De același autor
Da, trebuie să ne păstrăm spiritul critic şi vigilenţa, da, trebuie să ţintim, în toate, cît mai sus, da, nu e bine să evacuăm „idealurile”, dar… şi aici vine rîndul unei seculare – dar ce spun „seculare”? Milenare! – înţelepciuni: nu e cazul să „absolutizăm”, să ne rupem de realitate, să cerem prea mult bietului cetăţean. Oameni suntem! Supuşi greşelii! Aşadar: să nu ridicăm prea sus ştacheta exigenţei!
Ei bine, uneori, reuşim să ne desprindem, totuşi, de relativismul nostru tradiţional. Un neaşteptat demon al severităţii, al judecăţii nemiloase, al unei infinite rigori morale, intelectuale, politice, administrative ne determină să nu facem niciun rabat de la „calitate”. Nu numai că nu coborîm ştacheta exigenţei: nu ne dăm mulţumiţi nici cu simpla ei menţinere la nivelul obişnuit. Nu! Ridicăm ştacheta! O înălţăm pînă în aerul rarefiat al unor aspiraţii supreme. Nu se ştie de unde apare, brusc, această gotică exaltare. Interese electorale? Frustrări private sau de partid? Paradă gazetărească rentabilă? Fapt e că postura critică se poartă, adesea, cu asupra de măsură.
Iată, de pildă, guvernul Cioloş. Dacă e să te iei după ce se spune în presă, sau prin şedinţele de partid, e, de departe, cel mai prost guvern pe care l-am avut vreodată. E vinovat că n-a făcut în cinci luni ce n-au făcut, în ani lungi, toate celelalte guverne. Un guvern „de strînsură”, „mediocru” (nu strălucitor şi eficace, competent şi nobil – cum erau cele dinainte). Nu mai vorbim că ni l-a băgat pe gît Bruxelles-ul, în ampla lui campanie de colonizare. (Apropo: dl Cioloş nu e, cumva, ungur?) O inepuizabilă băşcălie s-a născut şi în jurul conceptului de „tehnocrat”. Tehnocrat, ai? Vrei să zici birocrat, fără suport politic, o adunătură de „aşa-zişi”, o „încropeală”! Unde sunt Relu Fenechiu, Gabriel Oprea, Eugen Nicolaescu, Maria Grapini, Cristian David, Liviu Pop, Daniel Chiţoiu, Dan Şova, Victor Ponta şi cîte şi mai cîte alte stele din echipele providenţiale care ne-au adus pe culmi pînă mai ieri?
Comentarii 9
DVasile - 04-17-2016
Scuze amice, am vrut sa-ti livrez cateva argumente, de pe mobil e mai greu si am validat postarea din greseala, iar siteul nu-mi permite sa repar greseala. Nu o sa ai ocazia sa ma vezi eventual beat, din simplul motiv ca obisnuiesx sa mai beau doar in compania amicilor, pe zevzeci ii evit...
RăspundeRica Tacavencu - 04-13-2016
Domne DVasile, sunteti turmentat (confuz) monser. Parol.
RăspundeDVasile - 04-11-2016
Incrancenarea cu care se folosesc toate cuvintele derivate din "tehnocrat" vine din partea aceleiasi surse care a lansat "gaselnita" neomologata academic, de "basism". Scopul este unul politic si se asociaza de obicei actului demolarii (Ceausescu a fost demolat cu bancuri si porecle, Piata Universitatii a fost demolata prin folosirea epitetelor "golani", "legionari", folosite in premiera de cel care l-a demolat pe Ceausescu). Scopul urmarit prin astfel de mijloace este rasturnarea puterii. In privinta stachetei exigentei, unii o ridica foarte sus dar in chestiuni personale (o doamna spunea prietenelor ca "daca Adita ar mai fi fost PM inca un an, ar fi facut un miliard"). Deci avem stachete inaltate sus, iar genul de persoane extrem de exigente cu nivelul personal al averii, de cele mai multe ori persoane angrenate in mecanismul administrativ nu au avut baremuri de nivel pentru prestatiile lor polotico-administrative, dar le cer altora s-o faca in locul lor. Totul pleaca de la respectarea si aplicarea legii, de aceea avem demolatorii pereni de serviciu pentru ca nimeni nu-i asaza acolo unde le este locul, ci, eventual ii trimite in cantonament.
RăspundeDVasile - 04-11-2016
Incrancenarea cu care se promoveaza toate derivatele cuvantului
Răspundeeu - 04-11-2016
si totusi ce a facut in ultimele 5 luni guvernul Ciolos?
Răspundeqasman - 04-11-2016
À une passante La rue assourdissante autour de moi hurlait. Longue, mince, en grand deuil, douleur majestueuse, Une femme passa, d'une main fastueuse Soulevant, balançant le feston et l'ourlet; Agile et noble, avec sa jambe de statue. Moi, je buvais, crispé comme un extravagant, Dans son oeil, ciel livide où germe l'ouragan, La douceur qui fascine et le plaisir qui tue. Un éclair... puis la nuit! — Fugitive beauté Dont le regard m'a fait soudainement renaître, Ne te verrai-je plus que dans l'éternité? Ailleurs, bien loin d'ici! trop tard! jamais peut-être! Car j'ignore où tu fuis, tu ne sais où je vais, Ô toi que j'eusse aimée, ô toi qui le savais! — Charles Baudelaire
Răspundebogdan - 04-11-2016
toate astea, stacheta asta joasa, vine din falimentul sistemului de educatie romanesc care exista doar pe hartie si din exemplul intelectualilor publice, numai mistici, literati, teologi, poeti, filozofi care promoveaza o gandire irationala, non-empirica, complet refractara analizei realitatii in care traiesc : la ei nu conteaza, datele, statisticile, evenimentele, teoriile, formulele, calculele etc, doar vorba de duh, cuvintele mari, sfintii parinti, Marx Platon sau Aristotel si....comentariul dupa Antena 3 si nelipsita cafteala ideologica. Unde sa ajungi asa? ce exemplu sa aiba tinerii? ce sa inteleaga din conceptuld e tehnocrat, care nu e infailibil desigur, dar e ceva acolo?
RăspundeBASCA - 04-11-2016
Mi-ar placea ca acest guvern de tehnocrati,fara Toba,Curaj si inca unul care nu-mi vine acum in minte,sa stea sa guverneze inca vreo patru ani,spre binele tarii si spre disperarea prostilor.
RăspundeRica Tacavencu - 04-11-2016
Domnule Plesu, nimeni, absolut nimeni, nu stie sa pupe cu atata subtilitate ca dvoastra. Sunteti barbat de zahar, parol. Sa va traiasca tehnocratii monser.
Răspunde