De același autor
N-o să ne plictisim în următoarele șase luni, dacă plictisul politic ar fi fost vreo temere pentru cineva în România.
Plănuita unificare a PDL și PNL ar fi un semn de normalitate politică. Pentru că PNL stă în mod normal lângă PDL, iar PSD lângă PP-DD, UNPR și PC. Toți vin din FSN, dar primii vor să treacă la următoarea etapă, în timp de ultimii vor să se întoarcă la etapa de dinainte. La fel de clar e că o mișcare politică nouă n-are votanți în România. Așadar, jocurile politice ale următorilor ani se vor face în principal în interiorul a două blocuri politice mari, cam ca peste tot în Europa civilizată.
Singura necunoscută pentru 2016 rămâne PMP. Oricât de strâmbă a fost lansarea la apă a partidului prezidențial, nimeni nu-i poate lua lui Băsescu meritul esențial de a fi creat în România o justiție puternică și independentă. Pentru asta va rămâne în istorie, indiferent de alegerile mai mult sau mai puțin inspirate pe care le-a făcut în materie de aliați politici. Această uriașă realizare îi va acoperi orice alte eșecuri.
Dar până la istorie, condiționările politice ale prezentului vor mai da încă mult de furcă președintelui și apropiaților săi. PMP se află într-o postură inedită. Deși e partidul președintelui, se vrea un partid antisistem. În mod paradoxal, s-ar putea ca vântul care va umfla pânzele PMP să fie tocmai contopirea PDL-PNL.
S-ar putea să ne dăm seama curând că noul mare partid de dreapta nu e deloc un mare susținător al unei justiții puternice și independente. Că, în ciuda presiunilor europene și americane - care, probabil, stau și la baza acestei unificări accelerate -, reflexele corupte și mentalitățile fanariote încă fac legea în acest partid.
Atunci va începe adevărata luptă. Lupta cu PSD nu e una reală. Șansele sunt minime ca vreunui votant să-i fie mișcate convingerile de la dreapta la stânga sau invers. În acea luptă e vorba exclusiv de capacitățile mecanice ale combatanților de a-și mobiliza votanții la urne în ziua alegerilor. Nimic mai mult.
Adevărata luptă în PNLD va fi cea internă. Între cei care se pricep cel mai bine să mobilizeze votanții tradiționali prin intermediul baronilor locali și cei care ar fi cei mai capabili să aducă votanți noi în barca politică a dreptei. Nu doar susținători noi, ci votanți noi.
Ăsta e culoarul pe care ar fi putut alerga și o conducere reformistă a PMP. N-a fost să fie. Ar fi fost ideal să avem pe dreapta, între PMP și PNLD, un sistem de checks and balances care nu e posibil între marele partid de dreapta și marele partid de stânga. Din păcate, un sistem de checks and balances între Udrea, Ponta, Blaga și Antonescu nu e plauzibil. Au o istorie prea bogată și prea îmbârligată de amoruri, alianțe și contracte.
Din partea PNLD, tandemul Johannis-Blaga ar fi cel mai inspirat. Ar aduce la un loc voturi care altminteri n-ar putea sta la un loc. Dinspre PSD, tandemul Ponta-Dragnea pare cel mai probabil, deși când e vorba de Ponta, cuvântul „probabil“ își pierde complet semnificația. De la un om cu personalitate multiplă ne putem aștepta la orice, chiar și în ziua votului. Dinspre PMP și FC, Diaconescu și MRU par a candida, pentru că asta e cea mai bună variantă de continuare a carierei lor politice.
Dincolo de zbaterile interne, în toamnă, mai mult ca niciodată până acum, jocurile vor fi făcute afară. La câte mii de miliarde au investit UE și NATO în prosperitatea și securitatea Europei, sigur nu vor permite accesul în fotoliul de la Cotroceni al unui filorus. Au văzut în Ucraina ce poate face un președinte corupt și rusofil. Pe cât de neatenți au fost acolo, pe atât de atenți vor fi aici. Deci președintele României nu va fi cu siguranță Ponta, nici altcineva de la PSD, după cum retragerea lui Antonescu a început odată cu atacul la Departamentul de Stat din 2012.
Cu o combinație năucitoare de imaturitate și oportunism, Antonescu a aruncat PNL în brațele PSD, fiind convins că așa îl poate învinge pe Băsescu. Chiar și când a devenit evident că toate cancelariile occidentale îl susțin pe președinte, el tot a sperat, cu ambiția neștirbită a unui licean, că ar putea câștiga. Conflictul din Ucraina l-a lămurit repede, în câteva zile, că e de partea greșită a mesei. Azi îl vedem sărit zglobiu, proaspăt și aferat de cealaltă parte, înțelegând că aici se vor face jocurile în următorii ani. Din păcate pentru el și din fericire pentru noi, prețul salvării PNL a fost autodebarcarea lui.
N-o să ne plictisim în următoarele șase luni, dacă plictisul politic ar fi fost vreo temere pentru cineva în România. Sper, însă, nici să nu ne agităm prea tare pentru că rămânem, totuși, „o țară mică, cu mese puține“. //