De același autor
În USL se duce o competiție pentru controlul serviciilor de informații.
Probabil că tensiunile din USL nu sunt rezultatul războiului mediatic, început după marea victorie de la alegerile din 9 decembrie, ci televiziunile mogulilor Dan Voiculescu și Sebastian Ghiță doar reflectă ciocnirile dintre cele două tabere, PSD și PNL–PC, pe fondul împărțirii posturilor care asigură accesul la resurse.
La nivel mediatic, divorțul s-a produs. Trustul Intact îl sprijină pe prezidențiabilul Crin Antonescu și garnitura miniștrilor PNL, în vreme ce România TV, al cărui patron este apropiat al premierului Victor Ponta, îi atacă la baionetă pe reprezentanții PNL-PC.
Paharul s-a umplut atunci când RTV a afirmat mincinos că ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, e implicată într-un dosar al DNA. A doua zi, RTV a lansat un atac la Antonescu, ce s-a dovedit doar un exercițiu de manipulare, asumat de cei care l-au inițiat. Replica taberei PNL-PC a venit de la Sorin Roșca Stănescu. Din studioul Antenei 3, senatorul Stănescu a acuzat RTV că orchestrează campanii de denigrare a PNL. Vinovat pentru această campanie ar fi însuși mogulul Ghiță, care „vine direct din generalul Zamfir din SRI. Iar toate afacerile IT pe care d-l Ghiță le-a făcut și din care și-a construit un imperiu financiar, și iată, un mic imperiu media acum, vin din afaceri făcute cu statul, prin intermediul SRI“.
Social-democratul Ghiță a răspuns cu 48 de ore întârziere: „Sorin Roșca Stănescu rămâne un om duplicitar care folosește metode securiste“, începe mogulul de la Ploiești replica sa, după care trage o rafală către fostul ofițer de Securitate, miliardarul Ioan Niculae, „cunoscut colaborator al firmelor de gaze din Rusia“, care „atacă în emisiuni plătite eforturile României în domeniul exploatării gazelor de șist și acuză și el SRI și SIE“. Curat Caragiale! Liberalul l-a acuzat pe social-democrat că ar fi incompatibil și că e „ofițer acoperit“, iar acesta l-a întors ca la Ploiești, cu Niculae, gaze de șist și emisiuni plătite…, care pot fi adevărate, dar n-au legătură cu subiectul.
Bomboana de pe tortul replicii, redactată probabil de alții, este sintagma „factură sovietică“, pe care mogulul social-democrat e clar că n-a priceput-o, de vreme ce a doua zi, la ziare.com, lasă diplomația la o parte și atacă la baionetă Kremlinul: „Rusia nu a plecat niciodată de aici. E ascunsă în conturile și interesele acestor fosile comunistoide. Curând banii și conturile lor din Cipru vor fi publicate de autorități europene de luptă antievaziune și antifraudă“. Aici, Ponta, care pretinde că dorește îmbunătățirea relațiilor cu Rusia și visează să meargă în vizită la Moscova, are de ce să-i mulțumească prietenului Ghiță. Cât despre conturile din Cipru, liberalul Stănescu se jură că nu știe nimic: „nu am conturi nici în Rusia, nici în Cipru, nici în altă țară străină“.
Atras în conflict, prosperul om de afaceri Niculae afirmă, cu aerul unui expert în resurse umane, că Ghiță „nu e agent sau ofițer de informații real, ci doar informator, altfel nu putea fi atât de prost“. În final, Niculae trage o concluzie de parcă ar candida la statutul de succesor al lui Ticu Dumitrescu: în România, „cel mai mult în ultimii 23 de ani au distrus serviciile“.
În loc să explice cum și-a agonisit averea și să declare că, atâta timp cât va fi membru al comisiei SRI, nu va face afaceri cu serviciile secrete, social democratul Ghiță repetă până la obsesie că nu e „acoperit“, de parcă SRI ar recunoaște acest lucru, dacă ar fi așa. Cât despre Stănescu, lucrurile sunt clare aici: documente care-l identificau drept colaborator al Securității au fost livrate presei de Virgil Măgureanu în aprilie 1992. Dinspre CNSAS, tăcere, ceea ce sugerează că e vorba de mai mult decât „Deleanu“ și „H 15“, și nu doar de… „înainte de decembrie ‘89“. La rândul său, patronul InterAgro, Niculae, apropiat al lui Mircea Geoană, cercetat de DNA pentru finanțarea nu tocmai legală a campaniei liderului PSD, a fost securist de comerț exterior, cu studii la „Ștefan Gheorghiu“.
Ce se ascunde în spatele acestor răfuieli intrauseliste? O analiză a faptelor cunoscute, cu siguranță multe altele sunt ascunse departe de ochii publicului, sugerează câteva concluzii.
Relația dintre PSD și PNL-PC se tensionează tot mai mult. Vocea PSD, canalul RTV, duce de ceva vreme o campanie anti-PNL și flutură deja teme de campanie anti-Antonescu, ceea ce confirmă că statutul de prezidențiabil USL nu e atât de cert.
În USL se duce o competiție pentru controlul serviciilor de informații. Soluția președintelui Băsescu de a oferi opoziției conducerea principalelor servicii de informații ar trebui să producă în noul context politic intern schimbarea șefilor SRI și SIE. Însă președintele e prea slab pentru a mai putea controla procesul. În interiorul serviciilor mai sunt și alte forțe, diverse aripi, o tensiune între generații, oameni cu diverse afinități și contacte politice. E vremea reașezării diverselor grupări din servicii în funcție de noul context politic. Asaltul USL asupra serviciilor va veni odată cu discutarea proiectelor legilor de funcționare a acestora.
Între Antena 3 și RTV, care practică în fond același gen de show TV, pentru că nu se poate numi jurnalism ce se întâmplă în cele două studiouri, a început o luptă pentru audiență, în pregătirea campaniilor electorale din 2014. Probabil că nu premierul comandă diverse atacuri la RTV împotriva colegilor de coaliție. Mai degrabă RTV pare că pune presiune pe Ponta pentru a-l îndepărta de Antonescu și Voiculescu. Sau mogulul Ghiță crede că un divorț de PNL și PC ar putea face din Ponta, care a pierdut competiția de pe malul Dâmboviței cine înjură mai tare Occidentul, un interlocutor acceptabil pentru Bruxelles și Washington. //