De același autor
Când președintele Joe Biden afirma, în momentul invaziei Ucrainei, că întreaga lume este unită în condamnarea Rusiei lui Putin, nu știa cât de greșită avea să se dovedească această declarație. În realitate, lumea este departe de a fi unită. Dimpotrivă, majoritatea „lumii” pare să fie, dacă nu chiar deschis, de partea Rusiei și a liderului fascist de la Kremlin, cel puțin lipsită de ostilitate față de aceștia.
China, aflată sub un bombardament propagandistic neîncetat din partea puterii totalitare a Partidului Comunist, crede ferm că Statele Unite și NATO sunt vinovate pentru războiul din Ucraina. Există chiar sondaje, pe care unii comentatori le consideră credibile, potrivit cărora sentimentele antiamericane au sporit în China de la declanșarea invaziei. India, deși participă la dialogul cvadrilateral Quad, s-a ferit să spună vreo vorbă urâtă despre Rusia. Politica externă de la Delhi este condusă de niște fosile nostalgice ale mișcării de nealiniere și ale relațiilor speciale ale Indiei cu Uniunea Sovietică și cu greu poate fi găsită în interiorul establishment-ului indian o voce a modernității. Dimpotrivă, discursul anticolonial și prin ricoșeu antiamerican este cu atât mai apreciat cu cât este mai violent. Și asta, ca să amintim numai de cele mai mari țări din Asia și din lume. În lumea arabă, punctul de vedere american este primit cu ostilitate din principiu, în vreme ce poziția Rusiei este privită cu bunăvoință, amintind de perioada sovietică. În Africa, țări precum Nigeria sau Egiptul au refuzat să condamne Rusia, iar președintele Africii de Sud a apreciat public că NATO este de vină. În America de Sud, Brazilia a refuzat, la rândul ei, să supere Rusia și numai după presiuni americane a votat la ONU condamnarea invaziei. Până și Papa Francisc, care e tot sud-american, a declarat în Corriere della Sera că NATO a „lătrat pe la porțile Moscovei”, ceea ce probabil că a deschis drumul rușilor spre Ucraina. Majoritatea opiniei publice mondiale este, așadar, mai degrabă prorusă și antiamericană.
Rămâne, prin urmare, Europa. S-ar zice că, sub spectrul războiului, europenii strâng rândurile și văd amenințarea acolo unde se află: la Moscova. Dar nu este întotdeauna cazul nici măcar printre membrii UE și ai NATO. Un studiu realizat pe parcursul lunii aprilie de YouGov și European University Institute arată că în majoritatea statelor membre unde s-au făcut măsurători, o majoritate consistentă consideră că NATO este „foarte importantă” și „destul de importantă” pentru apărarea țării, cu o Germanie unde procentul celor care consideră apartenența la Alianță drept „foarte importantă”, aproape că s-a dublat față de anul trecut. În România procentul însumat este de 72% (43%, „foarte” și 29%, „destul”), ceea ce ne situează destul de sus. Vestea este că, în pofida proximității de război, un sfert din populația țării crede că apartenența la NATO nu contează deloc. Nu stăm la fel de prost ca bulgarii, unde procentul însumat este de numai 46%. În aceeași zonă (23%) se află românii care cred că NATO și Rusia sunt în egală măsură vinovate pentru război. Majoritatea bulgarilor și grecilor cred același lucru, precum și numeroși unguri, slovaci și croați, dar și 25% din populația Italiei, Spaniei și Germaniei.
Avem aici de-a face cu expresia unui antiamericanism care se manifestă în întreaga Europă în mod crescător de la țările nordice, unde este mic, la țările sudice, unde înclinația spre explicații „alternative” și încrederea în teorii ale conspirației sunt mai mari. Într-o oarecare măsură, acest antiamericanism latent a ieșit acum la suprafață din cauza fricii. Cetățenilor europeni le este frică de ruși și de Putin și dau vina pe americani pentru că i-ar fi provocat și pentru că, în loc să caute o soluție pașnică, alimentează Ucraina cu fonduri și arme. Această frică poate explica creșterea masivă a suportului germanilor, bunăoară, pentru NATO dar și faptul că 38% consideră că țara cheltuiește prea puțin pentru apărare, cu 9 procente mai mult decât anul trecut.
Frica reprezintă un factor important, dar, pe de altă parte, există o falie care delimitează opțiunile politice și, în funcție de acestea, atitudinea față de Statele Unite și Rusia. Astfel, stânga socialistă, atât în Europa, cât și în Statele Unite, a condamnat în termeni generali agresiunea, dar a ținut să sublinieze „ipocrizia” americană și a indicat America drept una din cauzele declanșării războiului. Dar sentimente antiamericane nu găsim numai la stânga, care poate fi acuzată de nostalgii comuniste, ci și la dreapta populistă. În Statele Unite, vorbim de politicieni rămași fideli lui Donald Trump, în Europa, de liderii unor mișcări populiste de dreapta de tip Le Pen sau Salvini, care continuă să-l susțină pe Putin. Al treilea gen de antiamericani sunt „realiștii” de tipul lui Mearsheimer, care consideră că singura politică la nivel global trebuie să fie politica marilor puteri, drept pentru care singurele vinovate de război sunt Statele Unite care, în loc să-și regleze relațiile cu rușii, s-au apucat să extindă NATO cu tot felul de stătulețe fără importanță.
De fapt, toate aceste forme de antiamericanism împărtășesc câteva elemente fundamentale: ura față de democrația liberală, capitalism, stat de drept și civilizația occidentală. //
Comentarii 9
Cititor - 05-27-2022
Confuzie totala in legatura cu antiamericanismul american. Trump nu este antiamerican. "Make America great again" a fost sloganul lui. El doreste focalizarea eforturilor si a resurselor limitate ale economiei americane la bunastarea americanilor. Pe de alta parte, retorica sa "anti-NATO" a avut ca scop si efect cresterea contributiilor la bugetul apararii a statelor membre care nu isi respectau obligatiile financiare dar pretindeau ajutor militar in caz de nevoie. Cat despre Mearsheimer, el nu este deloc antiamerican. El doar constata cu regret ca marile puteri nu doresc repectarea regulilor si, din pacate, nu pot fi obligate sa o faca. Mai interesant este antiamericanismul partidului lui Biden. Acesta este mult mai profund si are la baza influente marxiste. Democratii tanjesc la puterea absoluta, ca in China, si spera sa obtina aceasta prin distrugerea institutiilor statului si in special a Constitutiei, care este singurul obstacol major in calea lor. Democratii au fost de pe vremea lui Roosevelt marioneta Uniunii Sovietice. Kennedy a fost o tragica exceptie. Opozitia lui Biden fata de Putin este pentru a continua patarea reputatiei lui Trump. Caci nu el a fost acuzat de complicitate cu Putin? Faptul ca totul este o minciuna pe cale a fi dezvaluita de procesul lui Sussman, avocatului lui Hillary Clinton, nu conteaza. Malaxorul presei democrate va steriliza cum trebuie stirile. iar lumea va crede in continuare in ceea ce unii considera minciuna secolului.
RăspundeLevSt. - 05-26-2022
31 Countries That Hate Americans Note: All statistics included in this article are from the Pew Research Center, a non-partisan public opinion research organization, and several other sources—which are all listed throughout;:1-China 2-Iran 3.... .... Danemarca .... Grecia ... Egipt-'...This, coupled with cuts to foreign aid to Egypt, have led to this massive disapproval numbers for the United States.___----____cele mai multe motivatii sunt emotionale deci irationale, totusi Egiptul are cel putin o motivatie concreta si -oh!- demna de luat in seama! Mai ales de catre ei!
Răspundeghita mircea - 05-24-2022
La modul in care rusii distrug (efectiv) Ucraina, cred ca vor sa dea un mesaj de tipul "cei care se vor mai ridica, la fel vor pati". Apropos de "americanii-s de vina", unii au gandirea / logica cam ciudata (presupunand ca o au). Ieri am discutat cu cineva cu firma privata in Romania, copilul emigrat in SUA (cu cetatenie si afaceri), care isi face concediul anual intr-un stat al UE (in care poate merge cand vrea, de vreme ce suntem mebri ai UE). Ei bine, sustine ca americanii si vesteuropenii sunt de vina pentru razboiul din Ucraina pentru ca "i-au zgandarit pe rusi" - si rusii ce erau sa faca?... Nu e trol platit, dar sigur e influentat de vreo televiziune (deschid o paranteza ca sa ma laud: de 11 ani nu mai am televizor). Pur si simplu logica dupa alte reguli!
Răspundeghita mircea - 05-24-2022
Alt glob, cu siguranta. In ritmul asta, acesta mai rezista vreo suta de ani, cel mult...
RăspundeLevSt. - 05-19-2022
"...pana si papa..." ___----___mult timp am crezut ca acest papa este cu adevarat un activist social, insa in ultimul timp, individul a aratat ca tot un dogmatic de duzina(chiar daca la varf) este, iar China si India, ei bine nu pot fi rezolvate niciodata in acest sistem mondial, trebuie mai intai creat un adevarat ONU, adica singura institutie cu armata, si apoi trecut la sectionarea marilor tari, max. 500 milioane cetateni, altfel asa tari, sunt un real pericol pentru omenire si chiar si pentru ele...
Răspundedracu - 05-18-2022
Scrieti in trei peri. Biden a eliminat imediat ce a ajuns la putere sanctiunile impuse Rusiei de catre Donald Trump, a inceput importurile de petrol crud din Rusia samd. Repetati programatic neadevaruri despre Trump. Chiar nu ati inteles nici pana acum ca politica partidului denocrat American a fost si este pro rusa si pro chineza???? Uitati va atent cine sunt liderii politici care au avut permanent relatii cordiale cu China si Rusia, uitati va cine a abandonat in 2009 programul de inarmare a tarilor est europene, repetati niste ineptii la infinit...
RăspundeLucian Nicolescu - 05-17-2022
Cu politicieni de tip Borell, van der Lyen, Sholtz, Macron, Salvini, Le Pen, ca să nu vorbim de nulitățile noastre, nu vom putea revigora liberalismul pe Planetă. Cred că ne trebuie alți conducători. Dacă nu cumva, alt Glob.
RăspundeDarie - 05-17-2022
Cei care înjură libertatea o fac mai degrabă din interiorul libertății și cu mijloacele libertății. Să fim serioși, nimeni nu cere ridicarea vizelor pentru călătorii în Rusia, în schimb toți doresc ridicarea vizilor pentru călătorii în Statele Unite. Apoi, anti-americanismul e și un mod ieftin și eficace de a te face vizibil atunci când nu prea ești vizibil. Mai este și ipocrizia în fața locului unu. Când ești pe locul unu toți te cam urăsc, chiar și cei care te aplaudă. În realitate Statele Unite sunt un miracol al umanității, un noroc nesperat al nostru, având în vedere istoria de-a dreptul dementă care ne stă în spate. Să ne imaginăm ce-ar fi astăzi Europa singură în fața Rusiei și a Chinei. Sincer, îmi vine în minte imaginea a doi dulăi trăgând de o aripă de pui. Cred că Franța ar fi capitulat înainte de a fi lătrată, mda.
RăspundeGheorghe Popescu - 05-17-2022
Toti pro-americanii din Europa au fost pro-americani doar de cafenea. Atita timp cit au avut de cistigat de pe urma americanilor, europenii au fost pro. Acum, ca le e frica de gerul de la iarna, sint contra. Democratia trece prin stomac. Adevarata vina o are insa miscarea socialista din Europa. Noi astia mai in virsta, care am trecut prin comunism si inca nu ne-a lovit damblaua sau parkinsonul (ca pe Putin), stim ce lepre conduc miscarile socialiste. Stim ca propaganda e singura arma a lor, care merge mina in mina cu incompetenta, cu lichelismul si mirsavia. Puneti toate astea la un loc si o sa vedeti ce obtineti. Si indienii, si bulgarii, si ungurii asteapta gaz sau benzina ieftina contra voturilor lor. Putin le pasa ca mor oameni nevinovati. Poate ca miscarea anti-coloniala a avut un rost (desi stau si ma intreb und ear fi fost India acum, fara englezi – probabil tot calare pe elefanti. Nu englezii sint de vina pentru castele Indiei). Sistemul Eurtopean socialist a avut un singur scop: sa prosteasca lumea. Li s-au dat bani fara munca si au devenit generatii de neajutorati. America le calca pe urme, cu Biden si toate maciucile alea importate din tari desculte. Mai pui si toate vuvuzelele venite de prin Romania, Bulgaria, Grecia si toate tarile astea de nimic, venite sa-I invete pe Americani democratia si vezi unde merge lumea asta. Nu e de mirare ca Rusia (sau China) fac ce vor. Prima arma a lumii astazi nu sint rachetele hipersonice, ci propaganda. Care e toata in mina socialistilor.
Răspunde