De același autor
Noua Strategie Naţională de Apărare reprezintă răspunsul României la criza regională declanșată de anexarea Crimeei și destabilizarea Ucrainei de către Rusia.
Faptul că Strategia se numește de apărare, și nu de securitate nu e rezultatul unei simple confuzii de termeni. Bănuită că ar fi ieșit de sub fustele vechii Securități comuniste, noua elită românească, de după decembrie 1989, a fost obsedată să evite cuvântul „securitate“, chiar dacă el nu se referea la Direcția Securității Statului. Astfel, în loc să vorbească despre Strategia de Securitate Națională (SSN), Constituția, la art. 65, pct. 2/f, prevede „aprobarea strategiei de apărare“ de către Camerele reunite, iar Legea planificării apărării, adoptată în noiembrie 2004, spune că președintele, la cel mult șase luni de la preluarea mandatului, prezintă parlamentului „strategia națională de apărare“ (SNAp).
Alergia la cuvântul „securitate“ a generat confuzii grave, astfel încât fostul președinte Traian Băsescu a numit - în ciuda legii și a Constituției - strategia din 2006 „de securitate“, iar subtitlul celei din 2010 conține cuvântul „securitatea“. Echipa de consilieri a președintelui Klaus Iohannis care a redactat documentul a rezolvat altfel problema, dând conceptului de apărare sensul mai larg, pe care îl are cel de securitate. Astfel, la articolul 3 se precizează că SNAp acoperă nu doar apărarea, ci și ordine publică, activitatea de informații, contrainformații și de securitate, educația, sănătatea, economia, energia, financiar, mediu, infrastructuri critice. Și strategiile anterioare (2006 și 2010) se refereau la multe dintre aceste domenii. „Abordarea integratoare și multidimensională“, cum se precizează în SNAp, este mai degrabă o adaptare locală a unor teme standard din discursul euroatlantic, unde domină noțiuni precum„whole of government approach“, „comprehensive approach“ sau „unity of effort“ și care se referă la integrarea tuturor instrumentelor de putere din portofoliul național pentru a răspunde unui mediu de securitate care, așa cum arată și strategia poloneză, din care s-au mai inspirat cei care au redactat documentul românesc, se caracterizează prin estomparea „granițelor între intern/extern, militar/nonmilitar“.
În teorie, așa cum ne arată modelul american, o SSN are rolul de a seta principalele priorități, de a comunica cele mai importante direcții de acțiune și linii de orientare, de a oferi o viziune comună pentru departamentele guvernamentale, pe baza căreia acestea să-și planifice resursele, decupând totodată responsabilități de nișă. În același timp, SSN devine un document-umbrelă, de la care pornesc toate evaluările și microstrategiile realizate la etajele inferioare ale sistemului de securitate națională (Departamentul de Stat, Pentagon etc). După 2000, fiecare președinte și-a prezentat o SSN (una pe mandat), documentul condensând și rezumând cu prioritate viziunea proprie acelei administrații. Cea mai recentă a fost deturnată de ocuparea și anexarea Crimeei de către Rusia și amânată până în februarie 2015.
Fără vreo dezbatere publică pe marginea proiectului SNAp, cum s-a petrecut cu strategiile din 2006 și 2010, președintele a anunțat vineri, 5 iunie, că va invita luni seară partidele ca să le prezinte textul, iar pentru marți, 9 iunie, a programat ședința CSAT, în care s-a și aprobat documentul. SNAp a fost bruiată de criza politică declanșată de refuzul premierului de a-și prezenta demisia în urma începerii urmăririi penale împotriva lui, așa cum ceruse președintele Klaus Iohannis. Astfel, SNAp a trecut neobservată și necomentată, prima discuție în mediul universitar fiind programată la o zi după ce președintele Iohannis o va prezenta în parlament. Tot în grabă și fără o discuție serioasă, SNAp a fost aprobată în unanimitate (sic!) de comisiile parlamentare reunite, la 17 iunie, și mai apoi prezentată corpului diplomatic din statele membre UE și NATO.
Nici măcar acuzația de prezidențialism formulată de C. Popescu-Tăriceanu n-a reușit să anime discuția. Astfel, ultima SNAp rupe cu tradiția dezbaterilor publice din trecut. Adoptarea primului document de acest tip, Concepția integrală de securitate, a fost amânată de scindarea FSN și demisia lui Petre Roman. În aprilie 1994, textul a fost avizat favorabil de CSAT, însă a fost criticat de societatea civilă pentru rătăcirile conceptuale național-comuniste. Abia în vara 1999, Emil Constantinescu a prezentat o SSN care-și asuma fără echivoc obiectivul integrării euroatlantice. Documentul a avut valoarea unei veritabile revoluții în doctrina de securitate românească, mutând accentul de pe apărarea teritoriului pe interesele și drepturile fundamentale ale cetățenilor. Pentru prima dată, securitatea națională nu a mai fost privită ca o problemă predominant militară, ci ca pe una care se referă la economie, societate, administrație, ordine publică, educație, sănătate, insistând pe obligațiile statului față de cetățean. Doar SSN din 2001, redactată în grabă după atentatele de la 11 septembrie, a mai fost adoptată fără dezbateri.
Dacă prin strategia din 2001 se vedea profilul lui Bin Laden, cea din 2006 va rămâne în anale pentru formularea unui proiect românesc în zona Mării Negre, iar cea din 2010 pentru includerea la capitolul vulnerabilități a „campaniilor de presă la comandă cu scopul de a denigra instituții ale statului“. Noua SNAp reprezintă răspunsul României la criza regională declanșată de anexarea Crimeei și destabilizarea Ucrainei de către Rusia. De altfel, și SSN a SUA (februarie 2015), și cele ale Poloniei (adoptată în noiembrie 2014) și Cehiei (aflată în dezbatere publică de câteva luni, urmează să fie adoptată în septembrie 2015) răspund provocărilor generate de acțiunile Rusiei împotriva Ucrainei, cea mai gravă criză de securitate de la sfârșitul Războiului Rece. Fără a mai lua în discuție SSN a Ucrainei, promulgată recent la Kiev, ca și noua Doctrină militară a Federației Ruse, dată publicității de Kremlin la sfârșitul anului trecut, al căror principal obiectiv este să răspundă situației de criză din regiune.
Rusia este menționată în SNAp de circa zece ori, fie direct, fie indirect, prin descrierea unor situații care indică că despre ea este vorba. Evoluțiile de pe scena internațională au generat o „schimbare de paradigmă“ la „nivel global“, însă documentul nu ne lămurește de ce „global“ și dacă se revine la „paradigma“ Războiului Rece sau la altceva. Mai clar, art. 35, acuză Rusia de „încălcarea normelor de drept internațional, punerea în discuție a ordinii internaționale, conservarea conflictelor înghețate și anexarea Crimeei“, iar art. 42 spune că Rusia „încearcă să-și consolideze statutul de putere în plan regional“, afectând prin acțiunile sale „stabilitatea regională și parcursul european al Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei“. Se simte prezența Rusiei și în spatele prevederilor privind combaterea „amenințărilor asimetrice și de tip hibrid“, creșterea cooperării regionale în NATO, protejarea activităților din Zona Economică Exclusivă a României în Marea Neagră, asigurarea „protecției contrainformative a intereselor naționale“, securitatea energetică, amenințările cibernetice. Tot în această dimensiune asimetrică, subversivă care reclamă preponderent pârghii de acțiune nonmilitare sunt menționate corupția, evaziunea fiscală, buna funcționare a justiției, ele devenind probleme de securitate. „Corupția poate afecta inima securității naționale“, spunea anul trecut Sarah Sewal, înalt oficial al Departamentului de Stat al SUA.
Imagine din timpul consultărilor preşedintelui Iohannis cu liderii partidelor și formațiunilor politice parlamentare cu privire la Strategia Națională de Apărare (Cotroceni, 8 iunie 2015)
Strategia poloneză, deși e de trei ori mai mare ca întindere, menționează Rusia direct de mai puține ori, identifică riscuri de conflicte regionale și locale care pot afecta direct sau indirect Polonia, „în vecinătatea imediată“ a căreia „există o mare concentrare de forțe militare, inclusiv în poziții ofensive“. Politica agresivă a Rusiei (anexarea Crimeei și războiul din Ucraina) are un impact negativ asupra securității regionale, se mai spune în document. Principalii parteneri ai Varșoviei în domeniul securității sunt SUA, Triunghiul de la Weimar (Germania și Franța), Grupul de la Vișegrad (Cehia, Slovacia, Ungaria), Grupul Nordic (Lituania, Letonia, Estonia) și România, nominalizați în această ordine de mai multe ori în paginile SSN poloneze.
O lectura în paralel arată că, atât în optica poloneză, cât și în cea românească, NATO și prezența strategică a SUA în Europa sunt variabile decisive pentru securitatea continentului. Pentru ambele state, NATO rămâne garantul principal al securității naționale. Dar, dacă pentru Polonia garanția apărării colective este ancorată în solidaritatea dintre aliați, pentru România liantul NATO, coerența și consistența acțiunilor Alianței stă în relația transatlantică. În sfera parteneriatelor strategice, în special pe dimensiunea de apărare, predomină cel cu SUA. În particular, Polonia „va depune eforturi pentru a asigura cea mai extinsă cu putință prezență militară a SUA în Europa, inclusiv în Polonia“. Toate acestea arată premise naturale pentru un parteneriat strategic româno-polon care să conteze cu adevărat pe dimensiunea de apărare, mai ales în contextul în care ambele state își afirmă ca deziderat intensificarea cooperării cu state din Flancul Estic al NATO.
Pentru o strategie de apărare care se dorește să rămână adecvată tendințelor de securitate până în 2019, SNAp are o mare lipsă. Eșuează să identifice o variabilă structurală care, în esența sa, reconfigurează peisajul defensiv european și capătă o semnificație aparte pentru Flancul Estic al NATO, mai ales dupa anexarea Crimeei. Sistemele antiacces și de interdicție regională (A2/AD) pe care le dezvoltă Rusia pot ține la distanță eventualele forțe de reacție rapidă ale Alianței. Or, toate acestea generează consecințe pentru dispunerea NATO, pentru procesele de modernizare militară ale statelor de graniță, precum România, și pentru strategiile lor. Deja acestea reprezintă o preocupare majoră pentru NATO în prezent, nu în 2019. Întrebat pe 12 iunie, la Wrocław, cum s-a schimbat mediul euroatlantic după summitul de anul trecut din Țara Galilor, generalul Ben Hodges, comandantul forțelor terestre americane din Europa, a răspuns astfel: „președintele Putin și-a consolidat semnificativ capacitatea de a interzice accesul în regiunea baltică și în Marea Neagră. Sistemele cu rază lungă de acțiune din Kaliningrad și Crimeea, sistemele de apărare aeriană, capacitățile de război electronic sunt semnificative și nu putem să presupunem că, în eventualitatea unei urgențe în Estul Europei, vom avea timp să ne construim capabilitățile și forțele“.
DISCLAIMER:
Acest text a fost scris in cadrul proiectul “Marea Neagra in Epoca Anti-Accesului”, un proiect al think tank-ului Romania Energy Center (ROEC) co-finantat de Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO). Pentru mai multe, accesati: http://www.roec.biz/bsad/