De același autor
Mărturisesc că, până în urmă cu o săptămână sau ceva mai mult, oscilam între a nu mai vota deloc în alegerile locale pentru București și a vota numai pentru Primăria Generală, și anume pentru Nicușor Dan. Motivele evidente: PSD ieșea din discuție din punctul meu de vedere, la liberali nu se vedea decât haos și incompetență; cel puțin Nicușor Dan propunea ceva concret prin Salvați Bucureștiul și apoi votul pentru el – îmi spuneam și eu ca și alții – ar da un „semnal“ politicienilor consacrați că mai au și datorii față de populație, și nu numai pentru clienții politici. Ceea ce s-a întâmplat între timp mi-a schimbat punctul de vedere.
A fost, desigur, în principal episodul Marian Munteanu. Departe de a fi fost scos din pălărie în ultimul moment, e limpede că mișcarea de a-l aduce pe fostul lider al studenților din 1990 în prim-planul PNL (indiferent în ce poziție sau candidatură) plutea de mult în aer – dovadă prezența sa la emisiunile lui Rareș Bogdan de la Realitatea TV. Punerea sub urmărire penală a lui Ludovic Orban doar a precipitat lucrurile. O anumită parte influentă a PNL, poate și cu conexiuni în unele servicii, a crezut că poate revitaliza partidul prin reînvierea etnocrației și ortodoxismului interbelic prin intermediul lui Munteanu; a crezut că va da lovitura cu acest candidat la Primăria Capitalei, lărgindu-și astfel influența în perspectiva alegerilor generale de la toamnă. Paradoxal și ridicol, dar explicabil, apărătorii înverșunați ai unui autohtonism desuet s-au inspirat slugarnic din modele străine – cel unguresc fiind predilect. Totuși, criticile severe ale societății civile, ale multor jurnaliști, distanțarea președintelui Iohannis, agitația internă din PNL au condus din fericire la abandonarea acestei opțiuni cât se poate de iliberale.
Dar să fim bine înțeleși: opțiunea etnocratico-ortodoxistă e departe de a fi moartă în general în România și chiar în PNL. D-l Munteanu, în conferința de presă de săptămâna trecută, nu s-a mulțumit numai să amenințe isteric presa și ONG-urile „plătite din afară“, care l-ar fi calomniat, dar a și lăsat a se înțelege că nu va renunța la politică. Mai mult, deocamdată a rămas membru PNL, iar conducerea bicefală s-a întrecut în a-l flata. Bineînțeles că nu-l putem împiedica să facă politică și nici măcar nu dorim. Are, de altminteri, un electorat asigurat și foarte activ în mediul online. Ceea ce însă dorim este să ne opunem, fie și numai prin scris și prin vot, ca liberalismul românesc – cu toate viciile și erorile sale – să continue cochetăria cu etnocrația și ortodoxismul. Pentru aceasta însă este necesar ca partida care a obținut în final înlăturarea lui Munteanu să aibă câștig de cauză în alegeri sau să facă măcar un scor bun.
Iată de ce, în acest moment, doresc să susțin candidatura d-lui Cătălin Predoiu, a cărui insistență pe caracterul „european“ al Bucureștiului n-a mai fost o platitudine, atunci când a sosit la doar câteva minute după amenințările profund „antieuropene“ ale lui Marian Munteanu.
Sunt conștient că d-l Predoiu nu e candidatul perfect. Deși a fost un ministru al Justiției reformator și destul de eficient pe vremea guvernelor Tăriceanu și Boc, am îndoieli asupra capacității sale de om politic. Nu știu nici cât de solidă este susținerea pe care o are în partid și îmi displace faptul că s-a ferit destulă vreme să se confrunte cu electoratul, preferând pozițiile numite și complăcându-se în rolul ingrat de „prim-ministru din umbră“. Dar aceste defecte (poate și altele) pălesc acum înaintea mizei uriașe din prezent și asta chiar dacă șansele sale de câștig nu sunt mari deloc.
Trebuie, așadar, dovedit prin vot că liberalismul autentic nu-i mort în România și la București, în pofida uriașelor gafe ale liberalilor, fie „vechi“, fie proveniți din PDL. Iar d-l Predoiu cred că poate face așa ceva. Pe de altă parte, trebuie dovedit și că nu stăm indiferenți la sfidarea uriașă pe care PSD o aruncă societății și justiției: Liviu Dragnea, condamnat definitiv la doi ani cu suspendare pentru a fi fraudat voturile populației la referendumul din 2012, refuză să plece din fruntea partidului, chipurile, fiind rugat de camarazi să nu-i lase de izbeliște în perioada critică a campaniei electorale! Specialistul în hoții electorale rămâne șeful partidului tocmai la alegeri. Nu numai că orice discurs anticorupție și „cod etic“ din partea PSD au fost ridiculizate, dar împotrivirea președintelui celui mai mare partid al țării față de consecințele actului de justiție aruncă o umbră de îndoială asupra stabilității înseși a politicii de anticorupție în anii următori. (Salut declarația, în mod excepțional foarte promptă, a președintelui Iohannis, care i-a cerut lui Dragnea demisia din fruntea partidului.)
Și Nicușor Dan? Desigur, alegerile fiind într-un singur tur, votul util trebuie să predomine. Dar nu pot să nu spun că și în sine Nicușor Dan mi se pare o dezamăgire. Foarte încăpățânat și aparent cam mărginit, refuzând sistematic o coaliție mai largă, d-l Dan continuă să clameze că nu-i politician, deși bineînțeles că face politică și are chiar și un partid. Înclin să cred că limita competenței d-lui Dan este aceea de responsabil cu salvarea patrimoniului arhitectural al Capitalei – ceea ce-i foarte onorabil, dar insuficient pentru un primar. Iar dacă Nicușor Dan e sincer convins de faptul că antipolitica trebuie să rămână la ordinea zilei și în continuare, îl consider un naiv iremediabil, care nu înțelege principalele resorturi pe care se bazează un stat modern.
Așadar, voi vota cu Cătălin Predoiu fiindcă: 1) sper într-o reabilitare și restaurare a liberalismului în România, capabil să înfrângă tentația etnocentrică; 2) mai mult ca niciodată, s-a vădit toxicitatea periculoasă a PSD, condus de un condamnat penal definitiv, care refuză să recunoască justiția din țara sa și consecințele faptelor sale; 3) votul pentru singurul candidat serios neafiliat unuia dintre cele două mari partide la București, d-l Dan (căci d-l Robert Turcescu, „substitutul“ lui Traian Băsescu, nu este un candidat serios), nu va reprezenta doar un vot câștigat pentru d-na Gabriela Firea de la PSD, ci și susținerea unei politici antipolitice, la care, mai ales în condițiile expuse mai sus, n-ar trebui să mai aderăm.
Comentarii 16
MIHAI 2 - 04-28-2016
Iar ALBUL cu care ar trebui sa votam cu sufletul este EVIDENT domnul Turcescu, cel care vad ca a albit foarte mult la par , pana intratat incat seamana leit cu Generalul Militaru. L-am zarit aseara la o televiziune tocmai cand spunea ca o sa ii bata MAR pe Firea si Predoiu. Di pacate cei de la DIGI 24 nu au cumparat inca dispozitiv din acela american care genereaza rasete din off ca sa stie telespectatorul cand e o o gluma. In plus moderator era Prelipceanu care nu s-a facut niciodata de ras intrucat e mereu de plans. Iar albul este EVIDENT Turcescu pentru ca postacii doamnei Udrea nu au pic de subtilitate si pun in acelasi moment doua postari cu nick uri similare - UN BAIAT DE LA TARA si O FEMEIE DIN POPOR - iubirea de turcesti acoperiti fiind expusa in clar la rubrica femeii populare.
RăspundeMIHAI 2 - 04-28-2016
Intradevar pe Robert Turcescu il stim cu totii.
Răspundegeorge - 04-28-2016
Rara manifestatie de un anume realism in noua dreapta de stanga romaneasca : eu nu stiu cum isi inchipuie cineva, intr-un oras ca Bucurestiul - cu atata saracie pe margine, nu se vede din centru dar e acolo - ca se poate castiga alegeri numai cu un program pentru caini vagabonti, piste pentru hipster si restaurarea patrimoniului oricat de laudabil ar fi, plus anti-Catedrala...Se cheama solipsism nu doar antipolitic! sa crezi ca nevoile tale personale de tinerel de varsta a doua mai "occidental ca occidentalii" sunt sau se confunda cu ale majoritatii tacute, variate si difuze de care ai nevoie chiar daca iei masuri dupa aia care nu ii convin! Din nefericire, asa-numitii progresisti din Romania nu au stat niciodata bine la a gandi politica : nu e o chestie doar de expresivitate a nevoile tale inconstiente, ci o chestie de responsabilitate - a conduce, obtine sprijinul si organiza ceva mai mare ca tine, pe care trebuie sa o intelegi ca sa o conduci si sa o transformi, punandu-ti cu grija amprenta ideologica sau gusturile personale si de grup...E arta posibililui, dar in niste constrangeri. Numai amatori, chiar daca parca aud ieremiada sus-semnatului sau a altora : restul de anonimi stau acasa, nu fac nimic sa schimbe, inactiunea politica e la fel de vinovata ca actiunea politca bla, bla! Sorry, iar solipsism politic : s-a pierdut deja simtul politic cand crezi ca marea majoritate a oamenilor este sau trebuie sa fie atat de ideologizata politic ca tine, ideolog sau candidat, n-ar mai functiona societatea - the polity cum ii zic unii care stiu mai bine politica in mod corect....La marginea occidentului, printre wannabe si amatori politicieni, se invata mai greu cum e cu politica.
Răspundeadrian - 04-28-2016
Poate o sa il votati dvs. Eu o sa votez cu Nicusor Dan. Inca od ata lipsa de solidaritate intelectuala va caracterizeaza- pe Romania curata lumea strange semnaturi pentru Vlad Alexandrescu, un membru GDS, in timp ce dvs aici sunteti ocupat sa va dati de partea lui Predoiu, care ia cumparat pe Ciucu si pe Politeanu. Halal!
Răspundesinapsa rox - 04-27-2016
Ce stupid! Deci vede putreziciunea, dar dinozaurul tot dinozaur, tot cu incompetenti dovediti voteaza! A gasit paiul in ochiul lui Nicusor Dan, dar voteaza babacul expirat cu expiratii aialalti, aia care nu-si duc camioanele de barne din proprii ochi. Bine mosulica! Hai cu pensia si da-l in crucioiu lui de viitor, ca ti-ai luat galeata de faina pentru articolul scris infect si pana la urma asta e tot ce co teaza!
RăspundeFLORIAN D. MIREA - 04-27-2016
Autorul articolului scrie ce crede, ca este dreptul sau, si nu este el vinovat de proliferarea in masele largi populare a unei mentalitati de tip primitiv, pentru care curul tine loc de cap. Inca putin si vor incepe din nou sa urle ca gorilele in jungla ca ei muncesc, si nu gandesc. Romanie draga, cand o sa-ti vina mintile la cap, ca sa intri si tu in randul lumii, sa ai scoli bune, drumuri fara gropi mortale si spitale in care sa nu mori cu zile?!? Toate tarile avansate ale Europei sunt conduse de oameni cu doxa, numai tu ai ajuns la mana unor saltimbanci cu trei neuroni, care cred ca daca ai muschi si falci, esti mai grozav decat filosoful Platon si mai maret decat muntele Olimp. Halal sa ne fie!
RăspundeMircea Ordean - 04-27-2016
În materialul dlui Cornea îndrăznesc a identifica și destule țățisme. Chit că doamnale ce emit îndeobște așa ceva se afla la hulitul PSD. „În ultimul timp, politica românească seamănă tot mai mult cu o încrucișare dintre un bordel și un balamuc. „ Asta e o manevră de doi lei, cîtă vreme un consult fugar al istoriei recente îi poate demostra că nici atunci nu umblau cîini cu covrigi coadă, ba-i foarte posibil ca dl Cornea să se fi aferat atunci, de sosirea iminentă a Sfîrșitului lumii. Sau: „; cel puțin Nicușor Dan propunea ceva concret prin Salvați Bucureștiul...” Numai de planuri nu am dus noi lipsă!i Aici dl Cornea e din nou cu minte scurtă, uitînd de contractele pentru București ori România... . Tot pe acolo: „Trebuie, așadar, dovedit prin vot că liberalismul autentic nu-i mort în România și la București, în pofida uriașelor gafe ale liberalilor, fie „vechi“, fie proveniți din PDL. Iar d-l Predoiu cred că poate face așa ceva. ..” Dacă a văzut vreodată acel liberalism autentic la față, dl Cornea ar trebui să ne comunice și nouă, ceva detalii. Eu am vazut doar un liberalism a la roumaine - căruia altminteri nu-i reproșez mare lucru, la o adică a făcut și el ce-a putut, nescoțînd din adunarea unu plus unu, vreun trei.
RăspundeMircea Ordean - 04-27-2016
Multe afirmații de revistă a școlii generale... De pildă: „ O anumită parte influentă a PNL, poate și cu conexiuni în unele servicii, a crezut că poate revitaliza partidul prin reînvierea etnocrației și ortodoxismului interbelic prin intermediul lui Munteanu...” Observ o mare grabă de-a găsi explicații ale lucrurilor. În așa demers, lecturile (alterioare, ale) autorului îmi fac impresia că mai mult strică. În răstimp, mi-e greu să uit că patronul revisteise află un Grup PENTRU DIALOG SOCIAL.
RăspundeUn baiat de la tara - 04-27-2016
Pentru marea majoritate, intelectualul este asociat cu prostia. Si asta pentru ca acesta isi ignora cele 90 de procente ale creierului pe care natura -si societatea - i le-au oferit. Un matematician sau un filozof vor da solutii corecte problemelor dar in ceea ce priveste viata, au intuitia unor gaini si percep destinul ca mersul spre un terminal de aeroport. De aceea , bai bucuresteanule ,asculta-i cu atentie, apoi alege cu sufletul intre alb si negru (evident ca sugerez albul), iar bilele gri predoiu-le la masina de spalat -pune mai mult otet de mere sau bicarbonat alimentar!
RăspundeO femeie din popor - 04-27-2016
De 26 de ani mizam pe votul util si rezultatul se vede. Consider ca a venit momentul sa dam un vot asumat si corect.Imi pare rau, dar cred ca ati pierdut o saptamana, degeaba. Ar fi fost un castig atat pentru dumneavoastra, cat si pentru noi sa acordati acest timp unui eseu filozofic stralucit, asa cum il scrieti de fiecare data. Sper ca bucurestenii intelepti sa considere candidatura lui Robert Turcescu cat se poate de serioasa, macar atat de serioasa pe cat de serios si-a asumat profesia de jurnalist. Ii stim cu totii activitatea lui Robert Turcescu, profesionalismul, curajul si determinarea. Stim de care parte a baricadei s-a situat de fiecare data. Asa ca aceasta candidatura, pentru mine, este cea mai serioasa din cate a avut Bucurestiul dupa 1989.
RăspundeBASCA - 04-27-2016
Pentru ca trebuie sa judecam inca rational tot circul asta,articolul de fata se inscrie in logica castigului si a alegerii optime,dar daca vor fi doua tururi?
Răspundetaran - 04-26-2016
In fine, un articol bine argumentat. Turcescu ar face bine sa se retraga. La fel si Nicusor Dan
RăspundeMircea Kivu - 04-26-2016
Va sa zica: PNL (adica Predoiu, seful organizatiei Bucuresti) l-a propus de Munteanu, care era o catastrofa anti-occidentala, dupa care l-a inlocuit cu Predoiu, care e pro-occidental, deci e musai sa-l votam pe Predoiu (probabil, si gasca de consilieri generali PNL - aceiasi care au furat cat au putut in vechea legislatura). Aferim!
RăspundeVasile Popa - 04-26-2016
Oare de ce Dl Cornea, aparator viteaz al principiilor liberale, da sfaturi conducerii PNL in loc sa se inscrie in partid si sa puna umarul? Doar ca sa aiba libertatea de a vota ori demola dupa voie ori la comanda? Cei care "s-au ocupat" de Marian Munteanu sunt meseriasi in demolarea unei personalitati, dar nu sunt in stare sa construiasca nimic. Altfel n-ar mai comenta de pe margine.
Răspundeshinobi - 04-26-2016
Corect, corect, corect... din nefericire, vom vota din nou raul cel mai mic, in acest caz tandemul Predoiu-Ciucu.
Răspundemiop - 04-26-2016
Straniu rationament dle. Cornea ! In primul rand dl. Predoiu nu este marea speranta a liberalismului ci un fost pedelist, adica un popular inclinat catre social-democratie; apoi este straniu felul cum il vedeti pe Nicusor Dan - intai este competent apoi este limitat, intai este singurul autentic preocupat de Bucuresti, apoi este doar un simplu si naiv specialist in patrimoniu. Dansul este ametitor, va invartiti dle. Cornea ca dervisii sburatori ! Ii reprosati lui Nicusor Dan ca nu este "om politic"; dar de cind a devenit apartenenta la o coterie politica o garantie pentru calitati de om politic ? Tocmai am vazut (si ati vazut si dvs. !) cit de neprofesionist si confuz a actionat PNL in acesta campanie...
Răspunde