De același autor
Era firesc, după ce PSD a pierdut alegerile, să asistăm la drastice „restructurări“. Dar o restructurare ratată e mai rea decît amînarea sine die a restructurării. În loc să producă limpezire, în loc să redistribuie competenţele, loialităţile şi vinovăţiile, ea sfîrşeşte prin a spori haosul şi prin a accelera derapajul. În mintea mea, aş fi ales una din următoarele două variante:
1. Varianta „soft”: Aş fi sancţionat (pînă la excludere) pe cei direct responsabili de bunul mers al campaniei, respectiv pe cei care, prin erorile lor de comportament, de tactică şi de limbaj, au făcut rău. E cazul dnei Gabriela Vrânceanu Firea, agresivă, mediocră şi inadecvată (vezi, de pildă, incriminarea lipsei de urmaşi a candidatului ACL, dar şi multe altele), sau a dlui Mirel Palada, care a reuşit, cu maximă stîngăcie stilistică şi cu un soi de ţîfnă provincială, să-şi pună presa în cap în mai multe rînduri.
La nivel mai înalt, Dl. Liviu Dragnea ar fi trebuit, de asemenea, cum i-a recomandat un coleg, să facă un pas înapoi. Performanţa lui „organizaţională” s-a dovedit – nu pentru prima oară – şubredă. E unul dintre „artizanii” eşecului şi, în mod normal, nu mai are dreptul la o poziţie de leadership. Sancţionabili sunt, de asemenea, toţi cei care au creat marea problemă a votului din diaspora, indiferent la ce nivel. Ancheta în curs ar trebui să se desfăşoare într-un ritm mai vioi. Oricum, dl. Stanoevici ar trebui să plece jenat. N-am cum să ştiu detalii administrative cu privire la acţiunea electorală dintr-un judeţ sau altul, dar probabil că nici abilităţile „tehnice” şi „retorice” ale unor şefi locali, nici legea ruşinoasă a traseismului „legitim” n-au ajutat prea mult. Pe de altă parte, într-o ţară cu tradiţii politice aşezate, primul care demisionează într-o asemenea situaţie e perdantul de la vîrf. Nu poţi rămîne, cu scorul obţinut de dl Victor Ponta, preşedintele partidului învins.
2. Varianta radicală. Partidul trebuie reformat din rădăcini. Aş fi exclus, fără „acomodări”, din rîndurile lui, pe toţi cei care au avut, au, sau sunt pasibili de a avea probleme penale. Ei sunt aceia cărora li se „datorează” imaginea partidului corupt, mereu în dialog cu DNA, mereu „salvat” prin votul îndărătnic al parlamentarilor co-interesaţi. Evident, în acest caz, ar fi vorba, practic, de o dizolvare şi o reîntemeiere a partidului, pornindu-se, oarecum, de la zero. Aşadar, curăţenie generală, dar şi recalibrare doctrinară, reangajare de bună credinţă, spor de gîndire. Stînga are nevoie de un partid nou, modern, cuviincios, inteligent. Figuri noi, idei noi, morală nouă. Fără naşi, fini, veri, neveste, pile, impostori.
Ceea ce se întîmplă în realitate nu face, din păcate, decît să confirme năravurile tradiţionale ale partidului. Se ţinteşte alături de ţintă, se iau măsuri pe criterii de gaşcă, de aranjamente lucrative, de camuflaj. Hodoronc-tronc cad capete „colaterale”. Geoană pare distribuit în rolul victimei eterne, Vanghelie se trezeşte „ejaculat” (e expresia lui) fără „preludiu”, iar Şova şi Ghiţă sunt sacrificaţi şmecher pentru a „garanta” obiectivitatea. În rest, rămîne cum am vorbit. Ba nu: brusc apare şi marea problemă Iliescu. N-am motive speciale să fiu avocatul preşedintelui de onoare al partidului. Cîndva, am avut cu dînsul o polemică publică, uitată îndeobşte de cei care se căznesc să-mi facă un portret de oportunist. Dar „onoarea” unui partid care se simte dezonorat de cel care l-a fondat, l-a tractat electoral şi a fost, în consecinţă, numit „preşedinte de onoare”, devine ridicolă. Comunism? Cu Che Guevara şi cu şapca lui Mao la butonieră? Cu discursuri admirative despre partidul comunist chinez? Să avem pardon. Prin comparaţie, dl. Iliescu e un politician mult mai articulat decît puzderia de trepăduşi versatili care pare să constituie, azi, masa partidului. În plus, nu s-a sfiit să critice sever derapajele de ultimă oră ale „colegilor” şi asta în timp ce „adversarul” lui, fostul preşedinte Constantinescu, găsea potrivit să-i cădelniţeze.
L-am văzut, în ultima săptămînă, pe Marian Vanghelie mitraliind nemilos metehnele partidului şi ale membrilor lui notorii. Se sparie gîndul! Dar nu poţi să nu te întrebi cum a trăit dl. Vanghelie cu asemenea „adevăruri”, în lungii ani de dinaintea excluderii sale? Şi cum ar fi trăit cu ele dacă n-ar fi fost exclus? Sunt mistere strategice şi morale la care noi, muritorii de rînd, nu avem acces.
Scurtă anexă dîmboviţeană.
Dl. Tudor Gheorghe, în marea sa conferinţă de presă ţinută la Roman, suferă că stăm sub blestemul unui preşedinte care „chinuie limba română”. Cînd mă gîndesc prin ce suferinţe va fi trecut rapsodul trăind, o viaţă, sub alintul limbii de lemn din Scînteia, sau ascultînd, la senectute, discursurile parlamentarilor şi miniştrilor noştri post-revoluţionari, nu pot să nu mă umplu de compasiune. Dar să nu dispere: să stea cu ochii pe televizor şi să se scalde în talentele lingvistice ale doamnei Grapini, în fineţurile neaoşe ale dlui Palada, în farmecul trans-gramatical al dlui Tăriceanu. Încet-încet, îşi va regăsi seninătatea!
Comentarii 15
Iocan - 12-08-2014
Daca DNA-ul ar face o ancheta extinsa pana la nivel de Consilieri locali in ce priveste pozitiile administrative si la pozitii de organizatie pana la vicepres de filiala locala a PSD si actual PNL, vom observa cu surprindere ca peste 50% din actuala clasa politica ar trebui sa dispara! Din batrani stim ca "pestele de la cap se-mpute si de la coada se curata". Daca e sa se infiinteze un partid nou pe centru-stanga ar fi mult mai bine sa se inceapa de la firul ierbii... un fel de lege a lustratiei, in ce priveste selectia noilor membrii de partid, aplicata pentru fostii PSD & PNL & PDL & PC & UNPR & UDMR si PPDD...si mai ziceti si voi!
RăspundeDVasile - 12-06-2014
Daca este criminal, trebuie incarcerat si izolat de restul societatii pentru tot restul vietii; e atat de organizat intelectual si ideatic incat este complet deraiat. Incetati, va rog cu falsele complimente la adresa unui tradator criminal.
RăspundeMiciurin - 12-03-2014
Dar pe noi cine ne apara de blestemul muzicii chinuite a cobzarului?Mai Gheorghe ia-ti "balalaica"si du-te nene si canta-le clinocefalilor de la antene si rtv!
RăspundeOMER - 12-03-2014
Milione de romani sunt captivi oricarui discurs de stanga oricand.Captivi cu milioanele sunt si la extremism, sa nu ne iluzionam.Scria cineva pe aici de implozia PSD,posibil dar avand in vedere ce specimene tinere a putut secreta acest mamut,ranit acum,te apuca nelinistea.Ma uitam la un Sova,Mirel(ce duios)plus beizadelele rapace crescute cu basca pe cap si cu Mercedesul in garaj si-ti dai seama ca acest partid se poate reforma doar decimat de DNA.Mi-as dori un PSD cu oameni de felul domnului Dancu, asta insemnand ca dupa ce se devoreaza precum lupii,schimbarea,ca intotdeauna sa vina si pentru PSD tot din Ardeal.
Răspunderevista22fil - 12-03-2014
Lectia predata de romani! Succesul uluitor al 'valului' imens pro-Iohannis, care a determinat alegerea lui ca presedinte, trasaturile caracteristice lui, de neamt serios si cinstit, au influentat determinant si succesul fortelor de dreapta, la alegerile din Moldova. Emotia asteptarii domina romanii de peste tot. Toti ni-l dorim 'performer' de mare succes, pe romanul ne-dambovitean Klaus. Fara emotii, dar rational, si conducerile tarilor autentic democratice ii doresc succes lui Iohannis, sa devina un model pentru multe alte tari care isi doresc o reformare politica din radacini, reformare care sa tina sub control efectele rele ale globalizarii. Prin Iohannis, au invins toti romanii care ii seamana : 'seriosi si cinstiti'.
Răspunderevista22fil - 12-03-2014
Referitor la 'varianta soft', trebue sa fim mai protectivi fata de de chivuta din Voluntari - absoventa cu zece pe linie, a scolii de cadre 'Felix Antena3'. Ea aplica invataturile dobandite in scoala, litera cu litera. Ar fi avut un succes si mai util tarii daca l-ar fi avut coleg de senat, luptator de la inaltimea acestui post politic, pe pastorul mioritic Gadea. Gaby a fostdoar intr-o misiune temporara, sa sprijine senatul condus de Moliceanu, sa ii dea vigoare, in lupta cu 'regimul Basescu'. Daca i s-ar da un sut in 'back' ar fi promovata la un nivel superior: 'intoarcerea in latrina pastorita de Gadea'. Referitor la varianta radicala, decrepitarea rapida pana la dimensiunea firisoarelor de nisip, nu ar fi eficienta, fiindca i-ar supravietui spiritul, cu forta lui centripeta comunista inespugnabila, firisoarele s-ar reaglomera hipnotizate, ar renaste din propria cenusa. O solutie buna pentru socialismul dambovitean (rau pentru tara) ar fi formarea unui cu totul nou partid de centru-stanga, in care sa nu fie admis niciunul dintre conducatorii PSD -ului, de la toate nivelurile - centrale si teritoriale, partid care sa cuprinda membri noi, care intra pentru prima data in politica, sub denumirea PCVP (partidul celor care viseaza cai verzi pe pereti, 'nu rosii!').
RăspundeDan Plesoianu - 12-03-2014
Sa fie doar legenda ca cei din urma vor fi cei dintii, si cei dintii vor fi cei din urma ?! Iata Iliescu: cine credea ca va ajunge (ca si Basescu !) sa isi renege propriul partid, care a fost, practic, a sa (lor) creatie !!! Iar noi ii criticam, cind dinsii, fara sa vrea, aplica si demonstreaza niste precepte biblice !!! Ceea ce ne face sa intelegem: asa e viata !! Si poate nu trbeuie sa judecam prea mult pe altii !!!
RăspundeDan Plesoianu - 12-02-2014
Nu trebuie sa uitam ca dl. Tudor Gheorghe, o persoana extrem de talentata, si un bun patriot, a fost sustinut foarte mult de vechiul regim. Deci orientarea dinsului este explicabila, chiar daca nu acceptabila. Ar trebui totusi sa inteleaga esenta vietii politice si unde se afla adevarul absolut. Poate ca daca dv., d-le Plesu, ati sta de vorba cu dinsul, intre patru ochi, la o bere, si i-ati explica cum sta treaba, dinsul sa inteleaga, si astfel sa devina un alt Toma Necredinciosul. Un pescar destoinic "prinde" sufletele unul cite unul, daca acestea nu se lasa prinse in minciog. Iar d-l Tudor Gheorghe merita sa fie pescuit !!!
RăspundeDan Plesoianu - 12-02-2014
Sa fie oare Vanghelie (ejusdem farinae) un fel de Toma Necredinciosul (iata, avem astfel de exemple si la nivel mai mare) ?! Poate ca si Dan Mihalache o fi la fel, si a fost acuzat degeaba ?! E totusi posibil ca cei din urma sa fie cei d-intii. Trebuie totusi sa se caiasca, cei care i-au criticat pe cei de mai sus ? Pina acuma le ceream sa se schimbe, si, iata, acuma cind s-au schimbat, nu ii mai acceptam ! Incurcate si dilematice sint caile Domnului. poate ca ar trebui sa il batem pe spate pe dl. Vanghelie, in loc sa il criticam: bravo domnule, asa te vrem !!!
RăspundeDVasile - 12-02-2014
"Bardul" era un exponent al nationalismului de tip ceausist (stalinismul romanesc), este normal sa se regaseasca in "spiritul" PSD (cu puroiul coruptiei, cu tot).
Răspunderevista22fil - 12-02-2014
In comentarii anterioare, eu l-am numit pe Werner Klaus Johannis 'boboc', admis cu nota 9 in universitatea 'Presedintia', pentru lucrarea : 'Promisiuni (perspective) privind...'. Pe Traian Basescu l-am numit absolvent, cu nota 7, al acestei universitati, lucrarea lui de absolvire fiind intitulata : 'Rezultate (realizari) privind...'. Bobocul nu stie ce nu stie despre ce va avea de facut. Intr-o prima etapa, va trebui sa isi intocmeasca o lista a 'necunoscutelor', urmand ca apoi, sa ia fiecare 'necunoscuta', pe rand, nemteste, si sa o transforme in 'cunoscuta'. Treaba extrem de dificila! Bobocul are fata neteda, de optimist, de entuziast. Absolventul, un pic acrit, are fata brazdata in bataliile dure (dusmani puternici!), batalii din care a castigat numai o parte (o parte mare zic fanii lui, un zero barat zic dusmanii). El, absolventul are convingerea ca i-a lasat ceva util bobocului, pe care acesta sa ridice o constructia nemteasca monumentala, trainica. Absolventul il priveste parinteste pe boboc, gandind : 'Ce stii tu, bobocule, din cate te asteapta?
RăspundeLucian Rares - 12-02-2014
Ati vazut diferenta dintre tov. Tudor Gheorghe si tatal sau? Fiul tamaiaza pe neocomunisti, tatal, luptator anticomunist cu multi ani de temnita grea si cu greata publica pe care a transmis-o PSD-ului!Cum s-o fi uitand fiul in ochii tatalui?
RăspundeFelix - 12-02-2014
Cu durere constat ca cel mai articulat membru PSD, cel mai bine organizat pe dinauntru atat intelectual cat si ideatic e totusi Iliescu. Asta nu ii scuza crimele, nici pe cele morale nici pe cele penale care se cadeau a fi investigate de Parchet... fata de ceilalti membri PSD e o boare de aer proaspat.
RăspundeBASCA - 12-02-2014
Iar traim vremuri glorioase,miracole si impliniri de vise.PSD in implozie marele PNL,neamtul presedinte,cine-ar fi crezut?Ne inflacaram ca mai mereu la orice pas inainte, dar de ne vom impotmoli prin nameti in loc sa punem mana pe lopata zbieram la ai de sus.Mi-e teama de eternii oportunisti care se vor repozitiona smechereste,arunca fumigene si hocus pocus,mai albi mai curati,de asta mi-e teama.Sa nu uitam ca noul(sic!)PNL e format tot din aia vechi ai PNL si PDL cu toate apucaturile lor cu tot,sper doar ca Johannis sa ramana nemuritor si rece,rece la dorintele ilegitime ale unora.In rest domnia legii,ca tot se clameaza asta zi de zi.
Răspundedan rotaru - 12-02-2014
Reformarea P.S.D.-ului, vast program!
Răspunde