De același autor
După o jumătate de veac de comunism, în care dialogul în spațiul nostru public n-a avut rost, a urmat un sfert de veac în care n-a avut loc. Ne trezim acum în fatidica situație că nu prea mai are nici cine să dialogheze, nici pentru cine.
Într-o emisiune recentă la Digi 24, ca invitați ai lui Luca Niculescu, domnii Gabriel Liiceanu și Andrei Pleșu au statuat drept condiții pe care cineva ar trebui să le îndeplinească pentru a putea participa la un dialog autentic lecturile, capacitatea de a asculta, buna creștere și buna credință. Partea umanistă din mine a fost de acord pe loc, dar partea analitic-rațională mi-a rămas cumva blocată pe contrasens. Dacă doar aceștia sunt oamenii cu care merită să intrăm în dialog, ce facem cu restul? Mai ales atunci când restul sunt foarte mulți sau foarte sus-puși în structurile unei societăți.
Și există o relație directă între cele două elemente. Dacă ai o masă mare de oameni care nu poate discerne între un dialog și un schimb de cuvinte, atunci accesul la conducerea ei nu e condiționat de această distincție. Ba chiar ar încurca, de vreme ce auditoriul ar fi mai degrabă confuz în fața unui comportament a cărui valoare nu o înțelege.
După o jumătate de veac de comunism, în care dialogul în spațiul nostru public n-a avut rost, a urmat un sfert de veac în care n-a avut loc. Ne trezim acum în fatidica situație că nu prea mai are nici cine să dialogheze, nici pentru cine. Simptomul e grav, pentru că nu-i poate urma decât degringolada.
Lipsa dialogului înseamnă că oamenii nu se mai pot înțelege între ei. Nu mai au acces la sistemele lor de valori, ci doar la interesele lor imediate. Nu mai pot pune în discuție motivații și cadre de referință, ci negociază scurt și ferm tranzacții de orice. Ceea ce numim îndeobște educație se restrânge la un schimb de informații, păreri și amenințări. Și asta devine noua normă.
În ultimele zile, oameni cu scaun la cap au ajuns să-l considere pe Obama – mai înclinat către dialog – un om slab și pe Putin – care a întâlnit cuvântul doar în manualul de manipulare al KGB – un om puternic. Oameni care acum i-ar prefera în fruntea Americii pe John Mc
Cain sau Sarah Palin, pe motiv că republicanii sunt mai duri. Așadar, subiectul dialogului poate juca feste chiar și unor minți doldora de lecturi, ascultare, civilitate și bună-credință.
Fapt e că, dacă toți oamenii s-ar ridica la înălțimea rigorilor dialogului, lumea ar fi un rai. Dar nu e, iar cele mai mari iaduri de pe pământ au fost create de cei pentru care mimarea dialogului e doar un subterfugiu pentru a-și înșela adversarul. A alege corect când, cu cine și în ce fel să porți un dialog e o caracteristică esențială a unui conducător de calibru. Așa ceva se educă, se exersează și se aplică în situații limită. Care dintre conducătorii noștri e capabil de așa ceva?
Întrebarea nu e un exercițiu retoric, din păcate. În Ucraina, opțiunile de dialog se îngustează cu fiecare oră, iar în Turcia, un alt mare butoi cu pulbere aflat în apropiere, radicalizarea discursului și acțiunii politice fac dialogul aproape imposibil. În ambele cazuri, e foarte probabil că vom asista la ciocniri din ce în ce mai violente între grupările rivale.
În timpul ăsta, PSD, cel mai mare partid din România, care face și desface guvernul de la București, e condus de un om disprețuit și la Washington, și la Bruxelles, lipsit de caracter și de cuvânt, amator de matrapazlâcuri filochineze și filoruse, împins de la spate de tot ce a produs mai rău mafia politico-economică a României ultimilor 25 de ani. Care om, însă, se bucură de încrederea a aproape 40% din populația României.
El nu poate dialoga cu nimeni despre nimic, iar asta ne va costa enorm, ca țară, atunci când tensiunile din jurul nostru vor escalada și se vor răspândi. Până acum am asistat pasivi la un joc imatur și prostesc pe funcții, posturi și salarii. Lumea din jur sare în aer, iar ai noștri schimbă câte o literă și trei miniștri în alianțe de doi lei.
În vremea asta, președintele abundă în declarații belicoase și neclare despre tensiunile din jur. Îi cere demisia lui Ianukovici, când în Ucraina se organizează alegeri prezidențiale, iar pe numele lui e emis mandat internațional de arestare. O ține cu Moldova, când e clar că, dacă Occidentul nu mișcă-n front în cazul scindării Ucrainei, n-o să miște un deget în cazul Transnistriei și al Moldovei. Nu în ultimul rând, ne zice să stăm liniștiți că nu e niciun pericol.
Cred că niciodată în istorie n-am fost prinși mai descoperiți în materie de leadership într-o situație de criză cum suntem astăzi. Ca să ieșim din capcana asta, ar fi nevoie de niște dialoguri tranșante, dar cine să le poarte și, mai ales, pentru cine? //