N-avem politicieni, n-avem partide

În îngrijorarea generală (perfect legitimă), există, totuşi, motive de entuziasm şi speranţă. Numărul mare al celor care, de zile întregi, ies în frig în mai toate oraşele ţării - şi se comportă exemplar - îmi dă sentimentul că, pe scena noastră publică, se conturează un tip de prezenţă nou cu adevărat, cu exponenţi de cea mai bună calitate:

Andrei Plesu 06.02.2017
SHARE 16

De același autor

 

le-am contemplat portretele seară de seară, i-am auzit vorbind, le-am urmărit comportamentul şi mă bucur să ştiu că reacţia promptă dar decentă faţă de nefăcutele unei guvernări, care a reuşit să se compromită în doar o lună de „activitate”, oferă garanţia unei conştiinţe civice renăscute, a unei promiţătoare vitalităţi sociale. E vorba predominat de tineri (ceea ce nu înseamnă că nu s-au mobilizat, alături de ei, şi alte generaţii), de oameni cuviincioşi, inteligenţi, plini de umor (cîteva pancarde şi lozinci sunt admirabile), imuni la provocări golăneşti, capabili să se impună prin civilizaţie şi tenacitate. Le sunt recunoscător.

 

Un alt fapt îmbucurător este verticalitatea recuperată de cîţiva reprezentanţi ai partidului de guvernămînt şi ai echipei guvernamentale: au înţeles - şi au acţionat în consecinţă - că „solidaritatea” politică nu poate merge pînă la anularea unor esenţiale valori transpartinice: onestitate, adevăr, vocea conştiinţei proprii, binele ţării. Pentru această curajoasă trezire îi felicit cald pe: Mihai Chirică (primar al Iaşului şi vicepreşedinte PSD), Valentin Cristian Lupşa (secretar general PSD Reşiţa), Robert Paskuj (preşedinte al ALDE Sibiu), Aurelia Cristea (fost parlamentar şi ministru în echipa Ponta) şi Ovidiu Mălăncrăvean (primar PSD Sighişoara). Li se adaugă şi alţi cîţiva foarte onorabili demisionari (deţinători de funcţii în guvern, chiar dacă nu toţi membri de partid): Florin Jianu (ministru pentru mediul de afaceri), Ciprian Necula, Călin Andrei Tuns, Daniel Şandru şi colaboratorii săi (de la Departamentul Centenar: Cosmin Popa, Cătălina Gabriela Bolborea, Ruxandra Ioan). Greşim, de-aici înainte, cînd vorbim, generalizator, despre PSD. Era firesc, de altfel, ca un partid atît de mare să nu fie uşor de sistematizat şi de blamat „din principiu”, printr-o judecată globală. Sunt sigur că, între membrii lui, se află destui oameni întregi care n-au decît vina de a nu se manifesta mai energic. Oricum, modelul Iliescu (care, constat cu regret, o ţine langa cu discursul său străvechi despre „incitări”) ar trebui, în sfîrşit, depăşit.

 

Remarc, în treacăt, şi noul efort de „reaşezare” al dlui Ciorbea, plus, last but not least, sporul de fermitate al BOR, prin mesajul Preafericitului Părinte Patriarh.

 

Să trecem la veştile proaste.

 

A devenit aproape imposibil să identificăm, în „avangarda” vieţii noastre politice, politicieni nu neapărat de anvergură, dar nici măcar încadrabili într-o medie respectabilă. Nu e vorba aici numai de corupţie, slugărnicie sau incompetenţă. E vorba de o proastă calitate umană, de grosolănie, iresponsabilitate, tupeu, nesimţire şi - nu în ultimul rînd - prostie. Mă uitam la dl Grindeanu în timpul ultimei conferinţe de presă: privea către Liviu Dragnea ca o căţeluşă spre nuia: dînd din coadă, dar cu ochii în panică. Ce să mai zic de dl Dragnea însuşi, care a învăţat destulă engleză, cît să spună că lupta anticorupţie e bullshit! În condiţii normale, dumnealui ar fi putut ajunge, cel mult, un şmecher patron de casino. A ajuns şef de partid majoritar şi lider al ţării…

 

Caracteristica cea mai iritantă a clasei noastre politice este suficienţa. Te miri ce ingineraş mediocru, ce activistă răscoaptă, cu aere de mătuşică grijulie, ce jurist semidoct se pronunţă, întrebaţi sau nu, pe orice temă, cu o siguranţă de sine paranoiacă. Ţanţoşi, obraznici, guralivi, agresivi, prost crescuţi, „angajaţi” partinic pînă la desfigurare, ei apar des, dacă nu zilnic, mai ales la posturi de televiziune bine plătite şi bine plătitoare, ca nişte corifei ai înţelepciunii, ai patriotismului, ai adevărului absolut. Ei ştiu! N-au dubii, ezitări, întrebări. Au doar răspunsuri. Sunt providenţiali! Şi dacă îi contrazici, te iau tare. Şterg cu tine pe jos, fac mişto, te învaţă cum e cu patria, cu trădătorii, cu sorosistii, cu inteligenţa. Nu contează că arată a plutonieri reciclaţi, a „fete bune” miloase (mai ales cu cîinii şi cu oamenii străzii), a gospodine cînd nevricoase, cînd duioase, a caftangii ideologici. Se simt bine în pielea lor, în afacerile lor, în conturile şi în vilele lor cochete. Prin inflaţia discursului, mulţi dintre ei sunt deja vedete. Cutare (şi un pic inginer, şi un pic avocat, şi UNPR şi ALDE, cînd băşcalios, cînd sumbru) e de faţă la orice dezbatere, ca un ştab prepotent, încîntat de aplombul şi competenţa proprie, cutare altul umblă cu mirul prin parlament făcînd cu ochiul Sfintei Treimi ca să-l scape de  năpastă. Despre dl Tăriceanu am obosit să scriu: cînd e „tranşant” te adoarme, cînd e plicticos, te enervează. Altfel bine îmbrăcat, nu zic. Şi poate, cu timpul, etern începător cum e, o să înveţe şi ceva gramatică.

 

Mai e cîte unul (rămăşiţă a defunctului PRM) care nu pare să aibă o meserie clară, dar are, în schimb, o mulţime de hobby-uri (colecţionează „fineţuri” istorice şi umblă la ocultisme de pripas). Sunt mereu uimit de o doamnă pe care o ştiu „de mică”: se alinta, puber, pe lîngă politicienii momentului, în anii `90, apoi s-a decis să îmbine utilul cu plăcutul, adică viaţa privată cu strategia de carieră, a ajuns ziarist, politician, primar, şi nu m-aş mira s-o vedem, mîine poimîine, preşedinte de ţară. Mai e şi craioveanca Olguţa, intrată, virginal, în PRM, la 16 ani şi evacuată de chiar şeful ei, „tribunul” Vadim Tudor (pînă şi de el!), pentru a se instala, invulnerabilă, în PSD.

 

Citi in continuare pe adevarul.ro

Comentarii 16

?????? - 02-11-2017

Într-un alt articol ziceți că la PSD se cam "fură", iar ia de îi votează ar cam fi "obișnuiți" cu "furatul", de pe vremurile ălora care îi votează ? Probabil nici în acele vremuri nu prea erați de acord cu aceia care "furau" , chiar dacă erau vremuri mai "socialiste" care probabil s-ar fi "pliat" pe "zonele" de dezbatere ale GDS-ului ? Deci, într-un anume fel, chiar ați intenionat să aprați societatea de aceia care intenționau să o "fure" , indiferent de formele de guvernare , de stânga sau de dreapta sau chiar și comunistă , păstrând totuși "decența", de a vă "asocia" , când cu unii când cu ceilalți, probabil și pentru a contribui la "inhibarea" unor tendințe ce ar fi depășit de o manieră evidentă dogmele doctrinare ale respectivelor guvernåri ?

Răspunde

?????? - 02-11-2017

Ați așeza scriitorii de SF în rândurile intelectualilor ? Considerați ceea ce scrieți că vă reprezintă ? Ați considera punerea pe hârtie a ceea ce vă reprezintă o formă de "exhibiție"?

Răspunde

Liviu din Timisoara - 02-08-2017

Domnule Vicentio B. si cu alt prilej mi-am exprimat admiratia pentru rigoarea cu care abordati chestiunile. Va rog sa nu va mai consumati timpul cu mine deoarece am hotarat sa ma retrag de pe forum; banuiesc existenta unor mari interese , unor forte care isi duc lupta pentru putere si bani. Ori eu nu fac parte din niciuna dintre aceste grupari. Doar consum de timp, de energie in timp ce in culisele politicului regulile difera total de ceea ce ne imaginam noi astia ...ca fiind cinstit , drept. Va dau un ultim exemplu. In timpul guvernarii Boc am crezut total in sinceritatea demersurilor, pe fondul unei crize economice : te intinzi cat ai plapuma. Ulterior sa iasa la iveala ca exact in acea perioada au fost facute retrocedari de sute de milioane de euro, ca s-au dat spagi de zeci de milioane de euro ... iar noi ne numaram banii pentru curent, pentru gaz si pentru o cafea ... Nu mai am nici 5 minute de pierdut pe temele astea ... Unicul meu demers va fi un vot , un drept pe care mi l-au dat altii murind sau riscand sa moara.

Răspunde

Polilogu - 02-08-2017

Domnul ANDREI PLESU nu are de-a face pur si simplu cu un ”caragialism ” de alta data si ...epocă. Dl Plesu face mult mai mult si mai ..multe cu ”spiritul caragialesc ”... din dotare.

Răspunde

?????? - 02-08-2017

Cum comentați totuși despre faptul că fosta securitate folosea metoda "copy-paste" pentru a pune la dispoziia "elitelor" intelectuale și din cercetare ce era mai de actualitate prin alte țări , democratice sau mai puțin ?

Răspunde

Vicentio B. - 02-07-2017

@Liviu din Timisoara. DEOARECE sunt MOMENTAN (3-4 ZIle) realmente cu timpul extrem de limitat, NU am posibilitatea reala de a va raspunde la pozitia dvs. din 7.02.2017 ! Va asigur ca am s-o fac si anume puct cu punct ! TREBUIE sa am in vedere si faptul ca articolele publicate pe acest SITE (Rev. 22) au o anumita repetivitate !. Deoarece pastrez regula juridica si anume ca "buna- credinta se prezuma", va sugerez sa NU parasiti PERIMETRUL limbajului loial fata adevar si decenta. ATENTIE ! Eu NU fac politica, CI ma refer EXCLUSIV la necesara Ordine Constitutionala ! In opinia mea articolul de fata, ca si cel nemijlocit precedent, semnat de Dl. Andrei Plesu sunt EXCELENTE ! Argumente, in sensul stiintific al notiunii, exista, si le cunosc !

Răspunde

Liviu din Timisoara - 02-07-2017

Poate ca sunt din Ferentari ... si as dori sa ma lamuriti, domnu V.B. in virtutea carui paragraf de drept constitutional poate fi anchetat cineva din Guvern, de catre DNA, in legatura cu enuntul/editarea unei OUG ? Hai,vad ca le aveti cu paragrafele. Ca in ceea ce priveste " Jos PSD " s-au trezit cam tarziu ... au dormit in duminica votului. Asa cum Basescu n-a putut fi dat jos de cei 7.2 milioane in virtutea unei reguli, nici PSD nu poate fi dat jos de catre 500 mii, tot in virtutea unei reguli. Si in Parlament poate fi adoptata orice lege care este supusa rigorilor Curtii Constitutionale. Sau nu asa-i peste tot ? Atunci, hai sa dizolvam Parlamentul si sa facem anticipate, ca la carte. Si tot nu ne-am lamurit cum a fost povestea cu lemnul din padurile noastre de care au beneficiat ...civilizatii austrieci ... Sa stiti ca nu suntem dispusi sa inchidem ochii la nimic, noi astia de prin Ferentari.

Răspunde

Alfredo Nobel - 02-07-2017

Cum nu avem politicieni domnule Plesu? Pai nu s-a ridicat d. Basescu la inaltimea dumneavoastra? V-a si decorat pentru asta.

Răspunde

Vicentio B. - 02-07-2017

@ Liviu din Timisoara: DACA detineati/etalati, sa presupunem, “Liviu din Ferentari” , “Liviu din Crangasi”, etc.., in acest sens, s-ar fi putut, intelege CRASA – confuzie in care va aflati. Dar ca “Liviu din Timisoara” , deja intervin cateva premise in sens strict MORAL – UTIL, chiar cu continut JURIDIC ! CONCRET: este realmente PENIBIL, JENANT, ca sa nu spun INEPTIE, faptul ca nu ati inteles substanta si anume ca, prin OUG 13, Guvernul PSD , numit de ““L 'etat c'est moi !” (Liviu Dragnea) a LEGIFERAT LEGALIZAREA unei reale STRUCTURI MAFIOTICE, care NU are NICIO legatura cu principiile Statului de Drept. Astfel se explica interventia RAPIDA/OFICIALA a UE, realmente OMISA de dvs.. In acest context va sugerez sa va informati in format MORAL- UTIL, spre exemplu in USA , membrii Legislativului NU pot face parte din EXECUTIV., asa cum exista in Tara in care traiti, munciti ! Ca atare, cum se poate vorbi de Stat de Drept – adica separatea puterilor in Stat, daca membrii Guvernului sunt NUMAI EXECUTANTI ai dispozitiilor venite din partea SEFILOR DIRECTI, aflati in LEGISLATIV, si anume pe Presedintele Senatului, recte Presedinte al Camerei Deputatilor !. Ca tare, cand doriti etalarea de afirmatii in format CONCLUZIE, va sugerez sa va referiti NEAPARAT la PREMIZE VERIDICE si NU la constelatia, construita, indusa de dvs.

Răspunde

Gheorghe Popescu - 02-06-2017

Cine-i voteaza pe toti astia domnule Plesu? Politicienii au asemenea atitudine pentru ca li se permite. Cele citeva sute de mii de romani iesiti in strada in fiecare zi nu se pot compara cu milioanele de votanti PSD. Vom avea o Romanie democrata cind Vasluiul va deveni un oras civilizat, fara violatori si ciomagari. Pina atunci ne imbatam cu apa chioara. PSD poate aduce oricind un numar dublu de aplaudaci ai minerilor.

Răspunde

svh - 02-06-2017

Aveti domnule Plesu o sansa mare si dvs., asemenea lui Cargiale, de a fi contemporan cu asemenea specimene ale scenei noastre publice si politice in special. Specimene care nu pot scapa observatiei dvs. critice si care va ofera pe tava ocazia de a va dovedi talentul observatiei si pe cel al schitarii. Suntem norocosi intr-un fel ca va putem citi, macar ca haz de necaz in locul silei ce ne cuprinde cu fiecare zi de ceea ce vedem si traim de cel putin 26 de ani.

Răspunde

?????? - 02-06-2017

Remarcați că Traian Båsescu pare a folosi o replică a personajului interpretat de Jean Lorin Florescu, în filmul "Toate pânzele sus", în ceea ce zise despre bugetul pe anul 2017 ?

Răspunde

Liviu din Timisoara - 02-06-2017

Fara a avea in vedere o informare riguroasa, exista totusi niste semne de suspiciune. Care-i pragul care deosebeste " a face lobby " de " traficul de influenta " ? Da, strada este capabila de interventii majore, dar atentie la a nu deveni o masa de manevra. Cred ca spiritul acelei ordonante de urgenta trebuie comentat in Parlament. Si, daca legea este constitutionala si dorim sa respectam statul de drept ... va trebui sa ne-o insusim. Este sigur ca ea este impotriva societatii romanesti ? Este sigur ca este impotriva formarii unei paturi de mijloc ? La noi in cartier, un magazin alimentar al carui patron este un intreprinzator roman a dat instantaneu faliment datorita unui magazin Carrefour deschis la 50 de metri ... Si daca producatorii de automobile DIN UE ne ofera locuri de munca DOAR la cabluri, la volane, la butoane de contact sau lampi ... absolventii nostri din politehnici vor fi folositi in consecinta sau vor fi nevoiti sa emigreze la ei. Asa incat ...ar fi cazul sa ne gandim la astea , fiindca poate Orban exact asa ceva a sesizat, spre exemplu ... Restul sincer ...incepe sa aduca a gargara.

Răspunde

?????? - 02-06-2017

Remarcați ca domnii Isărescu și Dăianu, deși bancheri, recomandă creșteri economice din economisire și consolidarea contului de capital, nerecomandând investițiile prin creșterea deficitelor bugetare ?

Răspunde

?????? - 02-06-2017

Revenind la deficitul bugetar și creterea economică , din guvernarea Tăriceanu, considerați că ar fi låsat senzața dublei comenzi la Cotroceni ?

Răspunde

Hussar Viorica - 02-06-2017

Domnul Pleșu are un umor fin si-l savurez mereu dar conținutul este unul atât de serios ca nu mai pot nici surâde . Politicienii care ne conduc de aproape 30 de ani ,s-au succedat la putere ,au trecut de la un partid la altul,au dat vina mereu pe câte o mostenire ,dar ei sunt cei care au condus țara ,ei sa răspundă acum si sa-si asume responsabilitatea!! Mereu ma gândeam unde sunt elitele noastre ,de ce sunt atât de slabe ,de ce sunt dezbinate,de ce nu avem si noi un Havel ?Ma întrebam si ma întreb si acum de ce glasul academiei ,bisericii, nu se vede niciodată sau prea puțin ? De ce nu dau forma care sa modeleze valori ? De ce n- au atitudine nici acum? Timișoara ,am înțeles ,are o noua Proclamație ! Revista 22 ,are o echipa formată din ziaristi,scriitori,sociologi etc ,ar putea da glas oamenilor din București . Cred ca ar putea face mai mult si pentru o sfera mai larga a oamenilor.Sa fotografieze cererile ,poate chiar sa le adune intr-un mare cos al mizeriei si dat politicienilor . Ei nu înțeleg sau se fac ca nu înțeleg. Sa arătati punct cu punct ce vrea strada din orașele tariii ,sa nu fie uitat niciun orășel .Un glas care sa rămână scris intr-o proclamatie si care sa rămână in istoria țării. Marea Proclamație care a dezbinat si apoi unit ,care a clarificat apele politicii românești ! Este doar o idee.

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22