dreapta. Dar cred că sunt unele momente când trebuie riscat și preferat viitorul și speranța, fie acestea și fragile, în locul certitudinilor prezentului. Un asemenea moment e și cel de față. //