Cum trebuie să fie un ministru?

În România, evident. S-ar zice că prima condiţie e să nu se facă auzit, văzut, simţit. Să-şi folosească fotoliul ca adăpost. Apoi e musai să fie iubit de un partid. De unul mare, dacă se poate. Partidul îl propune, partidul îl susţine, îl acoperă şi doar în cazuri de gravă avarie, îl retrage (deşi nu e sigur). Important e şi ca ministrul să nu-şi facă duşmani.

Andrei Plesu 03.05.2016

De același autor

 

Să fie bine cu toată lumea, să fie băiat de comitet, să nu-şi supere şefii, să-şi asigure bunăvoinţa parlamentarilor, a prim-ministrului, a preşedinţiei. Să nu facă pe deşteptul, să nu vină cu reforme „radicale”, să stea, moţăind, în banca lui.

 

E limpede că Vlad Alexandrescu n-a fost la înălţimea acestor exigenţe. Rezultatul era previzibil: a trebuit să plece. Nu i s-au contabilizat meritele, numeroase pentru nici şase luni de mandat. A salvat, prin intervenţie directă, monumente de patrimoniu (Casa Nanu Muscel din Piaţa Romană, Parcul Romanescu de la Craiova), a creat un grup de lucru pentru redactarea unui Cod al Patrimoniului valid, a iniţiat, pentru prima dată în România ultimelor decenii, o campanie de subscripţie publică pentru achiziţionarea unei capodopere mondiale, produse de un român, a reuşit să introducă situl Roşiei Montana pe Lista Indicativă UNESCO, a demarat o serie de reforme în cinematografie şi muzee, a reluat problema ansamblului de la Tg. Jiu, blocînd construcţii de natură să-l compromită şi redeschizînd dosarul înscrierii lui în inventarul patrimonial UNESCO ş.a.m.d.

 

Aşa ceva nu se lasă nepedepsit. Nu-l idealizez pe Vlad Alexandrescu. Va fi avut stîngăcii procedurale, va fi făcut şi greşeli. Dar şi ele sunt rezultatul ofensivei sale. Dacă eşti activ, dacă ai iniţiativă, dacă te lupţi cu îndărătnice cutume instituţionale, cu inerţii placide, cu oameni mai preocupaţi de ei înşişi decît de „cauză” – faci şi greşeli. Scutiţi de greşeală sînt doar absenţii, palorile, netrebnicii. Pe de altă parte, există, nu ştiu de ce, şi o sumedenie de greşeli care se iartă, sau se trec cu vederea. În ce mă priveşte, aud neîncetat de tot soiul de nereguli din sistemul sănătăţii. Nereguli de pe urma cărora nu se suspendă spectacole de operă, ci mor oameni. Dar dl ministru al Sănătăţii rezistă impenitent. Problema guvernului e Vlad Alexandrescu. De alţi miniştri nu ştim nimic. Nimeni nu mă ţine la curent cu performanţele din agricultură, transporturi, energie, mediu, comunicaţii. Nu cred că miniştrii delegaţi pentru relaţia cu Parlamentul sau pentru „comunicare publică şi dialog social” nu-şi văd capul de treburi. Problema rămîne Vlad Alexandrescu.

 

Cititi in continuare pe adevarul.ro

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22