Înapoi în colonii?

Un prieten îmi semnalează un articol al lui Wolf Lepenies, apărut în „Die Welt”, în august 2013. Pentru cine nu ştie, Wolf Lepenies este, probabil, cel mai important sociolog german, tradus în toate limbile de mare circulaţie ale lumii (chiar şi în româneşte…), membru al Academiei Regale de Ştiinţe din Suedia,

Andrei Plesu 28.03.2016
SHARE 9

invitat să conferenţieze la Princeton şi Collège de France, laureat al mai multor premii prestigioase, fost rector al Institutului de Studii Avansate din Berlin. Articolul pe care vreau să îl semnalez se intitulează: „Proiectul re-colonizării. Albii trebuie să se întoarcă”. Mai mult decît un articol „cu teză”, e relatarea unui interviu publicat în „Chimerunga Chronic” („Chimerunga” înseamnă, pare-se, în limba oficială din Zimbabwe, „lupta revoluţionară”). „Vedeta” interviului este Jean-Pierre Bekolo, un cineast din Camerun, producător al unor filme de succes, profesor la universităţile North Carolina şi Duke. Declaraţiile lui sunt, cum se va vedea, foarte îndrăzneţe şi, după mintea mea, extrem de provocatoare în contextul european actual. Mă mulţumesc să dau cîteva din citatele pe care le-a extras din interviu Wolf Lepenies:

 

După 52 de ani de independenţă (e vorba de majoritatea ţărilor africane, n.m.A.P.), trebuie să recunoaştem: ideologiile autodeterminării şi ale independenţei rezultate din mişcările noastre naţionale de emancipare, pe care, la vremea lor, le-am susţinut cu toţii, nu se potrivesc cu realitatea globalizării. Ne aflăm într-o fundătură. E mai mult decît evident că nu ne vom atinge ţelurile, dacă vom pretinde să facem totul pe cont propriu. Suntem depăşiţi”. (Jean-Pierre Bekolo)

 

Wolf Lepenies observă că şi alte mari personalităţi africane au semnalat proasta gestiune post-colonială a statelor devenite „libere”. Între ei, doi cîştigători ai premiului Nobel: nigerianul Wole Soyinka şi kenianca Wangari Mathai, curajoasă activistă pentru protecţia mediului. Bekolo o spune negru pe alb: „Să fim cinstiţi. Nu ne iese. Depindem de o eventuală întoarcere a albilor.” Şi: „Proiectul colonial a fost mult mai eficient decît şi-au închipuit iniţiatorii lui. Cînd a devenit indezirabil, pilotul a sărit cu paraşuta, iar cei rămaşi la manşă, crezînd că au, în sfîrşit, totul sub control, s-au dovedit incompetenţi. Nu aveau nici măcar un plan de zbor”. Autonomia proaspăt obţinută a devenit „o armă politică” în mîinile unei „cleptocraţii” locale, ale unei „elite“ corupte, preocupate doar de propria îmbogăţire.

 

Citeste in continuare pe adevarul.ro

Comentarii 9

Marius Nicolescu - 04-01-2016

Ma tem ca, ceeace se intampla la noi de douazeci si sase de ani e parca tras la indigo cu declaratia din finalul articolului: "Proiectul colonial a fost mult mai eficient decat si-au inchipuit initiatorii lui. Cand a devenit indezirabil, pilotul a sarit cu parasuta iar cei ramasi la mansa, crezand ca au in sfarsit totul sub control, s-au dovedit incompetenti. Nu aveau nici macar un plan de zbor". Lipsa planului de zbor a tuturor celor ramasi la mansa dupa 1989, a facut din Romania o tara de lumea a treia ce cat de curand va deveni un desert din Europa de Est de care vad ca nu se sinchiseste niciun asa-zis conducator. Fura cot la cot cu imperialistul. Dar pentru ce o fac, eu unul n-am idee. Dar numai dragoste de tara nu se cheama ceeace fac pseudo-conducatorii Romaniei. Halal sa va fie, praduitori veseli ai tarii! Sa va mai numim romani?

Răspunde

BASCA - 03-29-2016

Asta-i mintea de pe urma,asa s-a intamplat si cu comunismul,n-a fost bun de nimic,mai e de lucru ce-i drept cu socialistii dar astia macar au atata infuzie de capitalism ca a mai ramas doar gargara egalitarista din ei.Poporul care a tras-o si elita emigrata isi dau seama de aceste aspecte ca de ailalti,profitorii,larvele de pe cadavru nici gand,asa vor muri.

Răspunde

florin - 03-29-2016

Este buna si asta, te tine la curent, sa filtreze ceva din miile de idei care se arunca pe piata, se dezbate ceva nou. In plus d. Plesu face ceva, zecile alea de mii de oameni cu doctorat sau cu pretentii nici macar 15 minute pe yotube cu o mica prelegere despre un clasic, sa contribuie si ei cu ceva la divulgarea stiintei.

Răspunde

qasman - 03-28-2016

Pai tatal meu cind era invatator nu ii trecea in clasa a 2-a pe cei care nu stiau sa scrie! Si mai ales in clasa a 3-a cind nu stiau sa adune! In clasa a 4-a erau déjà cei care puteau sa-si dea bacalaureatul ! astazi ! Si credeti ca poporul nu stie ?!

Răspunde

Gheorghe Popescu - 03-28-2016

Citeva mici observatii: 1/ Re-colonizarea nu se prea poate face fara metodele colonizarii anterioare. Lipsesc citeva sute de ani de dezvoltare din istoria Africii. 2/ Trendul actual nu este reintoarcerea albilor in Africa, ci primirea cu lauri a chinezilor. Atit europenii cit si americanii isi fac iluzii, nu-I mai vrea nimeni pe continentul negru. 3/ La intrebarea domnului Plesu, daca nu cumva si Islamul poate fi primenit, raspunsul este NU. Nu cred ca musulmanii emigreaza in Europa dupa o viata mai buna (putini dintre ei o fac). Asta nu e migratie, domnule Plesu, asta e colonizare. Se pare ca fenomenul e exact pe dos decit cel dorit. 4/ La intrebarea ne-pusa, daca nu cumva si noi sintem re-colonizati in prezent, Eu zic sa va uitati ce se intimpla cu padurile Romaniei. Din cite inteleg din ziare, lemnul pleaca in totalitate catre industria mobilei din Austria. Daca neo colonialistii gasesc teren propice, vor impune acelasi tip de colonie ca si in trecut. Nu credeti? Daca toate tarile bantustaniere de care vorbiti (incluzind si Romania aici) nu se pot opune propriilor corupti, cum credeti ca se pot opune unor indivizi organizati, ca europenii sau americanii? Va bazati pe altruismul celui puternic? Indiferent de dezvoltarea sclipicioasa a europenilor, sau de marasmul african, realitatile colonialismului in Africa au fost sordide. Totul a fost hotie, de la un cap la altul. Le-or fi construit si amaritilor alora cite un mall, i-or fi imbracat in blugi, dar bogatiile tarilor africane tot in Europa au ajuns. Nu uitati ca marile muzee ale lumii sint construite pe furturi. Louvre, British Museum, Prado, Ermitaje, toate nu sint altceva decit niste banci de opera de arta furate de europenii cei civilizati de pe unde au umblat. Cum am spus, toata discutia e academica. Africa e cucerita in momentul de fata de chinezi. Piatra cu piatra. Europenii pot avea visuri umede cit poftesc. Mai bine si-ar vedea de proirpiile popoare, ca decadenta europeana a intercut orice limita a bunului simt.

Răspunde

dinu - 03-28-2016

Vorba 'ceia:"Hop si nea Ion ca si el e om".

Răspunde

ion - 03-28-2016

Eh...generalitati! Genul de pseudojurnalistica intelectuala romaneasca : lumam un articol al unui intelectual din strainatate cu oarece prestigiu si facem cateva mici comentarii de pe marginea, in ideea ca asa operam un transfer de aura intelectuala, de anvergura intelectuala, de context si infrastructura politico-intelectuala...i-am invat si pe romani cu o bruma de idei ce e lumea mare....E distractiv poate, dar nu asa functioneaza serios lucrurile. (Versiunea mai elaborate e cand traduce o editura romaneasca o carticica din opera de zece volume a unui mare savant occidental si iar ne fudulim ca "am absorbit" si noi stiinta! sigur fara dezbatere, fara savanti proprii, fara analize academice proprii confruntate cu viziunea lui etc Vax!)

Răspunde

DanT - 03-28-2016

Sigur că evoluţia statelor africane după obţinerea independenţei a fost dezastruoasă. Dar independenţa este susţinută de populaţie şi de elite. Chiar şi cele 2-3 voci citate nu cred să facă apel la re-colonizare, aşa cum susţine Lepenies, ci la o implicare mai puternică a albilor în dezvoltarea Africii. Dar nu există în acest sens nici voinţă, nici interes, nici bani. Probabil că Africa se va dezvolta sub semnul autoritarismului, în condiţiile implicării tot mai mari a Chinei pe acest continent.

Răspunde

Horatiu-Simion - 03-28-2016

Sunt exprimari pilda , care se potrivesc in destula masura si in aprecierea realista a ce am patit si noi prin experimentul numit comunism . globalizarea este o realitate , lumea se misca si trebiue sa tinem serios pasul cu lumea larga .

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22