Gogomănii

Dacă mă întrebaţi ce înseamnă „gogomănie”, vă pot spune doar cum resimt eu, ca nespecialist, sonoritatea cuvîntului. E „prostie gogonată”, prostie ţanţoşă, neghiobie, fudulie nătîngă. Prin asociere, îmi sună în minte şi „goangă”, „gogoriţă”, „gogoaşă”. Auzi şi nu-ţi vine să crezi ce proferează, sigur de sine, gogomanul. Uneori e agresiv, alteori doar netot, adesea - lichea. Există, recunosc, şi cazuri de imbecilitate candidă.

Andrei Plesu 20.02.2017
SHARE 8

 

Ideaţia gogomanului funcţionează, în asemenea cazuri, ca o flaşnetă stricată, scăpată de sub control, chiar dacă afişează, la bază, bune intenţii. Iau, mai mult sau mai puţin la întîmplare, cîteva exemple:

 

1. Cutare „analist”, hiperactiv, hipercompetent, mîndru de expertiza sa, declara deunăzi, pe un post de televiziune (unde e un fel de şef), că lucrurile merg rău în scumpa noastră patrie pentru că, între altele, intelectualii se complac într-un statut de inutilitate. Exprimă păreri, opinii, „umori”, fac comentarii, dar „nu pun umărul”, „nu se implică”. Aş întreba, mai întîi, în ce calitate vorbeşte domnul cu pricina? E instalator, plugar, încărcător-descărcător? Sînt sigur că ar fi jignit să i se refuze titlul de „intelectual”. Păi ce face el, concret, ca intelectual? E drept, s-a tot lipit, de-a lungul anilor, de diverşi mahări politici. Ba de Plahotniuc, ba de Geoană, ba de Năstase, ba de Vanghelie, ba de Băsescu. Cu ce rezultate? Şi, în fond, ce înseamnă „intelectual”? Mai ales la noi, cînd doctoratul a devenit un titlu distribuit în masă? A, e vorba de intelectualii răi, fandosiţi, elitişti, izolaţi în „turnul de fildeş”! Am înţeles: elitiştii să poftească „la şaibă”! Să schimbăm puţin rolurile: scriitorii, pictorii, muzicienii, filosofii, eseiştii să treacă în administraţie şi să vină parlamentarii, politicienii, guvernul şi opoziţia, în terenul liberei creativităţi: să se ocupe de literatură, de muzee, de concerte şi artă plastică. E păcat că România interbelică a fost pe mîna unor Brătianu, Take Ionescu, Gh.Duca, Iuliu Maniu etc. Dar asta s-a întîmplat pentru că intelectualii s-au complăcut să rămînă „inutili”. De ce n-a pus umărul Eugen Lovinescu? Cum au ajutat ţara alde Tudor Vianu, Liviu Rebreanu, Arghezi, Bacovia, Camil Petrescu şi alţi monomani „de pe margine”?

 

Mă mir, fiindcă veni vorba, cum se face că pe Eminescu, pe Caragiale şi pe atîţia alţi autori de publicistică politică nu i-a luat nimeni la rost în stilul: „exprimaţi păreri şi umori, dar nu veniţi cu soluţii, nu vă implicaţi!” Să observăm, pe de altă parte, că au fost şi intelectuali (din ăia răi) care au încercat să tatoneze zona politicului, să se „angajeze”. Nu s-ar putea spune că au fost bine primiţi, sau valorificaţi de „profesionişti”.

 

Pe Toader Paleologu liberalii l-au evacuat scurt pentru indisciplină de partid. Dar ce s-a ales, pînă acum, de Teodor Baconschi, de Adrian Papahagi, de Radu F.Alexandru, de Mihai Neamţu şi de alţii, din aceeaşi făină, care s-au străduit să intre pe scenă? 

 

Intelectualii sunt, oricum, foarte antipatici. Poţi să-i faci, prin gazete bătăioase, „oligofreni”, „îmbîrligaţi”, „trădători”, „sinecurişti”, „lingăi” şi vei fi primit cu aplauze. 

 

Ştiu, mi se va vorbi despre paşoptişti, despre Titu Maiorescu, Goga sau Iorga, adică despre excepţiile care confirmă regula. Dar ultimii doi nu prin politica lor rămîn în istorie, iar ceilalţi au venit cu un proiect de modernizare, pe un fundal unic de receptivitate naţională şi europeană şi într-un context de relativ vid politic. În rest, politicienii şi „intelectualii” şi-au văzut fiecare de treburile lor.

 

2. Apropo de cei care nu vin cu „soluţii”. Am auzit, în ultima vreme, judecăţi aspre asupra celor din stradă, ca şi asupra intelectualilor „inutili”, pornind de la iritarea că bombăne fără să propună „măsuri” concrete, mari idei reformatoare, „soluţii”. Nu pare să se priceapă că un protest civic e, în primul rînd, expresia unei suferinţe civice, simptom al unei disfuncţii sociale. Cînd te duci la doctor şi îi spui că te doare capul, doctorul nu-ţi poate spune: „lasă lamentaţiile, vino cu soluţii!” El trebuie să producă soluţii. Nici demonstranţii din pieţele ţării, nici comentatorii politici nu au în „fişa postului” identificarea şi implementarea unor soluţii. Nu e treaba lor, nu e competenţa lor. Şi, dacă prin excepţie, ar avea unele idei, mă îndoiesc că cei aflaţi „la butoane” s-ar grăbi să le preia şi să le aplice. Au fost „aleşi” ca să rezolve lucrurile, nu ca să capete indicaţii din stradă. Da, trebuie să ia în serios semnalele străzii, să caute diagnosticul corect şi terapeutica adecvată a derapajelor lor „executive”, dar nu să pună răspunderea guvernării pe umerii celor fără putere.

 

3. A apărut ideea că partidele politice trebuie să funcţioneze fie după modelul mânăsirii (unde e decisivă disciplina „ascultării”), fie după modelul cazarmei („Ordinele nu se discută…”). Sunt de acord că orice membru de partid trebuie să respecte procedurile dictate de statutul partidului său. Nu contest necesitatea unei rezonabile „discipline de partid”. Dar mi se pare fatal pentru orice organism (nu numai politic) să nu mai fie atent la semnalele de criză care vin dinlăuntrul său, să inhibe funcţia unei atente şi constante auto-evaluări, să definească spiritul critic drept lipsă de loialitate.

 

4. Cînd unui guvern i se reproşează anumite greşeli, replica promptă este de tipul: „Păi şi guvernul dinainte a făcut greşeli, uneori exact aceleaşi greşeli!” Ce să înţelegem? Probabil că o bună guvernare trebuie să păstreze nestinsă flacăra greşelilor făcute de predecesori. Avem o tradiţie a erorii. Să nu ne batem joc de ea!

 

Cititi in continuare pe adevarul.ro

Comentarii 8

Dan APOSTOL - 02-25-2017

Nu pot sa combat cu "" maestrul" Plesu. Asa ca apelez la "" maestrul " Paul Jhonson. O sa intzeleaga onorabilul daca se va cobori sa citeasca un comentariu.

Răspunde

toma necredinciosu' - 02-24-2017

" De ce nu au pus umarul Eugen Lovinescu? Cum au ajutat tara alde Tudor Vianu, Liviu Rebreanu, Arghezi, Bacovia, Camil Petrescu si alti monomani" de pe margine"" Au pus alti intelectuali astazi bine asezati in Panteonul neamului. Ca sa-i numesc doar pe cei mai cunoscuti, e vorba de Nae Ionescu, Emil Cioran, Mircea Eliade, Mircea Vulcanescu, Goga, Mihail Polihroniade si mentorul domnului Plesu Constantin Noica. Catre acestia vroia Plesu sa construiasca o punte atunci cind, junele comunist Plesu il cauta pe "candidul" si "naivul" batrinel Nichifor Crainic in apartamentul sau de bloc bucurestean.

Răspunde

qasman - 02-23-2017

ODA ESCRITA EN 1966 Nadie es la patria. Ni siquiera el jinete que, alto en el alba de una plaza desierta, rige un corcel de bronce por el tiempo, ni los otros que miran desde el mármol, ni los que prodigaron su bélica ceniza por los campos de América o dejaron un verso o una hazaña o la memoria de una vida cabal en el justo ejercicio de los días. Nadie es la patria. Ni siquiera los símbolos. Nadie es la patria. Ni siquiera el tiempo cargado de batallas, de espadas y de éxodos y de la lenta población de regiones que lindan con la aurora y el ocaso, y de rostros que van envejeciendo en los espejos que se empañan y de sufridas agonías anónimas que duran hasta el alba y de la telaraña de la lluvia sobre negros jardines. La patria, amigos, es un acto perpetuo como el perpetuo mundo. (Si el Eterno Espectador dejara de soñarnos un solo instante, nos fulminaría, blanco y brusco relámpago, Su olvido.) Nadie es la patria, pero todos debemos ser dignos del antiguo juramento que prestaron aquellos caballeros de ser lo que ignoraban, argentinos, de ser lo que serían por el hecho de haber jurado en esa vieja casa. Somos el porvenir de esos varones, la justificación de aquellos muertos; nuestro deber es la gloriosa carga que a nuestra sombra legan esas sombras que debemos salvar. Nadie es la patria, pero todos lo somos. Arda en mi pecho y en el vuestro, incesante, ese límpido fuego misterioso. Jorge Luis Borges

Răspunde

Vicentio B. - 02-23-2017

PRECIZARE: Formularea "Tara care se pretinde ca ar fiind civilizata, .." - este vizibil eronat ! Rog a se citi "Tara care se pretinde ca fiind civilizata .. " -

Răspunde

Vicentio B. - 02-23-2017

EXPRESIS VERBIS ("Radicalli Liberi") Apare ca strict MORAL - necesar de constatat si anume ca, Dl. Plesu spune DESCHIS adevaruri, care intr-o Tara care se pretinde ca ar fiind civilizata, ar TREBUI sa produca EFECTE, incet incet, dar sigure spre o anumita schimbare de mentalitate. Aceasta mentalitate inseamna inclusiv CARACTER, PATRIOTISM ! Aceasta mentalitate inseamna a REFUZA categoric DEZINFORMAREA coordonata, adica MANIPULAREA ! Aceasta MENTALITATE inseamna a intelege ca cei cu nume gen Mirel PALADA, Serban NICOLAE, NICOLICEA, Codrin STEFANESCU, etc. de acest gen, sunt subordonati TOTAL unui INTERES de CLICA, care a inceput prin insasi (informatii mass- media) FURTUL CADAVRELOR de la IML si INCINERAREA a celor care au fost IMPUSCATI MORTAL in Dec. '89. ! Ceea ce dl. Plesu numeste "GOGOMANII", referindu-se si la exemplul (citat) : " Cînd te duci la doctor şi îi spui că te doare capul, doctorul nu-ţi poate spune: „lasă lamentaţiile, vino cu soluţii!” ", in realitate, desigur FARA INTENTIE - domnia sa UITA ca, durerile de cap sint SIMTOME de autoaparare ale organismului, care pot fi generate de aprope 500 de cauze ! Romanii, ma refer la cei de autentica BUNA - CREDINTA, la care DEMNITATEA este mult mai presus decat ademenirile - pervese - salariale, au reusit sa inteleaga ca in realitate sunt confruntati cu ceea ce in Germania se numeste “GAUNER” - adica ESCROCI ! Acestia, ESCROCII, traiesc - EXCLUSIV - prin VOTUL IMPERATIV, NUL d.p.v. strict Constitutional, dar functionabil "ca uns" tocmai datorita sistemului "MML" adica Manus Manum Lavat !. Se OMITE permanent acest ADEVAR ! Aici NU mai este vorba de "GOGOMANII" ! Notiunea r trebui sa fie "TROGLODITI" , Cei care sunt in Piata Victoriei, NU vor sa accepte TRGLODISMUL "Made in Romania", Acestia merita SUSTINEREA si RESPECTUL TOTAL al celor care se doresc a fi numiti OAMENI ! O corecta/competenta/ obiectiva analiza conduce spre CONCLUZIA ca ceea ce s-a conceput printr-o MARE DIVERSIUNE, are la origina, ceea ce in medicina se numesc "RADICALII LIBERI" , provocatori de OXIDANTI, care poete provoca si CANCER, METASTAZA ! In structura politica existenta in Romania se numeste PSD ! In realitatea verificabila ar trebui sa fie inteles ca fiind vorba de Platorma Selectiilor Delictuale. MARILE AVERI "Made in Romania" s-au realizat prin CONTRACTE cu Statul, bazate EXCLUSIV pe ABZUL IN SRVICIU ! Asa se explica MEGA - aversitate a lui Dragnea, Tariceanu & Co. impotriva ADEVARULUI si inducerea DEZINCRIMINARII acestui MEGA- Delict. Asa se explica DE CE, cel numit Calin P Tariceanu a dezinformat DELICTUAL opinia publica din Romania, precum ca in Tarile Civilizate din Occident, NU exista incrminat in legislatura penala ABZUL IN SEVICIU. ! Casa Popurului /Palatul parlamentului este mai mica decat aceasta DEZINFORMARE ! Pentru aceasta MEGA – Dezinformare, cel pozitionat pe locul 2 In Romania , recte Pres. Senatului, recte CP Tariceanu ar trebui sa suporte consecintele stipulate in Codul Penal si anume Art. 166 Propaganda în favoarea statului totalitar: Propaganda în vederea instaurării unui stat totalitar, săvârşită prin orice mijloace, în public, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea unor drepturi. Propaganda constă în răspândirea, în mod sistematic, sau în apologia unor idei, concepţii sau doctrine cu intenţia de a convinge şi de a atrage noi adepţi. Art. 168/1 Comunicarea de informaţii false: Comunicarea sau răspândirea, prin orice mijloace, de ştiri, date sau informaţii false ori de documente falsificate, dacă prin aceasta se pune în pericol siguranţa statului, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.

Răspunde

ilie andrei - 02-21-2017

Sunt de acord că există "gogomani" şi pe stânga şi pe dreapta. De fapt eu văd în "gogomănie" o fudulie într-adevăr de răţoi, completată de o lipsă totală de ruşine. Este nevoie de acea RUŞINE a omului onest şi generos; atât pe partea stângă, cât şi pe partea dreaptă! De aici ar trebui să se pornească pentru "o nouă politică românească".

Răspunde

Mihai Tanase - 02-21-2017

Stimate Felix , poate aveti dreptate cand ii criticati pe Papahagi , Baconschi & Co . Cu toate astea , asa imperfecti cum spuneti ca sunt as da orice sa am oameni ca ei sa ma reprezinte in Parlament .

Răspunde

Felix - 02-20-2017

Ideea ca dl Papahagi ar putea avea ceva de spus in politica ma sperie. Omul chiar crede ca absolut totul in lumea asta tine exclusiv de relatia dreapta-stanga unde dreapta e in mod necesar buna si stanga in mod necesar rea. Nici dl Baconski nu pare sa fi iesit prea tare din acest tipar de gandire: ba se lupta cu neo-marxistii, ba iii plange de mila lui Trump, aflta saracul in lupta cu serviciile secrete dominate de liberalii (crypto-neomarrxisti desigur)

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22