De același autor
Miercuri, 31 august, Donald Trump, candidat al Partidului Republican la președinția SUA, a făcut o vizită foarte scurtă în Mexic, la invitația președintelui Enrique Peña Nieto. Știrea nu poate decât să surprindă, având în vedere declarațiile lui Trump de-a lungul ultimului an care au fost extrem de agresive la adresa mexicanilor, promițând construirea unui zid care să-i împiedice pe aceștia să mai intre în țară.
Trump și Peña Nieto: „Make Mexico Great Again“ also...
Ca urmare a unei invitații neașteptate lansate de președintele mexican Enrique Peña Nieto candidaților la președinția Statelor Unite ale Americii, Hillary Clinton și Donald Trump, acesta din urmă a făcut săptămâna trecută o vizită foarte scurtă și foarte controversată deja în Mexic. Invitația i-a surprins pe mulți și pentru că, în vara care tocmai se încheie, la o întâlnire avută cu președintele Barack Obama și cu premierul Canadei, Justin Trudeau, Peña Nieto l-a comparat pe Trump cu Hitler și Mussolini.
La întâlnirea din Ciudad de Mexico, Trump a vorbit foarte frumos despre mexicani și despre președinte, numindu-l „prieten“, dar, la întoarcerea în SUA, în aceeași zi, a revenit la retorica deja cunoscută, acuzându-i pe imigranții ilegali de toate relele. Trump a afirmat miercuri seară (31 august) că în SUA sunt „două milioane de imigranți criminali“ și că îi va expulza în prima oră de mandat, prin crearea unei unități de deportare care să-i trimită în țara de origine într-un timp record pe cei identificați.
Invitarea lui Trump a fost criticată în toate mediile mexicane, de la senatori la regizori celebri precum Alejandro González Iñárritu, care a câștigat Oscarul pentru filmul său The Revenant și care a declarat că Peña Nieto nu îl reprezintă. Scriitorul Francisco Martín Moreno l-a criticat și el dur pe Peña Nieto într-un editorial din El País, intitulat Mi-e rușine de Peña Nieto, în care amintește că vizita lui Trump este cea mai mare umilință a mexicanilor săvârșită de președintele Nieto după ce Trump i-a numit pe concetățenii săi în toate felurile, de la asasini la violatori, criminali, corupți, vinovați de traficul de droguri.
De altfel, președintele Mexicului se confruntă cu probleme de când a preluat mandatul, în urmă cu aproape 4 ani, fiind extrem de contestat (mai puțin de 25% din cetățeni îl susțin). Acuzat recent că și-a plagiat lucrarea de licență, acesta are probleme mai ales în ceea ce privește violența extremă (vezi dispariția celor 43 de tineri în septembrie 2014) și corupția Partidului Revoluționar Instituțional.
Politica lui Trump: „Afară cu mexicanii din țară“ și consolidarea zidului
De fapt, relațiile dintre Mexic și SUA nu au fost niciodată ușoare după ce, la jumătatea secolului XIX, vecinul din nord prelua jumătate din teritoriul mexican ca urmare a două războaie și a vânzării de către caudillo Santa Anna a restului. Sentimentul anti-yankee a apărut deci încă din secolul XIX și s-a consolidat în alte momente dramatice, precum intervenția SUA din timpul Revoluției Mexicane (1910-1920), evenimentul fondator al sistemului politic mexican din secolul XX.
Populația de origine mexicană este foarte importantă în SUA. În 2013 trăiau în SUA 33,7 milioane de mexicani, dintre care 22,3 milioane s-au născut acolo și 11,4 milioane sunt născuți în Mexic. Deși în 1970 erau doar 1 milion și în 1980 2 milioane, numărul lor a crescut constant și astăzi peste 10% din populația Mexicului a emigrat în SUA.
Trump a promis că va construi un zid „impenetrabil și frumos“ pe care-l vor plăti mexicanii. De fapt, pe porțiuni destul de extinse ale graniței dintre cele două state o formă a zidului, numit și „gard“, există deja. Granița dintre Mexic și SUA este mai lungă de 3.200 de kilometri și, începând cu jumătatea anilor 1990, pe porțiunile urbane (există 35 de orașe gemene de-a lungul frontierei) a fost construit un zid, care, pe alocuri, este înlocuit de drone sau alte forme de supraveghere pe o distanță de peste 1.100 de km. Această politică susținută în general de administrațiile republicane nu a dus la scăderea fluxului migratoriu, ci la deturnarea rutelor și deci la moartea imigranților într-un număr mult mai ridicat.
De cealaltă parte, candidata Partidului Democrat la președinție, Hillary Clinton, susține politica inițiată de Barack Obama, care a suspendat deportările și a oferit permise de muncă imigranților ilegali. Spre deosebire de Trump, Clinton ar continua deci politica democrată, care mai prevede deportarea criminalilor periculoși, dar ar permite să rămână unei majorități de imigranți.