De același autor
Dorin Chirtoacă, primar al Chișinăului de aproape 10 ani, a fost reținut de procurori sub acuzația de corupție în afacerea parcărilor cu plată și eliberat în mai puțin de 24 de ore, fiind consemnat în arest la domiciliu. În ultimii ani au circulat intens zvonuri privind iminenta sa arestare, s-a vorbit de sute de dosare deschise de procurori și ținute „calde“, au fost publicate anchete jurnalistice privind schemele de afaceri ale liberalilor moldoveni. Președintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, spunea invariabil că în spatele acestor atacuri stă Kremlinul și le explica prin faptul că partidul său pledează pentru unirea cu România. Cât despre reținerea de către procurorii anticorupție a nepotului său, primarul Chirtoacă, Ghimpu a afirmat categoric că decizia arestării „a fost luată la Moscova“. Publicul nici măcar n-a mai zâmbit, excentricitățile lui Ghimpu nu-i mai amuză pe moldoveni.
De peste doi ani, liderii PL, Mihai Ghimpu și nepotul său, Dorin Chirtoacă, în mai toate momentele de criză politică, și n-au fost puține, au fluturat tema „DNA trece Prutul“. Mulți au spus că e doar un joc politicianist, că liderii PL încercau să-și consolideze electoratul. Fără prea mare succes. În primul rând, pentru că Ghimpu a făcut parte din coaliția de guvernare controlată de controversatul oligarh Vlad Plahotniuc, asupra căruia planează suspiciuni de corupție. Motiv pentru care comportamentul politic al lui Ghimpu, cu o mână prins de poala lui Plahotniuc și cu cealaltă fluturând steagul anticorupției, a fost taxat drept schizofrenic. Ceea ce a făcut ca PL să coboare în sondaje până sub pragul electoral. O preconizată schimbare a sistemului electoral prin trecerea la uninominal sau mixt ar compromite definitiv șansele lui Ghimpu de a intra în parlament.
Dintr-o mare speranță a politicii moldovenești, Chirtoacă s-a transformat într-o dezamăgire pe măsură. O parte din vină o poartă unchiul său, Ghimpu. Dar politicianul Chirtoacă nu moare singur, odată cu el moare și ideea unui alt fel de politică promovată de noua generație, ideea unui unionism luminat, a afirmării unui românism impregnat de valori occidentale.
Faptul că de câteva luni Consiliul Național Anticorupție (CNA), echivalentul DNA românesc, tot reține, arestează, eliberează demnitari, politicieni, funcționari superiori, în cadrul unor descinderi spectaculos mediatizate, a creat impresia că anticorupția din Moldova s-a urnit din loc. Doar în afara Moldovei circulă această iluzie, pentru că acolo, printre cei care mai înțeleg ce se petrece peste Prut, nu e nicio îndoială că CNA este un simplu instrument în mâinile lui Plahotniuc. Nu o dată s-a spus că, pentru a deveni credibil, CNA ar trebui să înceapă chiar cu anchetarea și arestarea lui Plahotniuc. Până atunci, însă, CNA rămâne doar o promisiune.
Pentru unii comentatori de la București, reținerea lui Chirtoacă și colapsul PL sunt un eșec al politicii României în relația cu Republica Moldova. E un punct de vedere naiv. Cei care-l emit consideră că există o politică a Bucureștiului față de Chișinău. Greșit, fiecare instituție de pe Dâmbovița are propriile sale interese și jocuri. Cele mai importante sunt serviciile secrete, cu multe afaceri în zonă, departe de privirile DNA. Au supraviețuit serviciile românești defecțiunii Iurie Roșca. Nici Ghimpu și nici Chirtoacă n-au stofa intelectuală a lui Roșca pentru a-i îngroșa suita lui Dughin. Viitorul lor nu e deloc roz. Chiar dacă astăzi procurorii nu încep ancheta împotriva lui Ghimpu, acuzat acum câteva zile de fostul ministru al Apărării, Anatol Șalaru, că s-ar fi folosit de SIS pentru a încerca să manipuleze o licitație publică de la Apărare, pot s-o facă peste un an. Oricum, acuzația este halucinantă și pare a confirma cele mai grave bănuieli privind implicarea celor mai importante instituții - inclusiv a SIS - în acte de corupție. Ghimpu trebuie să știe că nepotul său a fost reținut pentru un contract semnat în 2015 și, după multe luni în care nu s-a întâmplat nimic, dintr-o dată ancheta a început să avanseze.
În fond, reținerea lui Chirtoacă pare să confirme intenția lui Plahotniuc de a schimba sistemul electoral din Moldova. În noul cadru, nu mai e loc și pentru PL. În același timp, Plahotniuc are nevoie de electoratul care răspunde la propaganda prounionistă și proromânească, undeva până la 15%, după cum indică scorurile obținute în alegeri de PL. Pentru Plahotniuc este vital ca acest electorat să nu ajungă la Maia Sandu și Andrei Năstase. Pentru asta va apăsa pe pedala retoricii geopolitice.