De același autor
Şi că dacă vrem să o însănătoşim, trebuie să începem prin a pune un diagnostic corect. Pentru mine, patriotismul nu e o chestie de şpriţuri şi vorbe, o lăcrămoasă încîntare de sine, ci un bun dozaj de îngrijorare şi efort. Nu să-ţi faci pijama în culorile tricolorului, nu să te risipeşti în sloganuri de provincial trist, ci să priveşti lucid în jur, să pui degetul pe rană, să identifici la timp microbul letal. Am, în această convingere, aliaţi de mult mai mare anvergură decît mine:
Eminescu: „Dar, domnilor! Mi-e ruşine să fiu român! Dar ce fel de român? Român care vrea a-şi fi însuşit monopolul, privilegiul patriotismului şi-a naţionalităţei – aşa român de paradă mi-e ruşine să fiu. Naţionalitatea trebuie să fie simţită cu inima şi nu vorbită numai cu gura. Ceea ce se simte şi se respecă adînc se pronunţă arareori! Hebreii cei vechi n-aveau voie să pronunţe numele dumnezeului lor! Iubesc poporul românesc fără a iubi pe semidocţii şi superficialităţile sale“ (Din manuscrise, Opere, vol.IX, p.459-460). Caragiale: „Tinere, să-ţi fie patria scumpă şi sfântă ca şi mama ta! S-o iubeşti şi s-o respectezi din adâncul sufletului tău! De dragostea şi de respectul tău pentru ea să nu faci vreodată reclamă şi paradă. Ba, ai dreptul şi datoria să urăşti, să loveşti, să sfărâmi pe acei fraţi ai tăi ticăloşi, cari, în loc s-o iubească şi s-o respecteze ca pe o mamă cuminte, onestă şi severă, o curtează, o măgulesc şi o exaltează ca pe o bătrână cochetă, nebună, bună de tocat” („Universul“, 24 septembrie 1899, Notiţe critice). Tot Caragiale: „Elementele de succes (în România, n.m.A.P.): măgulirea tuturor ideilor şi formulelor populare, pe care oricine le aplaudă automatic, sau prin imitaţie, precum: tinerimea română, economia română, femeia română, ţăranul român, muncitorul român, regatul român şcl.,şcl, - în genere fraza goală, declamaţia şarlatanească, lătrătura patriotică, naţională, română – cu un cuvint, moftul...“ (apud I.L.Caragiale, Despre lume, arta şi neamul românesc, ed. Dan C. Mihăilescu).
Am mai publicat aceste texte, laolaltă cu altele, de acelaşi fel, semnate şi de alţi mari români, de la Dimitrie Cantemir la Ion Ghica, de la Octavian Goga la Emil Cioran. N-ajută! Dar ceea ce se întîmplă în ţară de o bună bucată de vreme merită, totuşi, semnalat ca simptomatologie primejdioasă, în ciuda „daco-romanilor“ năbădăioşi, pentru care deriva pompoasă e o formă de vitejie strămoşească. Iată „bubele“ la vedere:
1. Majoritatea celor de la vîrful clasei politice nu se concentrează pe construcţie şi viziune, ci pe acomodare rentabilă şi pe căpătuială privată.
2. Mai toate figurile aflate în mişcare pe scena politică sunt carente la mai multe capitole: limba română, îndemînare retorică (înlocuită, îndeobşte, de pletoră demagogică), charismă, onestitate, stil.
Comentarii 11
DVasile - 04-27-2016
Am facut mai multe comentarii in legatura cu articolele domnului Plesu sau cu comentariile din partea altora in raport cu acele articole; mesajele au ajuns, dar nu au fost afisate, cineva umbla la "butoane" in scopul de a varsa laturi peste articolele de care vorbeam. Hackeri, nehackeri, postaci platiti sau baieti cu ochi albastri faceti un deserviciu enorm romanilor; cu siguranta ca asta va este scopul. Cenzura practicata selectiv? Atunci mai bine fara comentarii!
Răspunderomulus - 04-27-2016
Doua comentarii (postari) semnate SCIFI, sunt intr-adevar foarte "la obiect" ! Felicitari Domnule sa Doamna pentru excelenta analiza a situatiei de astazi, consecinta a distrugerii sistematice a intelectualitatii Tarii incepand din anul 1947...a tuturor valorilor reale ale Romaniei.
RăspundeDVasile - 04-26-2016
Greșești prietene; este exact pe dos, filtrul Revistei 22 lasă sa treacă doar dejecțiile, restul in mare majoritate nu trec ( asta e cazul articolelor domnului Pleșu). Nu am încredere in redacția sitului!
RăspundeGhita Nitescu - 04-26-2016
Domne Imihai, fireste ca puteti pentru ca sa mai sperati la curatenie morala! E destul sa priviti la modelele dlui Plesu: Udrea si Basescu. 10 ani de cautionare curata moralitatea pana la os. Parol si pe onoarea mea monser! Ba puteti sa sperati si la o bursa la Berlin daca mai scrieti asa adanc. Talentul triumfa negresit!
Răspundelmihai - 04-26-2016
Va multumesc pt articol! pacat ca nu am evoluat, ca natie, de la nivelul de imbecilitate fudula( se poate vedea si din comentariile de mai sus- aici suntem dupa 26 de ani!). Mai putem spera la curatenie morala?!
RăspundeGeorge Carp - 04-26-2016
Şi eu mărturisesc, domnule Rică, că sunt un pic îngrijorat de românii care ar putea avea primitivismul dumitale!
RăspundeTiti Paracliseru - 04-25-2016
Diagnosticul a fost pus in urma cu decenii,nu degeaba s-a facut tratament gratuit cu tableta iodata.Endemia tireopata a facut ravagii mai cu seama in zonele rurale.Consecintele pe termen mediu si lung sunt devastatoare!
RăspundeRica Tacavencu - 04-25-2016
Domne Plesu, monser, decelez faptul trist ca, desi vigilenta moderatorului va fereste de unele luari in balon, totusi, per ansamblu, oricum sunteti luat in balon. Pur si simplu nu mai sunteti privit cu aceiasi ochi umezi si limba scoasa de admiratie ca in gloriosii ani 90. De ce oare monser? Ca doar emiteti aceleasi panseuri superioare, calitate Premium. Sa astepte lumea si altceva decat aceleasi si aceleasi compuneri dilematice si sfatos-coltoase? Ce ingratitudine. Pai de-aia v-ati jertfit la revolutiune dvoastra, guignolii de dreaptastanga conservator-democratica liber schimbista si politic corect-oportunista? Marturisesc ca sunt un pic ingrijorat.
Răspundebobi - 04-25-2016
Problema cu perspectiva asta culturista, asa din nori, e ca nu reuseste sa desluseasca, sa probeze si sa solutioneze nimic din mecanismele si problemele care genereaza situatiile astea nepravazute, ca sai doar vina pe firea romanului, inapoirea lui mentala, pe trecut, pe comunism asa in general, pe fanarioti, pe Stefan cel Mare saupe si altii nu e de-ajuns. Intelectualul roman si nu doar el, cel continental in general are o intelegere sau cunoastere superficiala si deformata a societatii, mai mult vorbaraie de spirit decat probleme concrete si idei aplicabile.
RăspundeLiviu din Timisoara - 04-25-2016
Ei, si ? Tara s-a indatorat cu vreo 120 miliarde de Euro ... Unde au ajuns banii ? Poate in conturile unora precum unul care face taxi in Timisoara si sustine ca are 4 masini si 3 case facute corect. Poate in conturile unora care si-au cladit case/vile de vacanta si au domenii in toate zonele turistice ale tarii ...Cine sunt ei ? Nu sunt chiar putini. Deci ...Ei si ?
RăspundeHoratiu-Simion - 04-25-2016
Ţara mea-i ţară bogată ... fură toţi si nu se gată ...
Răspunde