Avortul divizează (din nou) America

Decizia Curții Supreme nu anulează dreptul la avort și nu face din America o țară de bigoți. Ceea ce face este să afirme că avortul nu este un drept federal, care să decurgă din Constituția federală.

Cristian Campeanu 28.06.2022

De același autor

Curtea Supremă de justiție a Statelor Unite este o instituție venerabilă și foarte serioasă, care a contribuit, alături de celelalte două ramuri ale guvernământului, la facerea istoriei americane. Ce vreau să spun mai specific este că în jurisprudența Curții Supreme, precedentul are, de obicei, putere de lege. De aceea, indiferent cum s-au succedat majoritățile în interiorul Curții (conservatoare, de dreapta, sau liberale, de stânga), precedentele au fost menținute și respectate, nu ca pe la noi, unde judecătorii Curții Constituționale nu își respectă deciziile nici măcar în timpul aceluiași mandat, darămite de la un mandat la altul. Asta a fost valabil până vineri, 24 iunie, când judecătorii Curții au decis pe aliniamentul politic actual (6-3) să anuleze o decizie istorică. Roe vs Wade a fost considerată la momentul adoptării ei, și după aceea, un moment de cotitură în istoria constituțională a Statelor Unite. În 1973, cu un vot de 7-2, judecătorii au hotărât că dreptul la avort este un drept constituțional. Pentru asta s-au folosit de un amendament care vorbește despre dreptul la viață privată și au considerat că avortul cade sub acest drept.

Ce au spus cei șase judecători conservatori? Că acest drept nu este prins în Constituție. Cei șase sunt considerați „originaliști” și „textualiști”, în sensul în care pretind că sunt fideli textului original al Constituției, și numai lui, în opoziție cu judecătorii care consideră că, de fapt, Constituția este un organism viu, care evoluează odată cu societatea și, prin urmare, trebuie interpretată astfel încât să poată acoperi și situații neprevăzute în textul original de acum mai bine de 200 de ani și în amendamentele ulterioare. Judecătorii din prima categorie sunt acuzați de stânga că sunt prea rigizi și închistați în interpretările lor de un text de multe ori desuet și irelevant pentru America modernă. Cei din a doua categorie sunt descriși de către dreapta politică drept „judecători activiști”, care adaugă nepermis, prin interpretările lor, la lege sau la Constituție, pentru a promova idealurile stângii.

Roe vs Wade a fost considerată o decizie epocală pentru modul „creativ” în care poate fi interpretată Constituția, încât și-a făcut loc rapid în cărțile de istorie ca moment de referință. Asta până vineri, când, ca o consecință a deciziei asupra unui caz privind legea de limitare a dreptului la avort din statul Mississippi, Curtea Supremă a anihilat Roe vs Wade. Ca să fim bine înțeleși și ca să respingem niște titluri nefericite, decizia de vineri NU anulează dreptul la avort și NU face din America o țară de bigoți. Ceea ce face este să afirme că avortul nu este un drept federal, care să decurgă din Constituția federală, pentru că nu este în text, dar poate fi un drept recunoscut de către statele membre ale Uniunii. Pentru stânga este un regres, o zi tristă, așa cum a calificat-o Joe Biden, dar pentru alții este doar o revenire la normalitate. Este însă vorba de o normalitate costisitoare, pentru că unele state, precum sus-amintitul Mississippi sau Texas, se vor grăbi să limiteze dreptul la avort, în vreme ce altele, precum California sau New York, se vor grăbi, probabil, să îl extindă. America este o țară mare și diversă, unde fiecare poate alege liber unde să trăiască.

Problema avortului nu va dispărea însă, și mă refer aici la problema politică. Chestiunea etică este practic insondabilă. A ucide o viață nouă este moralmente greșit, dar, pe de altă parte, unii dintre noi își mai amintesc ce tragedii au suferit femeile în vremea interdicției totalitare a avortului în România comunistă, când mii au murit ca urmare a unor avorturi artizanale nereușite sau pentru că procurorii comuniști nu au permis să fie tratate de medici. Astăzi au loc dezbateri interminabile despre viabilitatea fătului, despre momentul în care este sau nu acceptabil să faci avort, dar confruntarea dintre „pro life” și „pro choice” va continua câtă vreme femeile vor continua să poarte copii. Și la fel va continua și confruntarea dintre stânga și dreapta pe această temă.

Deocamdată, stânga a pierdut. La începutul lunii mai, a fost scurs către presă draftul opiniei majoritare, care era în favoarea desființării Roe vs Wade. De atunci, stânga a exercitat presiuni enorme, nesfiindu-se să vorbească despre „cea mai gravă amenințare la adresa femeilor” și a dreptului lor de a alege. Din fericire, nu este chiar așa, iar confruntările violente dintre tabere nu au avut, în general, loc. Societatea rămâne profund divizată, dar nu până acolo încât să riște conflictul. Cel mai important însă este că nu a fost distrusă credibilitatea Curții Supreme. În pofida faptului că a luat două decizii defavorabile democraților – una privind avortul, cealaltă armele de foc –, președintele Biden a rezistat cererii radicalilor să „pack the court”, adică să mărească numărul judecătorilor Curții Supreme cu atâția cât ar fi necesari să răstoarne majoritatea conservatoare. Semn că statul de drept rămâne puternic. //

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22