El Chapo sau simbolul eșecului războiului contra drogurilor

Caterina Preda 26.01.2016

De același autor

Joaquín Guzmán Loera sau „El Chapo“, liderul cartelului din Sinaloa, a fost din nou arestat pe 8 ianuarie 2016, după ce reușise să evadeze în mod spectaculos în 11 iulie 2015 printr-un tunel care se termina chiar sub celula sa.

 

Pe 8 ianuarie 2016 întreaga lume afla des­pre arestarea din nou a liderului cartelului din Sinaloa, Joaquín „El Chapo“ Guzmán, după şase luni de la fuga sa din în­chi­soarea mexicană El Altiplano. Implicarea actorului Sean Penn și a actriței de te­le­novele Kate del Castillo în prinderea lui El Chapo a făcut din acest subiect unul foar­te prizat de public. Cu toate acestea, nu trebuie uitat contextul în care a avut loc această nouă arestare, cea a războiului con­tra drogurilor, care are un caracter foar­­te violent, făcând peste 100.000 de vic­time în ultimii 10 ani.

 

Capturarea din nou a lui El Chapo

 

Prinderea liderului cartelului din Sinaloa după fuga sa din El Altiplano, în iulie 2015, a ocupat prima pagină a ziarelor mon­diale. A doua zi după capturarea sa, re­vista Rolling Stone publica interviul scris de actorul Sean Penn, cunoscut în regiune pentru simpatia arătată liderilor de stânga precum Hugo Chávez și pentru implicarea sa în politica haitiană, după cutremurul devastator din 2010. De această dată, Penn, cu ajutorul actriței mexicane Kate del Castillo, a ajuns până la El Chapo pentru a-i lua un interviu, pentru că acesta de fapt dorea să-și spună povestea publicului și prin realizarea unui film des­pre viața sa. În scurtul interviu publicat de revista americană, apare un modest per­sonaj care pare a nu avea nimic de-a fa­ce cu liderul organizației criminale res­pon­sabile pentru escaladarea violenței îm­preună cu actorii statului mexican. Pe fun­dal de cântec de cocoși, Guzmán se scuză pentru afacerile sale ilegale prin lipsa al­ter­nativei. El Chapo a fost dus după cap­turarea sa în aceeași închisoare din care a evadat ultima dată... Se pare însă că, de data aceasta, extrădarea sa către SUA va fi grăbită pentru a preveni o altă evadare.

 

10 ani de războaiecontra drogurilor

 

Principala problemă a Mexicului este as­tăzi cea a violenței, care este și un efect al slăbiciunii statului în fața organizațiilor criminale. Între 2006 și 2012, în timpul președinției lui Felipe Calderón, Mexicul a fost dominat de „Războiul contra dro­gu­rilor“, declarat de acesta încă de la în­ce­putul mandatului său. Această politică a avut ca principal rezultat peste 60.000 de victime și peste 27.000 de dispăruți, ca urmare a creșterii nivelului de violențe în­tre carteluri și agenții statului, între di­feritele carteluri etc.

 

Tipul de violență extremă și în același timp impunitatea care o acompaniază sunt poa­te cel mai bine ilustrate în filmul câș­ti­gător al unui premiu la Festivalul de film de la Cannes, Heli (2013), de Amat Esca­lante. Deși un film de ficțiune, acesta ne arată realitatea vieții într-o zonă rurală în Mexicul contemporan, unde personajele centrale sunt victime ale diferitelor forme de violență extremă impuse de or­ga­ni­za­țiile narco-traficante, dar și de agenții de securitate ai statului.

 

Din 2008, Mexicul beneficiază, prin in­ter­mediul Inițiativei Mérida, de sprijin di­rect din partea SUA pentru antrenarea tru­pelor de securitate și pentru lupta îm­po­tri­va organizațiilor de droguri. Până acum, Mexicul a primit un sprijin financiar de 2,5 miliarde de dolari din partea Con­gre­su­lui nord-american. Nerespectarea drep­tu­ri­lor omului (inclusă în Inițiativa Mérida printre cei patru stâlpi) de către Ad­mi­nis­trația Peña Nieto a dus la pierderea a 5,5 milioane de dolari de către Mexic.

 

http://revista22.ro/files/news/manset/default/foto-caterina-preda.jpg

El Chapo a fost capturat din nou pe 8 ianuarie 2016.

 

Guvernul lui Enrique Peña Nieto (2012-2018), deși a promis că nu va fi dedicat con­ti­nuă­rii Războiului contra drogurilor, dar va rezolva chestiunea securității, nu a reușit în primii trei ani de mandat acest lucru. Nivelul violenței a scăzut, e drept, dar nu în mod semnificativ, de la 24 de crime pen­tru 100.000 de locuitori în 2011, s-a ajuns la 16 în 2015. Conform guvernului, 98 din 122 de lideri criminali au fost ares­tați sau uciși în acești trei ani de mandat al lui Pe­ña Nieto, strategia administrației fiind ace­ea de a-i elimina pe liderii or­ga­nizațiilor.

 

Pe de altă parte, violența scăpată de sub con­trol chiar de agenți ai statului sau cu implicarea acestora, așa cum arată cazul ce­lor 43 de studenți din Ayotzinapa dis­pă­ruți în septembrie 2014, au subminat pre­ședinția mexicană, iar fuga lui El Chapo a dus la scăderea dramatică a popularității președintelui mexican, evaluată la doar 34% în iulie 2015. Cea de-a doua fugă a lui El Chapo este un nou indicator al co­rupției și al complicității agenților statului cu organizațiile criminale.

 

În actualitate, în Mexic, printre cele mai im­portante carteluri se află nouă: Beltrán Leyva, Jalisco Nueva Generación, Sinaloa, Juárez, Tijuana, Golfo, Zetas, Familia Mi­choacana, Caballeros Templarios. Acestea rămân principalele furnizoare de heroină, metamfetamine și marijuana pentru SUA. Tot prin Mexic tranzitează și cocaina pro­dusă în America de Sud.

 

„El Chapo“, portetul unui șef de cartel

 

Joaquín Guzmán Loera sau „El Chapo“ („Micuțul“ sau „Piticul“, căci are doar 1,64 metri înălţime), liderul cartelului din Sinaloa, a fost din nou arestat pe 8 ia­nua­rie 2016, după ce reușise să evadeze în mod spectaculos în 11 iulie 2015 printr-un tunel care se termina chiar sub celula sa. Aproape analfabet, originar din statul Si­naloa, El Chapo este cel mai cunoscut șef de cartel de droguri în prezent, or­ga­ni­za­ția sa fiind cea mai cunoscută din Mexic și printre primele la nivel mondial. Cartelul din Sinaloa este o multinațională a crimei organizate, fiind prezent în 58 de țări de pe cinci continente și în 17 din cele 32 de state mexicane, mai ales în cele din vestul țării. El a intrat în lumea narco ca mâna dreaptă a lui Miguel Ángel Felíx Gallardo sau Nașul fondator al narcotraficului mo­dern.

 

Măsuri de siguranță extreme au fost luate de autoritățile mexicane după rearestarea lui El Chapo sau deținutul cu numărul 3.870 din închisoarea El Altiplano, în ianuarie 2016. O altă fugă a sa din în­chi­soare ar fi catastrofală pentru actuala Ad­ministrație Peña Nieto. Conform presei me­xicane, El Chapo, închis din nou la El Altiplano de unde a fugit în iulie 2015, nu mai primește vizite, iar pentru a nu mai construi tunele s-au instalat zăbrele de oțel în sol și s-a înlocuit sistemul de alar­mă subterană. Ca deținut, El Chapo cir­culă acum doar cu cătușe, fiind urmat de câini care îi cunosc mirosul, camerele de su­praveghere au împânzit zona în care es­te închis și au fost instalați senzori ter­mici. Supravegherea sa în închisoare este coordonată de serviciile de securitate me­xicane și este formată din 35 de agenți; de asemenea, toți cei care intră în contact cu el au camere de filmat, informația fiind acum centralizată de această echipă.

 

Se așteaptă extrădarea sa pentru a fi ju­de­cat în SUA, dar aceasta poate dura și un an. El Chapo a fost acuzat de trafic de dro­guri, pentru că ar fi dus 500 de tone de co­caină pe teritoriul SUA, și de crimă. Im­periul drogurilor condus de El Chapo are o flotă de camioane, avioane, submarine etc. Zeci de acuzații de narcotrafic, spă­lare de bani și alte delicte au fost intentate împotriva sa în Arizona, California, New York și Texas.

 

La Reina del Sur

 

El Chapo este însă și unul dintre cei mai stimați reprezentanți ai lumii narco sus­ținută și de narco-cultură sau exprimarea stimei acordate traficanților de droguri prin diverse forme culturale. Melodii spe­cifice, așa-numitele narco-corridos, îl laudă pe El Chapo: El hijo de la Tuna de Roberto Tapia sau La Fuga del El Chapo cântat de El As de la Sierra.

 

Ca parte a acestei narco-culturi, una din­tre cele mai vizionate telenovele me­xi­ca­ne, La Reina del Sur sau Regina Sudului (2011), a avut-o ca protagonistă pe Kate del Castillo, implicarea actriței în prin­derea traficantului de droguri fiind acum intens discutată de mass-media din în­trea­ga lume. În Reina del Sur, Del Castillo ju­ca rolul unei șefe de cartel care cucerește Spania.

 

S-ar părea că din 2012, când Mexicul era marcat de Războiul contra drogurilor, Kate del Castillo se întreba candid pe Twitter dacă El Chapo nu ar putea să facă trafic cu iubire, în locul drogurilor. Ca urmare, El Chapo îi trimitea flori și, se pa­re, lua naștere legătura specială dintre cei doi, care ar implica și spălare de bani prin compania care produce tequila susținută de Del Castillo. Actrița a devenit și inter­mediar în încercarea unor studiouri de la Hollywood să producă un film despre via­ța lui El Chapo. Astfel, în 2015 Kate și El Chapo își scriau misive prin intermediul avocatului acestuia. Tot din această co­la­borare pentru producerea unui film des­pre El Chapo a fost inițiată și contactarea lui Sean Penn pentru a intermedia ecra­nizarea.

 

Preocuparea pentru posteritate, prin asi­gurarea reproducerii fidele a propriei ex­periențe într-o producție artistică, sau pa­siunea amoroasă pentru actrița mexicană au contribuit la noua arestare a liderului cartelului din Sinaloa, dar cel mai probabil acesta nu este ultimul capitol din această saga mexicană.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22