De același autor
Percepția publică asupra „învingătorului” în cele trei dezbateri este importantă pentru că ea ar putea face diferența la alegerile de pe 8 noiembrie, mai ales că cei doi candidați se plasează în mod constant în sondajele naționale într-o marjă de 5-6 procente (între 40% și 45-46%, ambii alternând în preferințele electoratului. De aceea, candidatul care va fi proclamat câștigător după ultima dezbatere de pe 19 octombrie, în Las Vegas, are șanse mari să devină următorul președinte al Statelor Unite.
Dar alegerile de anul acesta au câteva particularități care le deosebește de scrutinurile din anii trecuți și care pot înclina balanța opțiunilor electoratului în mod decisiv în ultimul moment. În primul rând atât Donald Trump cât și Hillary Clinton se află într-un deficit aproape disperat de voturi. Cei doi sunt probabil cei mai impopulari candidați din istoria recentă a SUA și înainte de a se gândi la câștigarea unor segmente de electorat noi, sunt mai preocupați în această fază a campaniei să nu piardă din alegătorii pe care îi au deja. Din acest motiv, ambii candidați fac concesii majore elementelor extreme, populiste din propriile partide. Hillary nu-și poate permite să piardă electoratul de extremă stângă al lui Bernie Sanders și de aceea susține creșterea taxelor pentru bogați și adoptă o retorică protecționistă atacând tratatele comerciale, cum ar fi Parteneriatul Transpacific, pe care de altfel îl susținuse nu demult. De partea cealaltă, Trump încearcă să câștige electoratul conservator (pe care încă nu l-a convins) printr-un program de reduceri de taxe și impozite, dar este obligat să își satisfacă baza populist-protecționist-rasistă reprezentantă de așa numita alt-right, nucleul dur al ascensiunii trumpismului. Consecința este că, pentru prima oară după multă vreme avem de-a face cu o luptă care are drept obiect să stabiliească cine este mai populist și mai izolaționist dintre cei doi, ceea ce reprezintă o veste proastă atât pentru SUA cât și pentru restul lumii. Când Trump atacă acordul de liber schimb nord-american NAFTA, drept „cel mai prost tratat din istorie”, nici măcar nu are rost să mai discutăm despre Tratatul de liber-schimb SUA-Europa (TTIP) pentru că este clar că de nici o parte a Atlanticului nu există voința politică pentru a merge mai departe, ceea ce prevalează acum fiind o logică protecționistă, izolaționistă și naționalistă.
În acest cadru marcat de populism naționalist, dezbaterile de anul acesta, inclusiv cele din alegerile primare, au fost remarcabil de lipsite de substanță. Trump a călcat în picioare toate faptele relevante în aproape toate chestiunile importante și a scăpat aproape complet neafectat. Întreaga sa campanie s-a concentrat asupra personalității sale și asupra „capacității sale de a câștiga”. Hillary a răsucit atât de mult faptele încât nimeni nu mai crede că ea însăși crede în ceva. Ca să luăm un exemplu relativ marginal, dar important, autoritățile americane, adică FBI, au stabilit cu certitudine că atacurile cibernetice împotriva Partidului Democrat au drept autori grupările de hackeri ruși aflate sub directa comandă a Kremlinului. Este un fapt stabilit, dar care nu a fost recunoscut ca atare de Casa Albă sau de Congres din motive politice evidente pentru că ar fi însemnat să acuze Rusia de asgresiune. În pofida evidențelor, Trump a afirmat în dezbaterea de luni, că din punctul său de vedere, autorii ar fi putut tot atât de bine fi chinezii sau „un hacker de 200 de kilograme” care locuiește in casa părinților”. Această manieră de nega evidențele și a neglija faptele este trăsătura care caracterizează cel mai bine actuala confruntare. În privința NATO, Trump și-a demonstrat din nou ignoranța, susținând că Alianța este depășită pentru că nu s-ar concentra asupra combaterii terorismului. NATO se află din 2003 în Afganistan, dar cumva această informație nu a ajuns la Donald Trump, pentru care este mai importantă teza „alianței depășite” decât faptele.
Dezbaterea prezidențială din America s-a situat la un nivel foarte scăzut în ceea ce privește substanța și de aceea personalitatea, caracterul și „calitatea de prezidențiabil” vor conta mai mult decât orice altă temă, fie ea economia, comerțul sau politica externă. Poate că cea mai bună replică a lui Trump în dezbarerea de luni a venit în momentul în care Clinton a încercat să își prezinte politicile prin care va stimula creșterea economică și crearea de noi locuri de muncă pentru americanii din clasa medie. Răspunsul lui Trump a fost „da ,dar aceste politici nu au funcționat în ultimii 30 de ani”.
Hillary va continua să se prezinte ca prezidențiabilul responsabil care are nu numai experiență ci și soluții pentru viitorul Statelor Unite. Trump va continua să susțină că tocmai această experiență este cea mai grea povară pe care o poartă Clinton pentru că reprezintă decenii de politici eșuate, și ca urmare, e nevoie de Trump pentru a zdruncina din temelii establishmentul sclerotic și pentru „a face America mare din nou”. Clinton a reușit luni să arate că la rândul ei poate fi „o învingătoare”, dar bagajul său politic atârnă destul de greu și poate să îi ruineze șansele de a câștiga. Și, așa cum arată lucrurile în prezent, pare că ea are mult mai mult de pierdut decât Trump, care își poate permite să calce în picioare toate regulile și toate limitele a ceea ce este considerat acceptabil în politica americană. De aceea, deși Clinton a câștigat prima rundă, meciul este departe de fi fost decis.
Comentarii 4
vaidenoi - 10-02-2016
traiesc in SUA de peste 10 ani. Dupa 8 ani de Obama, cu Clinton la Casa Alba ma gandesc sa plec din aceasta tara daca mai este loc de comunisti pe planeta. Dupa toate minciuniile, abuzurile de tip PSD ce le-am vazut.. Ma socheaza articolul lui Campeanu. Nu a inteles nimic..
Răspundealex - 09-29-2016
campene, mai urmareste si media de dreapta ca fox news ca vad ca articolul tau e confectionat din propaganda pro-hillary adica articole din washington post, new york times, msnbc, cnn si alte canale pro-obama. habar nu ai. tipic jurnalistilor romani. ce ar crede americanii daca si-ar face o parere despre politica romaneasca doar dupa spusele lui gadea la antena 3 sau de la rtv. p.s. vezi ce au spus trump si giuliani la intalnirea cu polonezii din america si o sa vezi ca republicanii vor tine tot timpul cu est-europenii. tu , campene, esti orbit de iubirea ta pentru socialism si hillary. mai invata, chiar daca esti batran!
RăspundeGheorghe Popescu - 09-29-2016
Pt.Mirea: De acord cu observatia ca principalul handicap al domanei Clinton e politica obamista. Un alt handicap ar fi ca a trebuit sa promita mentinerea idealurilor lui Sanders (care or fi alea) doar ca sa-si adjudece suporterii acestuia. Sint sigur ca, daca cistiga alegerile, doamna Clinton va sterge cu buretele toate gogosile aruncate de Sanders pe piata. Parte pentru ca nu sint idealurile ei, parte pentru ca prostiile alea nu duc nicaieri. Au mai existat state coumniste cu aceleasi idealuri si au ajuns in faliment. Dar chiar si cu asemenea handicapuri, doamna Clinton are totusi sanse sa cistige, pentru ca Trump NU e republican veritabil, pentru ca e total nepregatit petru o asemena slujba, pentru ca are probleme legate de domeniul psihiatric. E destul sa ii vezi ticurile faciale, nervozitatea, tonul grobian si apucaturile de maidan sa-ti dai seama ca nu e departe de un Chavez si e var bun cu Chim Jong Un. Or fi americanii anticomunisti, dar nu sint si suficient de creduli, sa inghita tot ce arunca propaganda ruseasca catre ei. Exista destui analisti care au facut analogii intre Trump, Sanders, Le Pen si altii ca ei. Punctul lor comun e sponsorarea primita de la rusi. Dovezile cele mai bune le gasesti in suportul fatis pe care il primesc din partea blogurilor rusesti, aceiasi care vor sa desfiinteze NATO. Citeste comentariile de pe ziarele romanesti si vei vedea o avalansa de suporteri ai lui Trump, un scor de calitati fantasmagorice care I isint recunoscute, in balanta cu NATO cel mizerabil care trebuie schimbat, globalismul care-I deranjeaza pe ei, impanate cu tot felul de lozinci antiamericane. Astea sint cele mai bune dovezi ca individul e tocmit de oamenii lui Putin. Sper ca votantii americani sa deschida ochii si sa vada mascariciul din Trump, inainte a identifica comunista din Clinton. Apropo de familia Clinton, cred ca fostul presedinte Clinton a fost unul dintre cei mai buni presedinti democrati (daca nu chiar singurul). Ca tot dau blogarii sovietici cu bita in balta ca familia asta ar fi fost un dezastru pentru America. Daca ai trait acolo in perioada Clinton, ar trebui sa stii asta.
RăspundeFLORIAN D. MIREA - 09-28-2016
De ce nu va ajunge Hilary Clinton la Casa Albă America a ajuns la capatul unei orientari politice interne care nu mai poate continua fara mari riscuri pentru stabilitatea tarii. Chiar daca retorica lui Hilary Clinton pare superioara retoricii lui Donald Trump ("1-0 in prima runda de dezbateri directe"), aceasta retorica nu este de natura sa convinga publicul american ca obamism-clintonismul este valabil mai departe. Chiar campania mediatica in care Hilary Clinton este vedeta, iar Trump este bestia neagra poate sa aiba un efect de bumerang si sa ii determine pe multi nehotarati sa isi dea votul pentru candidatul republican. Acuzatiile de criptocomunism aduse lui Obama se proiecteaza fatalmente si asupra lui Hilary Clinton. Americanii, in marea lor majoritate, au fost si raman anticomunisti: zeci de milioane dintre ei sunt urmasii refugiatilor politici din tarile totalitare comuniste si nu au cum sa accepte o societate bazata pe principiile comunist-socialiste care lovesc in proprietatea privata si in libertatile individului. O schimbare de orientare politica interna la Casa Alba apare necesara, fie si numai pentru a pastra stabilitatea societatii americane actuale. Cat priveste politica externa pe care Trump este acuzat ca ar vrea sa o duca, se exagereaza mult cand este acuzat ca "nu pricepe nimic" din resorturile ei profunde, ca vrea sa rastoarne ce s-a facut pana acum bun in acest domeniu etc. O America "mare din nou", asa cum o doreste Donald J. Trump, va fi in mod implicit o America mai apta sa isi protejeze aliatii din Europa si de peste tot din lume. Aceasta America mai puternica va descuraja pe toti inamicii Americii şi ai Europei in planurile lor expansioniste, asa cum în Antichitate Imperiul Roman îi descuraja pe barbari să atace Dacia şi celelalte provincii de graniţă în perioadele în care era mai puternic. Uzura politicii obamiste este cel mai mare handicap al lui Hilary Clinton in actuala conjunctură electorală si ea nu va putea sa-l depaseasca, in ciuda enormei sustineri de care se bucura din partea mass media americane şi internaţionale, precum si din partea unor cercuri foarte influente din America si din afara Americii.
Răspunde