De același autor
Referendumul organizat în Scoţia în septembrie 2014, prima dintre loteriile periculoase la care s-a dedat premierul britanic David Cameron, a atras atenţia opiniei publice internaţionale asupra uneia dintre zonele cele mai prospere şi liniştite din Europa. În final, scoţienii au preferat prudenţa. Participarea a fost foarte mare, 85% din electorat votând - 2 milioane pentru rămânerea în Regatul Unit (55,3%), în timp ce în favoarea independenţei s-au înregistrat 1.617.000 de voturi (44,7%). În timpul campaniei electorale s-au făcut multe scenarii de către ambele tabere, unul dintre cele susţinute de tabăra proindependentistă fiind exemplul vecinilor irlandezi, care de aproape un secol au reuşit să-şi administreze independenţa de Londra, atât de greu câştigată. Însă legăturile între scoţieni şi irlandezi sunt istorice şi îmbracă nenumărate aspecte, pe care vom încerca să le trecem rapid în revistă.
Unul dintre elementele comune care au păstrat legătura de rudenie a fost faptul că nici Irlanda şi nici Scoţia nu au fost cucerite de romani. Dacă Irlanda nu i-a interesat în mod deosebit, romanii nu au putut să ocupe Caledonia (numită după unul dintre cele 15 triburi care locuiau în acea perioadă Scoţia), datorită războinicelor triburi de picți (de la cuvântul latin picti - cei pictaţi), fiind nevoiţi să ridice celebrul Zid al lui Hadrian, pentru a limita invaziile picților în restul provinciei Britannia. Picţii au fost un trib celtic diferit de cel al gaelilor, care plecaseră din Irlanda. Din amalgamul celor două triburi şi regate (cel al gaelilor, Dal Riata, îngloba şi partea de nord a Irlandei) a apărut Regatul Alba, ulterior numit Scoţia. Debarcările anglo-saxone în sudul Britanniei şi prăbuşirea Imperiului Roman aveau să schimbe complet echilibrul insular, vecinul germanic sudic devenind din ce în ce mai periculos şi puternic. Regatul Angliei a devenit o putere medievală în plină expansiune, iniţial în arhipelagul britanic, iar ulterior în întreaga lume. Apropierea între cele două regate a fost inevitabilă şi, ca în multe alte cazuri pe Continent, elementul care se preta cel mai ușor la astfel de combinaţii era cel dinastic. În multe alte cazuri, astfel de uniuni au fost fragile şi nu au rezistat probei timpului. În 1603, Ioan al VI-lea, rege al Scoţiei, a devenit şi rege al Angliei, sub numele de Ioan I, unind pentru prima oară cele două regate sub un singur monarh, chiar dacă atât Scoţia, cât şi Anglia şi-au păstrat şi mai departe statutul şi instituţiile. Cromwell a cucerit şi Scoţia, nu numai Irlanda, în timpul complicatelor războaie civile britanice care au impus, pentru prima oară, în mod clar, supremaţia Anglei în faţa irlandezilor şi scoţienilor. Abia după moartea lui Cromwell şi dezintegrarea regimului său, Scoţia a redevenit independentă în 1660 pentru încă o jumătate de secol. Actul Uniunii, adoptat de Parlamentul Scoţian în 1707, cuprindea clauze destul de favorabile Scoţiei, care trimitea 45 de parlamentari în Camera Comunelor (din 513) şi 16 în Camera Lorzilor (din 190), legislaţia scoţiană şi organizarea religioasă rămânând separate de cele engleze. Însă, în următorii ani, diverse tentative de a reveni la statu-quo-ul anterior (războaiele iacobite) au eşuat, chiar dacă au rămas în folclorul scoţian. Scoţia a beneficiat foarte mult economic şi social în urma acestei uniuni, chiar dacă era partenerul mai mic.
Scoţia a avut parte de un tratament mult mai bun în interiorul Regatului Unit decât Irlanda, chiar dacă a avut şi de pierdut (sucombarea limbii scoţiene). Foarte mulţi scoţieni, mai ales din Lowlands (partea de sud a Scoţiei), au intrat în administraţia imperială, stârnind invidia şi frustrarea englezilor. Iar regimentele scoţiene (recrutate mai ales din Highlands, partea nordică, muntoasă) au fost foarte apreciate de englezi atât pentru bravura lor, dar şi pentru că aveau tendinţa să se mulţumească cu mai puţin, spre deosebire de cele engleze, cu pretenţii sporite. Unul dintre beneficii a fost implicarea scoţienilor în nenumăratele aventuri coloniale ale Angliei, inclusiv în Irlanda de Nord. Aceste aventuri, care s-au finalizat de cele mai multe ori cu implantări masive şi de durată (precum în America, Asia, Africa, Oceania), conduceau şi la atribuirea de pământ agricol, exact de ceea ce duceau lipsă scoţienii la ei acasă, având în vedere relieful muntos care domină Scoţia. De altfel, scoţienii încercaseră pe cont propriu o aventură colonială, e drept, de mici dimensiuni. Având în vedere febra colonialistă care cuprinsese întreaga Europă Apuseană, chiar şi cu mare întârziere, scoţienii s-au gândit că ar putea impulsiona economia locală, destul de modestă, prin înfiinţarea unei colonii în istmul Panama, chiar în zona unde mai târziu va fi săpat celebrul canal. A fost înfiinţată o companie a Scoţiei care a strâns resursele financiare necesare, echipând trei nave care au transportat în 1698 3.000 de marinari, militari şi colonişti scoţieni în Panama, în ciuda dezaprobării engleze şi ostilităţii spaniolilor, care considerau că zona Panama intra în sfera lor colonială de influenţă, prea puţin dorinici să împartă imensele teritorii americane cu alţi intruşi europeni. Aventura s-a dovedit un eşec, pentru că englezii, deja instalaţi în Indiile de Vest, au refuzat să-i ajute pe scoţieni, care au fost atacaţi permanent de spaniolii solid instalaţi în Cartagena. În plus, condiţiile climaterice erau complet diferite faţă de cele cu care erau obişnuiţi scoţienii în Europa de Nord, astfel încât în 1700 numai 1.000 de oameni s-au mai întors în Europa.
Atât limba scoţiană, cât şi irlandeza au cunoscut în epoca modernă şi contemporană un reflux masiv şi aparent de nestăvilit în faţa englezei. Înainte de apariţia multiculturalismului şi corectitudinii politice, puterea imperială de la Londra a considerat cele două limbi, dar şi tradiţii istorice inferioare şi a făcut totul ca să le elimine, atât prin lipsirea posibilităților educaţionale, cât şi prin interzicerea vorbirii lor. Emigraţia a făcut restul. În 1746, englezii au legiferat interzicerea portului tradiţional scoţian din Highlands, dar şi vorbirea limbii scoţiene. Înrudirea lingvistică a fost şi rămâne extrem de importantă pentru a stabili gradul de apropiere între două popoare. Iar în cazul irlandezilor şi scoţienilor, această înrudire e profundă, pentru că nu este dată doar de vorbirea unei limbi comune internaţionale, această adevărată lingua franca, engleza, ci merge mult mai adânc în istorie. Atât irlandeza, cât şi scoţiana sunt limbi derivate din gaelică, care s-au despărţit undeva în secolul al XVI-lea. Apropierea dintre cele două era atât de mare, încât mult timp scoţienii au folosit traducerea Bibliei în irlandeză, până când a fost realizată versiunea în scoţiană (în 1767). Până în secolul al XIX-lea existau în Irlanda multe regiuni unde se vorbea doar irlandeză.
Limba irlandeză a beneficiat şi beneficiază în continuare de sprijinul politic susţinut al unui stat independent, fapt ce schimbă radical situaţia în comparaţie cu celelalte limbi celtice. Recensământul din 2001 din Irlanda de Nord a relevat că 167.487 (10,4% din populaţie) are un anumit nivel de cunoştinţe de irlandeză. Statisticile recente arată că 1.656.790 de oameni se consideră competenţi într-o măsură mai mare sau mai mică în limba irlandeză, însă această cifră este înşelătoare, tocmai pentru că irlandeza este o materie obligatorie în şcoală. Dintre aceştia, 32,5% vorbesc limba în fiecare zi, 5,9% în fiecare săptămâna, 35,1% mai rar de atât, iar 24,9% niciodată. Spre deosebire de limba irlandeză, scoţiana a fost şi este mult mai vitregită, riscând chiar să dispară cu totul. Declinul limbii scoţiene a început înainte ca Regatul Scoţiei să-şi piardă independenţa, aria de folosire a limbii restrângându-se treptat din Lowlands către Highlands şi insule, pe măsură ce presiunea limbii engleze se accentua. Declinul limbii este dovedit şi de diversele recensăminte efectuate în Scoţia: de la 289.798 de vorbitori numai de scoţiană în 1755 (la o populaţie de 1.265.380) ajungându-se ca astăzi să mai vorbească limba (dar şi engleza, procent de bilingvi) doar 58.652 (1,2% din populaţia Scoţiei de astăzi, de peste 5 milioane). Procesul este îngrijorător, căci se observă o scădere a scoţienilor bilingvi: în 1991 erau 65.978 (1,4% din populaţie). Limba se menţine doar pentru că este în continuare vorbită în Insulele Hebride, probabil datorită izolării geografice.
Conflictul din Irlanda de Nord, până la urmă, în 1998, a ajuns la un compromis politic major, care s-a bazat pe cedări din partea tuturor numeroşilor actori implicaţi. Probabil că Londra ar fi cedat şi mai mult, dacă nu ar fi fost presiunea protestanţilor (mulţi de origine scoţiană, protestanţi prezbiterieni). Studiind PIB-ul celor şase comitate şi comparându-l cu cel al Irlandei şi Scoţiei, se poate constata că deceniile de război mocnit, de divizări intercomunitare, de violenţe nu aveau cum să nu lase urme. La o populaţie de 1,8 milioane de locuitori, Irlanda de Nord producea doar 49 de miliarde de dolari în 2013, astfel încât fiecărui nord-irlandez îi reveneau, în medie, cam 27.000 de dolari. Discrepanţa faţă de Republica Irlanda este destul de mare (cine ar fi crezut că o astfel de evoluţie este posibilă la începutul secolului al XX-lea, când tocmai Ulsterul era bogat, industrializat şi prosper, în timp ce Sudul era rural şi foarte sărac)? Produsul intern brut al Irlandei era în 2014 de 227 de miliarde de dolari (sau 180 de miliarde de euro), fiecăruia dintre cei 4,6 milioane de locuitori revenindu-i în medie 48.000 de dolari, o diferenţă mare, de aproximativ 20.000 de dolari, între cele două părţi ale Irlandei. Probabil şi de aceea apetitul irlandezilor din republică pentru o posibilă unire/ reunificare cu Ulsterul nu este deosebit. Nici faţă de Scoţia Irlanda de Nord nu stă prea bine, căci PIB-ul scoţian se ridică la 245 de miliarde de dolari, media fiind de 45.000 dolari pe cap de locuitor, în Scoţia trăind 5,34 milioane de oameni. Fezabilă este comparaţia dintre Scoţia şi Republica Irlanda şi aceasta nu numai la nivel de suprafaţă (77.930 km pătraţi vs. 70.273 km pătraţi, iar aceasta fără a pune la socoteală cele şase comitate nord-irlandeze care nu sunt sub jurisdicţia Dublinului şi care însumează 14.000 km pătraţi - în cazul unei ipotetice reunificări, Irlanda ar fi mai întinsă decât Scoţia cu 13.000 kilometri pătraţi), dar şi din punct de vedere economic cele două se situează cam pe aceeaşi treaptă de dezvoltare (cu specificarea că Irlanda nu are resursele Scoţiei de petrol din Marea Nordului). PIB-ul Scoţiei era de 245 miliarde de dolari la o populaţie de 5,3 milioane de locuitori, în timp ce PIB-ul Irlandei ar fi în jurul a 227 miliarde de dolari la o populaţie de 4,6 milioane de oameni.
Rămâne de văzut cum va vota Scoţia la referendumul privind rămânerea Marii Britanii în UE, însă există perspectiva ca tocmai votul proeuropean din Scoţia să facă diferenţa. Aceasta, în cazul în care în Anglia echilibrul dintre cele două tabere persistă. Ar fi o dulce răzbunare pentru Scottish National Party, formaţiunea care se află la cârma Scoţiei, care a militat pentru independenţa Scoţiei în 2014. În cazul în care britanicii vor vota pentru Brexit, iar scoţienii împotrivă, Nicola Sturgeon, primul ministru scoţian, a declarat că se impune un al doilea referendum privind independenţa. „Cetăţenii Scoţiei nu vor fi de acord să fie scoşi din Uniunea Europeană împotriva voinţei lor.“ În mod paradoxal, scoţienii, ale căror planuri privind independenţa şi aderarea ca stat independent la UE au fost deconsiliate de Comisie în 2014, ar putea să ofere o usturătoare lecţie de solidaritate europeană. Tabăra independentistă abia aşteaptă să i-o plătească cu vârf şi îndesat lui David Cameron.