De același autor
Nu pot rezuma explozia zilnică de ”breaking news”, de la furtunoase dezbateri politice, la ”bombe” din viaţa privată a vedetelor, de la declaraţii ”incendiare”, la profeţii apocaliptice, de la ”dezvăluiri cutremurătoare”, la reţete pentru fericirea şi sănătatea personală.
În ultimile zile, am cules doar cîteva asemenea roade, pe care le împărtăşesc, cu dor de locurile natale, cititorilor, aflaţi, poate, şi ei, în concediu. Încep, inevitabil, de la vîrf, de la conducătorii noştri. Iar au scos ceva lume în stradă, cu propuneri de natură să îmbunătăţească funcţionarea justiţiei. Două lucruri sunt de reţinut. Mai întîi, mirarea candidă a dlui Dragnea: ”De ce atîta agitaţie?! Ce-am făcut?” Urmează jocul de glezne inegalabil al şefului nostru de partid şi de stat: A. ”Eu n-am ştiut nimic. Am stat deoparte. Şi bine am făcut!” B. ”Justiţia nu trebuie să se învîrtă în jurul lui Iohannis, sau în jurul lui Kovesi, ori Lazăr!” Ce poate fi mai cinstit decît această declaraţie? Ea spune un lucru evident: justiţia trebuie să se învîrtă în jurul lui Dragnea, Tăriceanu şi Toader! Şi să nu exagerăm, dogmatic, cu ”separarea puterilor în stat”! Dacă deţii puterea executivă şi pe cea legislativă, nu e mai ”logic”, mai armonios, să iei în custodie şi puterea judecătorească? Nu evităm, astfel, haosul procedural şi riscul nedreptăţilor de tot felul? După care gleznele Dragnea fac şi mici fente ”democratice”: ”Atenţie! Eu n-am fost de acord, toamna trecută, cu propunerea lui Tăriceanu de a exclude preşedinţia din circuitul numirilor în sistemul judiciar. Acum avem însă de a face doar cu unele propuneri, cu o opinie. Vom analiza! Să nu ne năpustim!”
În marginea acestor ”idei”, a apărut la orizont şi o ”relativizare” (mergînd pînă la criminalizare…) a dreptului de a protesta în stradă. ”Politica nu se face în stradă!” teoretiza, deunăzi, expert, dl Marian Munteanu. Asta n-au înţeles, pare-se, revoluţionarii din decembrie 1989, sau demonstranţii din Piaţa Universităţii, adunaţi chiar în jurul dlui Munteanu, pe atunci mai puţin înţelept. Ca să nu mai spunem că, în ambele cazuri, lipsea orice urmă de aprobare de la poliţie şi primărie! Manifestaţiile stradale - adaugă, cu subtilitatea sa de pomină, dl Tăriceanu - ”strică imaginea României” Alţii sunt mai expliciţi, mai bărbaţi, mai dintr-o bucată: manifestanţii sunt ”cretinoizi”, ”stalinişti”, robotizaţi”, ”cu creierii terci”. Chiar şi comentatori politici mai ”fini” se întreabă, uneori, cine îi scoate în fond în stradă pe protestatari. Motivaţiile protestelor trebuie, deci, căutate în zona ”asmuţirilor” oculte: Soros, ”forţe ostile”, ”multinaţionale”, binoame” etc. Un fost miliţian cere represalii: forţele de ordine trebuie să folosească armamentul din dotare! Pe scurt, gata cu adunările publice împotriva unor ”aşa-zise” nereguli guvernamentale. Mai mult respect pentru cele 3 milioane de români care au cîştigat alegerile, împotriva celor 16 milioane care n-au votat! Şi mai multă încredere în devotamentul parlamentarilor! Şi în competenţa infailibilă a miniştrilor!
Comentarii 6
?????? - 09-04-2017
Remarcați dom' Pleșu că atunci când un comerciant cumpără un produs cu 45 de lei și îl vinde cu 50 de lei, comercianul respectiv nu plătește, de fapt, din ceea ce încasează, decât TVA pentru cei 5 lei pe care i-a adugat, ca valoare adaugată bunului respectiv, pentru că TVA pentru ceilalți 45 de lei ar fi fost plătită anterior ? În schimb, cumpărătorul, va avea pe bon menționat valoarea TVA pentru întreaga valoare a produsului, asta însemnând valoarea adugată pe durata ciclului de fabricație și de comercializare, până la cumpărtorul, utilizatorul sau consumatorul acelui bun ?
Răspunde?????? - 08-30-2017
Ce zici bre ? N-ai și 'mneata nici un "discurs motivațional" ?
RăspundeOrion - 08-29-2017
Si inca ceva. "Şi să nu exagerăm, dogmatic, cu ”separarea puterilor în stat”! Dacă deţii puterea executivă şi pe cea legislativă, nu e mai ”logic”, mai armonios, să iei în custodie şi puterea judecătorească?" - deci asta se potriveste cu situatia actuala fix ca nuca-n perete. Nu e ilogic, e anti-logic. Deci faptul ca nu mai numeste presedintele procurorii sefi, ii numeste CSM-ul, este evident o sporire a puterii si independentei justitiei. Teoretic, desigur. A, ca noi n-avem incredere in CSM, deci de fapt n-avem incredere in justitie, si avem incredere in Johannis, aia-i altceva. Deci Base exact asta a facut, cind a luat el dreptul de a numi procurorii sefi. A luat "in custodie" o buna parte a puterii judecatoresti. Avind, desigur, la data respectiva si pe cea legislativa si executiva. Nu cred ca anumiti comentatori de presa au gasit cu cale atunci sa protesteze impotriva distrugerii separarii puterilor in stat. Birna si paiul sa traiasca. (E adevarat, treaba s-a petrecut cu binecuvintarea, mai exact la ordinul pe dedesubt al occidentalilor. Altfel evident n-avea cum sa se intimple.Deci eu nu discut daca a fost bine sau nu. Dar sa te apuci sa spui ca asta ce fac ei acum e o luare in custodie a puterii judecatoresti, mai nene, cit de prosti sa fim s-o inghitim si pe asta ? Totusi.)
Răspunde?????? - 08-29-2017
Cum ați comenta domnule Pleșu despre faptul cå, a apărut iarăși în "spațiul public" ,Liiceanu, pentru a transmite că "este nemulțumit de faptul că ,lumea nu este după "gusturile" dumnealui" ?
RăspundeOrion - 08-28-2017
Mda. Ma gindeam sa ma duc si eu la manifestatie. Dar m-am razgindit. Pina la urma e democratie, poporul i-a votat, ce fac e perfect legal si in acord cu practicile internationale ... Si nu ma prapadesc nici de dragoste, admiratie sau incredere in Kovesi. Pina la urma e dreptul lor s-o schimbe. Cita vreme europenii nu zic nimic mai grav decit "vedeti ca nu mai intrati in Schengen", "vedeti ca nu mai scapati de MCV", hai sa fim seriosi. Cind oi vedea-o eu pe Merkel ca iese de mina cu Macron si Juncker si zice, romanilor, bagati-va mintile-n cap ca altfel va dam afara din UE, atunci poate o sa ma urnesc. Pina atunci nu contati pe mine. Altfel, cam jalnic cineva care, fiind in concediu, n-are altceva mai bun de facut decit sa comenteze nimicurile si prostelile din presa romaneasca. (Poate gasim si niscaiva subiecte mai interesante, gen Cathedral Plaza ?)
Răspundesilenzio-stampa - 08-28-2017
din nou despre manipulare folosing statisca. majoritatea tacuta este trecuta ca parte a unui "argument" marca plesoi. insa acea majoritate tacuta a rasturnat predictiile in franta si state tocmai pentru ca nu a facut parte din "argument". ce sa mai vorbim de minoritatea galagioasa? aceleasi modele apar in miscarile "sorosiste" la nivel global. un exemplu este acest #resist folosit impotriva lui trump si care a fost implantant impotriva unei tinte ambigue in romania: psd. un propagandist foloseste orice virgula pentru a manipula. nu conteaza ca limbajul de zi cu zi nu este un limbaj diplomatic care sa nu lase loc de interpretari. daca nu esti cu ciolanis inseamna ca esti cu dragoi, daca spui "sorosist" inseamna ca bati campii. cum poate un batranel sa manipuleze globul? prin idei, domnule plesoi. unele din ele fiind chiar foarte bune! insa "argumentele" nu sunt pe idei ...
Răspunde