În ultima zi ca rector al Universității „Aurel Vlaicu” Arad, plagiatoarea Ramona Lile taie panglici

După trei ani și trei luni de la emiterea sancțiunii pentru șase plagiate, cu toate procesele intentate și pierdute, Ramona Lile pleacă din fotoliul confortabil de rector al UAV.

Brîndușa Armanca 30.04.2024

De același autor

Sancțiunile care prevăd degradarea academică, plus interdicția timp de cinci ani de a candida la orice funcție și de a participa în comisii, au determinat Ministerul Educației să nu valideze alegerea Ramonei Lile ca rector pentru al patrulea mandat, candidatura fiind ilegală.

Ultima zi din supraviețuirea timp de 12 ani a Ramonei Lile ca șef al unei instituții de învățământ academic a fost o zi de vineri, 26 aprilie 2024. În ciuda faptului că alegerile recente din UAV au arătat tendința de marginalizare a fostei rectorițe care n-a fost aleasă nici în Consiliul facultății, nici membru în Senat, doamna Lile a ținut să facă o demonstrație de importanță, inaugurând o clădire destinată Facultății de Științe Economice, de care aparține. Practic, o fostă școală a fost reabilitată și extinsă cu bani europeni. La tăierea panglicii a fost invitat și ministrul Fondurilor Europene, Adrian Câciu, care a confirmat inițial participarea. Ulterior a contramandat, probabil pentru a nu figura ca spălător de imagine pentru o plagiatoare dovedită.

Este a doua manifestare organizată pentru a se pune în valoare, prima fiind un raport făcut public în Sala Ferdinand a primăriei arădene, chiar în perioada alegerilor pentru funcția de rector, unde Ramona Lile a susținut un candidat perdant.

De menționat este că autoritățile arădene nu s-au disociat niciodată de cazul de impostură academică dovedit în instanță. Și la tăierea demonstrativă de panglică au fost prezenți primarul Călin Bibarț, președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, mitropolitul și episcopul. Excepțiile merită menționate: fostul primar Gh. Falcă și europarlamentarul Vlad Botoș au declarat pentru presă că instituția și Aradul au de suferit cât timp UAV este condusă de o plagiatoare de notorietate.

Presa arădeană, complet mută timp de trei ani în legătură cu plagiatele Ramonei Lile (cu lăudabila excepție a publicației Critic Arad), a dat o ultimă dovadă de oportunism contractual publicând fără modificări un comunicat triumfalist: „Sunt mândră de ceea ce am realizat în cei 12 ani de mandat”, au titrat ziarele, enumerând milioanele atrase din fonduri europene și alte realizări declarate de Ramona Lile. Cuvintele-cheie ale declarației au fost „performanță” și „excelență”. Raportat la plagiatul multiplu, termenii sunt adecvați. Despre imaginea creată de plagiatul în serie al fostei rectorițe, care a atras în procesele sale și universitatea, nu se amintește. De altfel, doamna rector a beneficiat din plin de funcție, călătorind frecvent pe banii instituției pe cele mai exotice rute, din Venezuela în Mexic, din Belgia în China, dar mai ales la Chișinău, unde unul dintre fiii săi este student. Numai în ultimii trei ani, 2021-2023, a câștigat din salarii 1.414.167 lei, adică peste 300.000 de euro, conform declarațiilor de avere. În declarația din iunie 2023 apare și indemnizația de 14.075 lei de la Academia Oamenilor de Știință, unde figurează ca membru corespondent. Permite regulamentul de funcționare al AOSR ca o persoană sancționată pentru plagiat multiplu să fie membru? Lista de apartenență la diverse asociații profesionale a doamnei Lile e lungă, așa cum reiese din declarația de interese: Asociația pentru cercetare multidisciplinară din zona de vest a României – Timiș (vicepreședinte), Asociația generală a inginerilor, Asociația națională a evaluatorilor din România, Corpul experților contabili și contabililor autorizați, ARACIS, Asociația Society for Business Excellence, Asociația managerilor și inginerilor economiști din România etc. Cum poate fi membru ARACIS, organismul care stabilește calitatea educației, cineva care a plagiat? 

Într-un interviu publicat de Special Arad, noul rector, conferențiarul Teodor Cilan, anunță că preconizează un audit pentru a vedea cum s-au cheltuit fondurile universității în mandatele anterioare. Ca prorector din „echipa Lile”, nu a fost auzit niciodată opunându-se vreunei măsuri dictate de aceasta. „Nimeni nu dorește să facă revoluții, ci cu toții dorim să asigurăm continuitate și dezvoltare universitară. Trendul pe care suntem acum vrem să-l menținem și să-l creștem”, spune Cilan în interviu. Totuși, declară în prima sa zi ca rector că „vor apărea unele schimbări în zona de management universitar”. E de văzut, mai ales că instituția stă în fața unei evaluări instituționale complexe. //

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22