Aleksei Navalnîi, hârtia de turnesol a regimului Putin

Afacerea Navalnîi va conduce la evoluția regimului după scenariul din Belarus. Adică, va deveni tot mai dictatorial, componenta electorală se va dilua, rolul organelor de represiune va crește.

Armand Gosu 19.01.2021

De același autor

Decizia lui Navalnîi de a reveni în Rusia a surprins pe multă lume, atât pe susținătorii săi, cât mai ales Kremlinul. Anunțată în ultimul moment, ea pare un răspuns la declarațiile amenințătoare ale unor instituții militarizate, Procuratura Generală și Direcția Penitenciarelor. Prima a anunțat începerea unei anchete împotriva lui Navalnîi pentru că ar fi deturnat bani din propria fundație, de luptă cu corupția, pe care autoritățile încearcă de mulți ani s-o ucidă. A doua, sub pretextul că Navalnîi nu s-a prezentat de șase ori din august până la 29 decembrie la secția de poliție. În decembrie 2014, Navalnîi a fost condamnat cu suspendare și ar fi trebuit pe o perioadă de probațiune să se prezinte la secția de poliție. Direcția Penitenciarelor l-a dat în urmărire internațională și a cerut transformarea condamnării de 3,5 ani cu suspendare în condamnare cu executare. Navalnîi a dat Rusia în judecată la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului și a câștigat. Instanța europeană a decis că Navalnîi n-a avut parte de un proces echitabil în Rusia, iar sentința e motivată politic. Deși e membră a Consiliului Europei, Rusia nu recunoaște deciziile Curții Europene pentru Drepturile Omului decât acolo unde-i convine. În cazul lui Navalnîi, decizia n-a contat.

Nici nu-și imagina Navalnîi o așa de spectaculoasă întoarcere în Rusia. Din cauza frigului de afară, doar puțin peste 2.000 de oameni s-au înghesuit la aeroportul din Vnukovo, sudul Moscovei, să-l întâmpine. Lângă susținătorii lui Navalnîi se aflau alte câteva sute de fani ai unei cântărețe la modă, care venea cu un avion de la Petersburg. Poate că sosirea lui Navalnîi ar fi devenit o știre obscură dacă trupele speciale n-ar fi intervenit cu brutalitate, scoțând lumea din sala de așteptare, anulând toate zborurile și blocând șoselele ca nu cumva cei de la Vnukovo să parcurgă cei 56 km (peste o oră de condus) ca să ajungă la Șeremetievo, în nordul Moscovei, unde a aterizat cursa low cost, cu Navalnîi la bord. A fost o publicitate gratuită făcută de instituțiile militarizate lui Navalnîi.

Seria deciziilor stupide a continuat luni, 18 ianuarie, cu organizarea unei parodii de ședințe de judecată chiar în secția de poliție Himki, din nordul Moscovei, unde fusese adus duminică seara, direct de la aeroport. Avea ceva din aerul tribunalelor extraordinare din vremea lui Stalin, care trimiteau la moarte, pe bandă rulantă, zeci și sute de oameni nevinovați. Poza odiosului Iagoda, fondatorul GULAG-ului, pe peretele încăperii, în spatele lui Navalnîi, a sporit sentimentul de întoarcere în timp, în vremea lui Stalin.

Condamnat la 30 de zile închisoare, Navalnîi va aștepta în arest procesul împotriva Direcției Penitenciarelor programat la 29 ianuarie, unde va trebui să explice judecătorilor că, fiind în comă internat la Berlin, nu se putea prezenta la Moscova, la secția de poliție, de două ori pe lună.

Întoarcerea lui Navalnîi ar putea da o nouă dinamică vieții politice din Rusia, într-un an dominat de alegerile parlamentare din toamnă. Că alegerile sunt fraudate e desigur important, însă orice scrutin, într-un regim autoritar electoral, reprezintă un punct de tensionare, când soliditatea regimului e pusă la încercare. Astfel și alegerile din Rusia, deși dau bătaie de cap Kremlinului, acesta are nevoie de ele pentru a se legitima atât intern, cât și pe plan internațional. De asta Putin nu face pasul și nu transformă regimul autoritar în unul dictatorial. Beneficiile pe care le oferă autoritarismul electoral sunt infinit mai mari.

Astfel că este important pentru Putin să-l țină departe pe Navalnîi de viața politică. Chiar dacă nu va participa în alegeri, doar și prezența lui Navalnîi în Rusia ar putea să dea o altă dinamică vieții politice și să-l amenințe pe Putin cu o „revoluție colorată”. Navalnîi este singurul politican rus care poate mobiliza masele, care poate scoate la proteste câteva zeci sau chiar sute de mii de oameni. Configurația viitoarei Dume este importantă din perspectiva transferului de putere din 2024. De asta, pentru a evita orice risc, Putin trebuie să izoleze liderii – puțini și slabi – ai opoziției și să aibă o majoritate confortabilă în parlament.

Chiar dacă populația nu a reacționat încă la dezvăluirile privind operațiunile de asasinare a contestatarilor executate de ofițeri din serviciile secrete, se acumulează o stare de nemulțumire în Rusia care poate să ducă la o explozie.

Deocamdată, afacerea Navalnîi va conduce la evoluția regimului după scenariul din Belarus. Adică va deveni tot mai dictatorial, componenta electorală se va dilua, rolul organelor de represiune va crește, justiția nu va mai mima vreun interes pentru salvarea aparențelor și a legalității, se va întări prezența militarilor în viața publică, mai ales a serviciilor secrete, care se vor transforma în principala resursă de putere a Kremlinului. //

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22