O reactie igienica la impostura, obraznicie, furt

Andrei Plesu 18.11.2014
SHARE 61

De același autor

Simt că ceva esenţial s-a schimbat în gîndirea şi comportamentul civic al conaţionalilor mei şi salut contribuţia tinerilor la amploarea acestei înnoiri. N-a fost vorba, propriu-zis, de politică. A fost vorba de stil. A fost o reacţie igienică a societăţii la impostură, obrăznicie, furt, suficienţă mîrlănească, lipsă de onoare şi de patriotism adevărat. A fost un vot pentru mai multă cinste, pentru bună-cuviinţă, pentru civilizaţie interioară. Sunt mai mult decît bucuros că am apucat să trăiesc o asemenea evoluţie.

La vîrsta mea, ştiu să-mi temperez, lucid, entuziasmele. Nu mă aştept la schimbări spectaculoase de azi pe mîine şi mă gîndesc cu oarecare încordare la povara care apasă pe umerii învingătorilor. Noul preşedinte va trebui să facă faţă unor provocări mult mai dure şi mai importante decît cele ale campaniei electorale.

Sper să se bucure de asistenţa pe care cred că o merită: oameni competenţi, dezinteresaţi, eficienţi.

Sper să asistăm la un nou mod de a vorbi, de a dezbate, de a face politică: fără sînge, dar fără concesii şmechere, fără „acomodări” viclene. Cu cît mai puţini derbedei, cu cît mai puţini inşi fără ruşine, cu atît mai bine.

Sper să se fi înţeles, în cele din urmă, că sloganul lui Ponta („Mîndri că suntem români!”) e valabil, dar nu datorită susţinătorilor lui, ci tocmai datorită acelora care l-au evacuat!


 

Comentarii 61

horia mihai - 12-04-2014

Cred ca e ti pul sa ne uitam in curtea noastra. Mai avem o gramada din "vechea garda ceausista" fofilati si devenind asa numiti disidenti au pus mana pe putere omorand pe cei care le stateau in cale. Unul dintre acestia e criminalul Ilici iliescu representantul clicii din asa zis PSD. Acest individ trebue arestat pus in fata justitiei pentru crimele comise... cele 2 mineriade plus alte si alte crime. Trebue judecat si condamnat inainte sa-si dea duhul iadului. In care nu credem. Cat timp putem ierta pe cei ce ne urasc ca fiind romani. Caci numai din ura au omorat pe romanii adevarati

Răspunde

silenzio-stampa - 11-26-2014

nasterea unei societati civile anti-basiste si anti-pontiste cred ca este singurul lucru pozitiv care a rezultat din votul pro-iohannis. ramane de vazut ce rahat mai mananca ccr + iccj.

Răspunde

revista22fil - 11-24-2014

Vrem, nu vrem, ramanem marcati de T.B.! Ascultandu-l pe Traian Basescu, in acesti zece ani cat a fost presedintele tarii si in anii anteriori, in care a avut aparitii publice mai frecvente, el ni s-a intiparit nu numai prin conceptiile lui politice, prin programul cu care a castigat alegerile, si prin felul in care si-a pus in practica acele conceptii si propriul program, ci si, in mod pregnant, prin unele calitati ale vorbirii sale, care au fost agreabile urechilor noastre, cum sunt : dictiunea, frazarea, timbrul, tonalitatea, simplitatea redarii esentialului, vocea clara de bariton. Aceste calitati native l-au facut agreabil auzului, au contribuit la cucerirea auditoriului - electoral. Traian Basescu (T.B.) are o cultura 'general - umanista' precara, are doar o cultura de marinar profesionist - teoretica, consolidata printr-o practica de succes -. Multi, foarte multi romani sunt mult mai culti (umanist!) decat Traian Basescu, mult mai stapani ai nuantarii fine, mult mai rafinati intelectuali umanisti, dar foarte putini dintre acestia au calitatile vocale ale lui T.B., nereusind ca magnetizeze auditoriul 'de toata ziua'. Exista politicieni mult mai scoliti decat T.B. (in tara si in strainatate, in universitati celebre), dar acestia nu capteaza atentia publica, nu reusesc sa fie convingatori la nivelul la care reuseste T.B. Cei carora T.B.le-a taiat salariile (provizoriu) si, mai ales, cei care au de a face cu rigorile justitiei sunt zgariati auditiv, pana la suferinta fizica, de vocea lui T.B. Acestia ard de nerabdare sa se 'duca pe pustii' marinarul, sa nu-l mai auda, sa nu-l mai vada. Vrem, nu vrem toti ramanem marcati de caracteristicile lui T.B., de 'epoca T.B.'. Va ramane inevitabil in istoria tarii si in mintea multora dintre romani, cu bune si cu rele.

Răspunde

revista22fil - 11-24-2014

Comandamente stravechi, vechi si noi! Am exprimat parerea, in comentarii recente, ca in perioda dintre 1990 si 2014 - pana in 16 Noembrie -, politica din Romania s-a desfasurat intr-o 'cheie veche', iar dupa alegerile castigate de Klaus Johannis, politica se va desfasura intr-o 'cheie noua'. Evident, fiecareia dintre aceste doua 'chei' ii corespunde un fel specific de administrare a tarii, la toate nivelele. Fiecarei 'chei' ii corespunde 'comandamente specifice' (DEX. - Comandament, fig.: precept norma, regula). In 'cheia veche' au dainuit comandamente proprii lungii perioade de tranzitie, ce parea fara sfarsit, in cazul tarii nostre, a coexistat si 'cheia straveche' (de dinainte de '89), transferata "gratie" trecutului de comunist-sef al tovarasului Iliescu. In ultimul timp , mai pregnant in ultimele luni, poporul, in special tineretul, a cerut imperios schimbarea - adoptarea unoei noi 'chei', a unor noi comandamente. Au cerut o Romanie 'altfel', moderna, normala, dupa modelul tarilor avansate, pe toate planurile, au cerut o romanie 'a lucrului bine facut'. Nu a inventat Klaus Johannis aceste comandamente de inoire radicala. El a constatat ca acestea coincid cu propriile lui comandamente, convingeri, si a promis poporului ca el va asigura conditii, de la nivelul de presedinte al tarii, ca aceste doleante, revendicari populare sa fie puse in practica, fara restrictii de orice fel, prin efortul comun al tuturor romanilor, 'pas-cu-pas', nemteste. Neamtul Klaus nu detine o bagheta fermecata cu care sa faca minuni, sa ne faca, printr-o singura miscare, 'o tara ca afara'. Minunea o va face poporul, urmand preceptul practicat de protestanti, subliniat de vrednicul si metodicul neamt : succesul se obtine prin 90% transpiratie si 10% inspiratie.

Răspunde

revista22fil - 11-24-2014

In ultimii zeci de ani, odata cu aparitia unor domenii extrem de complexe si care pot avea grave consecinte asupra oamenilor (aviatie, energia nucleara, armament, etc.), s-a trecut la faza superioara, de azi : Asigurarea Calitatii (AQ), prin 'Manuale si proceduri detaliate de lucru', menite sa asigure rezolvarea unitara, de catre toti cei din domeniile respective, a tuturor problemelor previzibile. Succesul deosebit al AQ a determinat extinderea aplicarii acesteia si in multe alte domenii : industria de toate tipurile (inclusiv cea farmaceutica), telecomunicatii, acesul calatorilor in aeroporturi, paza oamenilor si a obiectivelor, etc. Nimeni din cei ce aplica o procedura de AQ nu are voie sa o modifice, sa o 'imbunatateasca'. Numai autorul acesteia are dreptul modificarii, pe baza experientei de aplicare. De aceea, cei ce aplica riguros AQ, le par a fi excesiv de rigizi, celor din afara acestui concept. Personalul care face check-in in aeroporturi este 'rigid', nu discuta, aplica procedura. La fel sunt si politistii americani - rigiditate germana; ei nu permit niciun comentariu al 'suspectului'. AQ asigura 'treaba bine facuta'! Buna functionare a tarilor civilizate este asigurata de AQ.

Răspunde

Silviu Dumitrescu - 11-23-2014

Suntem ferm convinsi ca daca presedintele ales , K.J ,doreste sa faca "treaba buna " va avea de luptat din greu nu numai cu comunistul P.S.D. ci si cu cei care sunt in jurul ( si "alaturi " ) sau. Nu uitati ca si acolo trebuiesc lecuite metehne vechi !

Răspunde

Silviu Dumitrescu - 11-23-2014

Cand se va termina si cand vom intelege ca voturile dela referendum au fost furturi de 50% si restul dat de cei care habar nu aveau ce se intampla ,ce inseamna economie si dece trebuiesc luate masuri de "austeritate". Voturile primite de P.S.D au fost servite de una din putinele greseli majore ale d.lui presedinte Traian Basescu care a transmis romanilor ( "poporului ") ce trebuia sa faca prim-ministrul ,cel care " manuia " economia la acea vreme ! Ura si negatia sa transpolat asupra d.lui Basescu si de aici tot ce stim ........

Răspunde

mihai horia - 11-23-2014

Nu incerc o polemica numai ca sa ma aflu in treaba, dar....daca dumneata cu FONDUL propus crezi ca e mai bine, atunci sa-l aplaudam pe primarul capitalei cu zicala lui "(ei) s-a saturat pana aicea" adica pana la gat, vorbind se pare de saturarea romanului de hotiile zilnice, legale in Romania.

Răspunde

mihai horia - 11-23-2014

splendid comentariu. Bun de pus la inima si sa speram si sa traim cand acest bandit pus la putere de "camarila" Petre zis Roman, si toata gasca de romini ce au pervertit doborarea regimului de trista amintire Ceausist si au continuat misiunea de distrugere a revolutiei.

Răspunde

revista22fil - 11-23-2014

Vrem, nu vrem, ramanem marcati de personalitatea lui Traian Basescu! Ascultandu-l pe Traian Basescu, in acesti zece ani cat a fost presedintele tarii si in anii anteriori, in care a avut aparitii publice mai frecvente, el ni s-a intiparit nu numai prin conceptiile lui politice, prin programul cu care a castigat alegerile, si prin felul in care si-a pus in practica acele conceptii si propriul program, ci si, in mod pregnant, prin unele calitati ale vorbirii sale, care au fost agreabile urechilor noastre, cum sunt : dictiunea, frazarea, timbrul, tonalitatea, simplitatea redarii esentialului, vocea clara de bariton. Aceste calitati native l-au facut agreabil auzului, au contribuit la cucerirea auditoriului - electoral. Traian Basescu (T.B.) are o cultura 'general - umanista' precara, are doar o cultura de marinar profesionist - teoretica, consolidata printr-o practica de succes -. Multi, foarte multi romani sunt mult mai culti (umanist!) decat Traian Basescu, mult mai stapani ai nuantarii fine, mult mai rafinati intelectuali umanisti, dar foarte putini dintre acestia au calitatile vocale ale lui T.B., nereusind ca magnetizeze auditoriul 'de toata ziua'. Exista politicieni mult mai scoliti decat T.B. (in tara si in strainatate, in universitati celebre), dar acestia nu capteaza atentia publica, nu reusesc sa fie convingatori la nivelul la care reuseste T.B. Cei carora T.B.le-a taiat salariile (provizoriu) si, mai ales, cei care au de a face cu rigorile justitiei sunt zgariati auditiv, pana la suferinta fizica, de vocea lui T.B. Acestia ard de nerabdare sa se 'duca pe pustii' marinarul, sa nu-l mai auda, sa nu-l mai vada. Vrem, nu vrem toti ramanem marcati de caracteristicile lui T.B., de 'epoca T.B.'. Va ramane inevitabil in istoria tarii si in mintea multora dintre romani, cu bune si cu rele.

Răspunde

revista22fil - 11-23-2014

Fortarea granitelor, diferita la doi politicieni! Sub imperiul firii sale si a formarii ca marinar de mare succes - profesie in care 'a fortat limitele curajului extrem, si care l-a modelat, i-a forjat mentalitatea-, Traian Basescu, asa cum a subliniat deschis la ceremonia de depunere a juramantului de catre Klaus Werner Johannis, a fortat limitele actualei constitutii 'infirme' - 'Constitutia Echivoc' (ECHIVÓC - Care se poate interpreta în mai multe feluri, cu două înțelesuri; neclar, confuz, ambiguu), conceputa anume de catre echipa Iorgovan pentru a-l servi pe sefu' Iliescu, amendata alterior si in folosul lui Adrian Nastase -. Presedintele Traian Basescu a fortat limitele constitutiei (n-a incalcat-o, n-a comis fapte grave care sa fi justificat demiterea sa din functie!), fiindca, daca n-ar fi 'batut' granitele acesteia, nu ar fi putut pune in practica programul sau de 'reformator remarcabil al tarii', justitia nu ar fi fost unde este azi, nu ne-am fi mandrit cu succesele DNA, am fi fost naclaiti in 'Justitia Rodica Stanoiu - Adrian Nastase', cea care isi facea de cap in 'interiorul' confuz conceput de Iorgovan, lucrativ pentru borfasi. Cu toate 'relele' lui, Traian Basescu va ramane in memoria poporului cu o imaginea pozitiva, de om bine-intentionat, cinstit, poporul ii va intelege masurile radicale - benefice pentru tara-, care i-au facut sa sufere tocmai pe cei saraci. Si Elena Udrea- admiratoare a lui Traian Basescu-, care a preluat integral conceptul politic al acestuia, dar nedotata, nativ si educational (in scoala vietii), a fortat unele granite : pe cele ale exhibitiei vestimentare si ale expunerii lucrative pentru ea in proximitatea politicianului Basescu Elena s-a dovedit a nu fi fortat limitele adevarului (nu a navigat in mocirla minciunilor, ca Ponta!), a demonstrat inteligenta sa, calitate care, insa, nu a stralucit in relatia cu suspecta Bica, nu i-a sugerat acesteia sa nu se afiseze cu politicieni.

Răspunde

silenzio-stampa - 11-23-2014

acelasi sentiment de igienizare il au si cele 2 milioane de votanti care l-au trimis la plimbare pe basescu in 2012 si pe ponta in 2014.

Răspunde

g orwell - 11-22-2014

sa va zic ce prerora una in duminica votului, intr-o piata din braila: de ce sa-l aleg pe neamt, sa-mi dea amenda daca arunc o hartie pe jos?. antologic, nu?

Răspunde

revista22fil - 11-22-2014

Fata in fata! I-am vazut ieri, fata-in-fata, pe 'bobocul' Klaus Werner Johannis (cu J, nu cu I) si pe 'absolventiul' Traian Basescu. 'Bobocul', desi nu afisa (ca neamtul auto- controlat), era stapanit de emotie, si de 'entuziasmul incepatorului'. El stie bine ca intra direct in practicarea unei meserii (profesii), nu numai a unei 'ocupatii', pe care trebu sa o invete 'la locul de munca'. Este constient ca se afla in prima faza: 'nu stie ce nu stie' despre aceasta noua (pentru el) profesie'. Stie, ca absolvent excelent al scolii de primar, ca in aceasta faza trebue sa 'cunoasca lista necunoscutelor', urmand ca, intr-o a doua faza, sa ia pe rand, nemteste, toate necunoscutaele, si sa le transforme, temeinic, in 'cunoscute', sa repete fiecare lectie printr-o munca asidua 'bine facuta'. Absolventul din fata lui Klaus - Traian Basescu - se afla la sfarsitul scolarizarii de zece ani, a parcurs toate ciclurile universitatii 'Presedintia', il priveste pe 'boboc' cu o oarecare superioritate, gandind : ce stii tu, bobocule, despre calvarul care te asteapta! Absolventul are fata brazdata de cicatricele cu care s-a ales in bataliile cu greutatile acestei profesii si, mai ales, cu politicienii - adversari. El a ramas marcat de aceasta meserie. O are in minte, in suflet. (Traian Basescu este 'un sufletist', un entuziast acum 'erodat' (inevitabil!) In scurtele lor cuvantari, s-a ivit o diferenta de exprimare a aceleias pozitii a lor, referitoare la respectarea constitutiei : -Klaus a spus ca 'va respecta constitutia in litera si spiritul ei',accentuand cuvantul 'spiritul'; -Traian a subliniat ca, pentru rezolvarea celor mai dificile probleme, si in conditiile actualei constitutii insuficient de precisa, a fost nevoit sa 'forteze limitele acesteia, sa interpreteze in acest fel 'spiritul' lax, imprecis, al constitutiei; Traian a cerut, in ultimii ani, sa fie modificata actuala constitutie, pentru indepartarea totala a neclaritatilor sau, cel putin limitarea drastica a domeniului 'spiritului'. Referitor la 'spiritul constitutiei', la caracterul echivoc al acesteia (DEX : ECHIVÓC - Care se poate interpreta în mai multe feluri, cu două înțelesuri; neclar, confuz, ambiguu), este de remarcat : De la inceputul asocierii primilor oameni, acestia au dedus, din practica, necesitatea stabilirii unor reguli de convietuire, pe care sa le respecte toti. Cu cat regulile au fost mai precise (mai lipsite de echivoc), convietuirea le-a fost mai pasnica, mai eficienta, in favoarea fiecaruia dintre ei si a comunitatii lor. Ca rezultat al progresului societatii, regulile de convietuire au ajuns mai numeroase, mai aplicate, mai nuantate, fiind incluse in legi si in 'mama' acestora - constitutia. Legile care nu includ echivocuri sunt mult mai eficiente, mai respectate riguros de societate. In ultimii zeci de ani, odata cu aparitia unor domenii extrem de complexe si care pot avea grave consecinte asupra oamenilor (aviatie, energia nucleara, armament, etc.), s-a trecut

Răspunde

mihai horia - 11-22-2014

Cu suparare sau fara acesta e un elocvent adevar. Biserica ortodoxa are "pacatele" ei. Prea dogmatica plus avaritia Inaltilor Presfintiti si a celor cu trepte mai joase. Prea multi patriarhi cu cei ce-i inconjur si foarte costisitori

Răspunde

Lincoln - 11-21-2014

Dl Plesu reactia igienica la impostura,obraznicie,furt se pare ca a fost realizata de romanii anonimi,sunt anonimi si raman anonimi.Circula un zvon pe net cum ca aveti sanse de a deveni consilier la Cotrceni,este onoranta aceasta pozitie.Daca acceptati aceasta functie va rog sa nu uitati de anonimii,interni sau externi chiar daca uneori acesti anonimi prin exercitarea dreptului la libera exprimare s-au comportat precum societatea romaneasca.In final au avut castig de cauza anonimii cu bun simt ,cei cu orientari europene,democtratice...insa acest final poate fi reversibil daca nu avem o societate civila puternica,acest vot poate fi reversibil daca nu se respecta mesajul dat de anonimii .Statul de drept trebuie sa fie piatra de temelie a Romaniei,primenirea clasei politice trebuie sa se faca conform cu mesajul dat de romani,a reprezenta romanii in parlamentul Romaniei sau cel European sa insemne responsabilitate .Peace&love.

Răspunde

Fibonacci - 11-21-2014

Sunt cu totul de acord cu partea a doua a comentariului, cam de pe unde incep comentariile referitor la Ludovic Orban si la PNL-ul lui Antonescu si chiar de mai inainte. Nici eu nu am nici o incredere in liberali (cei de la noi )!. Si cred ca o prima victori a raului provocat de acestia este ostilitatea fata de Traian Basescu pe care au reusit sa i-o inoculeze lui Iohannis. Daca cei care l-au vota pe Iohannis vor vedea ca toata stradania lor civica,pentru cei din Diaspora chiar eroica, este insusita ca PNL actual, va urma o mare dezamagire si s-ar putea o indelunga resemnare. Si starea de noncombat a actualilor sustinatori ai lui Iohannis le-ar conveni de minunte PSD-istilor. Multumesc.

Răspunde

Dan Plesoianu - 11-21-2014

Polonia are un mare avantaj de partea ei: Biserica Catolica !!! Aceasta o uneste,i o civilizeaza, si o pune in rind cu celelalte tari catolice ale lumii.

Răspunde

revista22fil - 11-21-2014

'Ocupatia' de presedinte al tarii! Functia ('ocupatia') de presedinte al tarii! Exista opinia ca functia de ministru este pur politica, deci ministrul nu trebue sa aiba expertiza de specialitate in domeniul respectiv, nu trebue sa fie un profesionist in functie, aceasta fiindu-i doar 'o ocupatie', priceperea 'de ministru' fiind dobandita la locul de munca; functia 'ocupata' de un politician este pe o perioada limitata, de regula patru ani. Ca atare, priceperea de a fi ministru intr-un doemeniu se dobandeste la 'locul de munca', 'pas-cu-pas'. Practica dovedeste ca un ministru este mult mai eficient daca este un profesionist in domeniul respectiv. Nu exista scoli in care sa se deprinda specialitatea (profesia) 'ministru'. In cazul functiei de presedinte al tarii, situatia este si mai grea : nu exista scoli de presedinti de tara, deci nici profesionisti cu epxertiza dobandita anterior. De aceea, criteriile de selectionare a unui viitor presedinte sunt cele cu caracter general : seriozitate, eficienta doveddita prin fapte utile societatii, inteligenta, adaptabilitate controlata, comunicativitate, respect pentru opinia altuia, moralitate, responsabilitate, demnitate, notorietate, modernitate, capacitate de nogociere lucrativa, etc. Cu cat un presedinte corespunde mai bine acestor criterii generale, cu atat el va raspunde mai bine asteptarilor celor care l-au ales. Klaus Iohannis este foarte apropiat de acest profil ideal de presedinte. De aceea l-au ales tinerii pe neamtul Iohannis, ca sa fie un altfel de presedinte, care sa indrume (determine) populatia sa-is faca, 'cu mana ei', 'o tara ca afara', 'o tara a lucrului bine facut'. Ii (ne) dorim succes lui Klaus Iohannis! Sa fie intru-un ceas bun!

Răspunde

revista22fil - 11-21-2014

CONTINUARE! Nu ar fi reusit el mai mult, cu reformele pe care le-a demarat (justitie, educatie, sanatate, etc.) daca nu ar fi fost blocat de catre parlamentarii PSD-PC-PNL? Nu a reusit el sa stabilizeze financiar tara, dupa 2008, in plina criza (practic, a tuturor tarilor), prin masurile extrem de dure, care au afectat in special categoria de populatie aflata la limita subzistentei, masura care a provocat scadera brusca a simpatiei de care se bucurase inainte? O masura cvasi-identica luase renumitul finantist Blajerowic in Polonia, in primii ani de dupa '89, masura care a salvat financiar Polonia , a stabilizat-o financiar si a pus-o, prin aceasta, pe drumul de succes pe care a continuat neintrerupt, laudat de toate tarile (polonezii nu sunt atat de dezbinati pe cat sunt romanii, au fost 'forjati' mai putin de catre comunisti). Si Blajerowic i-a nemultumit pe cei aflati la limita subzistentei si lui i-a scazut drastitic simpatia populara, din cauza acelei masuri. Noi, romanii, 'vrem o tara ca afara' (ca in Polonia) dar vrem sa ne-o dea cadou altii, gata facuta, sa nu trecem prin chinul (re)facerii acesteia. Polonezii nu au avut un Iliescu, un Felix, nomenclaturistii si securistii lor au fost mai putin napraznici, mai putin lacomi de bogatie si de putere, mai putin farisei, iporiti si populisti, mai putin distrugatori ai tarii (industrie, agriculura, etc.). Ca atare, sa incercam, cat de cat, sa nu-i anihilam, propagandistic, toate meritele lui Traian Basescu, evitand, totusi, repetarea greselilor pe care le-a facut el (in orice bine, exista si un rau!). Il vor intelege si ierta, macar putin, romanii? Daca nu ar fi taiat brusc salariile, ci ar fi aplicat o terapie 'peltea', de reducere cu cate 5%/an, ar fi fost stabilizata tara? Daca ar fi transformat PDL intr-un partid socialist (neo-comunist), un fel de PSD2, care ar fi marit salariile si pensiile indatorad tara, tarand-o intr-o prapastie fara iesire, poporul l-ar fi iubit! Poporul nu vrea nici sa auda de baliverne din astea - justitie, stat de drept, economie de piata, investitii-, el este interesat strict de 'painea pe care s-o puna pe masa copiiilor', pentru care si-ar vinde si sufletul.

Răspunde

revista22fil - 11-21-2014

Iliescu s-a dat in spectacol ieri, in parlament! Acest hotoman impertinent nu se multumeste ca a furat revolutia din '90 - a furat sperantele, aspiratiile, visele oamenilor care rasturnasera puterea ceausista. Acum, prin acest discurs isi insuseste si spiritul societatii civile din primii ani '90, care manifesta frenetic, formand mase de zeci si chiar sute de mii, in strada, zi de zi, pentru inlaturarea lui, a comunistului de cel mai inalt rang, scolit la Moscova. Pe cei mai cutezatori reprezentanti ai sociatatii civile de atunci, cei care se adunau zilnic, zeci de mii, in Piata Universitatii, hotomanul sarlatan ii numea 'golani'. Il ustura ficatul cand ii auzea cantand 'Imnul golanilor' sau strigand : 'Ce-ai iubit la tinerete (Moscova) nu mai uiti la batranete". Iliescu, acest comunist cinic, care spunea ca 'Ceausescu a intinat cele mai nobile aspiratii ale comunismului', a adus 12.000 de mineri in Bucuresti, care sa ii bata pe manifestanti, sa distruga bunuri ale Universitatii si ale Institului de Arhitectura, precum si sedii ale partidelor istorice. Urmasii comunismului, ciracii lui Iliescu - pesedistii- scot oamenii in strada sa strige 'Jos Basescu' si 'Jos regimul Basescu', ca sa acopere urmarile 'pacatului originar' comis de Iliescu si de gasca lui comunista, in '89, cand au furat telurile revolutiei. Acel 'pacat originar' este mult mai grav, in privinta consecintelor pentru tara, decat greselile lui Traian Basescu. De aceea, tinerii ar trebui sa fie informati ca Iliescu a pus tara pe drumul gresit pe care s-a aflat in toti acesti 25 de ani. Sa fie informati, sa iasa in strada, sa strige 'Jos Iliescu' si 'Jos regimul Iliescu'. Tortionarul care a provocat moartea a zeci de romani de elita, in anii '50, desi are o varsta apropiata de cea a lui Iliescu, este judecat acum pentru crimele comise. Si Ilescu trebue sa fie judecat. Si el este un criminal inca nepedepsit. In anii '90, tinerii strigau : 'Iliescu, judecat pentru sangele varsat!'.

Răspunde

revista22fil - 11-21-2014

SA II UITAM "BUNELE"? SA II AMPLIFICAM "RELELE"? Romania a avut si inca mai are are nevoie de o restructurare generala, din radacini, pe toate planurile. Acesta este 'unicul' punct din programul lui Traian Basescu, aceasta a fost si mai este este dorinta lui fierbinte, acesta este crezul lui. Traian Basescu este un lider inascut! Si-a descoperit acest dar natural conducand vapoare, in conditii extrem de aspre. In pustietatea oceanelor si-a descoperit si si-a calit curajul, a invatat sa duca lucrurile pana la capat, cu tenacitate, cu incredere in el si in echipa pe care o conducea. Traian Basescu nu a vorbit despre spiritul de echipa. El a trait acest spirit in conditii-limita. Pe ocean, in mijlocul si in fruntea echipajului, nu se poate trai in minciuna. Acolo, acuitatea perceptiei fiecaruia este maxima, toti se observa si se cunosc profund, nimeni nu poate sa se ascunda de ceilalti. Totul este la vedere. Fiecare le este celorlalti o carte deschisa. Acolo, speranta fiecaruia de supravietuire este in mana celorlati! Acolo, daruirea este totala, interventia este rapida si eficienta! Acolo se invata 'sa taci si sa faci'. Acolo se practica 'labor improbus omnia vincit'!. Acolo invinge bunul simt, stiinta de a le da si altora din curajul tau, din increderea in invingerea oricaror greutati.! Acolo inving cei ce au umor si il transfera si echipajului! Acolo sunt puternici cei ce au imensa sansa de a-si pastra toata viata un suflet de copil! Traian Basescu are un suflet de copil, are sensibilitatea si buna dispozitie (mereu la vedere) a unui suflet de copil! Traian Basescu nu detine, nu practica "arta diplomatiei" care, de cele mai multe ori, instaleaza neincrederea intre oameni, intre colectivitati, intre parteneri, lasa prea liber drumul vorbelor si il bareaza pe cel al faptelor, cultiva smecheria cu staif, victoria asupra demnitatii! Traian Basescu nu are darul diplomatiei vorbelor fara sir, goale, searbade, deprinsa in scolile in care se studiaza tratate machiavelice, ca baza de educatie a unor diplomati! Obsedantul Traian Basescu! Basescu, cu bune si cu rele! Ca sa ajunga justitia in faza performantelor actuale, 'incredibile' pentru romani, a fost necesar ca tara sa fi trecut si prin etapa 'Basescu-jucatorul', sa fi fost zdruncinata de cerbicia acestuia (cu toate relele care nu prea iarta niciun politician de-al nostru si pe niciunul dintre noi). Este necesar si util, pentru tara, sa nu mai fim atat de dezbinati (politicienii si societatea civila), sa punem cap-la-cap realizarile bune ale fiecaruia, sa nu distrugem azi ce au facut predecesorii, sa convenim asupra unor programe pe termen lung, in toate domeniile importante. Am vrut sau nu, multi dintre noi am ramas marcati de propaganda anti-Basescu, organizata magistral de marele borfas Felix-securistul, in special prin Antena 3. Chiar nu a facut nimic bun, esential, pentru tara, Traian Basescu, nu a impins-o cu nimic pe un drum sanatos? Nu ar fi reusit el mai mult, cu reformele pe care le-a

Răspunde

Dan Plesoianu - 11-20-2014

Asa este, aveti dreptate. Eu as spune ca, in plus, nu numai ca parlamentarii (si alte categorii asemanatoare) nu ar trebui sa aiba imunitate in cazul infractiunilor de drept comun, dar, din contra, ar trebui sa suporte pedepse majorate, pentru ca de la dinsii se asteapta sa fie exemplu pentru societate. Deci ar trebui ca incazul dinsilor orice infractiune sa fie considerata ca fiin d infaptuita cu circumstante agravante, iar pedepsele marite cu un anumit procent, poate pina la dublarea lor. La fel ar trebui si pentru judecatori, avocati, politisti, si mai toti angajatii guvernului. Pentru ca este mult mai grav cind cineva care este pus sa apere legea, sa o incalce, decit cineva care are alte preocupari, de regula nelegate direct de activitatea statului. Si asta mai ales in Romania anului 2014 !!! Daca masura se va dovedi exagerata (ceea ce nu cred ca va fi cazul), atunci, in timp, procentajul s-ar putea modifica. Si chiar si alte pedepse ar trebui revazute: in California, de exemplu, daca faci murdar pe (auto)strada, esti amendat 2000 dolari americani (si sa vedeti ce curatenie e acolo !!) !!!

Răspunde

revista22fil - 11-20-2014

Transferarea unor privilegii parlamentare catre toti cetatenii! Parlamentarii au intocmit si aprobat prevederea, in actuala constitutie, a protejarii membrilor acestei insitutii (auto-aparare!), ce ar trebui sa fie modelul de democratie al tarii. Astfel, actiunile preliminare ale procurorilor, privind trimiterea in judecata a unui parlamentar, trebue sa capete avizul (pozitiv sau negativ) dat de colegii celui pe care procurorii urmeaza sa il trimita in judecata. Parlamentarii examineaza discretionar, partinitor cand este vorba de un coleg de partid si inveninanti de ura cand, in cazul prezentat, este vorba de un 'adversar politic'. (in aceasta ultima situatie, parlamentarii nu pun nicio stavila justitiei, o lasa sa isi faca treaba democratic, conform principiului clamat de ei in asemenea situatie : toti cetatenii sunt egali in fata legii)). Evident aceasta prevedere absurda, abuziva si nedemocrata din actuala constitutie, daca va mai dainui lasandu-i pe parlamentari sa isi faca de cap discretionar, ar trebui ca, in contrapartida, in cazul oricarui cetatean actiunea procurorilor sa fie amendata de o decizie a colegilor, a vecinilor, a prietenilor, cetateanului respectiv, acestia toti sa fie considerati 'institutii cu drept de a interveni si bloca un act de justitie', asa cum era 'institutia asesorului judecatoresc', in primii ani de dupa venirea la putere a comunismului. Asesoruu era 'maestul de ceremonii', el dicta orientarea deciziilor juridice.

Răspunde

Dan Plesoianu - 11-20-2014

P.S. Si, in principiu, cred ca noi, romanii, ar trebui sa invatam sa dam mai multa importanta le ceea CE spunem, si nu neaparat le CUM spunem. Cu alte cuvinte, sa intelegem ca FONDUL este mai important decit FORMA.

Răspunde

Dan Plesoianu - 11-20-2014

Domnule, traditia este si ea buna la ceva, dar citeodata mai trebuie sa tinem seama si de mersul vremurilor. Nu cunosc exact istoria regulilor scrierii cu i din a, dar cred ca limba romana a functionat destul de bine si cu i din i, si cu restul de reguli de pe vremea comunismului. Daca e sa fi respectat traditia 100%, ar fi trebuit sa scriem in continuare utilizind alfabetul kirilic. In plus, credeti ca ne-ar aresta Academia Romana daca unii dintre noi preferam sa scriem in continuare asa cum am apucat atunci cind am facut noi scoala, pe vremea comunistilor ? Hai deti sa cadem de acord ca fiecare scrie cum vrea muschii lui, pe riscul lui. Pentru ca atitea reguli de scrier va asigur eu ca au zapacit foarte multa lume, mai ales din invataceii noi...

Răspunde

Dan Plesoianu - 11-20-2014

Nu este adevarat ca masurile luate de guvernul Boc (evident, cu asentimentul lui Traian Basescu) au dus la prabusirea popularitatii presedintelui, decit in mica masura. Ceea ce a dus la prabusirea popularitatii presedintelui (in clasele "de jos") au fost atacurile furibunde ale USL sustinute de Antenele lui Voiculescu si de Ghita. Aceeste atacuri l-au prezentat pe Baesecu ca un dictator, iar acele clase nu inteleg exact ce inseamna acest calificativ, decit ca nu mai pot sa fure neimpiedicati. In clasele "de sus", preferinta gresita si nelimitata a d-lui Basescu pentru elena Udrea a fost motivul care a dus la pierderea popularitatii. La toate acestea s-au adaugat masurile pe care le pomeniti, dar au contribuit doar in mica masura, un fel de buturuga mica.

Răspunde

Dan Plesoianu - 11-20-2014

O drepata comunistoida, provenita tot din stinga comunista, cu apucaturi si metode stingiste !!!

Răspunde

Militaru Mihail Daniel - 11-20-2014

Domnu Plesu, acum incepe cu adevarat lupta cu sistemul!Va fi care pe care!Nu se mai poate!25 de ani securisto-comunistii coordonati de un bolsevic nenorocit care trebuie inchis neaparat, Ion Iliescu,au calcat pur si simplu in picioare democratia si statul de drept!Stiti foarte bine ce s-a intamplat la Revolutie, in 13-15 iunie 1990, in perioada 1992-1996 cand ticalosii au pus laba pe economia nationala intr-un moment cand trebuiau facute reforme!Ati fost ministru in guvernarea CDR si stiti bine ce dezastru era cand ati preluat puterea!Cat de puternic era sistemul cu structurile lui mafioto-securiste!A urmat apoi guvernarea 2000-2004, cea a baronilor locali, in care s-a continuat ce nu s-a facut(distrus) pana in 1996!Pentru aceste perioade cei vinovati trebuie sa plateasca!Economia nationala trebuie curatata de acesti baieti destepti care sunt ai PSD si trebuie trecut la treaba!Societatea civila care a avut un rol important in aceste alegeri si partidele de dreapta trebuie sa conlucreze pentru a pune tara pe directia cea buna!Masurile de dreapta trebuie sa caracterizeze de acum societatea romaneasca!Ajung 25 de ani de stanga si de blocaj economic, trebuie deblocare!Cel mai mare rol revine Justitiei care trebuie sa continue ce a inceput!Trebuie sa tinem cont de ajutorul occidental masiv si sa nu-i dezamgim pe partenerii nostri si totodata sa nu ignoram pericolul pe care-l reprezinta structurile amintite mai sus care in mod sigur vor opune rezistenta si totodata trebuie tinut cont de pericolul rusesc!Rusii au destula influenta in Romania!Toate aceste lucruri trebuie puse la punct!De asemenea trebuie pusa la punct Biserica Ortodoxa Romana care a sustinut in mod vadit PSD si candidatul sau!Aceasta institutie trebuie sa apere valorile de dreapta, valorile democratice, nu pe ticalosi!Aceasta institutie a suferit destul in timpul comunismului si nu inteleg de ce apara valorile stangii!Acelasi lucru il fac preotii in Rusia prin sprijinul pe care-l acorda lui Putin!Oare ce se ascunde in spatele asa zisului ortodoxism?

Răspunde

mihai horia - 11-20-2014

Dle. Plesu. O prima mentiune: Sunteti un om in toate puterile daca nu chiar spre adinci batraneti. Ati invatat la scoala sa scrieti si citi romaneste. Nu cu amalgamarile obraznice de distrugerea limbii duse de asa zisul academician Graur. In ura caracteristica impotriva limbii si natiunii noastre, tovarasul G modifica sunt in sint, caine in ciine si rahat in cacat.

Răspunde

revista22fil - 11-20-2014

Ca sa il evaluam corect pe Traian Basescu, sa incercam sa admitem ca masurile radicale ('taierea cozii pisicii dintr-o data - cum recomanda liberalul Patriciu), cu scopul echilibrarii macro-economice a tarii si al evitarii crizei iminente (in toate tarile!), masuri care au revoltat la culme populatia aflata deja la limita subzistentei, care au dus la prabusirea popularitatii presedintelui, va rog sa cititi si : en.wikipedia.org/wiki/Leszek_Balcerowicz Veti afla asemanarea dintre masurile radicale luate de acest ministru polonez (Balcerowicz) si de Traian Basescu, consecintele fiind aceleasi - benefice pentru cele doua tari si 'nefericite'pentru carierele politice ale celor doi.

Răspunde

revista22fil - 11-20-2014

Functia de presedinte al tarii! Exista opinia ca functia de ministru este pur politica, deci ministrul nu trebue sa aiba expertiza de specialitate in domeniul respectiv, nu trebue sa fie un profesionist in functie, aceasta fiindu-i doar 'o ocupatie', priceperea 'de ministru' fiind dobandita la locul de munca; functia 'ocupata' de un politician este pe o perioada limitata, de regula patru ani. Ca atare, priceperea de a fi ministru intr-un doemeniu se dobandeste la 'locul de munca', 'pas-cu-pas'. Practica dovedeste ca un ministru este mult mai eficient daca este un profesionist in domeniul respectiv. Nu exista scoli in care sa se deprinda specialitatea (profesia) 'ministru'. In cazul functiei de presedinte al tarii, situatia este si mai grea : nu exista scoli de presedinti de tara, deci nici profesionisti cu epxertiza dobandita anterior. De aceea, criteriile de selectionare a unui viitor presedinte sunt cele cu caracter general : seriozitate, eficienta doveddita prin fapte utile societatii, inteligenta, adaptabilitate controlata, comunicativitate, respect pentru opinia altuia, moralitate, responsabilitate, demnitate, notorietate, modernitate, capacitate de nogociere lucrativa, etc. Cu cat un presedinte corespunde mai bine acestor criterii generale, cu atat el va raspunde mai bine asteptarilor celor care l-au ales. Klaus Iohannis este foarte apropiat de acest profil ideal de presedinte. De aceea l-au ales tinerii pe neamtul Iohannis, ca sa fie un altfel de presedinte, care sa indrume (determine) populatia sa-is faca, 'cu mana ei', 'o tara ca afara', 'o tara a lucrului bine facut'. Ii (ne) dorim succes lui Klaus Iohannis! Sa fie intru-un ceas bun!

Răspunde

dinvale - 11-19-2014

Sinteti in asentimentul meu. Asa adauga si campania absolut ticaloasa prin care, cei nemultumiti de votul primit in ultimii ani, au jignit electoratul in fel si chip: spalat pe creier, manipulat de anumite televiziuni stc, se stiu bine toate. Nu dau nume, nu dau exemple. Ca de atata ori, electoratul in ansamblul sau a avut el dreptate de fiecare data prin votul majoritar: nu e adevarat ca romanii nu au apetenta pentru dreapta. Adevarat este ca dezamagirile produse de o dreapta aroganta, populista si corupta este mult mai acut perceputa si mai aspru pedepsita la vot.

Răspunde

Dan Plesoianu - 11-19-2014

Domnule, nu cred ca trebuie sa puneti prea mult accentul pe "tineri" in ceea ce s-a intimplat p1 16 Noiembrie, adica alegerea d-lui Iohannis cu o majoritate confortabila (55% din 65% participanti) ! Acest bazin electoral cu vederi "de dreapta" a existat mereu (a existat si la prima alegere a d-lui Basescu). Rezultatele de acum, superioare celor ale d-lui Basescu in 2004, se datoreaza mai ales votului impotriva incompetentei si nesimtirii imense a lui Victor Ponta, si, in fapt, a oamenilor si partidelor din spatele lui. Lumea s-a saturat. Acelasi bazin politic ar fi partiicipat si la alegerile parlamentare, insa NU AVEA CE ALEGE. Acum, aparent cel putin (pina la confirmarea in timp) A AVUT CE ALEGE. In plus, acelasi bazin electoral NU A AVUT ALTCEVA DE ALES. Aceasta este simpla explicatie a rezultatelor de Duminica 16 Noiembrie. Acest bazin electoral (de 55% din 65%) era o masa in asteptare. In asteptarea unui eveniment politic care presupune alegeri, si in care sa aiba macar un subiect de ales. Atit. Aceeasi masa ar participa si la viitoarele alegeri parlamentare, cu rezultate similare, daca ar avea un partid de incredere pe care sa il aleaga. Asa ceva inca nu exista in Romania. Este mai usor sa gasesti un singur om de dreapta decit sa se creeze un partid de dreapta (mult mai multi oameni, care trebuie sa coopereze intre ei, lucru la care, se pare, romanii nu prea au fost foarte buni: poate au fost, cu ocazia unirilor...).

Răspunde

Miciurin - 11-19-2014

Sloganul corect este:Sunt mandru ca sunt roman si ma sterg la fund cu fan!

Răspunde

Adrian Rusu - 11-19-2014

Mikey Mouse blasfemiat?! Nu se poate! Sa sune cineva la pompieri!

Răspunde

Felix - 11-19-2014

Subscriu. Imaginea e nelalocul ei, ideea de a o pune e cretina (expresia lui CTP pe gandul info), este exact expresia a cum ar putea fi "furata" revolutia votului.

Răspunde

Felix - 11-19-2014

@ revista22fil. E pacat ca in loc sa scrii articole obisnuite in 22 trebuie sa te chinui pe forum, cu atat de putine optiuni de formatare. In plus risti si sa trezesti reactii negative din partea colegilor de forum, care pot avea senzatia ca ocupi spatiul virtual. Senzatia vine printre altele si din cauza optiunilor limitate de formatare, care fac dificila cautarea postarilor anterioare dupa ce tu scrii 3 mesaje lungi.

Răspunde

valah - 11-19-2014

Domnule Andrei Plesu, Urgenta si seriozitatea imprejurarilor ma indeamna sa ma adrezez dumneavoastra. Sunt sigur ca il cunoasteti pe dl. Dan Tapalaga de la Hotnews. Eu nu ii cunosc datele de contact. Va rog sa interveniti, sa-l sunati si sa-i transmiteti rugamintea unor cititori ai Hotnews sa scoata imaginea blasfemiatoare cu un mikey mouse rastignit intr-un articol al unui anume Costin Ionescu despre rolul facebook in aceste alegeri. Dumnezeu a facut o minune atunci cand putini mai credeau ca Dumnezeu mai face minuni. Domnul Sever Voinescu chiar recunoaste ca Dumnezeu a votat, si nu o spune doar simbolic. Rastignirea si crucea nu pot fi folosite pentru glume. Chiar daca n-ar fi vorba de Fiul lui Dumnezeu si tot nu-ti poti permite sa-ti bati joc de moartea cuiva. De aceea va rog, pentru ca prin decenta si bun simt astazi Romania a repurtat o mare victorie impotriva imposturii si minciunii, rugati-l pe domnul Tapalaga sa intervina sa scoata sau sa inlocuiasca imaginea plina de umor si semnificatii dar blasfemiatoare si de aceea diabolica, din articolul domnului Costin Ionescu. Sunt milioane de imagini pline de umor si sugestie, de ce trebuie sa fie ofesantoare? Ca om cu un umor fin dar si sanatos si serios in credinta asa ca dumneavoastra sunt sigur ca intelegeti bine rugamintea unui prieten de departe. Cu cordialitate, Constantin

Răspunde

revista22fil - 11-19-2014

Jos palaria in fata tinerilor revolutionari! Iohannis confirma din prima zi de dupa castigarea alegerilor : s-a adresat parlamentarilor, guvernului, partidelor politice, concis, precis, metodic, ferm. : le-a solicitat sa treaca imediat la punerea in aplicare a primelor 'revendicari' ale poporului care l-a ales, ale tinerilor. Tinerii sunt esential diferiti de restul societatii romanesti. Ei sunt in pas cu lumea moderna, civilizata, se informeaza 'cu lacomie'. Ei sunt cu un pas mare inaintea parintilor si bunicilor lor. Parintii lor, desi traiesc cu ei in acelas camin, legati prin afectiune familiala, nu-i cunosc bine, nu realizeaza ca stau alaturi de revolutionarii societatii de azi. IT (Information Technology - Computing Networking) le este 'arma' tinerilor. Arma (instrument) de socializare si informare instantanee, globalizata, arma de lupta impotriva raului si inapoierii care au pus stapanire pe tara in ultimii 25 de ani, dupa ce Iliescu a furat revolutia facuta de intregul popor. Cele mai remarcabile inzestrari native ale poporului roman sunt scoase la vedere, raspandite in lumea civilizata-avansata de catre tineri: castigatorii olimpiadelor scolare, expertii in IT, artistii, etc Tinerii vor sa "evadeze" in tarile civilizate nu pentru ca vor bani mai multi, ci, in primul rand, fiindca vor sa fie in contact educational cu lumea avansata, sa invete mai mult si mai bine, sa fie la curent cu tot ce realizeaza acea lume. Ei, dezamagiti ca parintii lor nu construesc 'o tara ca afara', se duc acolo, afara, sa isi afle tara dorita. Influenta istorica, a civilizatiei, a culturii de toate felurile asupra celor trei zone principale ale tarii a fost pusa in evidenta si la recentele alegeri. Celor care au fost istoric sub influenta predominanta a vestului le-a fost mai usor, au fost mai bine pregatiti sa faca pasul 'urmator' : sa aleaga un neamt in fruntea tarii. Tinerii din celelalte zone ale tarii, bine informa, au avut, si ei, un pas mai mic de facut, similar celor care traiesc sub influenta istorica a vestului.

Răspunde

mirela - 11-19-2014

D-ule Plesu, in articolul dvs. "Unde traim" din 21 octombrie, scriati despre mindria de a fi roman, cu o oarecare greutate, sugerati ca nu este un sentiment pe care sa-l puneti la butoniera, ca intimplarea de a fi roman nu este definitorie in sentimentul de mindrie.Am fost de acord cu dvs. si mi-am dat seama ca traiam acelasi sentiment, dar pe care mi-a fost greu sa-l exprim,motivatiile fiind diverse, multe din ele regasindu-se printre cele enumerate de dvs.Trebuie insa acum, sa accept, altaturi de dvs. si de multi conationali, ca mindria de a fi roman ma copleseste , ca am dat o noua loivitura de imagine intregii lumi prin aceasta mobilizare virtuala ce a dus catre schimbarea unei realitati.Revolutia din '89 a fost una originala, cu sacrificii, dar originala, mobilizarea intregului popor s-a facut prin televiziune.Astazi internetul l a fost cel care ne-a trezit si ne-a unit, poate o joaca de copii pe care toti ne grabim sa o punem la zid uneori, dar care acum a facut jocul unui popor, al unei generatii.D-nul Brucan a avut dreptate, ne-au trebuit cel putin 20 ani.

Răspunde

revista22fil - 11-19-2014

O noua 'cheie politica'! CONTINUARE! ......au facut front comun cu romanii din diaspora, au participat in numar foarte mare la alegerile din 16 Noembrie si au ales viitorul presedinte al tarii - Klaus Iohannis, pentru ei si pentru toti ceilalti romani. L-au ales pe Klaus Iohannis, un cetatean roman, nascut aici, crescut aici, profesor de fizica, insurat cu o romanca, profesoara de limba enleza, de 20 de ani, la un liceu din Sibiu. Tinerii au constatat ca Iohannis este asa cum isi doresc ei : sa fie un reprezentant al lor, al oamenilor, nu al partidelor politice. Le-a placut ideea de baza a programului acestuia - 'o Romanie a lucrului bine facut'. Au aflat ca Iohannis este primar al minunatului oras Sibiu, de 14 ani, ales de peste 80% dintre sibieni (peste 90% fiind romani). Le-a placut ca vorbeste extrem de putin, este politicos, respecta opiniile altora. Le-a spus ca el nu negociaza cu partidele, cu politicienii, negociaza doar cu cetatenii romani. Nu face trocuri politice. Iohannis a confirmat asteptarile, incepand chiar din 17Noembrie : s-a adresat scurt, concis partidelor politice, parlamentarilor si le-a cerut, ca presedinte al tarii, sa treaca imediat sa 'pice' legea care zace in parlament de un an, facuta de parlamentari ca sa ii scoata din puscarii pe infractorii de rang inalt (amnisie, gratiere). Le-a spus sa treaca imediat la intocmirea unei legi care sa permita votarea electronica si prin corespondenta, care sa faca posibila votarea si de catre cei peste patrumilioane de romani din diaspora, le-a cerut ca guvernul sa prezinte urgent bugetul pe 2015, care sa fie discutat in parlament, pentru a se verrifica daca cheltuielile sunt balansate de incasari. Asa cum isi doresc tinerii, presedintele lor - Iohannis - introduce o noua 'cheie' pentru desfasurarea politicii din tara noasta, complet diferita de cea aplicata in altimii 25 de ani. Traim un moment extrem de important al istoriei tarii, o autentica revolutie. Trebue ca poporul sa o apere bine, sa nu ii fie furata si aceasta, ca cea din '89.

Răspunde

revista22fil - 11-19-2014

O noua 'cheie politica'! Dupa '89 politica din Romania s-a dasfasurat intr-o 'cheie' specifica, aplicata de politicieni, acceptata de populatie. In aceasta cheie s-au desfasurat campaniile electorale si alegerile, la toate nivelele. Partidele luptau sa ajunga la putere, sa castige cat mai multe voturi din partea electoratului, ca sa isi puna in aplicare propriul program politic. Castigarea electoratului s-a facut mai putin prin metode oneste. De regula, electoratul a fost ademenit cu promisiuni, cele mai multe fara acoperire - cele care necesitau fonduri financiare ce ar fi urmat sa fie obtinute dintr-un buget national al anului urmator, deci necunoscut la data alegerilor. In plus, alegatorii aflati la limita supravietuirii erau cumparati cu cadouri (faina, ulei, zahar), cu care oamenii se multumeau, gandind ca tot sunt mai bune decat nimic. Ajunsi astfel in parlament, alesii se luptau intre ei, sa prinda o ciosvarta cat mai mare din buget, cei de la putere fiind preferati. Lupta era apriga fiindca fiecare parlamentar dorea sa isi satisfaca alegatorii, ca sa fie ales si pentru un nou mandat. In aceasta 'cheie politica', s-a ajuns ca majoritatea parlamentarilor sa fie de foarte proaste calitate. In cadrul acestei 'chei', politicienii si-au intocmit si aprobat legi care sa faca posibila cresterea revoltatorare a numarului lor (pentru prieteni), precum si legi care sa le asigure beneficii consistente si, ceea ceste foarte important, sa ii scape de justitie, pentru diferite infractiuni comise; parlamentarii si-au acordat imunitate largita si s-au auto - protejat (toti pentru unul, unul pentru toti). Populatia, desi revoltata de consecintele mizerabile ale acestei 'chei politice', nu a gasit calea sa iasa din cercul vicios consolidat in timp. Presiunea, frustrarea au crescut rapid in ultimii trei, patru ani, tinerii s-au decis sa ia puterea in mainile lor, sa conduca ei tara, nu politicienii scolitii in 'cheia veche'. Ei au iesit in strada, au facut front comun cu romanii din diaspora,

Răspunde

DVasile - 11-19-2014

Ma intreb cati dintre tinerii care au votat Iohannis sunt in Politie, in Justitie, in jurnalistica sau in Servicii. Daca sunt, ei vor fi cei care vor veghea alaturi de cei de o seama cu ei, ca lucrurile sa devina mai curate in Romania. Nu mai fiti slugile nimanui, fiti stapanii Romaniei.

Răspunde

cristoiu - 11-18-2014

Mie mi se pare ca asistam la prima schimbare de generatii de dupa 1989 !Este un miracol si ca orice miracol nu va putea fi deslusit ci numai constatat si acceptat.

Răspunde

Adriana Cantuniari - 11-18-2014

Romanii sunt mereu pusi pe sotii si, uneori (cand nici nu te-astepti) dovedesc ca galceava poate genera putirinta! :)

Răspunde

Marius Nicolescu - 11-18-2014

@ Dana : Doamna / domnisoara Dana, ati grait exceptional. Ati descris si ati trait indurarea Christica prin umilinta. Sunteti, cu totii de apreciat. Va multumesc atat de mult si sper ca aceasta dovada a voastra de credinta sa se rasfranga asupra acestui popor bland (dar prea dus la biserica), care prin schimbarea de generatii care are loc incepand cu noiembrie 2014 sa inteleaga, in corpore, ca a venit vremea sa ne schimbam manierele si stilul de viata dupa cele ale, de acum, presedintele ales al Romaniei. Sunt convins ca intelectualii de calibru ai tarii vor pune cum se cuvine umarul la ceeace vrea sa infaptuiasca Johannis pentru noi. Pentru dumneavoastra si sutele de mii de romani umiliti de ciuma rosie va rog sa primiti din partea mea cele mai alese ganduri. NIHIL SINE DEO. M. Nicolescu

Răspunde

Felix - 11-18-2014

Spectaculos mi se pare ca visul continua. (La cererea expresa a lui Johannis) Parlamentul a respins legea amnistiei si a dat unda verde arestarilor cerute de justitie. Acum li se cere respingerea ordonantei migratiei politice. Intre timp Melescanu si-a dat demisia, si propunerea de inlocuitor pare rezonabila. Asteptam cu interes buhetul pe 2015. Imi vine sa cant "nu pleca ziua mea frumoasa/ mai ramai/ nu pleca"

Răspunde

campean - 11-18-2014

Intotdeauna trebuie sa avem nadejde.Am sperat mereu ca se va intampla ceva in aceasta campanie care sa declanseze un miracol.Se spune ca atunci cand Dumnezeu vrea sa piarda un om ii ia mai intai mintile.Si s-a vazut asta in organizarea deliberat defectuoasa a alegerilor in diaspora,in secial.Le-a luat Dumnezeu mintile lui V Ponta si "bandei organizatorice".Si a avut mila de poporul roman.

Răspunde

Liviu din Timisoara - 11-18-2014

Va multumim, domnule Plesu , ca ati vorbit, ca ati scris. Multumiri domnului Liiceanu. Iohannis are mare nevoie , si mai departe, de intelectualii cei mai buni din tara; are nevoie de o societate civila educata. Sper ca pe viitor sa nu mai vedem plagiatori prin Guvern, prin ministere.

Răspunde

Gheorghe Popescu - 11-18-2014

Domnu Plesu, pe aceste doua ziare (RL si Revista 22) au aparut zvonuri (deocamdata neconfirmate) cum ca: Unu – Dumneavoastra si Doamna Pipiddi ati fi in carti pentru pozitii de consilieri prezidentiali, si Doi- ca viitorul lider PNL s-ar numi Ludovic Orban. Din punctul meu de vedere, daca dumneavoastra veti fi cooptat in corpul consilierilor prezidentiali consider ca sinteti apt pentru asa ceva, si bine face Johannis daca va foloseste talentele oratorice si gindirea dreapta. Am insa doua mici comentarii: Pe de o parte, n-ar fi trebuit sa iesiti acum la rampa sa vorbiti de oameni competenti, si eficienti (atita timp cit sinteti vizat direct) si pe de alta parte, ce poate sa caute Pipiddi in ecuatia asta? Doamna cu pricina e o basarabeanca specializata in mondenitati germane, ori, din cite stiu eu Johannis e german de la parinti, n-are nevoie de consilieri in domeniu. Si cum alte calitati nu cunosc doamna Pipiddi sa aiba (e atit de tare incit a trebuit sa-si anuleze rubrica de comentarii la articolele sale, ca o besteleau toti). Sper ca zvonurile sa fie adevarate in ce va priveste dar sa fie false despre pe Pipiddi (Nu de alta, dar s-ar supara Pora si Ene-Doghiroiu, ele contribuind mult mai mult la Campania domnului Johannis). In ce-l priveste pe Ludovic Orban, sef al PNL, sper ca monstruzitatea asta sa fie doar o gogorita securista (chit ca a fost anuntata de Romania Libera). Individul asta n-are decit fiere in el si nu vad de ce (si mai ales in ce directie) noua dreapta poate fi condusa de un asemenea specinmen. Va aduceti aminte de cei trei crai (de la rasarit), Antonescu, Orban si Olteanu? Va aduceti aminte de petro-liberalii lui Patriciu? Va aduceti aminte de veninul lor? Va aduceti aminte de cit a avut de luptat cu ei fostul govern Boc si Basescu? Se pare ca vechile metehne PNListe nu mor niciodata si nu PNL a cistigat alegerile astea pentru Johannis. Sper ca Johannis sa se trezeasca rapid din euforie sis a realizeze ca cu asemenea specimene promovate pe linie de partid, iubirea lui cu populatia nu va dura nici macar o vara! Romanii l-au votat (sau mai bine zis au votat impotriva lui Ponta), dar nu vor sta cantonati in curtea lui daca face asemenea grezeli monumentale. Cu o noua dreapta formata din vechi derbedei si cu un PSD umilit si intaritat datorita alegerilor, nu-l vad pe Johannis sa aiba viata lunga la Cotroceni. Singurii aliati ii sint romanii, iar romanii sint cunoscuti ca schimbatori, mai ales cind sint provocati de asemenea decizii in batjocura. Sper ca zvonurile sa nu fie decit zvonuri si sper ca Johannis sa fi inteles de ce l-au ales romanii. Altfel e vai de el si de tara asta. Si de data asta reporterii de la Revista 22 nu ma iau nici un motiv sa-I blameze pe romani. Greseala va fi in curtea noului presedinte. Si ca o incheiere, poate n-ar fi rau sa va impacati cu domnul Tismaneanu. E la fel de valoros ca dumneavoastra si faptul ca el a sustinut-o pe Macovei in primul tur nu e un motiv serios de contre. Asta pentru ca vor

Răspunde

Felix - 11-18-2014

Cred ca Johannis se refera la PNL-ul rezultat dupa unirea cu PDL; decizia interna a ambelor partide a fost ca numele sa fie PNL, s-au impiedicat temporar in chestiuni juristice, planul nu a fost abandonat.

Răspunde

MadameDuRecamier - 11-18-2014

Dana, exceptional!!!! Iti multumesc!

Răspunde

Pinno - 11-18-2014

Ca obicei articolul la obiect. Vreau sa-i reamintesc Dl. Andrei Plesu ca PNL a fost poreclit de un ziarist (nu mai stiu care) cu ani buni in urma "partidul balama". Cel putin eu, cind ma gindesc la PNL, imi vin in minte Tariceanu si biletelul roz, Nicolaescu (ex. ministru sanatatii, gargaragiu notoriu), Norica Nicolai, Chiuriu, Adomnitei. Dar imi amintesc cu placere de ex-penelista Mona Musca (acum putem intelege ca nu asa zisa colaborare cu securitatatea i-a venit de hac, ci modelul pe care-l aplica in viata politica: demna, doamna sub toate aspectele, pregatita (comparati-o cu talentata Doamna Pandele Vrinceanu Firea). Dl. K.I. a fost "acrosat" deoarece resursele de credibilitate ale PNL erau la pamint, iar K.I. avea imagine buna. Imi este neclar cum l-ar putea ajuta PNL pe K.I. Cine? Precis unii care nu s-au dus pe fata la partidul lui Tariceanu, sint cirtite in actualul PNL.

Răspunde

Dan Plesoianu - 11-18-2014

Se pare totusi ca acest Cezar Preda este o persoana cu picioarele pe pamint. Dinsul a afirmat ca PNL nu are nici un merit in alegerea d-lui Iohannis. cam asa este. iat ca poate dl. Cezar Preda este o persoana care ar putea face parte dintr-un PNl-PDL nou, impreuna cu altii ca dinsul..

Răspunde

Dan Plesoianu - 11-18-2014

De altfel, inainte de a face afirmatia ca PNL vrea sa preia PUTEREA (nu conducerea !!!), ar trebui sa se faca niste sondaje, sa vada toata lumea cam ce audienta electorala are acest PNL !!! Pai mai mult are PDL, daca tot s-au separat !!!

Răspunde

Dan Plesoianu - 11-18-2014

Din pacate, chiar daca dl. Iohannis afirma ca a inteles dorintele electoratului sau, se pare ca nu a inteles nimic, iar asteptarile noastre cu dubii isi confirma dubiile !!! Electoratul nu a vrut, si nu mai vrea PNL, asa cum este el acum. Acest PNL nu a obtinut decit aproximativ 10% aprobare electorala, si aceasta mai mult de nevoie, decit de voie. PNL este impinzit cu securisti reciclati (mai buni, da, decit ai PSD), care nu dau dovada decit tot de aceeasi inchistare mentala ca si toti fostii politruci comunisti. In acest stil, dl. Iohannis nu va ajunge departe. Stim, e greu sa te dezici de fortele care te-au sustinut, dar dinsul trebuie sa gaseasca o cale prin care sa o faca. Sau, sa pastreze doar numele PNL, si sa faca in asa fel incit sa scape de toti, dar absolut TOTI membrii PNL, si sa formeze alt partid, adevarat PNL.

Răspunde

Dana - 11-18-2014

Noi cei din Diaspora am inteles chemarea la demnitate citind si articolele dvs, precum si scrisorile deschise ale intelelectualilor nevanduti puterii. Am inteles in acea zi de duminica ca trebuie sa induram orice umilinta pentru ca adevarul sa invinga. Nu este aceasta cea mai buna dovada de credinta?

Răspunde

Desigur - 11-18-2014

Dl. A. Plesu stie foarte bine, asemenea multora implicati PROFESIONAL in guvernarea tarii noastre, ca alegerea presedintelui K. Iohannis a fost decisa cu mult timp in urma, in logica urmatoarei formule: avem o tara cu 2 tipuri de mentatilati: o jumatate prefera si voteaza rosu (=PSD), cealalta jumatate prefera si voteaza cealalta culoare (=opozitia). Pentru a putea fi guvernata FARA probleme, populatia trebuie corespunzator reprezentata la nivelul sonoritatii si vizibilitatii publice: guvern al partidului majoritar si presedinte al opozitiei. Restul discutiilor sunt doar accesorii.

Răspunde

cabrera - 11-18-2014

Cei impotriva carora a existat aceasta "reactie igienica" si-au recunoscut infrangerea si si-au propus sa taca pt o perioada.In traducere asta inseamna ca acum sunt descumpaniti dar in max o saptamana toti securistii din politica si presa vor tipa din ca din gura de sarpe injurandu-l de dimineata pana seara pa KJ.Deocamdata il baga pe Cuchi la inaintare pt ca le e dator.

Răspunde

gmt - 11-18-2014

Salve, 1. Da, asa este; 2. Ma bucur ca avem un presedinte ca Johanis; 3. Deci, romanii daca vor pot; bravo noua ca avem sange in vine si creier in cap.

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22