Mințile noastre cele de toate zilele

MAGA a impus public percepții eronate: Biden e senil, economia SUA e în cădere, criminalitatea e în creștere. Retragerea lui Biden vine cu riscuri, dar și cu șansa unei schimbări radicale de discurs.

Ciprian Cucu 23.07.2024

De același autor

Că Trump este un pericol pentru lumea liberă este evident pentru oricine vrea să vadă; refuzul de a accepta transferul de putere și toată campania mincinoasă cu fraudarea alegerilor din 2020 (în ciuda renumărărilor, proceselor și a tuturor dovezilor) ar fi trebuit să fie suficient pentru a-l descalifica din orice competiție politică.

Cum însă nu mai suntem într-o lume normală, ci în post-adevăr – o lume în care percepția bate realitatea, Trump nu este afectat nici de minciunile pe care le emite cu intensitatea unui furtun de pompieri, nici de promisiunile revanșarde, nici de glumițele despre cum va fi un dictator doar în prima zi de mandat, nici de normalizarea și promovarea violenței politice.

Ba chiar e ajutat de toate astea, mai ales că demonstrează și noroc cu carul, supraviețuind unui atentat venit pe fondul climatului pe care el însuși l-a creat, doar ca să se folosească mai departe de acest incident, de altfel extrem de grav și tragic (o persoană a decedat, altele două au fost rănite).

Merită, fie și doar ca exercițiu intelectual, să sintetizăm pașii care ne-au adus aici.

 

Tehnici de control al narațiunii

 

Mișcarea MAGA a reușit să preia controlul narațiunii – în sens general, dezvoltând un ecosistem de pseudo-media[1], care a reușit să impună o serie de percepții diferite de realitate.

Să luăm domeniul economic: mai multe analize independente arată că percepția generală, că Trump ar fi fost mai bun, e în contradicție cu datele pe care le vedem în realitate.

Trump a venit la putere pe o economie stabilă, în creștere, în timp ce Biden a început după ce pandemia produsese deja efecte serioase în economie. Pe cifre, Trump a crescut datoria externă a SUA, inflația a fost cauzată de pandemie și război, nu de politicile lui Biden, bursa arată mai bine sub Biden, șomajul este în scădere, creșterea economică e stabilizată.

În ceea ce privește politica externă „în întreg mandatul lui Donald Trump, oameni din întreaga lume au avut o părere proastă despre Statele Unite, majoritatea opunându-se politicilor sale externe. Asta era în mod deosebit o realitate în rândul partenerilor și aliaților principali ai Americii”. După venirea administrației Biden, s-a îmbunătățit semnificativ ratingul SUA, în special datorită unora dintre politicile externe majore promovate de noua administrație[2]. Percepția pe acest subiect este mai aproape de realitate, deși tabăra Trump încearcă să pretindă că Biden ar fi stricat poziția SUA în lume.

În ceea ce privește politica internă, sunt două teme esențiale pentru publicul american: criminalitatea și imigrația. Ambele sunt percepute în opoziție cu realitatea, în jurul lor fiind create ample campanii de comunicare, mergând de la manipulări simple la teorii conspiraționale.

Un votant republican obișnuit, consumator de Fox News și de alte surse de dreapta sau extrema dreaptă, trăiește într-o lume în care criminalitatea este scăpată de sub control, iar țara sa este aproape de colaps, sub un val de criminalitate al drogaților și extremiștilor de stânga[3],[4]. Crimele s-au înmulțit, jafurile armate la fel, iar furturile din magazine sunt atât de comune, încât firmele sunt nevoite să închidă unele spații.

În realitate, furturile în general (în engleză se folosește larceny) au scăzut cu 7% în ultimii ani. Furturile din magazine pare că au crescut, dar semnificativ mai puțin decât se crede. Studiile susțin că efectul este dat parțial de o suprareprezentare în media a unor incidente reale, dar izolate (clipurile cu furturi de pantofi sport sunt foarte populare). Pe de altă parte, unele companii pare că exagerează acest discurs pentru a distrage atenția de la diverse probleme interne.

Criminalitatea violentă este în scădere semnificativă – cu 10-13% mai puține jafuri și 15,6% mai puține crime la nivel național (25% în orașele mari). Sondajele arată, în schimb, că numărul americanilor care cred că „problema criminalității în SUA este foarte serioasă sau extrem de serioasă” este în creștere – 63% în 2023, față de 54% în 2021.

Diferența dintre realitate și percepție vine din atmosfera cultivată de media și de unii politicieni MAGA, în frunte cu Donald Trump, care de altfel a susținut că furturile din magazine pot fi oprite foarte ușor, împușcând hoții pe loc[5].

Va rămâne celebră, în acest sens, replica unui realizator Fox care, pus în fața datelor despre reducerea criminalității, a exclamat cu veselie: „Ei, dar nu așa se simte” (eng. It doesn’t feel that way).

Percepția diferă de realitate și în problema imigrației în SUA, unde teoriile conspirației au devenit deja mainstream.

Una susține că Partidul Democrat refuză să rezolve problema migrației pentru că se folosește electoral de imigranți, fiind votat chiar și de către cei care nu au dreptul. Narațiunea, susținută și de Donald Trump, alimentează alte teorii conspiraționale, precum „marea înlocuire” – o teorie care a dus în câteva rânduri la acte de violență[6].

Datele arată că încercările de a vota (în alegeri federale naționale) ale unor persoane care nu au cetățenia americană sunt extrem de rare și fără șanse de reușită. Din 23,5 milioane de voturi analizate într-un studiu din 2017, doar în 30 de cazuri au fost posibile încercări de acest gen. O investigație recentă din statul Georgia a arătat că în ultimii 25 de ani au fost sub 2.000 de încercări de acest gen și că niciuna nu a reușit.

Spre deosebire de alte subiecte, migrația chiar este o problemă în SUA, atât datorită volumului mare de cereri, cât și datorită legislației învechite și lipsei de finanțare. Pe de altă parte, deși republicanii susțin public mereu necesitatea reformei sistemului, un proiect recent pe această temă a fost anulat în ultimul moment, după intervențiile lui Donald Trump, care preferă să folosească subiectul în campanie mai degrabă decât să vadă problema rezolvată.

 

Joe Biden și capcana perfectă

 

La ora la care scriu acest articol, Joe Biden a anunțat deja că se va retrage. Mă număr printre cei care considerau că Biden ar fi putut să ducă un nou mandat, pentru că, deși are momente de slăbiciune, acestea sunt mai rare și mai puțin importante decât par să creadă media, opozanții și chiar unii suporteri.

Mandatul lui Biden va rămâne în istorie ca unul foarte bun, în ciuda insistențelor Fox & friends. Pentru cine e curios de o comparație directă, într-un top al celor mai buni președinți SUA, Biden este pe locul 14. Reagan ocupă locul 16, iar Trump este pe ultimul loc, la distanță de restul[7].

Pe lângă impunerea unor „realități alternative” pe subiecte precum economie, criminalitate și migrație, media a impus și narațiunea în care Biden era prezentat drept senil.

Dezvoltarea campaniei „dark brandon”[8] și câteva discursuri foarte bune au părut că vor reuși să liniștească fricile privind capacitatea președintelui. Discursul „State of the Union” din 2024 a fost atât de bun, încât Fox News a pivotat spre narațiunea în care Biden ar fi fost drogat. Dezbaterea directă nu a continuat însă linia bună, Biden având prea multe momente în care a fost depășit.

Deși Biden s-a descurcat bine în mai multe discursuri și interviuri ulterioare dezbaterii, frica față de această vulnerabilitate a candidatului Biden a împins mulți susținători să-i ceară retragerea. Capcana perfectă pregătită de republicani a fost să provoace un conflict major în tabăra democrată, făcând ca suficienți să se întrebe nu dacă Joe Biden e prea slăbit pentru un nou mandat, ci dacă percepția că e așa mai poate fi schimbată până la alegeri.

Am susținut până în ultimul moment că Biden nu trebuie să se retragă, în principal din două motive: timpul scurt până la alegeri (mecanismele din SUA sunt mai complexe decât cele din Europa) și lipsa unui candidat care să aibă caracteristicile necesare – carismă, experiență politică, notorietate.

Între numele vehiculate pentru a-l înlocui pe Biden se numără vicepreședinta Kamala Harris, guvernatorul Californiei Gavin Newsom și Pete Buttigieg (ministrul Transporturilor). Ultimii doi nu par să aibă însă șanse reale de a fi nominalizați; Newsom nu este foarte popular în afara Californiei, iar Buttigieg pare necopt și a intrat în umbră după prestația decentă din campania din 2020. Kamala Harris pare a fi favorita, deși nu punctează foarte bine la capitolul carismă și a părut cam absentă din viața publică în ultimii ani.

În plus, SUA sunt pe un val reacționar ultraconservator în care homofobia, sexismul și rasismul sunt redescoperite, deci pare puțin probabil – în acest context – să câștige alegerile o femeie de culoare sau un bărbat gay.

Sigur, s-au mai întâmplat minuni. O astfel de minune ar putea fi Michelle Obama, singura care în sondajele de până acum l-ar învinge pe Donald Trump. Totuși, deși Obama are carismă și notorietate, îi lipsește experiența luptelor politice, iar apariția ei ar fi ciudată, putând fi percepută – și reprezentată în media – ca un act de disperare.

Singura șansă stă în expunerea monstruozității din spatele lui Trump, cristofasciștii și ultracapitaliștii care visează la America Măreață a sfârșitului de secol al XIX-lea, început de secol XX, când „toată lumea își știa locul”.

Campania este deci una anti-Trump, chiar anti-trumpism, mai degrabă, decât să depindă de un candidat anume. Rămâne însă de văzut dacă democrații vor reuși să străpungă vălul plasat pe ochii americanilor în ultimii ani de către media partizană. Dacă Dumnezeu tot l-a salvat pe Donald Trump (așa cum pretinde acesta) alegând să trimită glonțul într-un susținător, poate face ceva și pentru democrați, redând cetățenilor americani mințile pe care pare că și le-au pierdut.

1. Entități care pretind că realizează produse jurnalistice, fără a utiliza procesele sau mecanismele necesare.

2. https://www.pewresearch.org/global/2021/06/10/americas-image-abroad-rebounds-with-transition-from-trump-to-biden/
3
. https://eu.usatoday.com/story/opinion/columnist/2023/12/20/crime-murder-violence-down-biden-fox-news/71974355007/
4
. https://www.nbcnews.com/news/us-news/people-think-crime-rate-up-actually-down-rcna129585
5
. https://eu.usatoday.com/story/news/politics/elections/2023/10/01/trump-police-shoot-shoplifters-california/71021289007/
6
. https://www.theguardian.com/world/2022/jun/08/a-deadly-ideology-how-the-great-replacement-theory-went-mainstream
7
. https://www.axios.com/2024/02/19/presidents-survey-trump-ranks-last-biden-14th
8
. https://www.vox.com/culture/23300286/biden-dark-brandon-meme-maga-why-confusing-explained


TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22