De același autor
Deși fac parte din același partid, PNL, Nicolae Robu, primarul Timișoarei, și Sorin Predescu, directorul executiv al Direcției Județene de Cultură Timiș, au avut mai multe dispute legate de legalitatea unor lucrări ale primăriei.
Prin Ordinul Ministrului Culturii nr. 951/14.08.2020, Sorin Vlad Predescu, directorul executiv al Direcției Județene de Cultură Timiș, este trimis prin detașare la direcția similară a județului Dolj. Detașarea, spune atât legislația muncii, cât și Codul Administrativ, se face „în interesul serviciului”. Funcționarii publici, cum este și dl Predescu, pot refuza detașarea doar riscând demiterea din funcție și pierderea locului de muncă. Așadar, cu data de 24 august, Sorin Predescu își va lua bagajele și va pleca la Craiova. Am întrebat la Direcția Județeană de Cultură Dolj dacă s-a cerut ajutor, dacă e nevoie de un director acolo. Cătălin Davidescu, director interimar, a răspuns tranșant: „Nu am cerut noi nimic, nu s-a făcut nicio solicitare. E secretul lui Polichinelle, dl Predescu nu se înțelege cu primarul, pe care l-a criticat, deci a fost exilat”.
Deși fac parte din același partid, PNL, Nicolae Robu, primarul Timișoarei, și Sorin Predescu au avut mai multe dispute legate de legalitatea unor lucrări ale primăriei. Celebrele trotuare-șotron, cu dale albe și gri, au fost contestate de direcție fiindcă nu aveau avizele și autorizațiile necesare. Municipalitatea s-a prevalat de autorizații pentru reparații ale trotuarelor și a făcut lucrări de pavaj ample, neautorizate, în tot orașul. Pentru lămurirea situației, DJC Timiș a depus plângeri penale, sperând ca justiția să rezolve conflictul. „Mă așteptam la represalii, primarul Robu declarând public că se va ocupa să îi schimbe din funcții pe toți cei care l-au amendat vreodată” – a declarat Sorin Predescu presei. „E un fel de gândire magică credința că dacă dispare un funcționar dispar și faptele pentru care este inculpată Primăria Timișoara. Nicolae Robu a pierdut toate procesele cu DJC Timiș și a fost împiedicat să își pună în aplicare viziunea distructivă asupra patrimoniului. Nu a reușit și nu va reuși să distrugă Podul Episcopal, să construiască aberații arhitecturale în zona istorică, să transforme Timișoara istorică după chipul și asemănarea lui. Nu este orașul lui, ci este orașul nostru”.
Sensibil la orice critică, fapt bine cunoscut de jurnaliștii sancționați cu vorbe dure și cu repetate refuzuri de a răspunde la întrebări, primarul Robu i-a acuzat pe membrii Ordinului Arhitecților, filiala Timișoara, care au considerat discutabilă folosirea modelului futurist în zona istorică, că sunt „arhitecți aserviți afaceriștilor imobiliari incorecți cu orașul” și i-a amenințat voalat pe „frustrații care altceva decât să urle în spațiul public împotriva celor ce fac n-au ce etala”. Deși primarul l-a invocat pe reputatul arhitect Șerban Sturdza în alegerea designului, acesta a dezmințit în luna iunie 2020 că ar avea vreun amestec, precizând că „proiectul nu coincide cu punctul meu de vedere referitor la o imagine urbană coerentă a cartierului Cetate”.
Pentru Sorin Predescu nu este prima dată când pleacă „în exil”, detașat din motive politice, nicidecum în interesul serviciului. În 2014, pe când era PSD la putere, a fost trimis prin detașare pentru două luni tot la Craiova, apoi alte patru luni la DJC Neamț. „Un abuz administrativ marca PSD-UDMR care încerca să mă determine să demisionez. Dădeam prea multe amenzi, respectam legea, vorbeam prea liber”, explică directorul DJC Timiș. Întrebat într-un interviu pentru pressalert.ro de ce nu demisionează din PNL, Sorin Predescu a replicat că nu a intrat în partid pentru Robu, iar în PNL există și oameni integri, competenți, împărtășind aceleași valori cu ale sale. De altfel, este printre puținii care îl critică în mod public pe Nicolae Robu, președintele filialei, din interiorul PNL Timiș, unde domină oportunismul de partid și teama de a nu se pune rău cu șeful. Recent, i-a făcut un portret vitriolant primarului: „Este megaloman: totul este despre el, toate realizările sunt doar ale lui, viziunea despre oraș e doar a lui, cred că ne permite să trăim în Timișoara doar din condescendență. Pentru el, trecutul nu contează, iar viitorul e doar ceea ce construiește el însuși. De aici vine și disprețul pentru patrimoniul istoric al orașului. Este un prost organizator de echipă, conduce o instituție care funcționează prost și pe principii ierarhice de tip tribal. Are și a adus oameni foarte slab pregătiți atât în primărie, cât și în partid, singurul criteriu de performanță fiind obediența față de el însuși. Este fascinat de personaje dubioase. În timp, aceste personaje l-au capturat și i-au determinat comportamentul. A generat în oraș o stare de lehamite, pe care încearcă să o acopere cu declarații victorioase fanteziste”.
Pe acest fond de conflict, Sorin Vlad Predescu pornește spre noul său serviciu, ca director executiv la Direcția Județeană de Cultură Dolj. Va fi bine primit acolo, fiind considerat un coleg competent, cu spirit organizatoric și cu coloană vertebrală. „Lucru rar”, a conchis Cătălin Davidescu în convorbirea noastră telefonică. //