Corupția lui Udrea și duplicitatea lui Băsescu

Respectarea deciziei CCR ar fi însemnat ceea ce scepticii și dezabuzații României păreau că știu dintotdeauna, că marii corupți nu plătesc niciodată pentru faptele lor și nimic nu se schimbă.

Cristian Campeanu 19.04.2022
SHARE 16

De același autor

Ar fi putut judecătorii Înaltei Curți să decidă că nu are niciun rost să se lege la cap cu o decizie CCR, să admită cererea de recurs în anulare a Elenei Udrea și astfel s-o facă, practic, scăpată? Ar fi putut. Probabil că Udrea însăși și avocatul ei, Tudorel Toader, au mizat pe faptul că judecătorii Curții Supreme nu vor îndrăzni să nesocotească o decizie a CCR. Atât de siguri au părut de verdict, încât Udrea a șters-o în ultima clipă în Bulgaria.

Și totuși judecătorii au nesocotit-o, pentru că era drept să o facă. Decizia CCR din 2018 era un abuz. Ea susținea că formarea completurilor de cinci judecători de la Înalta Curte după o practică folosită de mai mulți ani era nelegală. Dincolo de orice alte dezbateri juridice, CCR nu are nicio competență în stabilirea legalității unei proceduri, numai a constituționalității legilor și ordonanțelor guvernului. În rest, nu este treaba CCR să stabilească ce este legal sau nu, dacă președintele este obligat să o demită pe Laura Kovesi. Curtea Europeană de Justiție a decis că dreptul european bate legea românească și, ca urmare, judecătorii pot să nu țină seama de ea sau de deciziile CCR atunci când este vorba de cazuri de fraude cu fonduri europene sau de corupție. Drept pentru care judecătorii ÎCCJ au decis să respecte decizia CJUE în pofida protestelor opărite ale suveraniștilor de strânsură. Udrea a primit ce merita.

Ce-ar fi însemnat însă ca Înalta Curte să admită cererea Elenei Udrea? Decizia CCR din 2018 a fost luată de o instituție profund politizată, supusă puterii PSD/Dragnea și care a distrus deja un număr semnificativ de cazuri de mare corupție în care sentințele au fost suspendate/anulate, pro­cesul reluat de la zero, dacă nu cumva faptele s-ar fi prescris. Această decizie ar fi „statuat” - ca să ne exprimăm în limba de lemn a ccr-iștilor – impunitatea unui mare număr de persoane, multe dintre ele demnitari printr-o simplă scamatorie procedurală și aceea abuzivă. Ar fi însemnat ceea ce scepticii și dezabuzații României păreau că știu dintotdeauna, că marii corupți nu plătesc niciodată pentru faptele lor și nimic nu se schimbă.

Pentru că Udrea asta a fost: o mare coruptă a României. În cei zece ani cât i-a fost alături lui Traian Băsescu, Udrea a fost exponenta grupurilor de interese private în interiorul puterii. A fost cureaua de transmisie între interesele de afaceri, de cele mai multe ori ilegitime – vă amintiți de celebrul grup Petrache-Bittner-Cocoș – și partidul de guvernământ și președinte în beneficiu reciproc. Udrea a luat mită cu procentul și cu sacoșa și a distribuit-o în funcție de interesele personale, a aprobat așa-zise investiții din bani europeni pentru primarii corupți ai PDL, dar nu a lăsat în urma ei decât paragină și tristețe. Dar Udrea nu a fost prima din specia ei (poate doar prin îndrăzneala cu care s-a autoimpus ca vedetă a scenei politice). Și nu a fost nici ultima. Udrea a fost reprezentanta glamour a unei clase pentru care funcția publică este și trebuie să fie împletită strâns cu afacerile, pentru care corupția este modul firesc de funcționare a statului, iar întreaga idee de guvernământ nu are niciun sens decât dacă acesta este supus grupurilor de interese. Integritatea, dreptatea sunt vorbe goale pentru proști. Iar printre acești proști s-au numărat un număr mare de intelectuali.

Nu sunt de acord cu ideea bizară că Băsescu a căzut sub vraja Elenei Udrea, din care nu a putut scăpa vreme de zece ani. Dacă Băsescu este cel puțin pe jumătate atât de pragmatic pe cât le-a părut tuturor, atunci nu există o altă explicație onestă pentru atitudinea lui decât că a cultivat-o pe Udrea și cercul de corupție care o înconjura pentru propriul beneficiu politic, dacă nu și de altă natură. În retrospectivă, natura duplicitară a lui Băsescu pare evidentă. Pe de o parte a promovat-o pe Monica Macovei, pe de alta ieșea la cârciumă cu Cocoș; pe de o parte îl distrugea pe Tăriceanu pentru biletul cu Dinu Patriciu (livrat via Udrea), pe de alta îi proteja pe toți corupții afiliați PD(L); pe de o parte cultiva intelectuali prooccidentali naivi, pe de alta o cultiva pe Elena Udrea și cercul ei. Știm că cel puțin în cazul unei runde de alegeri, cele din 2009, a beneficiat de bani murdari de la Udrea. Băsescu și-a întreținut imaginea cu oameni ca Pleșu și Liiceanu, dar și-a menținut puterea cu oameni ca Udrea.

De altfel, această natură schizoidă apare cât se poate de evidentă și în chestiunea colaborării cu Securitatea. Nu poți să râzi public și meritat de altfel de „Felix motanul” și să știi că ți-ai turnat colegii fără niciun scrupul. Băsescu se dovedește, în final, un ticălos care i-a considerat întotdeauna pe ceilalți drept mijloace în vederea atingerii unor scopuri de putere. De aceea este atât de strâns legat de Udrea.

Dacă Înalta Curte nu ar fi confirmat condamnarea Elenei Udrea, ar fi transmis în întreaga societate mesajul că sistemul (adevăratul Sistem) continuă nestingherit. Este foarte probabil ca oameni asemenea lui Udrea, Ponta sau Dragnea să existe și în rândurile actualei puteri, dar care să stea departe de ochii publicului. În fond, așa cum o parte a presei a fost plătită de Udrea să-i facă reclamă, poate fi plătită și ca să nu mai investigheze cazuri de mare corupție. Dar acum, putem măcar spera că odată și odată vor plăti așa cum va plăti Udrea pentru toate mârșăviile comise. //

Comentarii 12

Feral - 05-02-2022

Iliescu este de neatins, justitia nu se prinde de el de ar fi reclama la tigaile non-stick, Constantinescu parca a intrat intr-o gaura neagra, orice amintire a disparut dupa ce s-a cuibarit in buzunarul Varanului, a ramas doar Basescu in bataia vantului si a ploii, singurul care nu iarta si nu este iertat - a ramas el saracul sa dea socotela pentru coruptia de dinainte si de dupa ! Baronetul pesedist rade cu gusile tremurand, farsa e grozava !

Răspunde

GEORGETA-CRISTINA - 04-30-2022

Deranjul asta cu ignorarea deciziei CCR serveste cui ? Ce se mai poate ignora din Constitutia Romaniei ca vedem ca institutia care o apara a fost ignorata cu succes. Si de ce Grecia nu expulzeaza pe cei care se adreseaza instantelor ca nu li s-au respectat drepturile in Romania ? De ce Italia De ce Marea Britanie fac la fel ?

Răspunde

nick - 04-29-2022

SRI are un departament pentru protectia CONSTITUTIEI ,cum penetreaza unii ,,specialisti" acest filtru

Răspunde

Lucian Nicolescu - 04-25-2022

E unul aici "botezat" după mine cu nume și prenume. Nu mă regăsesc în ideile lui. De ce? Eu apreciez articolul domnului Câmpeanu, un jurnalist de excepție. Cu domnul Popescu sunt de acord parțial. Da, justiția e mutilată ca în perioada comunistă. Dar să ne uităm și de la "dreapta" la stânga comunistă. E foarte adevărat ceeace spuneți când comparați sentințe: Șhaideh-doamna Camelia Bogdan. Pe când justiția băsesciană condamna, dacă-mi aduc bine aminte, pentru mofturi-termopane și mătuși Tamara. Noi românii, în ceeace privește justiția și politica suntem îngropați și avem și cruce. Despre domnul One ce să zic? Poți să te confrunți cu un om care face apologia CCR? Niciodată. De 32 de ani poporul ăsta de păreriști, printre care mă numar, orbecăie și e ajutat să orbecăie. Spre bucuria lor: politicieni, justiție și aparat represiv. Tot înainte! Ca pionierii, tovarăși.

Răspunde

G Popescu - 04-24-2022

Pentru Alex Doi si-un sfert. Tu trebuie sa fii advocatul Sevilei. I-ai masurat tu Udresei gaurile din ciorapi, sau vi s-a dat ciurculara la partid?

Răspunde

Alex One - 04-23-2022

@POPESCU,Te-ai uitat pe averea lui Udrea,case, terenuri,bani,etc. si asta doar ce-i la vedere, angajata numai la stat ,1000-1500 euro pe luna maxim, venita de la Buzau cu ciorapii rupti. Ai uitat cum sfida legea si in fond toata Romania facandu-si domiciliul fictiv la Roman unde avea aranjamentul sa ajunga parlametar,gen EBA la Gorj,fata lu'tata, pentru europrlamentare ? Ai uitat cum se grozavea peizana "nicio numire intr-o functie importanta ,inclusiv numirea lui Kovesi,nu se facea fara stirea mea" ? Mai vrei ?

Răspunde

Alex One - 04-22-2022

Udrea merita din plin puscaria dar in dosarul asta ICCJ trebuia sa aplice decizia CCR si sa trimita cauza spre rejudecata cum a procedat in toate celelalte situatii chiar cu riscul prescriptiei, d-le autor, nu era achitata automat cum se pare ca esti in eroare, "s-o facaa practic scapata" ?!!!. S-a creeat un precedent extrem de periculos si anume ca fiecare complet sa aplice arbitrar legislatia romaneasca sau nu .Acest precedent poate insemna practic desfiintarea CCR desi institutia este prevazuta in Constitutie -Legea fundamnentala a oricarei tari care se pretinde democratica. Urmeza dosarul in care este si Ioana Basescu unde putea sa-i dea puscarie cu varf si indesat ! In ce tara UE mai exista asemenea aberatie ? Nu stiu cata competenta ai ca sa afirmi ca o decizie CCR esta un abuz. Am mai auzit asemenea ziceri la Ludovic Orban cel care pretindea AIURISTIC si ca PNL a castigat alegerile desi fusese invinsa de PSD !

Răspunde

Gheorghe Popescu - 04-21-2022

Cum spuneam mai devreme, in timp ce Udrea (PDL) merge la puscarie, Sevil Shhaideh (PSD) si camarila sint achitati. De noua (veche) justitie romana. Si ca sa nu mai fie dubii, Johannis semneaza hirtiile de scoatere din magistratura a Cameliei Bogdan. Saraca si-a semnat hirtiile cind l-a tras pe dreapta (sau pe ce parte a drumului o fi puscaria) pe Voiculescu. PSD are 36 la suta din incredere, urmat de Johannis. Ai nostri ca brazii. Nu uitati sa mai cereti odata intrarea in Schengen, poate de data asta tine.

Răspunde

Gheorghe Popescu - 04-20-2022

Pisma, lupta pentru putere, macinatul dusmanului, ranchiuna si datul in cap ramin principalele racile ale justitiei romane. Actualii lideri intotdeauna sint preocupati sa dea in cap fostilor (care la rindul lor i-au casapit pe astia noi in trecut). Pentru mine Basescu ramine cel mai bun presedinte pe care romanii l-au avut in scurta lor istorie democrata. In loc sa va pierdeti timpul cu fraze sforaitoare si cuvinte jignitoare demne de piata Matache, mai bine ati analiza putin situatia finantarii partidelor politice la vremea cind toate “hotiile” astea aveau loc. In afara PSD, care taia si spinzura, nici un alt partid nu a avut access la finantari corespunzatoare. Dumneavoastra judecati fapte din trecut bazat pe concepte din prezent. Mi se pare ca Basescu a afirmat ca Udrea n-a dus nici un ban acasa. Asta inseamna implicit ca banii “deturnati” au ajuns la partid. “Deturnati” prin prisma legilor scoase de PSD. Nimic nou in Romania. Daca vreti sa faceti ceva pentru tara asta ar trebui sa schimbati Justitia aservita politicului. Nu stiu pe unde mai e produsul brut al Romaniei si citi isi permit televizoare color acum (astea erau criteriile pe vremea comunistilor), dar din punct de vedere justitie, sau politica, nu e nici o deoisebire intre Romania de azi si cea comunista. Aceiasi indivizi conduc, o tara cu aceeasi mentalitate. Udrea n-a facut decit sa execute ordine de partid. Iar Basescu a navigat o tara in ape tulburi. Ar trebui sa-I fiti recunoscatori lui Basescu pentru ca sinteti acum unde sinteti. Majoritatea romanilor insa nu pot dormi datorita posetelor lui Udrea. Cum spuneam, pisma, ranchiuna si capete in gura. Asta e tot ce poate afisa Romania in 2022.

Răspunde

Tudor Bucur - 04-20-2022

Caricatura din final e tare!

Răspunde

Lucian Nicolescu - 04-20-2022

Domnule Campeanu, va apreciez pe toti intelectualii de marca de la GDS. Va rog sa o invitati la o masa rotunda, este inadmisibil ce se intampla cu acest teribil abuz impotriva Domniei Sale. Nu ne vom reveni niciodata in aceasta tara blestemata care isi intemniteaza valorile.

Răspunde

Mihai - 04-19-2022

Băsescu a introdus parșiv amendament pt protecția femininilor cu copii care sunt încarcerate-închise. Pt cele 2 fete ale lui și pt Udrea.... minim ! Cînd a fugit Udrea în Bulgaria NU a luat copila cu ea! Bun caracter !?

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22