Teorii conspiraționale, profeții împlinite

Începând din ianuarie, suntem bombardați de mesaje care insistă că diferite teorii conspiraționale din ultimii doi ani s-ar fi dovedit reale. Ce înseamnă toate aceste mesaje și ce înțelegem din ele?

Ciprian Cucu 19.04.2022

De același autor

În primăvara anului 2011, evanghelistul american Harold Camping devine convins că sfârșitul lumii, Armagedonul biblic, este iminent. Data exactă ar fi 21 mai, iar Camping și organizația sa pornesc o campanie de informare, investind milioane de dolari în pliante, afișe și panouri stradale, pentru a permite cât mai multor oameni să fie „salvați”.

Lumea nu s-a sfârșit în 21 mai 2011, iar celor care așteptau să fie luați în rai (unii chiar și-au donat averea) li se răspunde că a fost doar o mică eroare, că sfârșitul lumii urmează totuși să vină, în octombrie. Nici această nouă estimare nu s-a dovedit corectă, de altfel Camping mai avusese o predicție similară în 1994.

Evanghelismul american are o relație importantă cu profețiile, mai multe grupări insistând să folosească Biblia ad litteram, sau măcar ca pe un ghid metaistoric, un text fundamental atât despre trecutul umanității, cât și despre viitor. Pentru ei, nu e vreun dubiu dacă profețiile pot exista, ci doar întrebări despre cum să le interpretăm.

Profețiile nu sunt limitate la predicții despre sfârșitul lumii, ci pot atinge o mulțime de subiecte. Pat Robertson vorbea despre tsunamiuri ce ar fi urmat să lovească SUA; un pastor din Los Angeles a prezis pe 28 februarie 2020 că pandemia de COVID-19 se va încheia imediat; mai mulți lideri evangheliști au prezis că Donald Trump va câștiga al doilea mandat.

Ce se întâmplă în urma unor profeții neîmplinite este analizat în literatura de specialitate încă din anii ‘70, arătându-se că reacția este cel mai adesea o formă de negare. Uneori, se schimbă data. În alte cazuri, prezicătorii ajung la concluzia că profeția lor a fost îndeplinită, doar că într-un mod în care nu o putem (încă) percepe – de exemplu, pe un plan spiritual/metafizic.

Teoriile conspiraționale și fundamentalismul religios

Între teoriile conspiraționale și fundamentalismul religios există mai multe asemănări, atât de formă, cât și de fond – principii și mecanisme comune. Viziunea unui cosmos plin de hazard, dezinteresat de existența și de acțiunile oamenilor, este combătută pe de o parte cu convingerea că divinitatea este cu atât mai aproape de tine cu cât demonstrezi mai multă credință, iar pe de altă parte cu convingerea că tot ceea ce pare a fi întâmplare este parte a unui plan bine ticluit de elite, acționând din umbră.

Atât teoriile conspiraționale, cât și credința religioasă au capacitatea să integreze noi idei în logica lor internă. Răspunsul credincioșilor la dovezi care le contrazic convingerile este să arate că, de fapt, acele dovezi le susțin convingerile. Nu s-a produs Armegedonul cum a fost prezis? De fapt, a început pe plan spiritual și vom afla finalul judecății în curând. Lipsesc dovezile că alegerile din SUA au fost fraudate? Statul paralel a ascuns dovezile. Premierul Marii Britanii spune lucruri care nu se potrivesc cu teoriile conspiraționale? Asta, pentru că a fost înlocuit de o clonă.

Uneori vedem chiar formarea efectivă de grupuri hibride, care pe de o parte folosesc Biblia să „descifreze” unele dintre mesajele interne mișcării, dar folosesc și narațiunile interne pentru a interpreta mesajul biblic. Cazul cel mai evident este QAnon – mișcarea apărută în 2017, care vorbește despre o cabală satanică ce consumă sânge de copii, dar căreia i s-ar opune Donald Trump. În 2020 a apărut prima „biserică QAnon” – Omega Kingdom Ministry, amestecul perfect de fundamentalism creștin și povești despre cabale secrete, tuneluri subterane și călătorii în timp.

De la învingerea pandemiei la oprirea intrării în război

Nu este de mirare, astfel, că aceia care s-au lăsat seduși de teoriile conspiraționale insistă că, de fapt, au avut dreptate. Unii se autointitulează conspiraționiști în mod ironic, încercând să ridiculizeze ceea ce percep ca o etichetă eronată, la fel cum prin 2017 protestatarii anticorupție se alintau reciproc cu termenul soroșist.

Toți am vrea să avem parte de acel moment în care lumea întreagă să ne zică „ai avut dreptate, îmi cer scuze”, iar pentru conspiraționiști singura șansă este să insiste că profețiile lor s-au împlinit și că numai niște propagandiști aflați în slujba răului mai pot nega evidența.

În această cheie pot fi înțelese mesajele recente, care reiau narațiuni deja demontate și le prezintă ca și cum ar fi fost 100% îndeplinite. Conspiraționiștii devin astfel profeți a căror teologie constă în convingerea fundamentală că totul poate fi explicat prin Marea Conspirație, ideea că tot ceea ce se întâmplă (pandemie, război, inflație sau vremea rea) este o parte a unui plan malefic, pus la cale de un grup influent (oculta/elitele/globaliștii).

Noua Ordine Mondială (NOM), una dintre formele sub care găsim Marea Conspirație, este un exemplu potrivit. Varianta sa modernă este produsă în SUA, în anii ‘90, ancorată în temeri identitare americane precum frica de pierdere a suveranității SUA în fața ONU, narațiuni privind staționarea trupelor străine pe teritoriul american sau mitologia elicopterelor negre, un simbol reprezentativ al ideii că organizații paramilitare ar urma să preia conducerea SUA. Atingând între timp circulația internațională, mitul elicopterelor negre apare la începutul pandemiei, în zvonuri care susțin că autoritățile vor arunca soluții dezinfectante periculoase pentru sănătatea umană din astfel de elicoptere.

Pe măsură ce pandemia a continuat, adepții teoriilor conspiraționale au integrat-o în NOM, ca „un punct din agendă”. Inițial, agenda era prezentată vag, cu referințe la probleme economice și la dominația elitelor asupra resurselor. După începutul invaziei ruse în Ucraina, agenda NOM primește brusc o nouă etapă concretă – războiul.

Cum majoritatea statelor au renunțat la măsurile împotriva COVID – așa-numita „dictatură politico-medicală” ce ar fi urmat să nu se termine niciodată, ne-am aștepta la o corecție a mesajelor care susțineau o asemenea narațiune. Ce vedem, în schimb, este o nouă adaptare – dictatura a fost învinsă de eroii luptei digitale, iar liderii politici care au făcut jocul ocultei încearcă să acopere urmele crimelor lor împotriva cetățenilor, războiul venind la fix pentru a distrage atenția.

Mecanismul este autovalidant: pandemia și războiul sunt folosite să susțină NOM – sunt etape devoalate ale planului menit să transforme cetățenii în sclavi. Pandemia întărește rolul războiului, pentru că a pregătit populația să accepte măsuri dictatoriale; războiul continuă planul, după ce plandemia a fost dejucată.

Un alt exemplu este teoria prin care SARS-CoV-2 ar fi fost produs ca armă biologică de americani și scăpat de sub control în timpul testelor. Deși posibilitatea ca un virus să scape dintr-un laborator de cercetare este reală, ideea că americanii ar avea proiecte de arme biologice în China nu este sprijinită de dovezi, iar convingerea că în spate sunt interese malefice obscure transformă această teorie într-una conspirațională. (Între timp, investigațiile au arătat că proveniența naturală a virusului este aproape sigură.)

Ieșită din atenția conspiraționiștilor, teoria armei biologice COVID a fost readusă la viață după începerea războiului, când mai multe conturi de propagandă rusească (dar și câteva din China) au început să răspândească ideea că SUA sunt interesate să ajute Ucraina pentru că ar avea laboratoare pentru arme biologice acolo și nu vor să fie descoperite, făcându-i pe mulți să strige prin conturile proprii: iată, conspiraționiștii au avut dreptate din nou!

Toate acestea nu țin la o analiză amănunțită. Există laboratoare de cercetare finanțate de SUA peste tot în lume, publice și cunoscute, nicio dovadă pentru arme biologice. SARS-CoV-2 e cel mai probabil apărut natural, ca multe alte virusuri înaintea sa. Noua Ordine Mondială e tot pe punctul de a fi impusă… de mai bine de 30 de ani.

Vestea proastă este că demontarea dezinformărilor și a teoriilor conspiraționale presupune un efort exponențial mai mare decât publicarea lor. Vestea bună este că totuși nu este nimic cu adevărat nou în toate aceste narațiuni. După ce înțelegem mecanismele și fondul șubred, ele devin complet transparente și pot fi ignorate cu succes sau ridiculizate, la fel cum ignorăm și ridiculizăm profețiile repetate despre apocalipsă.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22