Ce se sărbătorește de fapt de 1 decembrie. Un eseu istorico-fotografic

Bogdan C. Enache 30.11.2015

De același autor

Mai întâi este vorba de Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, surprinsă doar de fotograful Samoilă Mârza, care a adoptat prin votul a 1.228 de delegați rezoluția de unire cu Regatul României a Transilvaniei, Banatului, Maramureșului și Crișanei („Țara Ungurească”), salutând în preambul decizia similară adoptată de Congresului General al Bucovinei – o posesiune austriacă a Dublei Monarhii – în data de 15 noiembrie.

 

            http://revista22.ro/files/news/manset/default/bogdan1.jpg

http://revista22.ro/files/news/manset/default/bogdan2.jpg

                                          Sursa documente :  Arhiva Muzeului Național al Unirii Alba Iulia

 

În al doilea rând, este vorba de întoarcerea victorioasă a regelui Ferdinand I și a reginei Maria în București, care are loc exact în momentul în care la Chișinău, sub bunele oficii ale lui Constantin Stere, se definitiva juridic unirea deplină a Basarabiei cu Regatul României, care fusese proclamată încă din 27 martie/9 aprilie de Sfatul Țării al fostei gubernii rusești.

 

http://revista22.ro/files/news/manset/default/bogdan3.jpg

        http://revista22.ro/files/news/manset/default/bogdan4.png

 

                                    Sursa documente : Arhiva Muzeului Național Cotroceni

 

 Marea Unire nu a fost, așadar, un eveniment omogen, ci unul compozit alcătuit din trei evenimente separate și distincte din cursul anului 1918, chiar dacă mai mult sau mai puțin înlănțuite și apropiate în timp, care au fost generate de oportunitățile create de prăbușirea Imperiului Rus și a celui Austro-Ungar spre sfârșitul Marelui Război, dar și de proiectele politice concurente ale națiunilor conlocuitoare ale acestora.

Nici 1 decembrie nu a fost în epocă evenimentul omogen, și preponderent ardelean, pe care de regulă ni-l închipuim sau îl reinterpretăm astăzi prin prisma unor experiențe istorice ulterioare și foarte recente, postcomuniste în bună măsură. El a avut în 1918 cel puțin două componente.

Astfel, în București, de care se uită adesea, la 1 decembrie se sărbătoarea atât victoria în război și restaurarea deplină a autorității guvernului român asupra părții de teritoriu aflată până de curând sub ocupație germană, simbolizată de intrarea triumfală a familiei regale în oraș, cât și expectativa includerii oficiale la încheierea păcii a provinciilor românești din Imperiul Austro-Ungar în statul român, după exemplul urmat în Basarabia încă din timpul armistițiului cu Puterile Centrale. În schimb, în Alba Iulia, Marea Adunare Națională, la care au participat circa 100.000 de persoane, sărbătorea eliberarea parțială a teritoriului de dominația austro-ungară de către trupele române, care atinseseră aliniamentul Mureșului, cât și perspectiva unificării Ardealului cu România, în urma disensiunilor apărute cu noul guvern succesoral maghiar și în conformitate cu aspirații mai vechi ale mișcării naționale ardelene.

 

http://revista22.ro/files/news/manset/default/bogdan5.jpg

Carte poștală, 14x9 cm, circa 1919 : România cu frontiere maximale în Vest, înaintea încheierii Conferinței de Pace de la Paris

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22