De același autor
Ați auzit vreodată de Ștefan Pălărie? Dl Pălărie este, după cum aflăm de pe diverse website-uri, „trainer și facilitator”, care se ocupă de public speaking, training pentru angajații corporațiilor, dezvoltare personală și alte lucruri care nu au valoare decât în mediul corporate. În plus, conduce un ONG educațional premiat în România și la nivel european pentru inovație și impact în educație. Foarte frumos. Mai este și membru al USR-PLUS, aripa PLUS. Din această poziție și în urma unor proceduri și alegeri despre care am aflat că au fost „democratice și transparente”, dl Pălărie a ajuns să ocupe prima poziție pe lista de candidați la alegerile legislative pentru Senat la București. Pălărie nu are niciun merit politic care să îl califice pentru această onoare, dar dacă a ajuns să fie primul pe listă înseamnă că USR-PLUS a considerat că este cel mai bun membru de partid din tot Bucureștiul. Mai bun, se vede treaba, decât Florina Presadă sau Vlad Alexandrescu, oameni care au performat de-adevăratelea în mandatul trecut, dar care au fost „exilați” pe pozițiile a șasea și a șaptea, considerate neeligibile.
Cum s-a ajuns aici este puțin relevant pentru publicul non-userist. Doamna Presadă, de exemplu, a acuzat manipularea de către conducerea centrală a procedurii prin care au fost aleși delegații care au votat, la rândul lor, listele de candidați. Ceea ce ar putea fi însă relevant este faptul că, dată fiind organizarea puțin neobișnuită a USR-PLUS, orice conflict intern devine, automat, public. Impresia generală cu care rămâne spectatorul neimplicat este că, de la demisia lui Nicușor Dan și până astăzi, USR-PLUS este un partid măcinat necontenit de scandaluri și certuri interne pentru funcții, candidaturi și Dumnezeu mai știe ce. Asta, în condițiile în care USR-PLUS nu a avut niciodată o majoritate în vreun for de reglementare, nu a participat la coaliții și nu a ocupat niciodată vreo funcție executivă. Dacă nu urmărești grupurile interne de „dezbatere” din interiorul partidului, unde se cultivă o cultură a nemulțumirii și contestării permanente, nu vei reuși să înțelegi „pentru ce se ceartă de fapt ăștia”.
Concluzia rezonabilă pe care o trage observatorul este că USR-PLUS încă nu este „un partid serios”, ci o grămadă de inși care se ceartă între ei. Ceea ce pentru membrii de partid sunt chestiuni înalte de principii, pentru alegător sunt mize obscure și neinteresante. Cu cât mai aprinse luptele interne, cu atât partidul pare mai imatur. Problema este că această cultură a contestației, de multe ori exprimată într-un limbaj violent, este modul „natural” de funcționare a USR-PLUS. Altfel spus, scandalurile interne nu vor înceta niciodată, ceea ce va întări convingerea multor alegători care ar fi fost dispuși să îl voteze că acest partid nu este demn de încrederea lor. USR-PLUS pretinde că va face o altfel de politică, motiv pentru care a și fost votat atât la europarlamentare, cât și la locale (mai puțin). Dar cu adevărat „altfel” la ei este un fel de autism politic în care mizele interne par mai importante decât cele externe, care țin de interesele cetățenilor.
Ceea ce ridică o altă întrebare. Ce vrea, de fapt, USR-PLUS? Domnii Barna și Cioloș ne tot spun că partidul își propune să guverneze singur. Este un deziderat legitim, dar nu se va întâmpla. Nu în curând și, probabil, niciodată. Pe termen scurt și mediu însă, obiectivele partidului nu mai sunt atât de clare. Bunăoară, cât își propune USR-PLUS să obțină la aceste alegeri generale? Dan Barna declară în interviul pentru revista 22 că urmărește să obțină 20% din voturi. Dacă vrei acest scor, atunci trebuie să gândești lucrurile cu totul altfel, de la numele candidaților pe care îi propui și până la campania electorală pe care o faci acestor candidați. Vrei sau nu să iei voturi de unde nu ai luat niciodată, adică din altă parte decât din „urbanul mare”? Care este strategia? Până acum, USR-PLUS a abordat aceste alegeri de la capătul greșit. A anunțat că va propune un prim-ministru. Nu-l va avea. A anunțat un program de guvernare cu șase priorități. Nu le va putea pune în practică, pentru că nu poate spera rezonabil decât la poziția de „junior partner” în guvernarea viitoare. Ar fi putut propune o listă de priorități și să sublinieze ce consideră a fi negociabil și ce nu, pentru că de negociat vor fi obligați să negocieze. Cu PNL. Dacă vor refuza să negocieze, atunci USR-PLUS va rămâne în opoziție alături de PSD. Orice alăturare cu PSD va însemna însă sfârșitul USR-PLUS.
Păcatul cel mai mare al USR-PLUS este că trăiește cu impresia că are undeva bine puse deoparte un anumit număr de voturi care îi aparțin de drept. Dacă nu realizează că nu are voturi rezervate și că trebuie să le recâștige la fiecare rundă de alegeri, atunci, partidul se va stinge înainte de a arde.
Comentarii 12
Tibi - 11-02-2020
Rezonez mult cu opiniile lui Cristian Campeanu. Asa cum isi sunt intocmite listele de candidati, se pare ca partidul se adreseaza unui segment de maxim 10-15% din electorat si va ramane intr-o pozitie de 'junior partner" a la longue, fiind incapabil sa livreze sperantele votantilor sai. Mi-as dori sa vad o dispersie mai mare a profesiilor in randul celor care sunt pe liste acestei coalitii. Nu neaparat fotbalisti sau actori gen Arsinel, doar oameni cu al caror profil sa se asemene o parte mai larga din electorat. Sunt prea multi absolventi eminenti pe listele de parlamentari, si mai putin oameni oameni obisnuiti, fara masterate, din orase mai mici. Mi-ar placea sa vad si o asistenta medicala, un pompier sau un politist, un ingineri mecanic, o profesoara de liceu, un medic pe ambulanta, un mic antreprenori, sau primar de comuna. Oameni care in egala masura duc greul in tara asta si care pot propune solutii de bun simt in zona lor de competenta. Altminteri, USR Plus e in mod clar o constructie politica imatura - nu trebuie deloc blamat pentru asta - dar e pacat sa nu recunoasca imaginea pe care o ofera catre marele public. Pentru a repeta performanta de la euro-parlamentare, USR Plus trebuie sa fie mult mai realisti si mai umili! Conjunctura nu mai e la fel de favorabila - Era mult mai usor sa concurezi cu Iordache, Dancila & Dragnea.
RăspundeMilescu Nicolae - 10-31-2020
22 a devenit de mult o "hârtie" nefrecventabilă!
RăspundeMarko - 10-31-2020
"Ce vor ăștia"? Un ciolan cel puțin la fel de mare precum peneliștii și pesediștii. Chiar își imaginează cineva că au apărut toți puri din spuma mării și se gândesc zi și noapte doar la bunăstarea țării? Li s-a urcat la cap ideea că sunt cei mai buni și vor câștiga foarte multe voturi. E "normal" pentru niște tineri care cred că părinții lor și generația căreia îi aparțin sunt cam retardați și sunt buni doar să-i voteze pe ei. Da, sunt excepții dar acestea sunt izolate sau chiar excluse din partid. Credeți că respectă legile mai mult decât alte partide? A controlat cineva listele consilierilor locali și județeni să zicem din Timiș că tot se scrie despre ce se întâmplă acolo, să vadă dacă toți au domiciliul în județ/oraș așa cum cere legea și nu sunt flotanți? Chiar credeți că ei respectă legile mai mult decât alte partide?
RăspundeCristian Sirb - 10-29-2020
Ca alegător al USRPLUS, pot să confirm că aceasta este și impresia mea: “ Concluzia rezonabilă pe care o trage observatorul este că USR-PLUS încă nu este „un partid serios”, ci o grămadă de inși care se ceartă între ei.” Degeaba vin aici și comentează unii membri activi ai acestei formațiuni, nu cred că își dau seama la fel ca noi care este adevarata Percepție asupra USRPLUS chiar și in rândul votanților lor (printre care mă număr).
Răspundeemil - 10-28-2020
Liciteaza portia de ciolan cu dl Ciolos premier.
RăspundeEmil din Dublin - 10-25-2020
Si eu consider ca ar fi bine ca mandatul in parlament as fie doar unul, atunci n-ar mai avea timp sa formeze mafiile politice. Plate ca ar fi bine ca USR-PLUS sa includa in statut asa ceva.
RăspundeElena - 10-24-2020
La o analiza foarte pertinenta ati dat un raspuns pripit. A "trai cu impresia" nu inseamna " a afirma" .Din diverse declaratii ale unor membrii USR se constata ca nu se stapanesc regulile democratiei si normele internationale referitoare la drepturile fundamentale ale omului.Dar se pot invata si promova! Nu credeti ca declaratia propunerii unui premier USR PLUS "mai bun decat Orban",este o lipsa de respect pentru electorat (,chiar si al dumneavoastra) si o provocare inutila? Putina modestie si mai putine orgolii nu strica nimanui. Fiti convins ca nu membrii PSD PLUS au pus "coada la cireasa"!
Răspundelloopp - 10-23-2020
Poate nu stiati, locul 2 la camera deputatilor este castigat pe baza unei calitati deosebite, domnisoara Pruna este iubita domnului Nasui. De descendenta faimgliala a domnului Claudiu Nasui zis afacerea Motorola, nu se cade sa vorbim, ca nu am dori sa punem in carca copiilor pacatele parintilor ...
RăspundeSchuller Horst - 10-21-2020
Nu stiu de unde isi ia autorul informatiile. Ca membru USR PLUS va asigur ca nu cunosc pe nimeni in partid care sa fi afirmat ca avem voturi rezervate sau sa fi actionat in consecinta. Impresia jurnalistului poate veni din asumarea consecventa de catre USR PLUS a unui set de valori morale fara mare priza la electorat. Aceasta consecventa o cunosc prea bine si o prefer impresiei de "partid serios", adica succesului cu orice pret.
RăspundeCristina Musat - 10-20-2020
Așa este - Ștefan Pălărie nu este foarte cunoscut. Dar cine dorește, poate să afle mai multe despre el - la o căutare rapidă, google mi-a returnat aproximativ 524.000 rezultate în 0,48 secunde. În același timp, o căutare după numele dvs. a produs 64.400 rezultate în 0,46 secunde. În ceea ce privește opinia dvs., aparent insuficient informată, că pe listele de candidați ar trebui să fie pe primele locuri doar persoane cunoscute, eventual parlamentari în funcție, ar fi contrară tocmai ideii de a aduce oameni noi și competenți în politică. Vi s-ar părea o idee mai bună să fie plin parlamentul de oameni cunoscuți - gen jurnaliști, sportivi, medici pompați pe TV în timp de pandemie, actori și alte „vedete” pe care le vedem zilnic în media? Aceasta să fie soluția pentru un parlament competent? Și acum există în parlament astfel de persoane - cu ce rezultate? Bine ar fi ca și numărul de mandate în parlament să fie limitat. Cum bine ar fi ca jurnaliștii să se ocupe mai mult de informarea publicului, nu să se limiteze doar la opinii și recomandări, în orice domeniu.
RăspundeClod - 10-20-2020
Nu pot sa inteleg aceasta constructie politica USR-PLUS.Nu imi dau seama daca sunt de dreapta, ori sunt de stanga.Pare mai degraba de stanga-dreapta, tip USL.Eu sunt alegator de dreapta, si tare as vrea ca votul meu sa nu fie rispit pe mai stiu eu ce proiecte cu caracter stangisto-populist.Sa speram ca va fi bine, pana la urma.
RăspundeLiviu - 10-20-2020
a zis bine un candiadat conservator la alegerile prezidential americane: "cine e Tony Blair ? Soricelul ala care se crede leu ?" Se potriveste atit lui Barna cit si lui Ciolos.
Răspunde