Ce se ascunde în spatele atacului USL împotriva SIE

Operaţiunea "Izolarea României" declanşată de USL în ultimele două luni continuă cu numirea la Externe a lui Titus Corlatean şi cu atacurile lui Crin Antonescu şi ale parlamentarilor USL împotriva Serviciului de Informaţii Externe. SIE deranjează pentru că este un serviciu profesionist, care nu cedează presiunilor politice pentru a servi agenda USL în străinătate. Reputaţia internaţională a României este distrusă iar liderii USL nu dau niciun semn că ar înţelege, măcar în ceasul al doisprezecelea, pe ce lume trăiesc. La propriu. Nici Victor Ponta, nici Crin Antonescu nu aveau absolut nicio competenţă în materie de politică externă în momentul în care au ajuns în fruntea Guvernului şi la Cotroceni şi era rezonabil ca această lipsă de experienţă - precum şi amatorismul lui Andrei Marga - putea fi considerată drept principalul motiv pentru care au gestionat atât de prost relaţiile cu Uniunea Europeană, şi cu principalii noştri aliaţi şi parteneri, dintre care antagonizarea Germaniei este cea mai notabilă contra performanţă. Părea rezonabil să considerăm că numai o mentalitate provincială poate explica ideea năstruşnică de a-l numi pe Marga la Externe cu justificarea că "are relaţii bune cu Angela Merkel" pentru că i-a acordat odată, demult, titlul de doctor Honoris Causa al Universităţii Babeş-Bolyai. Cine îşi imaginează că Angela Merkel face politica Germaniei pe prietenii, coterii şi amiciţii personale este complet desprins de realitate. Cine îşi imaginează, aşa cum face noul ministru de Externe, Titus Corlatean, că dacă trimite o scrisoare conţinând ameninţări voalate Curţii Constituţionale privind deteriorarea imaginiii ţării şi apoi dă asigurări telefonice preşedintelui Adunării Parlamentare a Consiliului Europei că totul e bine-mersi în România, atunci totul este în regulă, ai rezolvat problema şi Europa este fericită, ar înseamnă că ai rămas blocat în mentalitatea politică a anilor '80. Când declari, precum Ponta, ce bun şi corect este Barroso şi ce rea şi incorectă este Viviane Reding, comisarul pentru Justiţie, în speranţa că îi vei da satisfacţie şefului cel mare de la Bruxelles şi vei crea o breşă în funcţionarea Comisiei Europene, înseamnă că, pur şi simplu, habar nu ai cum funcţionează Comisia şi instituţiile europene.

Cristian Campeanu 10.08.2012

De același autor

Operaţiunea "Izolarea României" declanşată de USL în ultimele două luni continuă cu numirea la Externe a lui Titus Corlatean şi cu atacurile lui Crin Antonescu şi ale parlamentarilor USL împotriva Serviciului de Informaţii Externe. SIE deranjează pentru că este un serviciu profesionist, care nu cedează presiunilor politice pentru a servi agenda USL în străinătate.

Reputaţia internaţională a României este distrusă iar liderii USL nu dau niciun semn că ar înţelege, măcar în ceasul al doisprezecelea, pe ce lume trăiesc. La propriu. Nici Victor Ponta, nici Crin Antonescu nu aveau absolut nicio competenţă în materie de politică externă în momentul în care au ajuns în fruntea Guvernului şi la Cotroceni şi era rezonabil ca această lipsă de experienţă - precum şi amatorismul lui Andrei Marga - putea fi considerată drept principalul motiv pentru care au gestionat atât de prost relaţiile cu Uniunea Europeană, şi cu principalii noştri aliaţi şi parteneri, dintre care antagonizarea Germaniei este cea mai notabilă contra performanţă. Părea rezonabil să considerăm că numai o mentalitate provincială poate explica ideea năstruşnică de a-l numi pe Marga la Externe cu justificarea că "are relaţii bune cu Angela Merkel" pentru că i-a acordat odată, demult, titlul de doctor Honoris Causa al Universităţii Babeş-Bolyai. Cine îşi imaginează că Angela Merkel face politica Germaniei pe prietenii, coterii şi amiciţii personale este complet desprins de realitate. Cine îşi imaginează, aşa cum face noul ministru de Externe, Titus Corlatean, că dacă trimite o scrisoare conţinând ameninţări voalate Curţii Constituţionale privind deteriorarea imaginiii ţării şi apoi dă asigurări telefonice preşedintelui Adunării Parlamentare a Consiliului Europei că totul e bine-mersi în România, atunci totul este în regulă, ai rezolvat problema şi Europa este fericită, ar înseamnă că ai rămas blocat în mentalitatea politică a anilor '80. Când declari, precum Ponta, ce bun şi corect este Barroso şi ce rea şi incorectă este Viviane Reding, comisarul pentru Justiţie, în speranţa că îi vei da satisfacţie şefului cel mare de la Bruxelles şi vei crea o breşă în funcţionarea Comisiei Europene, înseamnă că, pur şi simplu, habar nu ai cum funcţionează Comisia şi instituţiile europene.

Dar când acuzi, din poziţia de preşedinte interimar, distrugerea imaginii ţării printr-o "acţiune evident organizată, coordonată şi finanţată" şi sugerezi că Serviciul de Informaţii Externe nu ar fi contracarat eficient această acţiune sau, mai rău, laşi să se înţeleagă că SIE ar fi participat la aceasta în mod activ, aşa cum a făcut Crin Antonescu, atunci lucrurile devin cu adevărat grave. Dacă ar fi vorba numai de binecunoscuta paranoia în materie de politică externă a comuniştilor şi postcomunistilor români, atunci încă n-ar fi chiar atât de serios. Dar să te lansezi în atacuri publice împotriva unei instituţii esenţiale pentru securitatea României pentru a-ţi satisface agenda de politică internă inventând un asediu imaginar la care ar fi supusă România tocmai de prietenii ei din Occident se situează dincolo de orice limită a acceptabilului.

Serviciul de Informaţii Externe are menirea de a proteja interesele fundmentale ale României în afara ţării. SIE nu poate opri sau, dimpotrivă, determina apariţia unui articol critic despre România în New York Times, Telegraph sau FAZ, pentru că SIE nu este nici serviciu de propagandă media în străinătate, nici serviciu de sabotaj, să pună bombe la Europa Liberă cum era fosta Securitate. Contrar a ceea ce cred unii dintre politicienii noştri amatori, New York Times nu este oficina CIA sau a Mossad-ului sau a grupului Bilderberg şi SIE nu are absolut nicio influenţă asupra conţinutului editorial al ziarului. Dar dacă s-ar angaja, prin absurd, în vreuna din aceste activităţi, atunci SIE ar încălca Legea României. SIE nu poate contracara acuzaţiile instituţiilor europene şi ale liderilor europeni şi americani la adresa Guvernului Ponta şi a USL, privind deteriorarea statului de drept din România pentru că nu cu asta se ocupă acest serviciu. SIE nu există ca să servească agenda de politică internă a USL sau a oricărui alt partid. În schimb, SIE participă împreună cu aliaţii noştri din NATO în toate teatrele de operaţiuni, în Afganistan şi Pakistan, chiar şi în locuri fierbinţi precum Siria sau Iranul, şi nu o dată s-a întâmplat că agenţii români să nu se mai întoarcă din misiune. SIE este angrenat de mulţi ani într-un joc de şah complex cu vecinii noştri de la Răsărit - da, cu ACEL vecin de la Răsărit! - care sunt conduşi de actuali şi foşti kaghebisti şi acţionează în străinătate cu metode kaghebiste. A încerca să destabilizezi SIE pentru motive de "imagine" ar arunca în aer reputaţia de profesionism şi respectul pe care şi le-a câştigat acest serviciu printre serviciile de informaţii aliate similare şi ar face, spus în modul cel mai direct, un cadou nesperat adversarilor României. În momentul în care SIE şi-ar pierde credibilitatea şi capacitatea de a funcţiona, la Moscova se vor deschide şampania şi cutiile de caviar. Şi aceasta este o ameninţare reală, nu imaginară ca cea invocată de Crin Antonescu!

Trebuie remarcat şi faptul că nici Crin Antonescu, nici liderii USL nu şi-au îndreptat atacurile împotriva SRI - o instituţie pe care o acuză de ani de zile de poliţie politică pentru că le ascultă telefoanele spre folosul lui Traian Băsescu, ci Serviciul de Informaţii EXTERNE. Poate, până la urmă, chiar asistăm la o "acţiune organizată, coordonată şi finanţată" împotriva României, dar nu în sensul sugerat de Crin Antonescu ci în sens diametral opus. Pentru că, prin propagarea în rândurile românilor a acestei mentalităţi de ţară asediată de inamicii din Occident, prin gesturile vădit ostile ale actualilor guvernanţi la adresa unor prieteni vechi şi de încredere şi prin tentativa de a destabiliza instituţia care reprezintă ochii şi urechile României în afară se poate vedea cu claritate o acţiune deliberată de izolare internaţională a României şi de scoatere a ţării de pe traseul european şi occidental pe care apucase.

Articol publicat si pe site-ul romanialibera.ro.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22