Mexicul și zidul lui Trump

„Tristă soarta Mexicului, atât de departe de Dumnezeu și atât de aproape de Statele Unite.“ (Porfirio Diaz, 1830-1915)

Caterina Preda 06.09.2016
SHARE 4

De același autor

 

Miercuri, 31 august, Donald Trump, candidat al Partidului Republican la președinția SUA, a făcut o vizită foarte scurtă în Mexic, la in­vi­tația președintelui Enrique Peña Nieto. Știrea nu poate decât să surprindă, având în vedere declarațiile lui Trump de-a lungul ul­ti­mu­lui an care au fost extrem de agresive la adresa me­xi­ca­ni­lor, promițând construirea unui zid care să-i împiedice pe aceștia să mai intre în țară.

 

Trump și Peña Nieto: „Make Mexico Great Again“ also...

 

Ca urmare a unei invitații neașteptate lansate de președintele mexican Enrique Peña Nieto candidaților la președinția Statelor Unite ale Americii, Hillary Clinton și Donald Trump, aces­ta din urmă a făcut săptămâna trecută o vi­zi­tă foarte scurtă și foarte controversată deja în Mexic. Invitația i-a surprins pe mulți și pen­tru că, în vara care tocmai se încheie, la o întâlnire avută cu președintele Barack Obama și cu premierul Canadei, Justin Trudeau, Peña Nieto l-a comparat pe Trump cu Hitler și Mus­so­lini.

 

La întâlnirea din Ciudad de Mexico, Trump a vorbit foarte frumos despre mexicani și des­pre președinte, numindu-l „prieten“, dar, la în­toarcerea în SUA, în aceeași zi, a revenit la re­torica deja cunoscută, acuzându-i pe imi­granții ilegali de toate relele. Trump a afirmat miercuri sea­ră (31 august) că în SUA sunt „două milioane de imigranți criminali“ și că îi va expulza în prima oră de mandat, prin crearea unei unități de de­portare care să-i trimită în ța­ra de origine într-un timp re­cord pe cei identificați.

 

Invitarea lui Trump a fost cri­ticată în toate mediile me­xi­cane, de la senatori la regizori celebri precum Alejandro González Iñárritu, care a câștigat Oscarul pentru filmul său The Revenant și care a declarat că Peña Nieto nu îl reprezintă. Scriitorul Francisco Martín Moreno l-a criticat și el dur pe Peña Nieto într-un editorial din El País, intitulat Mi-e rușine de Peña Nieto, în ca­re amintește că vizita lui Trump este cea mai mare umilință a mexicanilor săvârșită de președintele Nieto după ce Trump i-a numit pe concetățenii săi în toate felurile, de la asa­sini la violatori, criminali, corupți, vinovați de traficul de droguri.

 

De altfel, președintele Mexicului se confruntă cu probleme de când a preluat mandatul, în urmă cu aproape 4 ani, fiind extrem de con­testat (mai puțin de 25% din cetățeni îl sus­țin). Acuzat recent că și-a plagiat lucrarea de licență, acesta are probleme mai ales în ceea ce privește violența extremă (vezi dispariția ce­lor 43 de tineri în septembrie 2014) și co­rupția Partidului Revoluționar Instituțional.

 

Politica lui Trump: „Afară cu mexicanii din țară“ și consolidarea zidului

 

De fapt, relațiile dintre Mexic și SUA nu au fost niciodată ușoare după ce, la jumătatea se­colului XIX, vecinul din nord prelua ju­mă­ta­te din teritoriul mexican ca urmare a două răz­boaie și a vânzării de către caudillo Santa Anna a restului. Sentimentul anti-yankee a apă­rut deci încă din secolul XIX și s-a con­so­li­dat în alte momente dramatice, precum inter­venția SUA din timpul Revoluției Mexicane (1910-1920), evenimentul fondator al sis­te­mului politic mexican din secolul XX.

 

Populația de origine mexicană este foarte im­portantă în SUA. În 2013 trăiau în SUA 33,7 mi­lioane de mexicani, dintre care 22,3 milioane s-au născut acolo și 11,4 milioane sunt năs­cuți în Mexic. Deși în 1970 erau doar 1 milion și în 1980 2 milioane, numărul lor a crescut cons­tant și astăzi peste 10% din populația Me­xicului a emigrat în SUA.

 

Trump a promis că va construi un zid „im­p­e­ne­trabil și frumos“ pe care-l vor plăti me­xi­canii. De fapt, pe porțiuni destul de extinse ale graniței dintre cele două state o formă a zidului, numit și „gard“, există deja. Granița dintre Mexic și SUA este mai lungă de 3.200 de kilometri și, începând cu jumătatea anilor 1990, pe porțiunile urbane (există 35 de ora­șe gemene de-a lungul frontierei) a fost cons­truit un zid, care, pe alocuri, este înlocuit de drone sau alte forme de supraveghere pe o dis­tanță de peste 1.100 de km. Această pol­i­ti­că susținută în general de administrațiile re­pu­blicane nu a dus la scăderea fluxului mi­gra­to­riu, ci la deturnarea rutelor și deci la moartea imigranților într-un număr mult mai ridicat.

 

De cealaltă parte, candidata Partidului De­mo­crat la președinție, Hillary Clinton, susține po­li­ti­ca inițiată de Barack Obama, care a sus­pendat deportările și a oferit permise de mun­că imigranților ilegali. Spre deosebire de Trump, Clinton ar continua deci politica de­mo­cra­tă, care mai prevede deportarea cri­mi­na­lilor periculoși, dar ar permite să rămână unei majorități de imigranți.

Comentarii 4

dada - 02-16-2017

de la finalizarea construirii zidului,in cazul in care e posibil,si pana la izbucnirea controlata a unei pandemii, ca masura de echilibrare a ofensivei brics,nu poate trece pre mult . daca dominoul uk nu reuseste, atunci farmacia va face legea.ramane de vazut unde o sa ne mai situam cand nu vor mai fi granite si nici sfere de inlfuenta. va fi dificil mai usor sa distingi un inamic de un prieten, decat sa distingi o persoana infectata de una sanatoasa?intreb si eu...

Răspunde

Nicu - 09-08-2016

Io nu inteleg altceva...toata lumea vorbeste despre emigaranti "ILEGALI"...adica niste oameni care au intrat in US cu incalcarea legii....Prin urmare mi se pare ca Trump instiga la respectarea legii....e ceva gresit in asta?

Răspunde

Neantul valah - 09-07-2016

multumesc pentru articol.

Răspunde

profesoru - 09-06-2016

„două milioane de imigranți criminali“ - aici e o greşeală de traducere. În engleză criminal înseamnă infractor. Traducerea corectă era că sunt două milioane de imigranţi infractori.// Trump are desigur dreptate că trebuie terminat zidul de la graniţa cu Mexicul. Dar cum i-o fi venit ideea aberantă că Mexicul ar trebui să-l plătească?

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22