De același autor
Ce spunea vizitatoarea noastră în interviul cu pricina? Că, mai ales, în ştiinţele umaniste şi sociale se lucrează în condiţii grele, că salariile cercetătorilor sînt insuficiente, drept care unii trebuie să le rotunjească acceptînd, în paralel, şi alte locuri de muncă, că, în sfîrşit, avem de a face cu o clară sub-finanţare a activităţii ştiinţifice în general. Şi că e păcat, pentru că potenţialul cercetătorilor români e foarte mare. Interviul vorbeşte, de asemenea, despre necesitatea unei mai intense angajări a partenerilor occidentali în zona estului european, în beneficiul talentelor locale. Mie unuia toate aceste observaţii mi se par corecte şi utile. În schimb, distinsei compatrioate pomenite la început, lectura interviului i-a provocat agitaţiune şi cearcăne. Domnia Sa consideră că interviul păcătuieşte prin „generalizare”, că ne face un „deserviciu de imagine” (adică oferă o imagine „ciobită” a „realizărilor” noastre), că nu e cazul să ne tot lamentăm, ci să luăm ca model „lupta” patriotică a dînsei pentru a cosmetiza cum se cuvine portretul ţării.
Ascultam tristul discurs al interlocutorei mele si mă tot întrebam unde şi cînd mai auzisem genul ăsta de pledoarie. Să nu se supere compatrioata mea, dar era exact discursul ofiţerilor de securitate de dinainte de 1989, cînd îmi interziceau să mă mai întîlnesc cu străini. De ce? Pentru că aveam obiceiul să bombăn: ba că se cam dărîmă biserici, ba că se cam distrug sate şi monumente de patrimoniu, mă rog, tot felul de asemenea critici injuste, de natură să ne „ciobească” imaginea. Or „rufele trebuie spălate în familie”. Şi, în fond, situaţia de la noi e excelentă (e drept, cu unele, mici, lipsuri), iar viitorul nostru e luminos. Patriotismul înseamnă să bagi dificultăţile sub preş, să lupţi împotriva „calomniilor” duşmănoase prin minciună triumfalistă, să arăţi tuturor, ca un activist responsabil, că sîntem mult mai buni decît cred ei, că, oricum, sîntem mult mai buni decît alţii, dacă nu chiar cei mai buni de pe mapamond! E ceea ce numeam pe atunci (şi aş numi şi acum) „patriotism de camuflaj”.
A-ţi iubi ţara nu e a semnala deficienţele existente şi a te strădui să le tratezi. A-ţi iubi ţara e a minimaliza orice deficienţă, oricît de evidentă, sau, şi mai bine, a contesta, vitejeşte, eroic, strămoşeşte, orice „aşa-zisă” deficienţă. Sîntem, pe toate planurile, fete mari, sarea pămîntului, zîna zînelor. Cine nu recunoaşte aceste orbitoare calităţi e trădător, pion al „agenturilor”, venetic, pus să ciopîrţească pămîntul străbun. Odată stabilite aceste „adevăruri”, putem aţipi liniştiţi. Totul e minunat, „în cea mai bună dintre lumile posibile”. Nu mai avem nimic de făcut: doar să ducem „pe culmi” „mîndria de a fi român”!
Comentarii 8
Coco - 01-04-2017
Vericule! văd că esti de ”dreapta” si vorbesti de ”mutanti alfabetizati partial” si de ”comunistii care mint” (apropo! stiai că andrei plesu a fost membru PCR?)...dar lasă si tu pauză după semnul de punctuație..astea sunt regulile, nu avem ce face.
RăspundeLiviu din Timisoara - 01-03-2017
Colegului " 01st01": Funeriu Daniel a fost primul intelectual pursange care a avut indrazneala sa intre in arena politica (nu doar comentator) - un glas intre multe altele. ( Emil Constantinescu a esuat ...nu comentam acum de ce . Dar a fost sprijinit initial de Conventie , un grup larg si important de formatori de opinie ). Daca Funeriu ar fi fost sprijinit, ar fi putut pune oglinzi in multe alte domenii, nu doar in cazul Bacalaureatului, furat ca in codru pana la el. DAR ...NU A CONVENIT ! Prea multi impostori in zona academica ...adica exact acolo unde se afla "capul pestelui". Si, va rog sa ma credeti, cunosc ideaproape situatia ...
Răspunde01st1 - 12-30-2016
Totusi, una zis doamna aceea despre cercetarea romaneasca si alta a zis partenera de dialog a domnului PLESU. Nici vorba de generalizare. Dar sunt de acord cu Dvs. in ce priveste pasivitatea intelectualilor romani de top.aici, o nuanta: unii au incercat sa coboare in arena (dl. Plesu, de exemplu) dar nu a funtionat. Cred ca principalul motiv pentru care nu a mers suntem noi, romanii. Intelectualul are arme care, in starea de prostratie in care am ajuns, nu funcioneaza. Trebuie sa iesim din amorteala....
RăspundeFlorian - 12-30-2016
Pai da tov. ??????? ,pcr a investit ca avea de la masa si de la tasu,iar de recuperat a făcut-o deja in toți cei 27 ani scurși,dacă nu ma credeți,întrebați toți profitorii de după 1989 ,ma refer la profitorii politicii dusa de Iliescu si compania( de stat) si atunci dar si acum pcr( psd) continua aceeași politica: ia de la toți si împarte" după nevoi".
Răspunde?????? - 12-29-2016
'telectualilor ce faceti mai ? L-ati pus pe domnul Dîncu membru in CNATDCU (vezi Wikipedi), si faceti acuzatii despre plagiate, impostura, acoperiti si incompatibilitati ? Si mai contribuirati si la sanctionarea domnului Toba pentru vreun plagiat inchipuit si la concedierea acestuia din MAI ?
RăspundeLiviu din Timisoara - 12-29-2016
Este totusi ceva de comentat. Generalizarile. Pot fi periculoase. Sa caracterizezi o intreaga natie dupa liota de tigani care cersesc prin toata Europa , sa difuzezi drept unice informatii ...este nedrept si periculos. Sa caracterizezi doar lamentandu-te, sa-ti scoti rufele murdare la vedere, sau ranile supurande, este iarasi jenant. Poate ca ne-am cam saturat de asta.Norocul nostru ca s-a gasit unul de pe la BBC ( poate influentat de Printul Charles ) sa mai arate si altceva despre Romania.Si, domnilor intelectuali, formatori de opinie ...atunci cand cineva a venit si a propus : tinem tanarul in scoala obligatorie pana la 16 ani, dupa care il punem in situatia sa aleaga intre o meserie si un drum universitar, clasificam universitatile dupa normele de performanta europene, clasificam sectii in universitati , introducem criterii de evaluare ale personalului didactic din universitati ,concentram putinele resurse pe care le avem in centre scolare mai bine dotate,unde vom transporta copiii, introducem comisii mixte din Romania si strainatate pentru evaluarile proiectelor de cercetare, reducem numarul de doctoranzi la un indrumator .... l-ati lasat de unul singur. L-ati lasat sa fie terfelit de impostori. A fost printre putinii care au avut curajul schimbarii ...si, atunci, ati cam tacut. Atunci am pierdut o buna sansa a corectiilor. Va amintiti de Daniel Funeriu , da ? Acum degeaba enumerati lipsuri ... sunt alti vreo 8 ani pierduti.
RăspundeBASCA - 12-28-2016
Stiam ca ne mint,ca falsifica orice,ca fura orice comunistii astia,dar asa s-au scurs zeci de ani si pacla tenebroasa persista.Ce fel de mutanti alfabetizati partial suntem noi astazi?Cred ca de natura oral-mistica cu ceva mecanica de sant.
Răspunde?????? - 12-27-2016
Remarcati totusi cum si-a lasat amprenta in modul dumneavoastra de a va exprima programul "Invatati, invatati si iar invatati!", ca sa puteti astfel analiza astvel si cat a investit PCR-ul in educatia dumneavoastra, Ca si in cea a altor intelectuali de altfel, investitie care probabil nici nu a fost recuperata de cei care au facut-o, de lasa inca "atatea urme" ?
Răspunde