De același autor
Nu-i liniște în Donbas, nici pe teatrul de război, unde în ultimele săptămâni s-au consemnat încălcări zilnice ale acordului de încetare a focului, și nici în războiul propagandistic. Pe acest din urmă front, separatiștii proruși păreau să bată pasul pe loc, de ceva vreme. Însă, recent, la 18 iulie, „președintele“ autoproclamatei Republicii Populare Donețk, Aleksandr Zaharcenko, a anunțat într-o conferință de presă lansarea Proiectului Malorossia. Mai precis, a anunțat semnarea unui „act constituțional“ prin care se înființează în trei ani un stat nou numit Malorossia, în locul Ucrainei, a cărei denumire ar fi fost „discreditată“. Capitala va fi la Donețk, pentru că - din nou - Kievul „s-a discreditat“. Steagul actual al Ucrainei va fi schimbat cu vechiul steag al lui Bogdan Hmelnițki. Timp de trei ani, partidele politice vor fi interzise, perioadă în care vor fi anchetate, judecate și pronunțate condamnările pentru „Maidan, Odesa, Donbas“. Ceva detalii suplimentare a oferit „ministrul“ Aleksandr Timofeev, care l-a însoțit pe șeful său, Zaharcenko, la conferința de presă. Potrivit acestuia, viitorul stat Malorossia va fi unul federal, regiunile bucurându-se de o largă autonomie. Centrul se va ocupa de bugetul federal, armată și serviciile secrete. Chiar dacă se va convoca o Adunare Constituțională, viitorul e deja decis, Malorossia se va uni cu Rusia și Belarus.
La prima vedere, acest proiect pare rodul imaginației unui singur om, Zaharcenko. Celebru pentru excentricitățile și neadecvările sale, Zaharcenko nu s-a consultat nici măcar cu propriul „parlament“ și nici cu vecinii de la Lugansk, tovarăși de separatism prorusesc. El pretinde că „reprezentanți ai regiunilor ucrainene“ care ar fi participat la Donețk la o întâlnire ar fi îmbrățișat și votat proiectul. La conferința de presă, Zaharcenko a fost însoțit și de scriitorul rus Zahar Prilepin, membru al Partidului Național Bolșevic, personaj extravagant, la rândul său.
Reacțiile internaționale au fost cele previzibile. Kievul a protestat vehement, UE a criticat ideea, Franța și Germania au ripostat și ele, chiar și Departamentul de Stat a luat atitudine. Reacția Rusiei e ceva mai complexă. Boris Grîzlov, reprezentantul special al Rusiei în grupul de contact, a spus că Proiectul Malorossia nu este compatibil cu procesul de la Minsk de reglementare a conflictului din Donbas. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, vede în el doar o inițiativă privată a lui Zaharcenko. Însă experții au așteptat poziția lui Vladislav Surkov, consilierul lui Putin, responsabil cu dosarele Donețk și Lugansk, omul care ar fi desenat scenariul anexării Crimeei și războiului din Donbas. N-au trebuit să aștepte mult, pentru că a doua zi, prin Aleksei Cesnakov, care a participat la o întâlnire cu experții convocată de Surkov, acesta din urmă ar fi oferit un răspuns sibilinic. Bun pretext pentru menținerea subiectului Malorossia pe agenda publică încă trei zile, în care alți experți au încercat să descifreze ce a vrut să spună Surkov, prin Cesnakov. De fapt, noul proiect ar promova integritatea Ucrainei și ar reprezenta alternativa la „euro-utopia“ promovată de Kiev, la care Donețk răspunde cu Malorossia.
În ce măsură e implicat Surkov în lansarea noului proiect e greu de spus în acest moment. Cert este că denumirea Malorossia apare în corespondența electronică a lui Surkov, publicată în 2016 de hackerii ucraineni. Acolo este o scrisoare de la Denis Pușilin, „președinte“ al parlamentului „Republicii Populare Donețk“ care-i propune lui Skuratov împărțirea Ucrainei în trei, Novorossia, Malorossia și Galiția. În componența Malorossiei ar fi trebuit să intre regiunile din centrul Ucrainei, Jitomir, Hmelnițki, Kiev, Kirovograd, Poltava etc. În proiectul lui Zaharcenko, Malorossia e noua denumire a întregii țări, nume utilizat pe când Ucraina era gubernie în componența Imperiului Rus. Asta ar putea sugera schimbarea paradigmei, renunțarea la modelul anexării după scenariul Crimeei sau al Abhaziei și Osetiei de Sud și adoptarea celui după care RFG a înghițit RDG, Rusia fiind în rolul Germaniei de Vest.
Deci, Proiectul Malorossia pare mult mai ambițios decât vechiul proiect, Novorossia, care fusese lansat oficial la 24 mai 2014 și privea doar regiunile estice și sudice care urmau să se desprindă de Ucraina și să formeze un alt stat. Între timp, atât Moscova, cât și separatiștii din Donbas au renunțat la proiect. „Președintele parlamentului Novorossiei“, Oleg Țarev, a spus că proiectul e „înghețat“ pentru că nu se înscrie în acordurile de la Minsk. Mai mult chiar, în ianuarie 2017, Zaharcenko declara că nici măcar unirea regiunilor separatiste Donețk și Lugansk nu este posibilă, pentru că ar încălca prevederile de la Minsk. Între timp, însă, s-a răzgândit. Acum, Zaharcenko vrea nu doar o bucată, respectiv sud-estul, ci întreaga Ucraină.
Malorossia în traducere înseamnă Mica Rusie. Termenul a apărut în secolul al XIV, când Patriarhia de la Constantinopol a înființat două mitropolii, pentru Velikaia Rus’, Marea Rusie, și pentru Malaia Rus’, Mica Rusie. Documentele latine se refereau la Russiæ Minoris, iar regii Poloniei enumerau printre provinciile pe care le stăpâneau și Mica Rusie. În secolul al XVII-lea denumirea desemna Hetmanatul căzăcesc, iar după lichidarea acestuia a fost preluată de gubernia nou înființată cu capitala la Kiev. Numele de Malorossia a fost mai apoi utilizat în secolul al XIX-lea pentru a desemna sudul și vestul Ucrainei de astăzi.
Reintroducerea în circuitul politic a tot felul de denumiri istorico-geografice, cărora li se atribuie caracteristici, dintre care unele n-au nicio legătură cu realitatea asta cum este ea consemnată în cărțile de istorie, a devenit o veritabilă strategie politică. Poate că tocmai din această cauză, este puțin probabil ca Malorossia să fie doar un proiect al lui Zaharcenko. În spatele lui, se văd conturile Kremlinului.