De același autor
Evoluţia vieţii academice de la noi mă îndeamnă să propun un imperativ simetric: doctorate pentru toţi! De ce să ne mai încurcăm în proceduri, în „criterii”, în „comisii” (de etică sau de specialitate), în standarde învechite. Să facem din doctorat „un bun al întregului popor”, un drept acordat democratic tuturor românilor. De ce ar fi trebuit să refuzăm aprozaristului Genică Boerică titlul de doctor în drept? Dar lui Dinel Staicu (cel care a avut umorul să-şi intituleze „contribuţia”: „Economia subterană în perioada de tranziţie la economia de piaţă în România”). De ce să nu ne intereseze ce gîndeşte Nicolae Mischie despre „Deontologia funcţionarului public”? Sau Robert Negoiţă despre „criza economico-financiară şi impactul acesteia asupra echilibrului social”? Avem antecedente încurajatoare. Elena Ceauşescu (absolventă a patru clase elementare) era şi ea doctor.
Dar nu numai politicienii s-au dedulcit la „elitisme” universitare. Suntem nedrepţi cu ei, dacă nu aruncăm o privire şi în ograda universitarilor înşişi. E plin de „prof.dr.doc” şi printre „cadrele” facultăţilor de profil. E plin de conducători de doctorate cu doctorate neclare sau direct suspecte. Cum mi-a spus odată dl profesor Ioan Bondrea de la Universitatea sibiană, cîtă vreme facem din titlul de doctor o condiţie imperativă a promovării academice, nu e de mirare că toţi vînează acest titlu ca pe o formalitate cochetă, de agăţat la butonieră, ca pe un ornament, cvasi-birocratic, al carierei profesionale (şi financiare…).
Ar fi, prin urmare, mai cinstit, mai puţin demagogic, să acordăm, din oficiu, titlul de doctor, de la bun început, oricărui absolvent de şcoală medie. Altfel, vom fi vinovaţi de discriminare. Începutul e deja făcut. Aflu că avem deja zeci de mii de „doctori”. Sau că 44 dintre cele 49 de universităţi de stat existente la noi au căderea să „consacre” doctori (în vreme ce numai 13% dintre cele 4000 de instituţii echivalente din SUA au acest privilegiu…). Una peste alta, Robert Negoiţă avea dreptate să spună, cînd a fost acuzat că şi-a adjudecat un titlu fără acoperire, că „toată lumea o face”!
Lăsînd gluma la o parte, este evident că „doctoratul” - înţeles ca performanţă academică de vîrf - se află într-o profundă criză de statut. Nu e vorba atît de epidemia de plagiate cu care ne confruntăm de mai multă vreme. E vorba de o radicală deplasare de sens, care pare să fi ocultat definiţia tradiţională a termenului: încununare a unui îndelungat şi tenace efort ştiinţific, avînd ca rezultat o idee nouă, sau un unghi nou de vedere asupra unei probleme vechi. Esenţială este, deci, dimensiunea contributivă a lucrării, componenta ei de originalitate şi de consistenţă profesională. Cu alte cuvinte, nu e suficient ca o teză de doctorat să nu se alcătuiască prin compilaţie sau furt. Ea poate fi o teză slabă, în speţă nevalidabilă, chiar dacă nu trişează grosolan, prin copiere nătîngă, fraudă, fals.
Cititi in continuare pe adevarul.ro
Comentarii 11
Alexandru Popescu - 12-23-2016
daca cineva este interésat sa analizeze lucrarile de diploma din lnstitutele de invatamant superior. Marea lor majoritate sunt cópiate integral. Plagiatul este generalizat la nivel de invatamant.Ascundem totul pentru ca ne e groaza de amploarea fenomenului care aré inceputul cu mult inainte de '89
RăspundeLiviu din Timisoara - 12-21-2016
Vreti sa stiti cum sunt RECITATE tezele de doctorat la sustinere ? Cum unii doctoranzi nu pricep nimic din continutul lor stiintific ? Comisiile stiu si ele asta ...se trece la " protocol " - adevarata consistenta a momentului si toata lumea pleaca acasa cu burta plina ? Cam asa arata sustinerile de doctorat pe la noi. Si sa nu aveti tupeul sa spuneti ca astea sunt exceptii ... fiindca atunci, vorba lui Ioan Antonescu, toti suntem vinovati.
Răspunde?????? - 12-19-2016
Nu stiu daca Gica Hagi zicea odinioara , poate isi aminteste careva, ca avem doctori pana si in fotbal in vreme ce el se straduieste sa devina si sa fie recunoscut ca antrenor ?
Răspunde?????? - 12-19-2016
Ce i-a impiedicat si ce ii impiedica pe universitari si academicieni sa isi faca treaba cu obiectivitate si profesionalism ? Considerati ca CNATDCU ar trebui sa priveasca indeosebi asupra acelora care acorda "doctoratele" si nu in primul rand asupra celor care le obtin ?
Răspunde?????? - 12-19-2016
Ce considerati ca determina "efevercenta creatoare" a domnului Mircea Dan Bob ? Cum consideratibca se sustine o astfel de "activitate creatoare deosebita" pe activitatea altora precum Gabriel Oprea ? Deci, care ar fi "conexiunea" ?
Răspundesilenzio-stampa - 12-19-2016
dupa ce curvele intelectuale de "dreapta" au mormait in barba ca "doctorita" kovesi are teza slaba si a copiat 20 de pagini, acum nu stiu cum sa faca sa dea la gazeta un articolas plin de principii care sa-l citeze mai tarziu ca au fost pentru contra kovesi. ca si in cazul basescu, ultima scuza este ca ca ei nu gasim!
Răspundeion - 12-19-2016
intrebati-o pe Gabriela Vranceanu-Firea, pupila lui Isarescu si Voiculescu, dama multora si a lui Pandele, ca si ea e intelectuala, membra a Uniunii Scriitorilor, fosta doctoranda la tampul de Serbanescu...iar acum si-a numit in parlament o nepoata, tot intelectuala desigur, verificati facebook-ul sa vedeti ce liceu a facut si ce poze de fufa are! n-a invatat inca de la doamna Gabriela cum sa se imbrace ca sa nu arate ca o fufa care este ca doar aparentele sunt totul, nu?...tara in care prostii si proastele, penalii si penalele, in mod egal si nediscriminatoriu, conduc!...
RăspundeVic - 12-19-2016
Moda a prins si la romanii de peste hotare. Am o cunostinta care lucreaza in America si si-a tras doctorat la Universitatea Brasov facultatea de mecanica in acelasi timp(coordinator prof. Ghe. Alex Radu) pe baza onor proiecte de la serviciu. Bineinteles totul s-a facut de la distanta, intre doua avioane si doua mese la restaurant. Cazul bineinteles nu e unic. Cunosc foarte bine coteria de la Brasov, toate functiile se transmit in famile acolo. As cum spune dl. Plesu, nu e vorba numai de plagiat. Lucrarile n-au nici o valoare, nu include nici o contributie originala, nu au trimiteri la bibliografie, nimic. Noi, cei care am plecat in strainatate avem suntem la fel afectati. Studiile in Romania sunt o gluma.
RăspundeLiviu din Timisoara - 12-19-2016
Bun. Ce-i de facut ? De unde trebuie inceput pentru corectarea aberatiei asteia ? Se poate propune diminuarea numarului de locuri la doctorat. Diminuarea drastica. Pana si la nivel de publicatii de articole s-a ajuns la birocratizare. Luarea in considerare doar a articolelor citate de un anumit numar de ori. Altfel, se publica la kilogram , cu unicul efect un CV bine garnisit si cam atat. Alta farsa : brevetele de inventii si inovatii. Orice cratita si metoda de facut sosuri este brevetata, daca institutia plateste brevetul. Nu conteaza ca pe nimeni nu intereseaza, nu exista nici un risc sa fie furata reteta, metoda sau cratita ... pentru ca chestiunea n-are nici o consecinta practica, nu exista nici un risc sa fie utila altcuiva decat in CV-ul propunatorului ( pe banii institutiei, normal ).
RăspundeMIHAI 2 - 12-19-2016
Autorul taie cu precizia unui bisturiu - laser in tesutul bolnav al invatamantului romanesc. Asa este - discutia pe tema plagiatelor a avut ca efect secundar ocultarea adevaratului subiect - SLABA CALITATE A TUTUROR TEZELOR DE DOCTORAT. De altfel si organul de specialitate a subliniat ca lucrarea doamnei Kovesi este scuzabila doar pe criteriul procentajului de copy paste care fiind doar de 4 la suta nu intra in Parlament. In ceea ce priveste calitatea stiintifica expertii au arata ca e un dezastru , dar ca n- au baza legala sa o anuleze.
RăspundeNelu Ibric - 12-19-2016
Nici eu nu am facultate,dar sunt in deplinatatea facultatilor mintale.Nu m-am gandit niciodata sa-mi iau o diploma de la universitatile din Romania,cu atat mai putin sa-mi cumpar un titlu de doctor.Mi-aduc aminte de perioada anilor '48 -'50 cand in graba alfabetizarii rapide a maselor nu se punea problema ca cineva sa nu invete sa scrie si sa citeasca.Veneau lumpenii la scoala de la periferia oraselor si satelor,cu funia de ceapa agatata de gat,dar nu se gandeau ca pot obtine adeverinta de alfabetizat contra cost.Astazi facultatile particulare si nu numai au tarife bine stabilite pentru obtinerea licentelor sau a doctoratelor.Sunt curios daca invatatoarea caracaleana grevista a foamei a luat titlul de doctor de la Facultatea din Caracal,pentru ca loc de minuni mai exista
Răspunde