Cine face opoziție?

Armand Gosu 15.01.2013

De același autor

Sesiunea parlamentară va începe peste puține zile, dar de pe acum e foarte clar că n-are cine să facă opoziție.

USL promovează nestingherit, pe bandă rulantă, inițiative cel puțin îndoielnice, fără nicio ripostă din partea opoziției. Ultima, poate și cea mai scan­daloasă, a fost anunțată recent de ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu: banii CNAS merg doar către spitalele publice, niciun ban către cele private, în condiţiile în care nu există în Ro­mânia asigurări private. Contribuabilul român, care nu-și poate plăti integral o operație la un spital privat, precum colegii ministrului, Ru­șa­nu, Becali, Antonescu sau conservatorul Voi­cu­lescu, este obligat să se trateze la stat, în saloane insalubre, în care mișună tot felul de infecții, cu toaletele murdare. În aceste spitale bolnavul nu supraviețuiește fară șpagă. Practic, pacientul plă­tește de două ori același serviciu medical. O dată plătește din salariul lui contribuția la asigurările de sănătate. A doua oară sub formă de șpagă, pen­tru anestezist, medic, asistente, femei de ser­viciu. În loc să meargă „banii după pacient“, ca într-un sistem medical normal, merge „pa­ci­en­tul după bani“. Cine câștigă? Directorii spitalelor de stat și politicienii care-i numesc în aceste func­ții. Aproape 7,5 miliarde de lei este miza acestei de­cizii, adică 45% din cheltuielile totale ale CNAS. E doar ultima dintre deciziile anunțate de membrii Cabinetului Ponta. Lista e lungă deja, inventarul nu e simplu de făcut.

Niciodată în ultimii ani independența justiției nu s-a aflat într-un pericol așa de mare. Plină de dispreț pentru separația puterilor în stat, USL a în­tețit campania de subordonare a justiției, a ju­decătorilor, procurorilor, a CSM. Bine că măcar câteva ONG-uri au reacționat. Opoziția tace, Voi­culescu se plimbă prin Austria, în vreme ce la București îl așteaptă procesul în care este acuzat că a prejudiciat statul cu aproximativ 7,8 mi­li­oane de euro.

Iar ministrul de Interne, Radu Stroe, tocmai l-a destituit pe șeful Jandarmeriei Capitalei, doar ca să le facă pe plac simbriașilor lui Voiculescu. Este fără precedent ca un general al Jan­dar­me­riei Române, instituție înființată la 1850, adică acum 163 de ani, să fie destituit pentru că au ce­rut-o niște băieți de la un post de televiziune. Mâi­ne poate fi destituit în același mod şeful Ma­relui Stat Major, directorul SRI etc. Un ministru de Interne fără discernământ, cum este liberalul Stroe, este un atentat la siguranța națională. Când protestarii vor veni în fața sediului guvernului, ministrul Stroe o să fie nevoit să-i cheme pe an­gajații lui Voiculescu să-l apere pe Ponta, pentru că forțele de ordine nu vor mai interveni, de vre­me ce un general al Jandarmeriei Române valo­rează în ochii ministrului de Interne cât o cârpă de șters pantofii. Au protestat în vreun fel Blaga, Boc, Udrea, Videanu, Kelemen Hunor? Nici vor­bă!

Instituțiile publice sunt îngenuncheate, una du­pă alta, de către politicienii puterii. Ce se în­tâm­plă de jumătate de an la ICR este parcă desprins dintr-un manual al NKVD despre cum să dis­trugi o ins­tituție burgheză! ICR, una dintre puținele instituții care funcționa bine, cu care România se mândrea, care se bucura de apreciere internațională, a fost fă­râmată de liberalul Marga. Vreo re­acție a „intelectualilor“ care în vara trecută au sărit în apărarea pla­gi­a­torului Ponta? Doar mulți dintre ei beneficiaseră de programele ICR con­dus de Patapievici, „omul dic­ta­to­ru­lui“? USL funcționează după prin­ci­piul „orice poveste de succes trebuie contestată; tot ce merge bine în aceas­tă țară trebuie distrus“! A câș­tigat prestigiu PNL de pe urma aces­tei febre demolatoare? Poate, însă Ro­mânia sigur a pierdut! Fenechiu nu s-a mulțumit cu asfaltările, a vrut să controleze IICCMER și l-a numit el pe director. Da, institutul e în su­bor­dinea guvernului, conducerea e nu­mită politic. Dar de ce trebuia hăi­tuită fosta conducere? Ca să se re­tragă membrii boardului inter­na­țio­nal în semn de protest?! Sunt con­tacte în lumea științifică inter­na­țio­nală care nu se vor putea niciodată relua, sunt relații care cu greu și în­tr-un timp lung se vor putea repara. Vreo reacție din partea opoziției? Ni­mic!

Alte instituții nu mai trebuiau dis­tru­se. Erau deja pe butuci. De pildă, CNA, care a avut o contribuție de­cisivă la degradarea fără precedent a spațiului public românesc, în noua lui componență dovedește că e con­trolat de o majoritate la fel de autistă ca și vechiul CNA. De mai bine de jumătate de an, o instituție funda­mentală, Avocatul Poporului, stă sub semnul provizoratului, condusă de un interimar, trimis cu misiune de la partid. Însuși președintele Comisiei Europene, Barroso, a cerut re­me­di­erea acestei situații. Opoziția tace, a uitat de multă vreme de Avocatul Po­porului.

Cine ar trebui să împiedice astfel de derapaje? Partidele care compun opo­ziția politică din parlament. Ele ar tre­bui să protesteze, să anunțe in­ten­ția de a iniția moțiuni simple sau de cenzură. E mai sănătos pentru de­mo­crație să faci opoziție în parlament, citind interpelări la microfoane, de­cât în stradă, cu bâta. Sesiunea par­lamentară va începe peste puține zi­le, dar de pe acum e foarte clar că
n-are cine să facă opoziție. UDMR, prag­ma­tică până la cinism, e cu un picior la putere, nici nu se gândește să facă opo­ziție. PP-DD nu se știe dacă mai există. Iar PDL este într-o derivă ac­centuată, și probabil ire­ver­sibilă, de un an. Cine să facă opo­zi­ție? So­ci­e­tatea civilă pe care po­li­ti­cienii au iz­butit s-o dezbine?

În curând, USL va prezenta proiectul de modificare a Constituției, ce va marca o schimbare de regim politic. Foarte probabil, prin aceste mo­di­ficări, ultimele instituții inde­pen­den­te vor fi îngenuncheate. Ele trebuie apărate. Cine s-o facă? Tot Barroso, Merkel și Philip Gordon?

În tot acest timp, opoziția va dezbate pe cine să desemneze candidat la vi­i­toarele alegeri prezidențiale. Atâta energie și emoții consumate inutil. Doar USL a anunțat că va modifica Constituția astfel încât președintele să fie ales de către parlament. Dacă USL va dori să aleagă o pubelă în funcția de președinte, vom avea o pubelă la Cotroceni. Pentru că USL are aproape 70%. //

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22