Ce-as putea sa spun

Cînd scriu acest text, nu se ştie cine va cîştiga alegerile. Există, desigur, sondaje, ipoteze, temeri, speranţe, dar nu sunt încă excluse nici surprizele, nici certitudinile resemnate. Mă întreb, prin urmare, ce-aş putea să spun într-un articol care va apărea cînd eventualii lui cititori vor şti mai mult decît pot să ştiu eu, în momentul în care îl scriu. Să aştept şi să mă ocup, deocamdată, de alt subiect? Nu prea se face.

Andrei Plesu 12.12.2016

De același autor

 

Tema şi momentul sunt prea fierbinţi ca eu să croşetez panseuri atemporale. Cred că am, totuşi, o soluţie: să-mi închipui că aş avea ocazia să mă adresez post factum, tuturor combatanţilor şi că ei ar fi dispuşi să-mi acorde, măcar din politeţe, un dram de atenţie (ceea ce, între noi fie vorba, e puţin probabil).

 

Aşadar. Pentru USR şi PNL, în cazul în care ar fi cîştigători: mai întîi le-aş reaminti (de fapt, nu numai lor), o vorbă a lui Titu Maiorescu: „Păzeşte-te a doua zi după succes!” Adică nu ţi-o lua în cap, nu adormi fudul, crezînd că ţi-ai încheiat misiunea, nu lua victoria drept un vot de încredere nelimatată, de natură să-ţi dea îndreptăţiri pentru orice nefăcută. Alegeţi-vă bine „slujitorii” (adică miniştrii şi parlamentarii) şi gîndiţi-vă programul de guvernare în mod coerent şi nedemagogic. Uitaţi interesele şi orgoliile de partid. De-acum înainte, nu mai sunteţi subiectul acţiunii voastre, ci un simplu instrument al bunei guvernări.

 

În cazul unei înfrîngeri, pentru USR: luaţi eşecul drept o şansă importantă pentru redefinire, pentru reajustare, maturizare. Aveţi de învăţat că onestitatea şi portretul fraged, încă neuzat, nu sunt sufiente: ele trebuie dublate de energie ofensivă, de discurs persuasiv, de combativitate articulată şi viguroasă. Nu se poate face politică (mai ales la noi) afişînd o galerie de îngeri destrupaţi sau de anonimi imprevizibili. Pentru PNL: treziţi-vă! Scăpaţi de edecuri, de portrete obosite, de mediocrităţi volubile, de paraziţi îndrăgostiţi de ei înşişi. Redeveniţi liberali, faceţi curăţenie în propria ogradă, nu cultivaţi virgintatea de paradă, ascunzînd sub preş derapaje şi duplicităţi încă vii în memoria oamenilor. Şi, în orice caz, schimbaţi-vă şefa.

 

Pentru PSD (în eventualitatea - probabilă - a unei victorii): încercaţi să arătaţi chipuri (şi un chip de ansamblu) neşifonate de retorică vidă, de nărăviţi ai cazierului, de flăcăi făloşi, uzurpatori ai sloganului: „Noi de-aicea nu plecăm!” Arătaţi-ne că, dincolo de prima linie a partidului (care ne face, de ani mulţi, ba să căscăm excedaţi, ba să înjurăm în barbă, ba să întoarcem, obosiţi, privirea în altă direcţie) aveţi şi ceva trufandale credibile. Nu se poate să nu aveţi. Daţi-le o şansă! Lăsaţi-i să aducă pe scenă o stilistică mai autentic cordială, mai proaspătă, mai puţin încîntată de sine şi de „perenitatea” proprie. Nu mai minţiţi, nu mai faceţi băşcălie ieftină, nu vă mai daţi salvatorii naţiunii. Redeveniţi con-cetăţenii noştri: nu ne mai flataţi ca pe proşti, nu ne mai faceţi promisiuni de paradă, nu transformaţi puterea într-o afacere de familie, sau de gaşcă. Vrem alt fel de portrete, alt fel de vorbe (cu o limbă română îmbunătăţită, dacă se poate), alt tip de fapte. Vrem mai multă cuviinţă şi mai puţină şmecherie. Tot pentru PSD (în eventualitatea - puţin probabilă - a unei înfrîngeri): Mulţumiţi lui Dumnezeu! Aveţi, în sfîrşit ocazia să folosiţi răgazul opoziţiei pentru a realiza, în linişte, reforma interioară de care aveţi urgentă nevoie (vezi mai sus). Reînvăţaţi să vorbiţi cu ceilalţi de la egal la egal, să nu mai aveţi mereu dreptate, să nu vă mai înălbiţi infractorii şi să nu mai ieşiţi pe piaţă cu neisprăviţi (adică să căutaţi în fundul sacului niscaiva oameni de ispravă, care să vă reamenajeze cît de cît profilul).

 

Pentru ALDE, sfatul optim e uşor de găsit, indiferent de rezultatul scrutinului: încercaţi să vă construiţi o identitate! Dacă vă daţi „liberali” (singurii adevăraţi!), atunci jigniţi peste 90% din români care, de vreme ce nu vă acordă decît vreo 6-7% din voturi, nu au, s-ar zice, nicio aderenţă la liberalism. În plus, nu e nici prea liberal, nici prea elegant să stai la putere pe bază de parazitism, adică lipindu-te de ditamai vagonul electoral (PSD), în mod vădit neliberal. Şi încă o sugestie (ca şi pentru PNL): schimbaţi-vă şeful: o combinaţie (rară) de insolenţă şi plictiseală.

 

Cititi in continuare pe adevarul.ro

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22