Bătăliile locale cu mize naționale

Marile confruntări electorale care ar putea schimba harta României

Cristian Campeanu 22.09.2020

De același autor

Cea mai importantă confruntare a alegerilor locale de anul acesta are loc, bineînțeles, la primăria generală a Bucureștiului, între Nicușor Dan, candidatul susținut de PNL și USR PLUS, și Gabriela Firea, candidatul PSD. Cu câteva zile înaintea scrutinului nu se poate formula încă o predicție privind rezultatul. Tabăra Firea nu a mai publicat sondaje în ultima vreme, iar sondajele din tabăra PNL sunt neconcludente. Bunăoară, un sondaj făcut public chiar de Nicușor Dan la sfârșitul săptămânii trecute îl dă pe acesta cu 2,5 procente peste Firea, dar este un avantaj aflat în marja de eroare de 3,4%. Nicușor Dan a subliniat, de asemenea, că 54% dintre bucureșteni nu o mai doresc pe Firea. Situația este mai complicată, chiar absurdă și motivul se numește Traian Băsescu. Orice procent peste 10% pentru Băsescu înseamnă însă probleme serioase și stare de avarie pentru Nicușor Dan. Pe scurt, în săptămâna de dinaintea alegerilor, o majoritate clară nu o dorește pe Firea, există însă doi candidați, Dan și Băsescu, care ar putea s-o învingă într-o confruntare unu la unu, dar cu cât își distribuie mai multe voturi între ei, cu atât Firea are șanse mai mari să fie aleasă de cea mai mare minoritate, votul fiind într-un singur tur. Impactul politic al rezultatului de la primăria generală nu poate fi subestimat. Dacă va câștiga Firea, va fi mai degrabă un eșec major al coaliției dintre PNL și USR PLUS, cu consecințe proaste pentru rezultatul alegerilor generale și pentru o eventuală colaborare după alegeri. Dacă va câștiga Nicușor Dan, PNL are drumul deschis spre victoria la parlamentare. În schimb, USR-PLUS vor depinde de rezultatele la sectoare. În prezent, USR-PLUS are șanse bune la sectorul 1, șanse rezonabile la sectorul 2 și nici o șansă la 4. PNL, la rândul lui, are șanse bune la 6, șanse rezonabile la 5 și șanse mici la 3. Dacă USR PLUS va câștiga, prin Clotilde Armand, sectorul 1 și poate sectorul 2, prin Radu Mihaiu, aceștia vor fi primii aleși locali importanți ai USR PLUS, o premieră politică.

Va alege Timișoara un neamț?

Timișoara este orașul care, în buna sa tradiție, poate fi teatrul unei revoluții politice. Dacă Dominic Fritz va câștiga, Timișoara va fi primul oraș – și încă ce oraș – care va alege un cetățean străin dintr-o țară a UE în funcția de primar. Cel mai cosmopolit oraș românesc poate deschide un drum care să-i facă pe politicienii autohtoni să tremure. În al doilea rând, Timișoara ar fi, probabil, cel mai important oraș unde un candidat USR PLUS va disloca un primar în funcție de la unul dintre „partidele mari”, PNL, care merge pe mâna controversatului Nicolae Robu, și s-ar afirma, în sfârșit, ca o forță politică reală, cu rădăcini la nivel local. În al treilea rând, pentru PNL fi un șoc masiv și o lecție că modelul de primar de tip USL care este Nicolae Robu este expirat.

Prin comparație cu Clujul și Oradea, Robu a tras Timișoara înapoi și Fritz este o bună promisiune că timpul și oportunitățile pierdute pot fi recuperate.

Constanța, sfârșitul erei Mazăre

O altă premieră a acestor alegeri va fi, foarte probabil, sfârșitul erei Mazăre la Constanța, odată cu înfrângerea ultimului reprezentant al vechiului regim, actualul primar, Decebal Făgădău. În fruntea preferințelor pare să se afle liberalul Vergil Chițac, urmat de Făgădău și, la ceva distanță, de candidatul USR PLUS, Stelian Ion. Acesta s-a dovedit redutabil în lupta cu abuzurile PSD în justiție, dar fie a fost aruncat în joc în mod inabil, fie nu pare să fie timpul său. Constanța are nevoie disperată să fie curățată de rețelele infracționale care au pus stăpânire pe Litoral în complicitate cu autoritățile locale și, din acest punct de vedere, Ion părea mai credibil pentru o asemenea sarcină, dar, chiar și așa, eliberarea orașului de dominația grupului Mazăre trebuie salutată. Pentru PSD, pierderea Constanței ar fi o lovitură grea.

Ce se întâmplă în Moldova?

Nu atât de grea însă ca pierderea unei întregi provincii istorice pe voturile căreia PSD a contat întotdeauna. Dacă vă amintiți, la alegerile prezidențiale de anul trecut, Moldova a votat masiv Iohannis. Până și Botoșaniul, care în primul tur votase Dăncilă, a trecut în turul al doilea în dreptul lui Iohannis. Ce se va întâmpla însă la localele de anul acesta? Știm, bunăoară, că baronul de Suceava, liberalul Gheorghe Flutur, nu va avea emoții. La Iași, PNL a ales calea victoriei prin transferul lui Mihai Chirica de la PSD. În județ, ministrul Costel Alexe, candidat la șefia Consiliului Județean, s-a remarcat printr-o campanie agresivă de recrutări.

Alianța PNL-USR-PLUS are însă șansa istorică să câștige Bacăul de la PSD. Un rezultat bun se poate obține și la Galați. Întrebarea este însă ce se va întâmpla în celelalte județe, la Botoșani, la Neamț, unde PSD vine cu cel mai toxic cuplu din aceste alegeri, Arsene-Cuc, sau dacă PNL și USR-PLUS vor reuși să amenințe pozițiile baronilor „tari” ai PSD, Buzatu la Vaslui și Oprișan la Vrancea. O eventuală îndepărtare a lui Oprișan ar trimite unde de șoc politice comparabile cu un eșec al lui Firea.

PSD păstrează Oltenia – la Craiova a fost ratată o alianță PNL-USR-PLUS, care ar fi putut să o învingă pe Olguța Vasilescu – și Muntenia, în vreme ce PNL, USR-PLUS și UDMR își vor împărți Transilvania cu excepția, poate, a Hunedoarei. O competiție cu miză are însă loc la Târgu Mureș, unde pentru prima oară după foarte multă vreme, funcția de primar ar putea fi ocupată de un etnic maghiar în persoana lui Soos Zoltan, aflat în fruntea preferințelor. //

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22