De același autor
Una dintre sintagmele auzite tot mai des, pe diferite voci (politicieni, oameni de afaceri sau simpli cetățeni), este aceea că „România este o colonie“. O „colonie“ economică în care dictează capitalul străin. La nivelul superficial al percepției publice, ideea poate fi susținută prin argumentul că multe dintre firmele cu care interacționăm în calitate de consumatori sunt cu capital străin.
Studiul realizat anual de Patronatul Investitorilor Autohtoni din România (PIAROM) este binevenit, pentru că aduce, în loc de percepții, cifre concrete. Prima surpriză, pentru cei care cred că România este „o colonie“, este aceea că, la nivelul întregii economii, raportul de forțe este echilibrat. Cifra de afaceri totală din economie este realizată în proporție de 46% de companii cu capital autohton, iar firmele cu capital străin ajung la 50% din cifra de afaceri din România. Chiar dacă, în comparație cu anul 2015, în 2016 (anul în care a fost realizat studiul) capitalul românesc a scăzut cu patru procente, de la 50% la 46%.
Senzația de „colonie“ este dată, poate, de viteza schimbărilor din economia românească. Astfel, un studiu al BNR arată că, în ultimii 10 ani, s-a modificat profund ponderea capitalului străin în raport cu cel românesc. Adică, în 10 ani, s-a trecut de la 80% la 20%, în favoarea capitalului românesc, la o pondere majoritară a capitalului străin. De asemenea, a avut loc o schimbare importantă în ceea ce privește raportul dintre capitalul privat și cel de stat. Capitalul privat a fost dinamic, structura schimbându-se, în ultimii 10 ani, de la 55%-45%, în favoarea statului, la 88% capital privat și 12% capital de stat.
Studiile de specialitate arată că dezvoltarea economică nu a fost omogenă la nivelul țării. O analiză BNR relevă faptul că Bucureștiul este marele câștigător. În Capitală, PIB-ul pe cap de locuitor a ajuns în anul 2016 la 136% din media Uniunii Europene, crescând în 10 ani cu 47%. În schimb, există regiuni aflate mult sub media europeană, cum este Regiunea de Nord-Est, care se află la 34% din media Uniunii Europene, și Regiunea de Sud-Vest, care are un PIB pe cap de locuitor de numai 40% din media europeană.
Desigur, ne putem întreba: de unde vin aceste decalaje regionale și, mai ales, cum pot fi ele reduse? Un răspuns parțial: există o legătură directă între investițiile străine și nivelul creșterii economice. De exemplu, în anul 2015, zona București-Ilfov a concentrat aproximativ 60% din investițiile străine. Studiul PIAROM confirmă și raportul dintre dezvoltare și investiții străine. Astfel, județele cele mai puțin dezvoltate, precum Vaslui, Sălaj, Teleorman sau Giurgiu, sunt și cele care au atras cele mai puține investiții străine.
Dacă, însă, analiza se adâncește de la niveluri cantitative la cele calitative, lucrurile devin mai clare. Astfel, economia este extrem de concentrată: 1% din firme realizează 67% din produsul intern brut și angajează jumătate din forța de muncă din sectorul privat, adică aproximativ două milioane de salariați. Iar firmele cu capital străin domină atât la nivelul economiei, cât și în ramurile economice importante, conform studiilor realizate de profesorul și cercetătorul Cezar Mereuță.
Profesorul Mereuţă arată că puterea multinaționalelor este reflectată mai ales prin analiza structurii exporturilor. Astfel, în anul 2015, din cele aproximativ 22.000 de companii exportatoare de bunuri, care au vândut mărfuri în valoare totală de 54,6 miliarde de euro, primele 500 de firme acoperă 74% din valoarea exportului. Din aceste 500, ponderea companiilor cu capital autohton este de numai 12%. De asemenea, în topul primilor 100 de exportatori, care acoperă 52% din exporturi, se regăsesc numai două companii româneşti: un producator de mobilă şi o firmă din domeniul agricol.
Mai mult, studiul PIAROM arată că, în materie de angajați, companiile străine au, în total, 1,2 milioane de salariați, în timp ce firmele românești au aproximativ 2,5 milioane de angajați. Chiar și în aceste condiții, companiile străine au afaceri mai mari cu 7% față de cele autohtone, cu o jumătate din numărul de angajați, ceea ce ne arată o productivitate de două ori mai mare.
Salariile diferă și în funcție de natura capitalului. Companiile cu capital românesc oferă un salariu mediu net de 1.288 lei, în timp ce firmele străine plătesc un salariu mediu net de 2.631 lei. Interesant este că foarte aproape de salariile din companiile străine se află cele de la companiile de stat, care ajung în medie la 2.541 lei. Ponderea salariilor în cifra de afaceri ne aduce o confirmare: firmele de stat alocă mai mulți bani pentru salarii decât cele private. Cifrele o dovedesc. Raportul dintre cheltuielile cu salariile și cifra de afaceri reprezintă 11% atât pentru firmele românești, cât și pentru cele străine. În schimb, la companiile de stat indicatorul este de 32%, ceea ce ne arată că, în comparație cu rezultatele obținute, salariile în sectorul de stat sunt de trei ori mai mari decât cele din mediul privat. În concluzie, „coloniștii“, adică firmele străine, sunt profitabile, plătesc salarii mari și dările la buget.