Valori de care nu ştim să fim mândri

Andrei Plesu 08.12.2014
SHARE 37

De același autor

Uneori, mi-e ruşine de hărniciile mele săptămînale. Mă las absorbit prea uşor de „urgenţe” gazetăreşti, de imediatul politic, de isprăvile unor inşi de mîna a doua şi a treia, despre care mîine nu se va mai vorbi şi de a căror „românitate” nu sunt deloc mîndru. E o boală generală de altfel. Suntem asfixiaţi cu toţii de contingenţe, de pasiuni provinciale, de dezbateri meschine.

 

Ştiu că „turnul de fildeş” nu e recomandabil (dar ştiu şi că unii mi-l recomandă, nemulţumiţi de „amestecul” meu în treburile domestice). Pe de altă parte, primesc mereu semnale că există români, mai ales tineri, ale căror isprăvi trec neobservate, tocmai din cauza larmei pe care o întreţinem cu toţii în jurul unor subiecte inconsistente şi trecătoare. Tocmai asemenea tineri, care lucrează discret, dar tenace, în beneficul naţiei, tocmai ei, de care am putea fi mîndri să fim reprezentaţi acasă şi în lume subzistă stins, nerăsplătiţi cu altceva decît cu uitarea propriei lor comunităţi. Sunt mult mai mulţi decît ne închipuim. Şi suntem mult mai vinovaţi decît credem pentru lipsa lor de ecou. Voi da doar cîteva exemple, de ultimă oră.

 

Aţi auzit de Andrei Timotin? Probabil nu, pentru că nu-l vedeţi la talk-show-uri, nu se afişează în mari mişcări civice, nu face tapaj publicitar. Lucrează. În 2010 a publicat, sub auspiciile celebrei École des Hautes Études en Sciences Sociales, o lucrare de peste 300 de pagini, premiată în Franţa, despre „viziuni, profeţie şi putere în Bizanţ”. Doi ani mai tîrziu, prestigioasa editură Brill, de la Leyden, i-a tipărit o monografie de 400 de pagini despre demonologia platoniciană. În orice ţară din lume, Andrei Timotin ar fi deja o vedetă a vieţii academice, un nume cunoscut. La noi e un simplu cercetător sub-plătit la unul din institutele Academiei.

 

Alt exemplu: Silvia Marin-Barutcieff. A publicat anul trecut, la Cluj, o lucrare intitulată „Hristofor: chipurile unui sfînt fără chip; reprezentările din cultura română veche şi sursele lor”. E vorba de un studiu iconografic amplu (aproape 400 de pagini), de un nivel ştiinţific exemplar. Ar fi fost normal ca şi specialiştii – câţi mai sunt – şi publicaţiile „mîndre” de succesele „alor noştri” să semnaleze evenimentul, să acorde o oarecare atenţie unei tinere cercetătoare cel puţin la fel de „interesante” pentru „imaginea” ţării, ca şi figurile notorii ale doamnelor Andronescu, Vrînceanu-Firea, sau Elena Udrea.

 

O să ziceţi că nicăieri în lume cercetătorii foarte specializaţi nu fac „rating”. Că, deci, e normal să vorbim mai mult de politicieni, oameni de afaceri, puşcăriaşi şi dansatoare din buric decît de studioşi modeşti, izolaţi între zidurile bibliotecii. Nu zic nu. Dar nici să-i lăsăm de izbelişte pe cei cu care - dacă tot ni se cere – ne-am putea mîndri cu bune argumente şi să defilăm, mereu, cu portrete „populare”, caracterizate strict prin propria lor vacuitate.

 

Un ultim caz pe ziua de azi e, din acest punct de vedere, un caz aparte. A intrat în politică, e, prin urmare, „cunoscut”, dar nimeni nu se interesează şi nu se lasă impresionat de palmaresul lui profesional. Ba dimpotrivă: te miri cine îşi permite să-l tîrască autoritar prin toată mocirla demagogiei politice dîmboviţene. E vorba de dl. Adrian Papahagi. Tocmai i-a apărut o carte despre „Ideea destinului în literatura engleză veche” (Eikon, Cluj-Napoca, 2014, 430 pag.).  E un monument de erudiţie şi rafinament analitic, despre care mari specialişti de la Oxford, Sorbona şi München s-au pronunţat deja la superlativ. Cuvîntul „admiraţie” e frecvent. 

 

Pe noi, tipul ăsta de performanţă ne lasă reci. Faptul că avem de a face cu un savant de mare clasă, că ţinuta lui universitară ar cere un tratament cel puţin cuviincios, că opiniile lui ar trebui luate în serios cu minimă decenţă, nu atîrnă în balanţa aprecierii noastre. Ne răfuim cu el la grămadă, la rînd cu puzderia de ţoape de prin parlament şi de pe la guvern. Că dl. Papahagi nu are întotdeauna şi în mod necesar dreptate în toate manifestările sale politice e inevitabil. Dar şi cînd n-are, tot e mai onorabil decît liota de Dragnea, Oprea, Ghiţă, Mazăre, Tăriceanu, Ponta, Norica Nicolai, Dan Diaconescu ş.a.m.d. care ne intoxică impenitenţi de dimineaţa pînă seara. Cu Adrian Papahagi putem ieşi în lume cu certitudinea că nu ne vom face de rîs. Ba dimpotrivă. Dar noi preferăm să ne mobilăm „mîndria de a fi români” cu de-alde Grapini, Vadim, Şova, Oprea şi Stanoevici. Ceilalţi români stau sub obroc. Ţara nu e a lor, ci, vorba unui scriitor român din secolul 19, a „zbierătorilor şi dibacilor”, mîndri de ei înşişi.

Preluat: adevarul.ro

 

 

Comentarii 37

Silviu Dumitrescu - 12-27-2014

Cu tot respectul d.le Plesu adaug umilul meu comentariu. Citind si celelalte comentarii -destul de multe- elevate sau nu, imi permit sa spun :acum acest popor traieste intr-un perpetum cerc vicios cultural . Acum 50 de ani daca aveai " origine sanatoasa" intrai la liceu,terminai liceul si luai "maturitatea " dupa -pe aceleasi criterii-intrai la facultate ,erai repartizat pe aceleasi criterii plus cele de cat de mult serveai sistemul politic unic -adica comunist ! Din cei care terminau facultatile ajungeau si profesori .AICI sa " nascut blestemul "! Ce puteau face "acesti profesori "?! Ei insisi erau analfabeti ! A cerut-o Rusia Sovietica ! A cerut-o Partidul Comunist ca sa poata guverna ! Dece credeti ca acelasi partid a ucis in puscarii toti intelectualii acestei tari ?! O gloata analfabeta poate fi manipulata usor de cativa politruci !! URMARILE SE VAD si ACUM ! Sau mai ales acum ! Le gasim in fruntea noastra, alaturi de noi, si ce e mai dur : printre noi ! Putem remedia acest flagel ?!

Răspunde

Gheorghe Popescu - 12-15-2014

Liviu, n-ai inteles ce-am vrut sa spun. Bineinteles ca un sculer matriter se poate descurca fara geografie (cum la fel se poate descurca si fara gramatica limbii romane), dar orizontul sau va fi foarte ingust (Cind orizontul cuiva este foarte mic, acel cineva spune cu convingere Asta e punctul meu de vedere). Liceul iti da orizontul ala. Universitatea sau postliceala iti pot da o meserie, o specializare, dar nu-ti dau un orizont, ca n-ai timp de asa ceva, trebuie sa te specializezi intr-un domeniu ingust. Bineinteles ca mai sint si docti care pot studia singuri (iar unii dintre ei fac greseli groaznice, pentru ca au invatat totul din carti, fara dascal). Si bineinteles ca ma trimiti si la Scoala Ardeleana...Ca doar pe vremea aia existau atitea institutii superioare dar toti au preferat Ardealul, ce sa-ti spun! Exista o gramada de frizeri care pot intretine conversatii savante pe teme auzite de la clienti, important e ce se ascunde sub pojghita aia de intelepciune. Si nu, eu inca n-am intilnit persoana care sa nu aiba liceul terminat si totusi sa nu fie un handicapat. Si nu ma refer la o mina sau la un picior. Nu ma refer aici la intelepciunea populara, la experienta de viata, acumulata de batrinii nostri. Ma refer la capacitatea de a sustine o discutie de nivel mediu cu o persoana de acelasi calibru. Iti recomand ca citesti articolul despre ultimul sondaj asupra celui mai bun presedinte, sau citi romani inca mai suspina dupa comunism. Vezi categoriile de virsta, si stam de vorba dupa aia. Si nu ma arunca in analize Ardeal / Oltenia, ca nu despre asta este sondajul.

Răspunde

Liviu din Timisoara - 12-15-2014

Cunosc destui oameni fara bacalaureat care nu sunt absolut deloc handicapate ... asa cum cunosc prea multi oameni cu studii superioare care fac foarte frecvent greseli gramaticale elementare. Daca un elev studiaza temeinic limba romana - cu acele frumoase analize gramaticale - si daca stie temeinic istoria tarii, va asigur ca nu va fi deloc handicapat. Insa va spun clar ca n-ai nevoie de cunoasterea aprofundata a proceselor celulare ca sa devii un excelent programator sau filolog. Facultatile sa-si sporeasca exigentele pe profil, la admitere iar scoala sa faca deosebirea intre un elev inclinat spre matematici si toate stiintele conexe si un altul inclinat spre filologie si stiintele umaniste. De ce ? Pentru ca drumul in orice specializare a devenit lung si pretentios ...trebuie inceput din timp.Iar cine nu se simte chemat de orele de studiu in solitudine, sa nu se simta nici " handicapat " nici blamabil. Poate fi un excelent depanator de centrale termice, constructor, instalator, frizer, bucatar sau prelucrator prin aschiere- dar care iti vorbeste frumos romaneste si stie ce a insemnat " Scoala Ardeleana " pentru tara asta ...sau iti poate recita chiar din Arghezi. Va asigur ca o astfel de persoana este ...educata.

Răspunde

revista22fil - 12-15-2014

In timpul unui raport prezentat ieri sefului Gadea (in palatul Antena3), Viorel demonstra de ce are o aversiune neimpacata fata de Traian Basescu, facand o scurta dar "consistenta" paralela intre el si presedintele (inca) tarii, comparatie din care presedintele a iesit foarte sifonat. Comparatiei pe care si-a permis-o carlanul mitoman-plagiator i se cuvin aceste completari : Intre Traian Basescu si Ponta exista o prapastie care ii diferentiaza. Pe un mal se afla Traian Basescu, omul care s-a construit pe sine cu o imensa truda, incepand cu cei 14 ani in care a fost capitan de vas, de mare succes, apoi cu functia de raspundere de la Anvers, si, apoi, dupa '89, trudind constiincis, in functii de ministru, primar si zece ani presedinte al Romaniei. A salvat tara dintr-o criza macroeconomica majora (cu pretul reducerii masive a simpatiei populare), a reprezentat cu succes deosebit tara in probleme de politica externa, de siguranta nationala. Pe celalalt mal al prapastiei se afla un 'ramas cu minte de adolescent', un smecheras bascalios, neserios, iresponasabil, care s-a ridicat numai pe baza slujirii unuor 'sefi' (Adrian Nastase, Felix). Si azi da raportul la Felix, via Gadea si gasca acestuia. Ponta nu a practicat meseria lui decat vreo cativa anisori, cu rezultate total nesimnificative. El nu are o pregatire faptica prealabila, care sa sustina ocuparea unui post de premier. El este scos in fata de borfasii baroni, cu promisiunea ca ii va salva de puscarie. Ii este deplin specifica decizia pe care a luat-o, de a-i impiedeca pe romanii din diaspora sa voteze. Pe Viorel il conduce si tata-socru. Pe Traian Basescu nu l-a condus si nu il conduce nimeni, s-a ridicat prin propria munca, i-a ridicat si pe tineriii valorosi, in functii de conducere. Este o impertinenta crasa, din partea lui Viorel, sa se compare cu Traian Basescu. Daca Viorel forteaza comparatia, rezulta ca el este 'un nimeni'.

Răspunde

Gheorghe Popescu - 12-14-2014

Liviule, bacalaureatul este doar un test al cunostintelor acumulate de-a lungul liceului, nimic mai mult. Este organizat dupa modelul francez si trebuie tinut ca atare. Liceul e piatra de temelie a culturii necesare fiecarei persoane, o cultura generala de care ai nevoie sa te descurci in viata. Cine nu vrea sa treaca un examen de bacalaureat, n-are de cit sa se multumeasca cu o scoala profesionala, dar va ramine toata viata o persoana handicapata (nu degeaba mai e numit si examen de capacitate), fara cunostintele de baza sa se descurce in viata. In liceu nu inveti doar limba romana si istorie, pentru ca nu ai nevoie DOAR de romana si istorie sa te descurci in viata (In anii 50 studentii se duceau la examene cu carticica rosie, de partid. Atit le trebuia). De aceea elevii trebuiesc testati la mai toate materiile prin care au trecut in liceu. Eu insumi am trecut prin mai multe institute de invatamint (superior) din tara si din occident, si pot sa-ti spun ca testarea romaneasca e una dintre cele mai slabe din lume. Poti trece prin scoala romaneasca ca gisca prin apa. Bacul trebuie sa ramina dur, daca vrem sa avem oameni educati. Revenind la articol, parerea mea e ca domnul Plesu cere doua lucruri aici: Unu, sa ne recunoastem somitatile, ceea ce este profund adevarat si de inteles. Doi: SA GIRAM ACESTE SOMITATI CU INCREDEREA NOASTRA IN DOMENIUL POLITIC. Practic domnul Plesu il sustine pe Papahaghi in lupta acestuia cu tandemul Udrea – Basescu. Ceea ce e profund inacceptabil si imoral. Daca alegerile politice au fost despre ceva, ele au fost despre caractere. Intreaga lupta politica este despre caracterul fiecarui politician. Ori, Ponta de ex, chiar daca e un plagiator, a trecut totusi printr-o insititutie de invatamint superior. Garanteaza diploma lui faptul ca e om de caracter? NU! Ponta e o lichea patentata. Asta e motivul pentru care a pierdut alegerile, nu doar ca nu a suplimentat citeva sectii de votare, sau ca e rusofil. Antonescu e profesor de istorie si un orator bun. Garanteaza asta ca e si om de caracter, integru? NU! E tot o lichea ca si Ponta. Romanilor li s-a spus sa-l aleaga pe Johannis pentru ca ar fi neamt. De fapt li s-a spus ca daca esti neamt, garantat ai si caracter. Este asta adevarat? Nemtii sint in general oameni seriosi, pe care poti pune baza. In ce-l priveste pe Johannis, eu zic sa vedem ce fel de echipa isi formeaza, pentru ca te aduni cu cine te asemeni, nu? In ce-l priveste pe Papahaghi, citeste-I articolul “Acuz” (Caragiale s-ar fi stricat de ris, nu alta). Omul are un fix cu Elena Udrea, nu poate iesi din paradigma asta. Diploma si eruditia lui nu ii pot garanta si caracterul. Si sa stii ca nu sint udrist, sint doar basist, dar cred ca Udrea a avut dreptate cind a spus ca PMP nu e un partid de sorbonisti. Sorbona nu poate garanta caractere. Din pacate concluzia mea e ca dreapta romaneasca pierde pentru ca e o adunatura eclectica de individualisti. Infumurati si individualisti. Asta este motivul dezbi

Răspunde

revista22fil - 12-14-2014

Moda dicteaza in viata noastra. Ea reprezinta evolutia modernitatii, a gusturilor, a nivelului general al oamenilor, al bagajului de experienta acumulata in timp. Exista o moda vestimentara, un culinara, una culturala, una artistica, una a limbajului, a civismului, etc. Evident, nu putea sa lipseasca si o moda a 'modelului de presedinte al tarii'. In ultimii zece ani, a fost, la 'moda prezidentiala', Traian Basescu. Incepand din 16 Decembrie, vom adopta 'moda prezidentiala' Klaus Werner Iohannis. Unii dintre romani, mai clasici in gusturi, isi vor pastra nestirbita preferinta pentru 'moda prezidentiala Ilici', cea cu parfum moscovit., avand convingerea ca o moda revine periodic .

Răspunde

revista22fil - 12-14-2014

Extras din articolul HotNews : 'PMP sustine ca singurul scop al lui Preda a fost "obtinerea postului de europarlamentar, un post care ii asigura zeci de mii de euro pe luna de la Bruxelles". Vicepresedintele PMP Cristian Preda a solicitat recent in Colegiul National al partidului demiterea Elenei Udrea din fruntea PMP'. Cristian Preda tine sa faca parte din parlamentul UE ca sa scape de gunoaiele care predomina parlamentul tarii noastre., lipsite total de cultura politica, de atasament fata de interesele majore ale tarii. Locul lui Cristian Preda este in mijlocul politicienilor elevati (majoritar!) din UE. Falsii politicieni din PMP il considera un rebel, un 'iesit din rand', din litera regulamentului lor militaresc de organizare, sunt radicali in pozitia fata de el, l-au exclus din randurile lor fiindca punea in evidenta putinatatea mintii si culturii lor politice. Asa faceau si conducatorii comunisti : nu-i admiteau in randurile lor decat pe cei care nu-i exlipsau prin cultura, prin educatie. PMP se vrea al tuturor dar nu reuseste sa fie, practic, decat al nimanui, asa cum, in comunism, proprietatea era comuna, a tuturor, adica a nimanui (si FSN s-a vrut o organizatie politica a tuturor romanilor!). Aceasta organizatie ce se vrea 'populara' (adica sa cuprinda tot poporul!) nu poate sa fie si 'partid' si 'miscare'. Ar fi trebuit sa se rezume la denumirea PPR (Partidul Popular Roman), echivalentul celui european (PPE). 'Miscarea' trebuia sa ramana in faza de ;miscare' cel putin pana in 2016, cum si-a propus Traian Basescu cand a infiintat-o, ca sa-si verifice gradul de aderenta la populatie si numai daca ar fi avut un succes remarcabil (min. 25% in sondaje), sa se transforme in PPR, excluzand cuvantul 'miscare' din numele sau. Ambitioasa, lacoma Elena Udrea s-a grabit, ametita de succesul fulminant pe care la avut in aprecierile nemeritat de favorabile, din partea presedintelui Traian Basescu. 'Elena Udrea' a fost cea mai mare eroare a lui Traian Basescu.

Răspunde

Liviu din Timisoara - 12-13-2014

Bacalaureatul ar trebui sa contina doar doua probe obligatorii : istoria Romaniei si limba romana. Cine doreste sa invete mai mult e liber sa o faca la facultate acolo unde examenele de admitere trebuie sa fie obligatorii.Unul care doreste sa faca filologie nu are nevoie de calcul integral sau matricial. Cel care doreste sa devina medic sa fie lasat sa munceasca mai mult pe biologie , chimie. Iar progama/ manualele trebuie sa fie obligatoriu diferentiate. Nu vad de ce unul de la sectia de mate-info sa poata fi obligat sa invete genetica la acelasi nivel de care va avea nevoie un viitor medic. In rest, utilizarea computerelor sau limbile straine vin de la sine pentru cei care doresc un standard inalt, in orice domeniu , mai ales ca acum toate utilajele lucreaza cu soft ...

Răspunde

Danny - 12-13-2014

Sunt binevenite "promo"-urile d-voastra, d-le Plesu! Ma bucur sincer de reusitele acestor conationali meritorii. Insa, sper sa-mi si pot permite cat de curand sa le cumpar cartile.

Răspunde

diferit - 12-13-2014

Pt. dl. Gheorghe Popescu: Bine spus ! Eu ma intreb daca cei ce scriu la Revista 22, Adevarul, Romania Libera etc.(ca de exemplu dnii. Plesu, Liiceanu, Cornea, Turturica .....) realizeaza cam cati romani (sa zicem dintr-un potential de 15 milioane), sunt interesati de cele scrise/vorbite/filmate, adica le citesc si inteleg/reflecta asupra lor ? Oare nu se gandesc acesti domni ca fie nivelul ideilor pe care le vehiculeaza este prea elevat sau pur si simplu romanii nu ii inteleg ...........sau au cu totul alte prioritati legate de realitatea imediata.

Răspunde

profesoru - 12-12-2014

Aici putem doar sa speculam. Probabil ca foarte putini dintre cei care au votat parlamentul unicameral ar fi votat si disparitia statelor nationale. Erau totusi electoratul lui Base, nu electoratul MM :)

Răspunde

Gheorghe Popescu - 12-12-2014

Pt. Militaru Daniel: Doua comentarii aici. UNU: Toate bune si frumoase, numai ca in ultimul timp educatia nu e prea bine primita de populatie (vorbim statistic). NU E DOAR SISTEMUL DE VINA AICI. Cu ceva timp in urma, pe vremea cind se auzeau vaietele bacalaureatului si toata natia isi numara prostii, au fost lansate citeva polemici in ce priveste necesitatea bacalaureatului. Eu insistam pe importanta lui, pentru ca e mai bine sa stii care iti este nivelul, decit sa bagi gunoiul sub pres. Au existat voci care m-au apostrofat. O duduie mi-a replicat ca ea nu are nevoie de bac, ca vrea sa fie coafeza si ca ce ii trebuie ei atita carte. Replica mea a fost ca educatia te ajuta sa gindesti in viata, nu iti da doar o diploma. Natia asta se prosteste de la an la an si ma tem ca trebuie sa existe ceva metode coercitive sa ii reaseze pe romani in bancile scolii. Nu avem toti aceleasi capacitati intelectuale, e drept, si indiferent de ambitii va exista intotdeauna o scara a valorilor, totusi cred ca in ziua de azi exista o adevarata aversiune pentru educatie. CARE NU VINE DE LA SISTEM. Si aversiunea fata de scoala se vede si in aversiunea fata de cei educati, fata de munca lor. Totusi, cred ca in general romanii nu isi cunosc somitatile. Daca le-ar cunoaste le-ar aprecia si promova. Nu neaparat exemplele folosite de domnul Plesu (care mie mi se par prea exotice pentru gustul popular), dar oameni care ar putea avea intr-adevar un impact asupra societatii. Si aici vine comentariul DOI: Concluzia mea e ca se poate face rating cu lucruri frumoase, cum spui (nu doar manele, sau fotbal, de ex), dar totusi lucrurile alea frumoase trebuie sa stirneasca interesul natiei. Exemplele domnului Plesu nu pot stirni decit un numar foarte restrins de aprecieri. Datorita subiectului. Sint sigur ca, chiar si in occident, numarul celor interesati de subiectele enumerate de autor este foarte mic. Doar cei initiati. Cei care vor sa aiba un impact asupra natiei trebuie sa acopere un spectru larg de interes national. Nu oameni de nisa.

Răspunde

Felix - 12-12-2014

Ma intreb cati dintre cei ce au votat DA ar fi votat DA si la intrebarea "sunteti de acord cu disparitia treptata (in 50 ani) a statelor nationale in Europa?". Si cati dintre cei ce au vitat NU ar fi vitat NU la aceiasi a doua intrebare...

Răspunde

profesoru - 12-12-2014

Sigur ca au inteles. Parlamentul unicameral a fost votat de electoratul lui Base, nu de batranii fara studii de la tara.

Răspunde

Militaru Mihail Daniel - 12-12-2014

Asa este domnu Plesu!Valorile adevarate nu au succes in aceasta tara!Falsele modele au succes!Se poate face rating si cu valori adevarate va spun eu!Daca nu intinzi prea mult coarda pentru a deveni comercial poti sa faci aceste lucruri de a promova cultura, inteligenta, civilizatia!De asta are nevoie natiunea, de educatie!Este o natie frustrata fiindca i se prezinta false valori iar oamenii nu mai discern cum trebuie!Considera ca cei care comit ilegalitati, au tupeu exagerat, mint etc., smecherii in general sunt de apreciat restul nu sunt luati in seama, sunt marginalizati, cum ati spus si dvs.! Imi aduc aminte ca filmul "Exercitiu de admiratie" realizat de domnul Liiceanu in 1992 a avut mult succes doar ca celebra TVR avea grija sa-l difuzeze tarziu ca lumea sa nu mediteze prea mult!Si totusi lumea se uita!Deci se poate face rating si cu lucruri frumoase numai sa vrei!

Răspunde

Felix - 12-11-2014

Sincer, nu stiu cati dintre cei ce au votat monocameralul au si inteles despre ce e vorba:)

Răspunde

Liviu din Timisoara - 12-10-2014

Unde mai au loc cei valorosi intr-o tara in care s-a gasit o comisie si un individ-ministru interimar - care sa nege evidenta unui plagiat ? Iar boala asta a imposturii sau a necinstei nu il priveste doar pe Ponta ... Profesorii universitari care iau spaga de la studenti unde pot fi plasati ?Cel putin de la ei ar fi asteptari legitime ... DAR... !

Răspunde

profesoru - 12-10-2014

Pai romanii au inteles ideea Parlamentului unicameral si au votat-o la referendumul din 2009. Dar Parlamentul refuza sa puna in practica rezultatul referendumului. "Binele" de la Bruxelles poate fi facut doar prin intermediul clasei noastre politice (cheltuirea fondurilor europene e exemplul cel mai clar). Limitele trasate de Occident sunt prea largi, mijloacele lor de interventie sunt reduse. In interiorul acestor limite clasa noastra politica isi face de cap. Suntem in UE din 2007 si totusi am avut emotii cu legea amnistiei si gratierii. Prioritara pentru Romania este reforma clasei politice. Pentru asta trebuie o presiune constanta din partea societatii si a mass-media.

Răspunde

Marius Nicolescu - 12-09-2014

Domnule Plesu, va multumesc pentru faptul ca existati. Astazi ne-ati oferit o "cheie" de cum ar trebui sa fie tratata marea elita romaneasca. Va conjur sa luati acum "bagheta" si sa "dirijati" destinele acestor minunati tineri care, va asigur, se bucura (cei cunoscuti) si de admiratia multora dintre noi. Si care ne vor ajuta sa ne refacem, putin cate putin, clasa politica a Bratienilor, a lui Kogalniceanu, Iorga, Nae Ionescu, Titulescu. Cred ca a sosit momentul sa ne scuturam de noroiul atator ani de otrava proletara. Cu deosebita admiratie, M. Nicolescu

Răspunde

Felix - 12-09-2014

Sigur, Bruxelles-ul iti da dar nu iti pune in traista:)) Sigur ca nimeni nu ne poate obliga sa traim civilizat, sigur ca trebuie sa fim cu ochii pe politicieni mai abitir decat pe butelie, ca astia din Bucuresti sunt mai periculosi decat C4-ul. Cum ii scapi din ochi, cum pun de o amnistie, de o mica lovitura de stat samd. Insa... ei pot sa faca rau dar nu pot sa faca bine. Daca am acorda oleaca de atentie si surselor de bine (fie ele autohtone fie europene), daca modelele ar mai fi si "fara de manele", poate ca ne-ar fi un pic mai bine. De exemplu acel procent dintre romani care intelege transferul treptat de putere dinspre Consiliul spre Parlamentul European va intelege si argumentul lui Base pentru reducerea Parlamentul romanesc la o camera. Este esential sa intelegem lumea din jurul nostru ca sa decidem corect acasa, contemplarea PontoGhitzilor nu ne ajuta sa intelegem ce aveam de facut in Romania. Sigur, ne ajuta sa ii tinem in frau, dar nu ne ajuta sa mergem mai departe. Lucrul care il apreciez la Johannis (si la Macovei:), ba si la Basescu:)) e ca ei isi iau modelele clar din Vest si nu au dubii chino-ruse. Ei si-au facut scolile pe bune, fara plagiate si furaciuni, ei au o cariera in spate inainte de a deveni persoane publice la Bucuresti, ei au idealuri. PontoGhitzii nu au nici un ideal; mai ca il regret pe Iliescu, el avea o structura, chiar daca stramba; PontoGhitzii sunt goi pe dinauntru.

Răspunde

profesoru - 12-09-2014

@Felix Din pacate nu suntem de ex. in Austria, sa putem trai bine-mersi si fara sa stim cine e presedinte sau cancelar. Pentru noi alegerile sunt o chestiune existentiala, cum am vazut luna trecuta. Chiar puciul din 2012 justifica atentia acordata de mass-media politicienilor nostri: o clasa politica normala n-ar fi suspendat presedintele, ca sa nu mai vorbim de incercarea de demitere prin fortarea Constitutiei, legilor si institutiilor.

Răspunde

vlad daicov, muzeograf - 12-09-2014

excelente semnalarile acestea, toate ne trimit superb in paleolitic!

Răspunde

dan - 12-09-2014

totul este de vanzare ......pana si sufletu

Răspunde

Felix - 12-09-2014

Ca PontoGhitzii vor sa credem ca "situatia noastra e determinata in masura mai mare de fauna autohtona decat de institutiile de la Bruxelles.", asta e clar. Daca ma gandesc la vara lui 2012, sau la bugetul EU, sau la soarta SouthStream, am dubii ca GhutziPontzii au asa mare putere:), chiar si pe termen scurt par destul de blocati. Nemaivorbind ca pe termen lung, strategic, baronimea dambovitzeana oricum nu prea conteaza.

Răspunde

profesoru - 12-09-2014

Faptul ca R22 si alte reviste se ocupa mai ales de Ponta&Co si prea putin de institutiile si politicile UE se justifica. Din pacate situatia noastra e determinata in masura mai mare de fauna autohtona decat de institutiile de la Bruxelles. Ca sa ramanem in ton cu d. Plesu, pana la Dumnezeu ne mananca sfintii :)

Răspunde

studentul - 12-09-2014

Fara a intra in teorii conspiratorice, dar in acelasi timp fara lipsa semnului de intrebare, suntem indirect victimele unei manipulari si orbiri groaznice. Nu stim, nu vedem, nu apreciem, nu premiem, nu ne mandrim cu ceea ce intradevar merita. Intelectul ne este insultat cu gogosi ieftine cu miros a oaie, mazare, bonuri din Abu Dhabi, falsuri si minciuni atat de grosolane incat inclusiv ne mandrim. Apreciem oamenii care stiu sa se descurce sub lema ”daca tot fura, asta macar o face frumos”. Refuz sa cred ca traim intr-o societate unde valorile de dreptate, corectitudine, adevar sunt ingropate. Avem responsabilitatea sa ducem o lupta constanta in aceasta ceata de unde trebuie admirata, aplaudata, premiata bunatatea naturala a oamenilor. Sunt convins ca intr-un final ea va castiga.

Răspunde

Felix - 12-09-2014

@profesoru: Imaginea clor de care spui e desigur negativa, problema e ca imaginea asta e atat de mare incat ocupa toate resursele de prelucrare a imaginii; atat resursele din mass-media cat si cele ale cetateanului care primeste informatia. Uite, pana si 22 se ocupa de Ponta, Rus, Iliescu, Udrea; nu prea gasesc articole care sa dezbata marile probleme ale Europei in acest moment (in afara unor puerile nazisme elvetiene, prezentate care fiind mari revelatii). Unde sunt articolele despre exercitiul puterii in EU, intre Parlament, Comisie si Consiliu? Unde sunt discutiile pro si contra cu privire la cei 4 stalpi ai pietii unice? (circulatia libera a persoanelor, bunuriulor, serviciilor, serviciilor bancare)

Răspunde

revista22fil - 12-09-2014

Iohannis versus Macovei! Macovei vrea 'o altfel de politica'! Iohannis vrea 'o cu totul altfel de politica'! Pare ca exista doar doua cuvinte care ii despart : 'cu totul'. Exprima acestea 'un esential'? Este posibila depasirea acestei granite care ii desparte (nu numai lingvistic!)?. Se pot apropia?

Răspunde

revista22fil - 12-09-2014

Niste gasti de mafioti verosi au alcatuit ceea ce, in politica , se numesc 'partide'. Actioneaza ca partide.Si-au alcatuit un vocabular si o ideatica cu iz politic. La inceputul coagularii lor, se luptau 'orbeste', dezorganizat, intre ei. Fiind, multi dintre ei, isteti (baieti destepti!), au ajuns repede la concluzia ca este nelucrativ pentru fiecare sa isi iroseasca forta si timpul in lupte "inter-profesionale", si au convenit instinctiv ca este necesar sa se organizeze, sa treaca la o faza superioara, care sa nu lase nimic nepraduit. Astfel, si-au impartit teritoriile de praduire (arhi-suficiente) - tara, orasele, comunele, judetele, institutiile publice, companiile de stat, etc. Prostimea - praduitii - s-a obisnuit cu aceasta situatie, a ajuns la concluzia ca asa trebue sa fie in democratia originala (inventata si consolidata de Iliescu), si a trecut, si ea (prostimea), intr-o faza superioara, a adoptat conceptul : sa ii lasam sa fure daca ne dau si noua cate ceva din prada. Ca sa se mai distreze din cand in cand si sa dea bine la strainatate, haitele de mafioti mimeaza neintelegeri intre ele, acuzatii birjeresti reciproce, dexvaluiri spectaculoase despre hotiile unor gasti "rivale". Cea mai mare parte din presa s-a adaptat, lucratorii din ea avand, si ei, familii, copii de crescut, datorii la banci, aspiratia catre o viata frumoasa material, au pus moralitatea in cui si acolo au lasat-o, au uitat de ea. Aceasta cangrena, cvasi-generalizata, are diverse denumiri si practici : coruptie, etc. Tinerii, ca si elevii unei scoli - unuii silitori la invatat, altii silitori la chiulit, la smecherii, etc. -, fie au adoptat conceptul existential dambovitean inventat si practicat de parintii lor din haite, fie, cand le-a ajuns mocirla din jur pana la gat, au inceput sa se coaguleze in grupuri care sa incerce sa salveze tara. Armele lor de lupta sunt retelele de socializare. Aceasta parte sanatoasa a tinerilor creste rapid, ca o paine bine dospita, a inregistrat rapid succesul de a-si alege un presedinte pe masura lor : Klaus.

Răspunde

Felix - 12-08-2014

Poate nu ar trebui uitata "inteletualitatea tehnica": a multime de ingineri, profesori universitari, doctori (in stiinte sau in medicina) care isi fac treaba profesionist atat in Occident cat si in tara. Daca va uitati pe site-ul ICPIG 2013 (una din marile conferinte de fizica plasmei), o sa vedeti ca Bulgaria, Romania si fosta Iugoslavie sunt reprezentate in comitetul stiintific de dl. G. Popa. In timp ce Norvegia, Suedia, Finlanda si Danemarca sunt reprezentate de dl. Eugen Stamate.

Răspunde

profesoru - 12-08-2014

Sa fim seriosi. Udrea, Vadim, Dragnea, Mazare au notorietate, dar asta nu inseamna ca au si o imagine pozitiva sau ca ne mandrim cu ei.

Răspunde

Marcela Bercaru - 12-08-2014

Excelent !Sunt convinsa ca veti mai scrie .Sunt multi.

Răspunde

Gheorghe Popescu - 12-08-2014

Nu aveti dreptate, domnule Plesu. Romanii nu se mindresc cu asemenea personaje ilustre pur si simplu pentru ca nu ii cunosc. Oricarui roman i-ar place sa auda despre ispravile conationalilor lor, chiar daca nu inteleg o iota din ceea ce fac astia. Brincusi a fost apreciat mai intii de altii, si abia dupa aceea de romani.Vuia si Vlaicu au fost pretuiti de romani doar dupa ce li s-au cunoscut ispravile. Marea masa a romanilor e formata din oameni harnici, saraci la punga si destul de saraci cu duhul. Dar care muncesc de dimineata pina seara sa-si tina familiile si implicit sa tina tara asta pe picioare. Nu e vina lor ca sint saraci, sau ca sint nu sint interesati de sfinti fara chip sau de ce a disparut Bizantul. Au alte probleme imediate care necesita atentia lor, ca de exemplu cu ce or sa cumpere ghete la iarna odraslelor. Dupa tenta articolului, banuiesc ca sinteti mai putin interesat de domnul Timotin sau de duduia Barutchieff (niste nume ceva mai pamintene n-ati gasit, un Vasile acolo, sau un Popescu?), ci de colegul dumneavoastra Papahaghi. Nimeni nu contesta eruditia domnului Adrian Papahaghi, dar in probleme de politica, domnul in cauza s-a dovedit a fi cam nociv, usor isteric, cu porniri maniacale, si cu viziuni antiblondiste. Ma indoiesc ca nea Misu Croitoru, sau tanti Coca de la etajul 3 ar fi interesati de literatura engleza veche (sau de cea noua, ca daca stau si ma gindesc bine cred ca amindoi confunda apelativul Mister cu misterele Parisului). In orice caz, tot atit de interesati de originea germana a noului presedinte, despre care gazeta dumneavoastra face atita caz (la bunica in sat, singura fraza germana cunoscuta era Meine kleine catze nu mai are mate). Dar cred ca mai toti sint interesati sa vada un politician concentrat pe interesele tarii. Sa vada poza de ansamblu (The big picture, ca tot ne invirtim in cercuri elevate aici, nu?) Domnul Papahaghi nu prea vede asa ceva, avind de dus rafuieli cu madam Udrea. Cu ce i-ar ajuta pe romani un mare erudit intrat in politica, dar care isi ia jucariile si pleaca de cite ori partidul nu face cum vrea el? Politica e lucrul dracului domnule Plesu, e facuta pentru politicieni care stiu sa-si tina haturile, sa puna capul in piept sis a mearga mai departe (Mi se pare ca si dumneavoastra ati dat odata bir cu fugitii, nu?). Nu e usor sa treci nemurdarit prin trocul politic (sau troaca). Papahaghi nu va fi niciodata Basescu, cu toate studiile lui erudite. Nu va fi nici macar Udrea, daca stau si ma gindesc bine. In rest, in privinta tuturor celorlalte personaje (Mazare, Dragnea, Sova, etc), aveti perfecta dreptate, si eu visez la timpul cind toti astia vor fi rasi din politica SI MEDIA romaneasca. Pentru ca media e aia care ii face mari, nu romanii de rind. Nu ii mai acuzati pe poporani ca de data asta nu e vina lor. Luati-va de cei care le construiec statuile. Colegii dumneavoastra de gazeta.

Răspunde

Lucian Rares - 12-08-2014

Asa este domnule Plesu! Din pacate la noi este prea multa, mult prea multa needucatie si mentalitatea generala este inca mult prea rosie!

Răspunde

abc - 12-08-2014

Liantul comun al autorilor, ortodoxia si subiectele religioase si concentrarea pe o viziune a trecutului. Trecutul explicat. O perspectiva limitata asupra istoriei umane limitata la domeniul crestinatatii si cu o relevanta limitata, chiar daca argumentatia e sofisticata si bogat colorata complexa si exotica datorita vocabularului. Dar, fara legatura cu realitatea biologica si fizica in care evoluam. Exista o ruptura, ignorare a ceea ce se intampla in imprejurul si o izolare autovoita. In afara acestei conceptii a vietii bazate pe curentul creationist, nu exista cultura si subiecte pentru intelectualii romani. Dnii Patapievici, dl Plesu, dl Papahagi, dl Liceeanu, ma rog o majoritate vizibila creeaza un brand perfect poate nu realizeaza pentru a cultiva in continuare o cultura inchisa pe ea insasi. Importurile si schimburile culturale in mintea domniilor lor poate de fapt doar o incercare de a exporta un brand original. Dar departe sub gandirea si opera unor adevarati exceptionali, care influenteaza global viitorul umanitatii- as mentiona nume ca si Stephen Hawkins, Stephen Pinker sau Ray Kurzweil. Acolo se formeaza ideile care influenteaza profund umanitatea. Viitorul creat.

Răspunde

Liviu din Timisoara - 12-08-2014

Iar cei care muncesc discret, fiindca altfel nu se poate munci serios, au nevoie de un fel de impresari, fiindca n-au timp sa se autopromoveze. Cine ar putea fi acestia ? ( Unul dintre baietii mei a adus ani la rand rezultate remarcabile pentru scoala in care invata, fara sa fi fost recompensat cu cel putin o cutie de bomboane."Si anul trecut aveai tot pantofii astia"a fost remarca unui coleg.Legitima frustrare. Azi este platit regeste intr-o banca elvetiana din Londra pentru ceea ce stie sa faca. Cam asta se intampla cu toti cei valorosi. Nu sunt sensibili la berea si carnatii dati de pomana in centrul oraselor, de Ziua Nationala.Prefera sa o sarbatoreasca in familie cu tricolorul in suflet.)

Răspunde

Liviu din Timisoara - 12-08-2014

Nu demult, ii reprosam domnului Papahagi ca a facut pasul inapoi din politica. De doua ori. N-a stat pe pozitie, sa infrunte mitocania, impostura. N-a stat pe loc sa gaseasca discursurile potrivite, pe intelesul oamenilor, in lupta impotriva hotomanilor de toate categoriile. Nu poti avea pretentii de lider cu notorietate daca iesi la tribuna odata la doua luni. Si da, este nevoie de toti cei care au ceva in minte in disputa argumentelor. Iata, Funeriu , si el mult prea putin vizibil, a ramas pe pozitie, a infruntat mediocritatea. A ramas ...singur.Domnule Plesu, daca domnia voastra si Liiceanu ati fi facut pasul inapoi in perioada preelectorala, Ponta ar fi castigat alegerile. Ne sunt prea putine modelele si increderea ne era subrezita.

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22