USL, peisaj cu securiști

Armand Gosu 19.02.2013

De același autor

În USL se duce o competiție pentru controlul serviciilor de informații.

Probabil că tensiunile din USL nu sunt rezultatul răz­boiului mediatic, început după marea victorie de la alegerile din 9 decembrie, ci televiziunile mo­gulilor Dan Voiculescu și Sebastian Ghiță doar re­flectă ciocnirile dintre cele două tabere, PSD și PNL–PC, pe fondul împărțirii posturilor care asi­gură accesul la resurse.

La nivel mediatic, divorțul s-a produs. Trustul In­tact îl sprijină pe prezidențiabilul Crin Antonescu și garnitura miniștrilor PNL, în vreme ce România TV, al cărui patron este apropiat al premierului Vic­tor Ponta, îi atacă la baionetă pe reprezentanții PNL-PC.

Paharul s-a umplut atunci când RTV a afirmat min­cinos că ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, e im­plicată într-un dosar al DNA. A doua zi, RTV a lan­sat un atac la Antonescu, ce s-a dovedit doar un exercițiu de manipulare, asumat de cei care l-au ini­țiat. Replica taberei PNL-PC a venit de la Sorin Roș­ca Stănescu. Din studioul Antenei 3, senatorul Stă­nescu a acuzat RTV că orchestrează campanii de de­nigrare a PNL. Vinovat pentru această campanie ar fi însuși mogulul Ghiță, care „vine direct din ge­ne­ralul Zamfir din SRI. Iar toate afacerile IT pe care d-l Ghiță le-a făcut și din care și-a construit un im­periu financiar, și iată, un mic imperiu media acum, vin din afaceri făcute cu statul, prin in­ter­mediul SRI“.

Social-democratul Ghiță a răspuns cu 48 de ore în­târziere: „Sorin Roșca Stănescu rămâne un om du­plicitar care folosește metode securiste“, începe mo­gulul de la Ploiești replica sa, după care trage o ra­fală către fostul ofițer de Securitate, miliardarul Ioan Niculae, „cunoscut colaborator al firmelor de ga­ze din Rusia“, care „atacă în emisiuni plătite efor­turile României în domeniul exploatării ga­zelor de șist și acuză și el SRI și SIE“. Curat Cara­giale! Liberalul l-a acuzat pe social-democrat că ar fi incompatibil și că e „ofițer acoperit“, iar acesta l-a întors ca la Ploiești, cu Niculae, gaze de șist și emisiuni plătite…, care pot fi adevărate, dar n-au le­gătură cu subiectul.

Bomboana de pe tortul replicii, redactată probabil de alții, este sintagma „factură sovietică“, pe care mogulul social-democrat e clar că n-a priceput-o, de vreme ce a doua zi, la ziare.com, lasă diplomația la o parte și atacă la baionetă Kremlinul: „Rusia nu a plecat niciodată de aici. E ascunsă în conturile și interesele acestor fosile comunistoide. Curând banii și conturile lor din Cipru vor fi publicate de autorități europene de luptă antievaziune și an­tifraudă“. Aici, Ponta, care pretinde că dorește îm­bunătățirea relațiilor cu Rusia și visează să meargă în vizită la Moscova, are de ce să-i mulțumească prie­tenului Ghiță. Cât despre conturile din Cipru, liberalul Stănescu se jură că nu știe nimic: „nu am conturi nici în Rusia, nici în Cipru, nici în altă ța­ră străină“.

Atras în conflict, prosperul om de afaceri Niculae afir­mă, cu aerul unui expert în resurse umane, că Ghiță „nu e agent sau ofițer de informații real, ci doar informator, altfel nu putea fi atât de prost“. În final, Niculae trage o concluzie de parcă ar can­dida la statutul de succesor al lui Ticu Dumitrescu: în România, „cel mai mult în ultimii 23 de ani au distrus serviciile“.

În loc să explice cum și-a agonisit averea și să declare că, atâta timp cât va fi membru al comisiei SRI, nu va face afaceri cu serviciile secrete, so­cial democratul Ghiță repetă până la obsesie că nu e „acoperit“, de parcă SRI ar recunoaște acest lucru, dacă ar fi așa. Cât despre Stănescu, lu­cru­rile sunt clare aici: documente care-l identificau drept colaborator al Se­cu­rității au fost livrate presei de Virgil Măgureanu în aprilie 1992. Dinspre CNSAS, tăcere, ceea ce sugerează că e vorba de mai mult decât „Deleanu“ și „H 15“, și nu doar de… „înainte de de­cembrie ‘89“. La rândul său, pa­tro­nul InterAgro, Niculae, apropiat al lui Mircea Geoană, cercetat de DNA pentru finanțarea nu tocmai legală a cam­paniei liderului PSD, a fost se­curist de comerț exterior, cu studii la „Ștefan Gheorghiu“.

Ce se ascunde în spatele acestor ră­fuieli intrauseliste? O analiză a fap­telor cunoscute, cu siguranță multe altele sunt ascunse departe de ochii publicului, sugerează câteva con­clu­zii.

Relația dintre PSD și PNL-PC se ten­sionează tot mai mult. Vocea PSD, ca­nalul RTV, duce de ceva vreme o campanie anti-PNL și flutură deja teme de campanie anti-Antonescu, ce­ea ce confirmă că statutul de pre­zidențiabil USL nu e atât de cert.

În USL se duce o competiție pentru controlul serviciilor de informații. Soluția președintelui Băsescu de a oferi opoziției conducerea prin­ci­pa­lelor servicii de informații ar trebui să producă în noul context politic intern schimbarea șefilor SRI și SIE. Însă președintele e prea slab pentru a mai putea controla procesul. În in­teriorul serviciilor mai sunt și alte forțe, diverse aripi, o tensiune între generații, oameni cu diverse afinități și contacte politice. E vremea rea­șe­zării diverselor grupări din servicii în funcție de noul context politic. Asal­tul USL asupra serviciilor va veni odată cu discutarea proiectelor legi­lor de funcționare a acestora.

Între Antena 3 și RTV, care practică în fond același gen de show TV, pen­tru că nu se poate numi jurnalism ce se întâmplă în cele două studiouri, a început o luptă pentru audiență, în pre­gătirea campaniilor electorale din 2014. Probabil că nu premierul co­mandă diverse atacuri la RTV îm­po­triva colegilor de coaliție. Mai de­gra­bă RTV pare că pune presiune pe Ponta pentru a-l îndepărta de Anto­nescu și Voiculescu. Sau mogulul Ghi­ță crede că un divorț de PNL și PC ar putea face din Ponta, care a pierdut competiția de pe malul Dâmboviței cine înjură mai tare Occidentul, un interlocutor acceptabil pentru Bru­xelles și Washington. //

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22