De același autor
Din punctul meu de vedere însă, nu vom progresa politic şi nu vom schimba nimic, dacă nu vom reflecta cît de cît şi asupra inaptitudinii celor care pierd. Şi perdanţii sunt, totuşi, responsabili de înfrîngerea lor. O fi de vină PSD-ul pentru (mai) tot, dar niţel vinovat e şi PNL-ul pentru poziţia de inferioritate în care se complace, în ciuda unor declaraţii ţanţoşe, a unor „provocări” belicoase (şi fără rezultat), a unui „optimism” de paradă, fără acoperire (dacă statisticile sunt, fie şi parţial, valide). Pe mine unul mă îngrijorează faptul că, din perspectiva momentului actual, PSD-ul va cîştiga, pe toate planurile, competiţia din toamnă. Am o puzderie de motive să fiu dezamăgit de liderii lui, de fentele lor dizgraţioase, de prestaţia publică a „specialiştilor” lui, de hoţiile fără număr ale reprezentanţilor lor, a căror singură virtute e aroganţa şi a căror singură „motivaţie” e lăcomia. Da, vreau să mai vină la putere şi alţii. Mai buni, mai eficienţi, mai cinstiţi. Sunt cu atît mai trist cînd constat nivelul precar al celor care ar trebui să ia locul „răilor”. Trist şi, de fapt, ca alegător, trădat. Nu mi se dă niciun argument solid ca să votez, din convingere, o nouă guvernare. Sunt condamnat să iau partea „răului mai mic”, cum fac, de altfel, de 25 de ani încoace.
Ce probleme au liberalii? Mai întîi, o problemă de cadre. M-am uitat pe lista parlamentarilor lor şi n-am prea găsit figuri impunătoare, sau, măcar, plauzibile. Un politician devine, cred, plauzibil (şi eligibil…) cînd beneficiază de cel puţin două calităţi: carismă şi prestigiu. Fie prestigiu profesional (pricepere dovedită în meseria proprie), fie prestigiu politic (isprăvi notabile în activitatea parlamentară şi de partid). Altfel, totul rămîne o chestie de „relaţii”, de gaşcă, de interese sau ambiţii private. Selecţia oamenilor de calitate e, în acest context, suspendată, în beneficiul unor „particulari”. Nu mă îndoiesc că, în straturile mai de jos ale partidului, vor fi fiind şi personaje meritorii, capabile, în principiu, să schimbe un pic, dacă li se dă ocazia, portretul de ansamblu al formaţiunii lor. Dar am senzaţia că, pur şi simplu, nu sunt lăsaţi să iasă la lumină. Partidul e confiscat de o „conducere” inerţială, de care cam toată lumea s-a plictisit şi care nu-şi mai pot depăşi limitele. La nivelul liderilor, să fiu iertat, nu pot identifica nicio prezenţă care să-mi provoace interesul, adeziunea, preţuirea. În cel mai bun caz: oameni cumsecade, dar uzaţi. În cel mai rău: mediocrităţi impure şi de o jenantă siguranţă de sine.
Comentarii 10
svh - 04-09-2016
Daca doua generatii succesive ridica o afacere de succes dar succesorul lor e nemerituos si risipeste ce i-au lasat predecesorii sai, afacerea cade, ca o consecinta benefica a selectiei naturale ce nu da gres. De ce nu ar fi tot asa si in privinta acestui PNL care nu mai seamana demult si deloc cu cel al Bratienilor. Inca de pe vremea lui Campeanu, apoi a lui Tariceanu si Antonescu. Pentru un nou inceput el trebuie sa dispara, asemenea Taranistilor si sa reinvie cu un nou Bratianu iar Taranistii cu un nou Mihalache.
Răspundepirvu ion-anton - 04-07-2016
,, cairisma si prestigiu " , cheia politicianului plauzibil si eligibil ??? Asi ! , de unde ? Incepem cu cel mai bun exemplu , ex- prim ministru Nastase si continuam tot asa ...si unde ajungem ? la crunta deziluzie si fatalism caragealist
RăspundeFLORIAN D. MIREA - 04-06-2016
"Alte masti, aceeasi piesa". Asa cum functioneaza la noi, sistemul democratic ii transforma pe cetatenii alegatori in simpla masa de manevra. E de vina Cetateanul Turmentat ca Trahanache et Co ii aranjeaza in dosul usilor inchise "triumful" in alegeri al lui Dandanache? De ce l-am invinui pe simplul cetatean ca isi da votul cui nu trebuie? In 22 decembrie 1989 alegatorul roman era ca o coala alba nescrisa. Un copil nou nascut. Si imediat i s-a spus, aratandu-se cu degetul spre taranistii si liberalii de atunci: "Astia vor sa vanda tara strainilor. Vor sa va inchida fabricile si sa va ia painea de la gura. FSN-ul si Iliescu sunt cu voi" Si toata masinaria statului a lucrat, de la vladica la opinca, de la FSN la TVR, de la artificieri la mineri etc. in directia asta. Ar fi curata nerozie sa spunem ca de vina pentru ce a urmat si ce avem acum, care decurge din ce a fost atunci, la inceput, sunt milioanele astea de oameni, care au iesit din dictatura cu elitele exterminate si cu o mare doza de naivitate si de ignoranta, dar pe care nu ii putem acuza in nici un caz ca au dorit ca tara sa ajunga la cheremul unei clase politice atat de mediocre si de lipsite de obraz. Avea dreptate bietul Giordano Bruno sa exclame vazand-o pe batrana care punea si ea un vreasc pe rugul sau: "O, sancta simplicitas!" Cat despre problematica ridicata in acest articol, cam asa stau lucrurile - si ma tem ca va putea fi chiar mai rau. Dar nu din vina simplului alegator, care e a patra spita la caruta in sistemul actual. Ca in Scrisoarea pierduta, "democratia" romaneasca este una de opereta. Un carnaval de masti inselatoare. O mascarada.
RăspundeLiviu din Timisoara - 04-06-2016
Inca ceva : poligonul de tir cu arme de foc, din Timisoara, este INTESAT cu ...ghiciti cine ? Asta-i pentru cei care viseaza la ecumenismul crestino - islamist in Europa ! Ori e vorba de tampenie aici, ori e pur si simplu premeditat pe undeva ... .
RăspundeLiviu din Timisoara - 04-06-2016
De fapt, noi astia ...si ei, decidenti & politicieni ... traim un lumi paralele, fiecare dupa regulile ei. Nu suntem decat obiecte electorale, manipulate in fiecare seara, dupa scenarii atent studiate, regizate in platou. Astia fac bani, astia se spioneaza si cam atat. Mai cade cate unul care nu s-a conformat. Vorba aluia din Morometii " Suntem niste prosti "si basta.Spre exemplu, Udrea ne servea placa daruirii ei pentru binele nostru, " al femeilor,al gospodinelor " ,in timp ce sotul Cocos opera milioanele de Euro. Ea, evident, nu stia. Intamplator ..a divortat de el. Iar Sorin Ovidiu Vantu, ne sufla fum in nas ...pe fatza. Nu-i de mirare ca desi unii au fost prinsi ...altii isi vad mai departe de aceeasi treaba ; fiindca exista metode solide sa poata chestiile astea. Fiindca au case de avocatura care doar asta au de facut ... Si noi ne indignam ca economia, ca tara, ca salarii. De ani buni, sefii sindicatelor au disparut total. Unde ? DE CE ? Fiindca, de fapt ...traim in lumi paralele, iar ei au aflat asta clar.
RăspundeGheorghe Popescu - 04-04-2016
Dupa alegerea lui Klaus Johannis Verner la presedintie mi-ai recomandat sa iau o pauza de la comentarii. Sa fac un pas inapoi. Acum iti exprimi speranta ca vor veni si vremuri mai bune. Sper ca in trei ani si jumatate (cit mai are sasul sa-si plimbe nevasta pe banii tarii) sa n-ajungi linga mine pe banca. Nu de alta, dar nu e loc. Pina una alta, injurati-l pe Basescu. Macar sa va racoriti si voi un pic.
RăspundeGheorghe Popescu - 04-04-2016
Ba, domnule Plesu, prima intrebare care mi-as pune-o eu e Care e deosebirea dintre PSD si PNL? Ca fura frati pina mai ieri. E drept ca PNLul a fost primenit de curind cu cadre de la PDL (in frunte cu vamesul Blaga), dar parca tot la culoarea rosie trag si astia, nu? Cite culori avem in politica romaneasca domnu Plesu, rosu si rosu aprins? Cu guvernul de tehnocrati cum ramine? Ala condus de proeuropeni, cu sas la presedintie, cu francofon la guvern si cu israelieni servicii. Nu-I asa ca-I mai bine cu astia? Daca citesti Revista 22 asa e! Parca nu fac chiar tot atit de multe gafe ca PDListii. Sau e pe dos, fac si mai multe? A doua intrebare ar fi care e legatura intre actualul PNL al lui Gorghiu si Blaga si numele ilustre pomenite de dumneavoastra? Il doriti pe Kogalniceanu sa se invirta in groapa nervos? Lasati-I sa se odihneasca in liniste, domnu Plesu, boii de azi nu merita sa le stricam odihna celor batrini. A ilustrilor, nu a boilor, vreau sa spun. Citesc pe Adevarul, unde v-a aparut articolul, ca anumiti comentatori considera ca tot Basescu e de vina si pentru situatia asta. I-au facut si poezii. Nu credeti ca vina e ceva mai larga, nu doar a PNListilor? Prostia mai zace si printre alegatori, nu credeti? Si e destul de mare. Eu asa cred. Nu uitati ce v-am recomandat in legatura cu emigrarea.
RăspundeBASCA - 04-04-2016
Da,sunt in straturile inferioare,oameni mult mai capabili si cu mai mare determinare in a face lucruri bune decat eternii dinozauri politici pe care doar DNA ii mai face sa plece.Sa speram ca de anul acesta numarul parlamentarilor se va reduce binisor,cei cu mana mult prea lunga vor intra oleaca la racoare spre o binemeritata reevaluare,tinerii sa iasa din nou la vot si DNA sa nu se uite la televizor.Ar mai fi ceva,un CNA onest si echidistant si iata premisele unor ani mai buni.
RăspundeLiviu din Timisoara - 04-04-2016
Deci nici PSD-ul nu propune doar impostori sau hotomani ...dupa cum , cu liderii PNL - PDL ne-am cam lamurit, de pe vremea cand ne trambitau ca trebuie sa strangem cureaua iar ei retrocedau, contra cost fireste, valori de milioane de Euro ...aia-i manca pe ei in cur. Ca sa nu mai spun de cativa PDL-isti care-si cereau partea pe proiectele europene propuse prin Brasov, si urlau ca nu se reuseste atragerea de fonduri europene. Alora ...merita aici un sictir, asa de la noi cartier ... dintre platile de intretinere la bloc.
RăspundeLiviu din Timisoara - 04-04-2016
Niciodata nu am fost de-acord cu opozitia de dragul opozitiei. Spre exemplu, l-am auzit aseara pe seful ICR. Nu-i cunosc CV-ul, oricum nu-i unul sonor. Dar omul ala a vorbit cu foarte multa intelepciune despre tambalaul presupus "antisemit " , despre tambalaul de la Uniunea Scriitorilor, despre faptul ca intelectualii romani se razboiesc , daunand tarii. Adica la noi se agita spiritele pentru niste oameni striviti in temnitele politice, pentru simpatiile lor de acum 80 de ani, pe cate vreme in Vest sunt partide cu priza la electorat, cu o doctrina nationalista evidenta, care nu se sfiesc de trecutul antisemit din societatea lor, despre care nimeni nu spune nimic ...nimeni nu-i ofuscat.
Răspunde