De același autor
Pînă la un moment dat, am crezut că două-trei lucruri îmi sunt totuşi clare şi pot fi ”tezaurizate” ca atare. Că ştiu ceva. De la o vreme, nu mai sunt sigur de aproape nimic. Mă străduiesc, încerc să oblojesc, în inima mea, o fărîmă de speranţă, dar, sincer vorbind, nu mai înţeleg aproape nimic. Sunt în mare deficit de certitudini. Şi mă minunez cînd, în jurul meu, văd oameni siguri de opinia lor, bine instalaţi în monumentul propriu, fără dubii, fără ezitări, fără crize de insecuritate lăuntrică. Îi văd printre politicieni, printre gazetari, printre forumişti, peste tot. Oameni cu gîndire compactă, oameni ”rezolvaţi”, oameni fericiţi! Şi nu doar bătrîni, ci foarte mulţi tineri! Am serioase motive să-i invidiez.
Unul dintre puţinele lucruri care îmi erau, pînă la un punct, clare era că perioada comunistă, comunismul în general, n-a fost în regulă. Trăisem primii 40 de ani de viaţă sub semnul lui şi aveam oricînd la îndemînă justificări ale ”anti-comunismului” meu. Nu cred că gîndeam ”visceral”, că spiritul meu critic era grobian, lipsit de discernămînt. Nu apucasem decît indirect, prin unii membri ai familiei, Canalul, puşcăriile dinaintea lui 1964, dar ştiam ce înseamnă cenzura, penuria, abuzul ideologic, propaganda isterică, cariera politică bazată pe mediocritate şi obedienţă. Da, am putut publica, am avut norocul (cu multe ridicole eforturi) de a ieşi, de două ori în Vest (ultima dată cu sugestia explicită a Securităţii de a nu reveni în ţară), da, am trimis un memoriu (numit acum ”scrisoare”) lui Ceauşescu, cînd, rămas fără slujbă şi cu interdicţie de semnătură, încercam să mă reintegrez (pentru a supravieţui), cu preţul limbajului de lemn al epocii. Dar tot mai des aflu, acum, că lucrurile nu erau, sub nea`Nicu, chiar aşa de rele. Am asistat, de curînd, exoftalmic, la o emisiune de televiziune, în care erau invitaţi foşti miniştri ai ”împuşcatului”. Rezulta că, pe vremea lor, totul era minunat, că ţara era pe culmi şi că revoluţia din 1989 (”aşa-zisa!”) a stricat tot, a blocat o evoluţie glorioasă spre un viitor luminos. Nimic despre sărăcie, despre presa omagială, despre libertatea de expresie. Era bine! Pe alt post, invitatul de onoare era ginerele lui Ceauşescu, dispus să ne explice că socrul lui fusese, de fapt, genial şi că Nicuşor, cumnatul lui, a fost asasinat de securitate (ca şi Gheorghe Ursu!). Un parlamentar de azi, care şi-a făcut, după revoluţie, un portret de vajnic luptător anti-comunist, recomandîndu-se, în CV-uri, ca semnatar al cîtorva sute de ”proteste” împotriva totalitarismului ceauşist, se înscrie în PSD şi apare deunăzi, la ”România TV”, deplîngînd tratamentul necreştinesc la care a fost supus ”dictatorul”. S-a vorbit şi despre marile merite ale lui Ceauşescu în materie de politică externă, despre blocuri, metrou şi bilete sindicale la Sovata. O tînără generaţie de intelectuali pare să fi decis că nu poţi fi ”de stînga” (ceea ce mi se pare o opţiune nu doar legitimă, dar şi necesară), fără să fii împotriva ”anti-comunismului”, adică uşor pro-comunist. Mi se spune că interdicţia proprietăţii private sub comunism e o legendă (de fapt, ea era garantată prin Constituţie), că a sta la coadă ca să cumperi cîteva ouă sau un iaurt, nu e chiar o catastrofă, şi că liberalismul occidental e mult mai rău. O dovedeşte, lucid, dl Mélenchon, ideologul noului ”socialism ştiinţific”, care spune apăsat, acum, în 2017, că singura soluţie e întoarcerea la Marx şi Engels. Evident, nu suntem criminali. Nu vrem înapoi la Stalin. Dar vrem înapoi la Lenin, la naţionalizare, la planificarea de stat, la dictatura proletariatului. Avem la îndemînă cîteva modele care ar trebui recuperate: puţin Bolivar, puţin Chavez etc.
Comentarii 10
Mircea Ordean - 05-29-2017
Ajuns în pragul senectuții (dacă n-am depășit cumva pragul), simt că n-aș dori certitudini, cît oarece elasticitate, pentru a mă putea adapta la ce sosește nou - prin interiorul, respectiv exteriorul ființei personale. Rugîndu-vă a-mi accepta o mărturisire, legat de comunism - cel amintit de dl autor -, am avut oroare de el. Dar, cam din vara 1990 încoace, m-a luat un val de nuanțe, legat de dînsul. Prea tare nu-mi mai bat capul azi cu el, și nici cu cei simpatizîndu-l, în diferite forme. Deși însușirea următoare nu-mi rezolvă din problemele generale ale vieții, pot mirosi iute ce-i vine a lăuda comunismul.
RăspundeLiviu din Timisoara - 05-25-2017
Post Scriptum : Pai daca domnia voastra, domnule Plesu ... de acolo, din mijlocul sau preajma informatiilor, n-ati inteles nimic; daca domnia voastra, un om cu atata educatie si cultura, n-ati inteles nimic ... spuneti-ne, cum am putea intelege mai mult noi, astilalti ? Cine ar trebui sa inteleaga, sa talmaceasca si sa ne ajute sa putem cantari si alege ? De ce nu va ridicati, domniile voastre, oameni de cultura, sa dati in vileag tot ce inseamna manipularea si prostirea media TV ... fiindca avem 5.5 ore/zi in medie de stat cu nasu-n televizor ? Nu ajunge sa spuneti ca domnia voastra nu va uitati la TV ...acestia trebuie si demascati ..concret ...cum joaca in studio rolul de adversari ca, in spate, sa-si vada de interese comune ... sa stim cine pe cine plateste, ce interese stau in spatele producatorilor.De ce, cu ani in urma Realitatea TV era pe coarda cu Antena 3 iar acum sunt pe corzi in opozitie de faza ? Ei bine ... astea ar ajuta sa intelegem ce ni se intampla.
RăspundeLiviu din Timisoara - 05-25-2017
Daca e sa gasim o scuza, este faptul ca intrarea pe scena capitalismului, a libertatii ...ne-a gasit nepregatiti. Ne-a gasit jos, din multe privinte. Eram deja puternic duplicitari ...am devenit usor coruptibili. Si asta, de la fostul director de combinat pana la portar.De la vladica pana la opinca. Si ne-am grabit sa asimilam , imediat, tot ceea ce este mai rau in capitalism ... mai superficial. Suntem niste tampiti daca nu pricepem ce atuuri avem inca. INCA ! Dar daca n-a putut fi luat in seama Punctul 8 al Proclamatiei de la Timisoara, macar acum trebuie sa umplem o puscarie cu toti cei care s-au capatuit pe spatele bugetului, cu toti spagatii ...plus confiscari de averi fraudulos facute. Cine isi asuma asa ceva ?
RăspundeMIHAI 2 - 05-24-2017
Imediat dupa 1989 se batea insistent shaua cu ASCULTAREA TELEFOANELOR PE VREMEA COMUNISTILOR . Democratia a facut sa se multiplice de un milion de ori numarul telefoanelor. Va dati seama ce ar fi facut securistii in asemenea conditii ? Cred ca ar fi infiintat o intreaga INDUSTRIE DE ASCULTAT OAMENII. Ce bine ca am scapat de nenorocitzii aceia.
Răspundetoma necredinciosu' - 05-23-2017
Daca e vorba de ministrii lui Ceausescu care azi se erijeaza in exponenti ai unei epoci faste din istoria Romaniei sint cu Plesu. Nu sint cu Plesu daca asta inseamna ca ideile de stinga sint compromise odata pentru totdeauna. Nu sint. Capitalismul farea corectivele de stinga este la fel de insuportabil ca si comunismul. Stringii avem sa-i multumim pentru ziua lucratoare de opt ore, pentru asigurarile sociale , pentru invatamintul gratuit, pentru burse samd. Patapievici intrebat la Jocuri de Putere pe 21.5 despre parerea sa despre Trump, a raspuns contrariat prin uimirea sa ca media main stream americana e de stinga. E surprinzator, dar placut surprinzator. Corparatii capitaliste fac eductia maselor prin idei de stinga. Si e bine ca-i asa. In America capitalista, exponentii ei de seama, vezi cazul Soros, Buffet, Gates etc. isi doneaza averile. Ei au inteles ca nu e o mare bucurie sa fii cel mai bogat atunci cind esti inconjurat de saracie si nedreptate socioala.. Alti capitalisti din Silicon Valley isi cumpara cetatenii neo zeelandeze si stau pe cuferele pregatite pentru a fugii in caz ca saracii se vor prinde de smecheriile lor. Eu zic ca cei dintii au dreptate. In economia 4.0 riscam sa divizam societatea intr-atit incit vom avea in America in putin timp cite zeci de mii de superbogati si lumpen proletariat. De accea in Elvetia si tarile scandinave se vorbet serios depre iminenta introducere a unui venit de baza, adica stai acasa si iti vin banii, asa moca. Probabil in Romania fost membrii PCR se vor revolta la asemena erezii de stinga. La Romanica corectitudinea politica o practica cei de dreapta. Romanul cumsecade, dupa dinsii e unul singur. El este reaganian si neaparat ortodox. Altfel, i se pune eticheta nostalgic comunist. Inapoierea istorica face in continuare ravagii.
RăspundeBASCA - 05-23-2017
E o uimire generala,foarte multi sunt uluiti,nu suntem singurii care ne crucim.Mai mult de juma`de americani se intreaba retoric cum de a iesit bufonul presedinte,simpatizantii lui Gullen se ingrozesc mahniti la gandul repercusiunilor satrapului Erdogan,sclavii din Korea de Nord sunt striviti de ideologia autarhiei comunistoide a clanului Kim, samd.Epoci tulburi au fost si vor mai fi,la noi e mai simplu,raul vine stand in fotoliu cu o bere in mana si privind la televizor,ca acu`avem slava domnului si televizoare si programe,nu scapam de cazna canalelor,o obsesie mai veche.
RăspundeIubite Omolog - 05-23-2017
Si eu care va sorbeam cuvintele cand eram tanar...Ce "invatator" mi-am ales... Tot cu capul meu... Dar, apropos, pentru cine scrieti?... Ah, pentru omologi (digitali) ca noi (inclusiv)...
RăspundeGheorghe Popescu - 05-23-2017
Primii care au vrut sa scape de comunism au fost potentatii comunisti, dornici sa-si cheltuiasca legal banii acumulati ilegal in comunism. Si ca un comentariu general, orice fost nomenclaturist sa faca bine sa numeasca o tara comunista care a asigurat cu succes subzistenta propriului popor. Nu bunastarea, ci macar doar subzistenta. Singura tara comunista de success e China, iar succesul a venit dupa ce a trecut la capitalism. Pentru ca ce e in China acum e capitalism, nu comunism. In comunism faceau gume de sters frumos mirositoare si stilouri, si nu reuseau sa asigure blidul de orez zilnic. Acum sint capitalisti si conduc lumea.
Răspundeeu - 05-22-2017
Problema e ca nivelul intelectual l oamenilor care fac opinia publica in Romania, si a celor care o conduc e depasit si uzat mora, din aces motiv tinerii isi gasesc alte modele din alte parte. La drept vorbin, oricine a mai trecut recent printr-o universitate romaneasca intelege ca bate vantul acolo, n-ai cu cine discuta, si nici nu se discuta lumea prezenta, ba atitudinea e de rahat adesea, nu cum se chinuie strainii sa creeze locuri primitoare. Asa ca si tinerii isi iau ca modele locuri oameni si organizatii unde se simt bineveniti si stimulati.
RăspundeLiviu din Timisoara - 05-22-2017
Daca incepem sa comparam , in termeni macroeconomici ... sa-i invitam pe cei de specialitate s-o faca.De exemplu, ne atacam pentru barajele hidrocentralelor care ar afecta peisaju , ar dauna ecosistemului ...dar defrisam sute de hectare de padure. Ne chinuim de 25 de ani sa asfaltam 1000 km de autostrada ... cand , pe vremea lui Ceausescu, au fost asfaltate tot ceea ce avem astazi sosea . Ne plangem ca trebuie sa facem nu stiu cate tuneluri pe Valea Prahovei ...cand sub ceausescu au fost facute sute de tuneluri , sute de viaducte.Tot ce inseamna cale ferata electrificata, facuta tot atunci. Daca este sa facem o analiza ...hai s-o facem la rece. Nu doar domnia voastra a avut de suferit, nu doar Paul Goma, nu doar Dinescu ... iar azi, zeci de mii de pensionari - adica aia care au cladit tot ce se vede - traiesc in conditii mizerabile. Da, ei nu mai au rabdare sa se dezmeticeasca cei tineri ... nu mai au timp. Nu regreta tineretea lor dusa , cat regreta viata plina de frustrari pe care o duc azi. Dintr-o singura poseta a nu stiu carei amante a nu stiu carui parvenit ...un pensionar ar trai linistit cativa ani . Romania este pe locul doi in Europa la marfurile de lux si cea mai mare saracie din UE. NU ASA NE-A FOST VORBA IN 1989. Sa va fie foarte clar : de la miscarea din 89 au avut de castigat IN SPECIAL fostii nomenclaturisti, fostii securisti si tiganii. Cunosc persoana batuta de soldati in spatele Catedralei, nenorocita pe viata, care la 43 de ani are o pensie de 4 sute de lei. Am fost si inca suntem trasi pe sfoara. NU ASA NE-A FOST VORBA. Cam la asta se refereau vorbitorii ...
Răspunde