Ce va face USR PLUS cu puterea

Toată lumea așteaptă să vadă cum se va descurca USR PLUS, dacă își va respecta promisiunile în materie de transparență, integritate și competență administrativă.

Cristian Campeanu 06.10.2020

De același autor

După trei ani de opoziție fără compromisuri în Parlament față de regimul impus de Liviu Dragnea, USR, în alianță cu partidul condus de Dacian Cioloș, PLUS, a obținut la alegerile europarlamentare din 2019 peste 22% din voturi, aproape la egalitate cu PSD. A fost cea mai bună performanță electorală a acestei formațiuni noi care, după conflicte doctrinare interne, s-a declarat de centru-dreapta. La localele de pe 27 septembrie, USR PLUS a obținut la nivel național aproape 9% din voturi, ceea ce pare să fie o scădere dramatică, în condițiile în care PSD a obținut 31,2%, aproape cu zece procente mai mult decât la europarlamentare. USR PLUS nu a reușit să câștige decât 45 de primării și niciun mandat de președinte de consiliu județean. La prima vedere, asistăm la un declin al USR PLUS și la un reviriment al PSD.

Prima vedere este însă înșelătoare. USR PLUS a avut o performanță mult mai bună decât lasă să se vadă cifrele absolute. Cele două partide mari, PSD și PNL, au participat la alegeri de pe o platformă largă, formată din sute de primari aflați în funcție, pe care și-au consolidat-o „transferând” aleși de la unul la celălalt. USR PLUS nu a avut până acum niciun primar sau consilier, cu excepția celor de la București. Netestați niciodată la putere, candidații USR PLUS la consilii au fost aleși într-un număr surprinzător de mare de județe, nu numai în marile orașe, ci și în „teritorii neexplorate” precum Galați, Buzău sau Ialomița.

Pe de altă parte, USR PLUS a avut, cum era de așteptat, rezultate foarte bune la alegerile pentru primăriile din marile orașe, în condițiile în care acestea s-au desfășurat într-un singur tur de scrutin. Au câștigat, prin Dominic Fritz, Primăria Timișoarei, perla coroanei partidului la aceste alegeri, în fața unui primar PNL învechit într-o mentalitate uselistă și cu o prestație pe măsură. A câștigat Brașovul în fața unui alt primar PNL aflat de prea multă vreme în funcție ca să-i mai pese cu adevărat de oraș. A fost foarte aproape să câștige, într-o confruntare cu același PNL, în al doilea oraș al țării, Constanța, și a câștigat în Bacău într-o alianță inteligentă tot cu PNL. La Alba Iulia a câștigat printr-un candidat plecat din PNL, iar la Câmpulung a pariat câștigător pe o fostă vedetă TV. A pierdut Iașiul, unde penelistul ex-pesedist Chirica nu a putut fi bătut, dar unde prezența a fost de doar 37%. A câștigat însă, în alianță cu PNL, două sectoare ale Bucureștiului care fac cât orașele mari, sectorul 1 fiind, probabil, cea mai bogată „localitate” din România.

Aceste victorii pun USR PLUS într-o poziție inedită. Pentru prima oară în istoria sa scurtă, alianța se află la putere și acum toată lumea așteaptă să vadă cum se va descurca, dacă formațiunile își vor respecta promisiunile în materie de transparență, integritate și competență administrativă. Dacă vor face într-adevăr „o altfel de politică” și dacă reprezintă cu adevărat „noutatea”, „revoluția”, „schimbarea de paradigmă” care li s-a atribuit înainte și după alegeri. Este o sarcină enormă și de felul cum se vor achita de ea depinde direcția pe care o va căpăta politica națională. Un succes al primarilor USR PLUS va dovedi că o politică altfel este posibilă și va forța schimbări și reforme, un eșec va provoca o reacție sceptică și resemnată.

O misiune, oricât de importantă, începe însă cu pași mici și neplăcuți, iar primul gest al primarilor USR PLUS va fi să găsească majorități cu ajutorul cărora să poată guverna cu eficiență urbea în care au fost aleși. Având în vedere că nu au nicăieri un număr suficient de aleși, vor fi nevoiți să facă alianțe la nivel local. Motivul pentru care am subliniat mai sus relația complicată dintre USR PLUS și PNL este că alianțele care par cele mai rezonabile sunt cele cu PNL. Dar ceea ce este „rezonabil” în teorie nu este adesea și practic. Bunăoară la Alba Iulia, primarul USR PLUS, Gabriel Pleșa, a lansat pe propriul site un „sondaj” în care le cere cetățenilor să se pronunțe în privința unei alianțe cu PNL sau cu PSD. „Sondajul” nu are nicio valoare, pentru că pot vota și cetățeni din Teleorman, dar sugestia prost mascată de Pleșa este că ar prefera o alianță cu cei patru consilieri PSD în locul celor nouă ai PNL. Opțiunea lui poate fi justificată, dar semnalul pe care îl dă acest primar al partidului despre care președintele Dan Barna a declarat că este singurul adversar real al PSD este unul extrem de prost. Invers, la Constanța, de exemplu, adversitatea USR PLUS ar putea împinge primarul PNL spre o majoritate cu PSD.

În concluzie, USR PLUS are posibilitatea să își demonstreze competența odată ajuns la putere în orașele mari, dar prestația aleșilor săi va depinde mult de gestionarea relației cu PNL. //

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22