Hodorkovski arestat

Armand Gosu 11.11.2003

De același autor

(pentru linistea Kremlinului)

Pe aeroportul din Novosibirsk parea ca are loc un exercitiu al trupelor anti-teroriste. Aeronanava TU-134 ce tocmai aterizase a fost blocata pe pista de un alt avion si de cateva camioane. Din alte doua masini au coborat in fuga trupe speciale de mascati. Au navalit in avion, strigand: "FSB, mainile sus, nu miscati! Documentele la control! Armele jos. Tragem!" In tot avionul nu erau decat cinci pasageri: Mihail Hodorkovski, cel mai bogat om din Rusia, doi colaboratori ai sai si cele doua garzi de corp. Si nu aveau nici un fel de arme asupra lor.

Hodorkovski a fost urcat in alt avion si adus la Moscova. In aceeasi zi, a fost dus in fata instantei care a aprobat cererea Procuraturii Generale de a-l aresta pentru doua luni, cu posibilitatea de prelungire. Nu mai putin de sapte articole din Codul Penal ar fi incalcat Hodorkovski, fiind acuzat de la escrocherie si delapidare pana la neplata impozitelor si falsificarea documentelor. El a respins toate acuzatiile. Daca va fi gasit vinovat de instanta, Hodorkovski ar putea petrece urmatorii zece ani in spatele gratiilor.

Desi era previzibila, arestarea lui Hodorkovski a socat pe toata lumea. Specialistii in drept au inventariat nenumarate incalcari ale procedurilor juridice. Atunci cand a fost arestat, lui Hodorkovski nu i s-a prezentat nici un document. Adus la Moscova in calitate de martor s-a transformat imediat in acuzat principal. Arestarea nu a fost facuta de organele Ministerului de Interne, ci de Serviciul Federal de Securitate (FSB), urmasul KGB-ului. Compania petroliera Iukos pe care o conduce Hodorkovski e, de mai multa vreme, in atentia procuraturii. La 2 iulie a fost arestat principalul colaborator al lui Hodorkovski, Platon Lebedev, presedintele Consiliului Director al Menatep Grupp care detine 60% din actiunile Iukos. Cu cateva zile inainte de arestarea lui Hodorkovski, presedintele Iukos-Moskva a fost acuzat ca s-ar fi sustras de la plata unui impozit de 1 milion de dolari. O nimica toata pe langa miliardul de dolari care i se imputa lui Hodorkovski.

Si totusi Iukos este primul si singurul concern rusesc care functioneaza dupa criterii apusene de transparenta. De la datele despre structura actionariatului si pana la profiturile inregistrate, totul se face public. Ce se intampla in celelalte mari firme rusesti este un mister. Si totusi procuratura rusa a facut o pasiune pentru Iukos. De ce?

Analistii se intrec in explicatii. Motivatia ar fi una politica. Doar Hodorkvoski a facut public faptul ca viseaza sa ajunga presedinte al Rusiei in 2008. Pentru asta el a infiintat inca de pe acum un centru de analiza politica care ar trebui sa-i pregateasca campania electorala. Si cum alegerile parlamentare au loc peste o luna, Hodorkovski a inceput sa sustina financiar mai toate factiunile din Duma, de la liberalii din Uniunea Fortelor de Dreapta si Iabloko si pana la comunistii condusi de Ghenadi Ziuganov. Nu strica sa aiba cat mai multi aliati in viitorul parlament. Foarte atent la imaginea publica, fostul activist al komsomolului sovietic, devenit cel mai bogat om din Rusia, cu o avere estimata la 8 miliarde de dolari, finanteaza universitati si institutii de cultura, lanseaza programe de eradicare a saraciei, de generozitatea sa ajungand sa se bucure pana si Biblioteca Congresului SUA.

Imediat ce a vorbit de planurile sale politice, Platon Lebedev, principalul sau colaborator, a si fost arestat. Printre multele declaratii plicticoase, presedintelui Vladimir Putin i-a "scapat" si acuzatia ca Hodorkovski a incalcat primul regulile fixate in 2000, cand oligarhii s-au angajat sa se tina departe de politica. Putin si echipa sa de fosti ofiteri KGB de la Kremlin, precum Boris Eltin in 1999, spera sa-si desemneze "mostenitorul" pentru alegerile prezidentiale din 2008, fara amestecul oligarhilor. Hodorkovski cu ambitiile lui politice ar fi putut complica jocul. Asa ca Putin a decis sa-l scoata de pe acum din scena. Sa fie un exemplu pentru oligarhii care ar indrazni sa-si bage nasul in politica.

Oricum, Hodorkovski nici n-ar fi avut sanse prea mari. Intr-o Rusie in care o treime din populatie traieste cu mult sub limita saraciei, cei 17 miliardari reprezinta o sfidare. Iar pentru viitorul democratiei in Rusia Hodorkovski nu pare o solutie prea buna. Intr-o tara cu adevarat democratica nu pot sa apara oameni din specia lui Hodorkovski.

Un alt motiv care ar putea sta in spatele deciziei de a-l scoate din scena pe Hodorkovski ar fi acela ca negociaza cu Exxon Mobil si Chevron Texaco vanzarea unui pachet de 40% din actiunile Iukos, lucru neagreat de echipa de la Kremlin, care nu vrea ca cea mai mare companie ruseasca sa incapa pe mainile americanilor. Dupa ce a cumparat concernul petrolier Sibneft, Iukos a devenit cea mai puternica companie din Rusia, cu uriase zacaminte de hidrocarburi. Sub administratia Putin, Rusia foloseste factorul energetic ca principal instrument de politica externa. Numai ca Hodorkovski nu vrea sa se inscrie in conceptia politica a Kremlinului. In acest caz, echipa kaghebista a lui Putin nu vrea sa distruga Iukos, ci doar sa-l transforme intr-o arma a politicii externe rusesti, inlocuindu-l pe Hodorkovski cu un presedinte de companie care sa execute intocmai si la timp ordinele Kremlinului, dupa modelul patentat de Vaghit Alekperov, seful Lukoil.

De pe urma arestarii lui Hodorkovski, nucleul dur al kaghebistilor din administratia de la Kremlin, cu Viktor Ivanov si Igor Secin, se pare ca si-a intarit pozitiile. De pierdut a pierdut Rusia. Si a pierdut enorm. La doua zile dupa arestare, actiunile rusesti s-au prabusit, economia rusa pierzand intr-o singura zi 17 miliarde de dolari. De la inceputul crizei Iukos, declasata la 2 iulie si pana acum, Rusia a pierdut in total 50 de miliarde de dolari. Hodorkovski este acuzat ca ar fi prejudiciat bugetul de stat cu un miliard. O paguba minora pe langa cea provocata de prostia si incompetenta kaghebistilor din jurul presedintelui Putin, care au orchestrat asedierea concernului Iukos si arestarea lui Hodorkovski.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22