De același autor
Presa occidentală „liberală” s-a grăbit în ultimele zile să pună în balanță posibilele avantaje politice pe care le-ar putea obține de președintele ucrainean, Petro Poroșenko, din declararea legii marțiale în urma atacului navelor FSB asupra unui convoi ucrainean în strâmtoarea Kerci cu intențiile nu mai puțin lipsite de onestitate ale lui Putin. Pe scurt, argumentul susține că ambii fiind în pierdere de popularitate, vor încerca să profite individual cât mai mult de această criză, ultimul pentru a-și consolida puterea personală, primul pentru a și-o impune prin aruncarea peste bord a democrației. Nu neg că un asemenea obiectiv comun poate exista și că și unul și celălalt vor încerca să escaladeze tensiunile pentru a le exploata în ppropriul interes politic, dar cred că această linie de argumentație pierde esențialul. Iar esențialul este că această criză reprezintă un nou pas spre transformarea Mării Negre în lac rusesc, ori în cel mai bun caz, ruso-turco-bulgar, anularea accesului la Mare al Ucrainei sau, mai bine zis, cu exact atât acces cât le permite Kremlinul.
Cum s-a extins Rusia până în mijlocul Mării Negre
Anexarea Crimeii în 2014 cu mâna omuleților verzi a urmărit două mari obiective. Primul, și cel mai urgent, a fost preluarea controlului total asupra bazei de la Sevastopol în vederea extinderii, modernizării și reechipării ei, fapt care s-a întâmplat déjà, iar al doilea, mai mult decât dublarea prin forță brută, a zonei maritime aflate sub control rus. După anexarea Crimeii, Rușii au „preluat” toate drepturile maritime la care le dă voie controlul asupra Crimeii. Vorbim aici de controlul asupra rutelor maritime comerciale și militare, după cum se vede în traficul neîntrerupt care are loc între Sevastopol și Novorossiysk, precum și controlul asupra strâmtorii Kerci și a navelor care pot sau nu să o traverseze. Podul construit în ultimii ani peste strâmtoare Kerci a intensificat traficul și a întărit controlul. În ultimii ani, Rusia a blocat, sechestrat pentru diferite perioade de timp și anchetat nenumărate vase comerciale și militare fără vreun temei consistent numai pentru ca prin această campanie de hărțuire permanent să arate cine este stăpânul real în zonă. Al doilea avantaj al extinderii zonei maritime este pur economic. Pe de o parte resursele de hidrocarburi din Marea Neagră care până în 2014 aparțineau Ucrainei au trecut în mare parte după anexare, în proprietate rusă. De cealaltă parte, în cadrul efortului de a construi conducte de gaz pe sub mare care să ocolească zona maritimă ucraineană, Gazprom nu mai trebuie să facă asta, ci poate, teoretic, să tragă conducte prin aproape toată Marea Neagră fără vreo opreliște.
În sfârșit a existat un mare beneficiu strategic. Dacă până la anexarea Crimeii zona martimă rusă era îngrădită la spațiul estic între Novorossiysk și Soci, după anexare, România și NATO s-au trezit vecine cu Rusia pe mare și la o distanță de puțin peste 200 de mile. Drept pentru care, rușii au împânzit Crimeea cu baze aeriene, cu avioane de luptă și bombardiere strategice și cu baterii anti-aeriene de ultimă generație.
Conflictul din Azov era inevitabil
După cum se poate vedea pe cele două hărți alăturate, dacă înainte de anexare, Ucraina controla cea mai mare parte din Marea Azov, după, lucrurile s-au schimbat în mod dramatic. Practic, dacă înainte, ucrainenii cotrolau cea mai mare parte din Marea Azov, după, situația s-a răsturnat și, mai grav, Ucraina a fost îngrădită la o zonă maritimă în jurul importantelor porturi industrial Berdiansk și Mariupol. Vestea cea mai proastă este că ucrainenii sunt total dependenți de voința arbitrară a rușilor pentru accesul înspre și dinspre cele două porturi. „Arbitrariul” a putut fi evitat prin respectarea unui acord semnat de cele două țări privind cooperarea în Marea Azov și strâmtoarea Kerci, dar o problemă cu acest acord bilateral este că a fost semnat în 2003, cu 10 ani înainte de anexare, când Crimeea aparținea și de drept și de fapt Ucrainei iar o alta este că acordul nu poate funcționa decât în interesul rușilor – ceea ce înseamnă de fapt „numai atunci când le convine rușilor” pentru că, dacă ucrainenii denunță unilateral acordul, atunci rușii ar avea, în mod ironic, șanse mai mari, să primească din partea ONU recunoașterea pretențiilor sale maritime în regiune. Cum accesul în porturile ucrainene nu se poate face decât traversând teritoriul rusesc, activitatea maritimă ucraineană în Marea Azov – comercială sau militară – este la mila rușilor. Cu atât mai ipocrită, mai sfidătoare și mai plină de înțelesuri este acuzația rușilor că navele ucrainene au intrat fără permisiune pe teritoriul Rusiei. Un fel brutal de a le transmite direct de la obraz că „nu intră și nu iese decât ce vrem noi”.
Din punct de vedere militar asta înseamnă că Ucraina nu își poate apăra eficient țărmul la Marea Azov, neavând la dispoziție mai mult de câteva vase de patrulare care nu pot pretinde să facă față forțelor ruse.Mai mult, după incidentul de duminică nu mai există nici o șansă reală ca rușii să permită aprovizionarea trupelor care luptă împotriva agenților Rusiei din Donbas. Or, una din țintele predilecte ale „separatiștilor” asupra căreia aceștia revin periodic este tocmai Mariupol, principalul oraș ucrainean din zonă. Din punct de vedere economic, rușii au puterea de a sugruma comerțul exterior ucrainean care se bazează în bună măsură de exportul de produse agricole, metalurgice și cărbune realizat prin Berdiansk și Mariupol.
Era în consecință inevitabil ca mai devreme sau mai târziu Rusia – care nu respect acorduri internaționale decât dacă îi convine – să facă pasul următor și să-și afirme controlul total asupra Mării Azov bazîndu-se pe forța armelor.
Ce urmează. O ipoteză care ar trebui să ne îngrijoreze
Cu un asemenea grad de control asupra unui domeniu esențial cum este traficul maritim militar și comercial al Ucrainei, și în perspectiva escaladării conflictului, Rusia va continua în viitor să caute să slăbească și mai mult economia și stabilitatea internă. Dacă Poroșenko face greșeala să prelungească legea marțială dincolo de cele 30 de zile anunțate, va genera un val de revoltă alimentat și de penuria de energie și de corupția generalizată care va juca direct în intresul lui Putin. Autocratul de la Kremlin îl acuza zilele trecute pe Poroșenko că i-a provocat în mod deliberat pe ruși în interes politic personal, dar această acuzație care pare mincinoasă acum va avea altă greutate dacă Ucraina va începe să fiarbă de nemulțumirea față de un președinte pe care prea puțini se mai arată dispuși să îl voteze la alegerile din martie.
Rusia este agresivă și imperialistă, dar este puțin probabil ca Putin să se angajeze într-un conflict deschis și sângeros mai ales dacă are alte opțiuni. A cucerit Crimeea cu omuleți verzi și a preferat, în loc să creeze un coridor de sânge pe uscat din Donbas spre Crimeea, să construiască un pod de 3,4 miliarde de dolari, care servește aceluiași scop chiar mai bine.
De aceea, dacă Putin își va continua agresiunea împotriva Ucrainei, să o facă în aceeași manieră soft, genul „pumn de fier în mânușă de catifea”. Bunăoară, într-o țară instabilă, măcinată de revolte, nu ar mira pe nimeni dacă o regiune cu majoritate rusească ar cere protecția Kremlinului față de „brutalitatea” forțelor Kievului și nici dacă această regiune s-ar numi Odessa.
Odessa este cel mai important port ucrainean și este totodată regiunea care asigura singură zonă economică exclusivă pe care o mai controlează cu adevărat Ucraina, în sud-vestul țării. Dacă rușii vor ajunge – la chemarea concetățenilor desigur – să controleze Odesa, se vor întâmpla mai multe lucruri deodată: Ucraina va rămâne practic fără zonă maritimă și va avea acces pe mare numai în măsura în care i-o vor permite rușii; acest lucru va destabiliza nu numai economia fragilă a Ucrainei ci însăși statalitatea acestei țări; Rusia ar obține acces direct la Moldova (inclusiv la Transnistria) și ar anihila orice aspirație europeană va mai fi rămas la Chișinău. Ceea ce înseamnă că vom avea în coastă un agent-provocator al Rusiei.
În sfârșit, după mai bine un sfert de secol, Moscova va reveni în forță la gurile Dunării, ceea ce ar crea tensiuni uriașe între Rusia și NATO în mijlocul cărora s-ar afla România. Comportamentul Rusiei din ultimii cinci ani ne arată că forțele Kremlinului se apropie pas cu pas sau, mai bine zis, milă cu milă de granița României și aceasta este o perspectivă care ar trebui să îi îngrijoreze serios pe liderii de la București.
Comentarii 10
ION ION - 12-16-2018
si ceface ludovic pnl se dce cu pieptul de general sa apere granita???
RăspundeMarian - 12-02-2018
Scuzați-mi curiozitatea : ce materie predați?
RăspundePolilogu - 11-30-2018
Dinspre Republica MOLOTOVA si Transnistria veneau semne de alarmă demult tare. Ma mir ca d-l Campeanu le vede abia acum. N-am sa le fac eu trecerea in revistă. Rezultatul situației noastre interne de acum , atât de complicată, se datoreaza fara sa am nicio indoială si acestor neglijente de comportament gazetăresc si nu numai. Comportamentul împricinat era si este , de fapt, atât de raspandit in cancelarii ”experimentate ” si in aproape toate tabloidele UE( la fel de experimentate si docte si ele ) că nici nu mai are rost sa-l ” decopertez” umflandu-mă in pene cu ”mândrie de rrrromân ”. Citeam cu ochii mei ironiiile savuroase si rafinat anti băsiste la contrele lui ( fără hăhăeli !) cu ipochimenul ROGOZIN , bișnițarul de arme rusești, care voia sa vină mai apoi , cu bombardierul la Bucuresti de pe Aeroportul Internațional CHIȘINĂU cadorisit cu acte ...in regulă si ”necorupte ” de onor REPUBLICA MOLOTOVA. Tot asa ceva citeam si despre ”Marea Neagră - lac rusesc” explicat mai pe îndelete lui G. BUSH jr . Că ele au fost preluate ”inteligent ” in RO la ”toate ” nivelele de perceptie e deja un amănunt minor. Acum ? Păi , acum ne trezim dintr-o dată , ca din senin , ca Rusia post imperială si neocomunistă ( de tip BERLINGUER - MARCHAIS - CARILLO )se apropie de noi , pas cu pas sau ...milă cu milă ! (nu mila domnului, fireste !) Si , odată cu noi, se trezeste si d-l CAMPEANU . Ce se intâmplă in CUC de 25 de ani la CHISINAU , TIRASPOL, MOSKVA sau BRUXELLES stie cineva ? Stie ! Sigur că stie de-acuma până și fra FRATINI, Claus NEUKIRHEN, TIMERMANS , seniora MOGHERINI si altii mai expirati sau mai ... puțin inspirati ! Si cativa inițiați de prin CHISINĂU care -si vad de treaba lor De ce să mai fie treaba si a noastra ,daca tot e treaba altora mai cu moț si mai priceputi intr-ale politichilor înalte ? NU NE PRIVESTE ! NE PRIVESTE DOAR MILĂ CU MILĂ CUM VINE PESTE NOI in pas de vals ,dulcele si saltaretul melos din ”Valurile DUNĂRII ”. Nu e doar suficient că noi venim cu auto strada UNIRII, cu gradinite si microbuze, cu niscai euroi , cu conductă de gaz, cu teatre si săli de concerte,mai cu una ,mai cu alta in aplauzele tuturor ? Ce dacă vin ăia din Transnistria cu plăcutele lor speciale si federativ europene pe la vămile neșenghenizate ale RO ? EI, adică ofițerașii FSB cu fameliile lor n-ar vedea Parisul ? Roma ? Neapoli ? Si la urma urmei de ce n-ar face si ei un bănut acolo ca tot e mare coruptia in RO ? Iar de ”spionat ”ceva, ce sa spioneze? Săracia noastră si cea la vedre si cea cu duhul ? Niscai piștoale ? O, NU ! Ca de -acum orice hotoman poate avea cate un piștol la blugi ! Cu doi, trei poli si gata! Doar s-a votat odată, ce mai vrem ? Musulmani si teroristi ? As , de unde nene ?! Au grija ei cei de sus de tot, de peste noi ! Noi rmanem cu cantecul ! Cantati baieti ! Canta cucu-n Bucovina... Sau dacă vă place mai mult dați-i cu CUCULE, PASĂRE SURĂ !
RăspundeMIHAI 2 - 11-30-2018
MILA CU MILA !? Inca e bine ! Cu alte prilejuri Rusia s-a apropiat de Romania FARA MILA.
Răspundeprofesoru - 11-30-2018
Articol de propagandă. 1.Autorul nu spune cum au început tensiunile de la Marea Azov: ucrainenii au arestat vasul rusesc de pescuit Nord, și au anunțat că vor aresta toate navele care călătoresc către Crimea! (din punctul lor de vedere, aceste vase ajung acolo ilegal). În aprilie ucrainenii au arestat alt vas rusesc, care extrăgea nisip. Moment în care Rusia a decis să-și sporească prezența militară în Marea Azov, ceea ce a dat prilejul propagandei anti-Rusia să susțină că aceasta este o ”nouă acțiune agresivă din partea Rusiei”. 2.Rusia a impus, în conformitate cu UNCLOS, reglementări pentru navigația în strâmtoarea Kerci, pentru a asigura siguranța navelor și a podului. Dacă ucrainenii vor să treacă, trebuie să respecte aceste reglementări, și să aștepte să primească acceptul, așa cum procedează de ex. navele rusești când trec prin Bosfor. Nu să se repeadă ca berbecii. 3.Poveștile cu ”rușii care vor să ocupe Mariupol, Odessa, gurile Dunării” sunt propagandă veche reîncălzită periodic. Dacă rușii voiau alte teritorii ucrainene, le ocupau de mult. Dar nu vor, și-au atins obiectivele: blocarea aderării Ucrainei la NATO și recuperarea Crimeei. Din februarie 2015 n-au mai ocupat nici măcar un sat. Tot așa o s-o țineți și peste 20 de ani, ”rușii vor să ocupe nu știu ce”? De fapt, construcția podului e dovada cea mai clară că Rusia nu vrea să ocupe alte teritorii ucrainene. (ocuparea altor teritorii ar fi asigurat legătura pe uscat către Crimeea, iar construcția podului n-ar mai fi fost necesară).
Răspundeemil - 11-29-2018
Intrebarea este daca Putin se multumeste doar cu Basarabia sau o ia pachet cu Moldova lui Stefan cel Mare.
RăspundeMax - 11-29-2018
Ma mir ca nu spuneti nimic despre tacerea si cooperarea UE intru propasirea noului imperiu rusesc condus de un tiran. In plus, nu spuneti nimic despre cum s-a impotrivit Germania sa fie continuate negocierile Ucrainei pentru aderarea la UE. Despre cum pe tarile din UE le doare undeva de Ucraina si de agresiunea ruseasca. Despre cum toti il injura pe Trump in cor, care Trump a impus cele mai grele sanctiuni pentru Rusia. In timp ce germanii construiesc conducte furnizoare de bucurii pentru germania. :)
RăspundeJoaquin Murieta - 11-29-2018
Unirea Romaniei cu Basarabia, Bucovina si Bugeacul trebue realizata cat mai curand. Rushii au spus clar ca sustin acest proiect pe care l-ar prefera realizat prin referendum. Si in Odesa traiesc Romani. Ce va face Romania daca ei vor fi persecutati si posibil ucishi de Ucraineni asa cum au patit deja cei din Bucovina ? Ce face NATO cand Romanii din Bucovina si Bugeac sunt persecutati si ucishi de U-Krainieni. Trist dar adevarat acum la fel ca la 1877 doar Rusia poate salva Romanii de la exterminarea pe care le-au pregatit-o acum U-Krainienii si atunci Turcii aliati cu Americanii.
RăspundeRahan5 - 11-29-2018
O eroare grava a domnului Cristian Campeanu : ,,De cealaltă parte, în cadrul efortului de a construi conducte de gaz pe sub mare care să ocolească zona maritimă ucraineană, Gazprom nu mai trebuie să facă asta, ci poate, teoretic, să tragă conducte prin aproape toată Marea Neagră fără vreo opreliște." Ucraina in orice moment poate trimite mici torpile speciale si relativ ieftine (cu mica incarcatura exploziva) care sa distruga punctual orice conducta asezata de Rusia in apele Dependente Legal de Crimea. Unica Contestatie Legala pe care poate sa o faca Rusia este la ,,Tribunalele Internationale" unde ,,protestele Rusiei" vor starnii rasete din partea tuturor altor state. Solutia pentru Rusia in privinta conductelor va ramane Razboiul, care nu e clar ce sorti de izbanda va avea.
Răspundeemil - 11-29-2018
Până căţeaua nu ridică coada, câinele n-o miroase !
Răspunde