Ar trebui interzisă România TV?

Dacă întrebarea este mai degrabă „merită România TV reînnoirea licenței”, răspunsul nu poate fi decât nu.

Ciprian Cucu 07.03.2023

De același autor

Internetul din România fierbe la început de primăvară, după ce România TV a ales să o invite într-o emisiune pe Marina Tauber, considerată principala unealtă a Rusiei rămasă în Republica Moldova. Șeful ei, Ilan Șor, a fugit din țară după ce a fost condamnat în prima instanță la peste șapte ani de închisoare pentru „dispariția” unei sume de aproape un miliard de dolari din câteva bănci.

Vicepreședintă a partidului prorus Șor, Tauber a fost anchetată și ea pentru dispariția miliardului, este urmărită și într-un dosar mai recent în legătură cu finanțarea partidului și a fost acuzată de presa din Moldova că ar fi falimentat federația de tenis din țară.

Problemele economice din Moldova, accentuate după invazia Rusiei în Ucraina, sunt speculate de partidele proruse, care organizează constant proteste, cerând, de exemplu, guvernului să plătească facturile oamenilor.

Guvernul și presa de la Chișinău susțin că acestea sunt încercări de a destabiliza Moldova, pentru a o readuce în orbita Kremlinului. O investigație zdg.md din toamna lui 2022 arăta că o parte a protestatarilor, cel puțin, a fost plătită, iar la sfârșitul lui februarie 2023 au apărut informații că rușii vor avea oameni infiltrați în proteste, care să forțeze un conflict cu autoritățile, poate chiar să încerce o lovitură de stat. Doi cetățeni străini au fost recent expulzați din Moldova pentru o asemenea implicare, iar la protestul din 28 februarie au fost încercări din partea unor protestatari să intre în clădirea guvernului din Chișinău.

În acest context a ales RTV să discute cu Marina Tauber, lăsând-o să repete câteva dintre punctele clasice care ajută propaganda rusă, de exemplu că Maia Sandu ar intenționa să implice Moldova în războiul cu Rusia. Pentru Tauber, cele șase avioane militare și zero tancuri (sic!), precum și cei aproximativ 5.000 de militari din Moldova ar permite o implicare militară.

Pentru că în emisiune nu a fost prezent niciun reprezentat al guvernului din Moldova sau măcar vreun comentator care să poată combate propaganda, reacțiile față de emisiune au fost îndreptățit furioase, mergând până la a se solicita închiderea postului.

Datorită presiunilor din spațiul public, RTV a publicat un comunicat de presă în care își cere scuze pentru „regretabila eroare”. Doar că până și în comunicat postul face un joc dublu.

 În primul rând, deși pretinde că a înțeles problema, postul adresează un mesaj „entităților interesate”, un dogwhistle pentru cei care văd peste tot „statul paralel”.

În al doilea rând, continuă să o prezinte pe Tauber drept „lider al protestatarilor”, evitând complet contextul protestelor și implicarea Rusiei.

În al treilea rând, eroarea „regretabilă” nu este, pentru RTV, lipsa contextului și faptul că nu au invitat și un membru al guvernului, ci că Marinei Tauber „i s-a dat posibilitatea de a-și exprima punctul de vedere”. Wink wink.

Cu alte cuvinte, mesajul adresat publicului lor pare a fi: iată, dacă dai cuiva posibilitatea să-și exprime punctul de vedere, te rezolvă băieții din statul paralel.  Cozmin Gușă a preluat din zbor ideea și a amplificat-o într-o emisiune și un text, susținând că după ce a invitat-o pe „frumoasa Marina Tauber”, „RTV-ul lui Sebastian Ghiță a fost obligat, bineînțeles, că astea-s jocurile subterane, să dea un comunicat post-emisiune în care să-și ceară scuze (...). Apoi, abia comunicatul RTV-ului a lansat-o cât se poate de bine pe Marina Tauber în cursa care a început împotriva Maiei Sandu”.

Pe de altă parte, oricât ne asigură ei de contrariu, preocupările anti-NATO ale RTV sunt evidente și nici măcar nu sunt noi. În 2017, de exemplu, RTV a produs un reportaj în care se susținea că americanii ar fi detonat „rachete cu uraniu” fără a ține cont de impactul asupra mediului și oamenilor. Localnicii intervievați erau ghidați de reporter să vorbească despre „tot felul de ciudățenii apărute în urma detonării”. Doar că imaginile folosite în reportaj erau publicate oficial din 2011 și arătau detonarea unor muniții convenționale. De altfel, România nu folosește muniție cu uraniu sărăcit (utilizată în anumite proiectile antitanc), ci o variantă cu tungsten, conform MApN.

RTV a devenit „celebră” la protestele din 2017, când a susținut că protestatarii din România au primit bani, fiind plătiți în plus dacă mergeau cu câini la protest.

Postul a fost foarte activ și în dezinformarea din jurul pandemiei de COVID, dând constant spațiu de emisie unor personalități care răspândesc teorii conspiraționale despre vaccin. RTV a fost principalul post care a promovat, în 2020, narațiunea falsă care susținea că unor oameni ale căror rude au decedat în spital li s-ar oferi bani pentru a declara că decesul a fost cauzat de COVID (detalii, aici).

Ce zice legea?

Legislația românească are câteva mențiuni la informarea corectă. Art.3 al. 2 din Legea 504/2002 menționează „informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor”. Art. 64, aliniatul (1) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual menționează că „informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment” trebuie „să fie corectă, verificată și prezentată în mod imparțial și cu bună-credință”.

Retragerea licenței este prevăzută în două locuri. Art 95 din Legea 504 pare a avea un standard dificil de atins - presupune incitarea repetată la ură, violență publică, disoluția autorității de stat sau terorism. Pe de altă parte, conform art. 57 retragerea se poate baza fie pe argumente tehnice (ex. un post nu începe să difuzeze timp de 12 luni de la autorizare), fie pe neplata unor amenzi timp de șase luni. Postului OTV i-a fost retrasă licența în 2013 pe acest motiv - neplata amenzilor acumulate.

O variantă mai simplă (deși limitată) pare a fi refuzul de a reînnoi o licență. Este cazul postului News România, fost Estrada TV, devenit un adevărat centru pentru promovarea dezinformărilor și teoriilor conspiraționale. În decizia CNA de a se refuza reînnoirea licenței sunt menționate probleme de ordin birocratic - și-ar fi schimbat numele și studioul de emisie fără acordul CNA, dar și faptul că, deși a fost amendat în repetate rânduri pentru dezinformare, postul a continuat, chiar intensificat, această abordare.

Alte măsuri interesante sunt obligarea de a difuza textul deciziei de sancționare pentru 10 minute sau pentru 3 ore, precum și reducerea la jumătate a valabilității licenței, acestea putând fi aplicate doar gradual.

Riscul intervenției

Mulți jurnaliști și membri ai societății civile se opun din principiu intervenției autorităților în media. Motivul este evident și foarte solid - o putere mare a statului în domeniu ar duce extrem de rapid la abuzuri. Unii lideri politici abia așteaptă ocazia să poată închide organizații de presă sau măcar să poată face amenințări credibile cu închiderea, pentru a obține un tratament preferențial.

Sigur, în ultimii ani, media (în special audiovizuală) a reușit, cu excepțiile de rigoare,  contraperformanța de a se alinia unor așteptări politice ale coaliției de guvernare. Raportul despre libertatea presei (2022) afirmă că ultimele evoluții din România „transformă presa într-un instrument de propagandă”.

Faptul că procesul ar urma să treacă printr-o instituție teoretic independentă nu ne poate liniști - membrii Consiliului sunt totuși aprobați de Parlament, la propunerea Senatului (3), Camerei Deputaților (3), Președintelui (2) și Guvernului (3).

Și totuși…

În urma invaziei Rusiei în Ucraina, UE a luat o serie de măsuri pentru a interzice posturi rusești precum RT, Rossiya 24 și Rossiya1, ca parte a pachetului de sancțiuni impuse Rusiei. Între motive a fost precizată și nevoia de a opri „minciunile care justifică războiul lui Putin și urmăresc sădirea unor divideri în Uniune”.

Un caz interesant a avut loc  în legătură cu RT în Marea Britanie, care a refuzat inițial să ia măsuri, pentru a proteja situația postului BBC din Rusia. În martie 2022 însă, după o evaluare făcută de Ofcom, licența RT a fost suspendată „cu efect imediat”, pe baza concluziilor că postul nu este „corect” și nici un „radiodifuzor responsabil”.

Unii vor spune, poate, că nu suntem încă acolo, că RTV nu e un post chiar direct finanțat sau controlat de Kremlin. Se poate însă argumenta că astfel de posturi sunt chiar mai periculoase: la televiziunile controlate de Putin ne așteptăm să primim informații care pun Rusia într-o lumină favorabilă, în schimb posturile precum RTV pretind că sunt imparțiale, ba chiar proeuropene și pro-NATO, în timp ce picură constant în urechile telespectatorilor propagandă rusească și teorii conspiraționale despre globaliști și Marea Resetare.

Câteva concluzii

România TV nu este singurul post care promovează dezinformare, teorii conspiraționale și propagandă. Gold FM este foarte aproape, amenzile se țin lanț și la ei. Nici Antena3 nu e foarte departe - recent am făcut o plângere la CNA pentru o emisiune în care au tăiat cu bună știință un reportaj în care o televiziune australiană demonta o teorie conspirațională, astfel încât în prezentarea A3 se susținea fix inversul.

Interzicerea directă a postului nu pare să fie posibilă, greu de crezut că se poate dovedi că postul ar instiga la violență sau terorism. Pe de altă parte, dacă întrebarea este mai degrabă „merită România TV reînnoirea licenței”, răspunsul nu poate fi decât nu. Dacă pentru alte posturi încă poate exista o dezbatere despre măsura în care încalcă principiile informării corecte, această dezbatere s-a încheiat de ceva timp în cazul România TV, mult înainte de povestea Marinei Tauber.

Până atunci, m-aș bucura să văd că sancțiunile trec de nivelul amenzilor și că ajungem, dacă nu la înjumătățirea perioadei rămase în licență, măcar să vedem pe post, câte zece minute pe zi, apoi câte 30 de minute, la ore de maximă audiență, „Post sancționat de CNA pentru că nu prezintă informații în mod imparțial şi cu bună-credință”. Măcar în acele minute ar spune și ei adevărul. //

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22